Modern Warfare 3 - Zombie Mode

 

A Zombie Mode furcsa módon beleégett a Call of Duty szériába, pedig alapjáraton ez nem az a fajta játék, amibe feltétlen szükségesek lettek volna az agyzabáló élőholtak. a Treyarch által megálmodott zombi horda hentelés a World at War résszel köszönt be először a sorozatba, és azóta több új címnél is felbukkantak, habár nem mindegyikben. Az Infinity Ward például érezhetően csak kényszerből taposta bele a zombikat a játékaikba, de a Treyarch és a Sledgehammer nagyon jól szórakozik ezzel a játékmóddal. Főleg a Black Ops felvonásokban szóltak nagyot a zombi játékmódok, mert Left 4 Dead szerű, karakter központú co-op mókát faragtak a zombis őrületből, tele agyament pályával, fegyverrel és ellenfelekkel. Végülis egész jó móka.

A Modern Warfare 3 sem úszta meg a zombi módot, ám meglepetésünkre nem körökre szabott rohamokat játszunk le, hanem a korábban DMZ néven ismert játékmód mintájára fogunk szabadon kalandozni az élőholtak által fertőzött pályán. Nézzük is meg, hogy miről van szó pontosan.

Zombi hordák között

A történet az MW2 zombi módjának sztoriját folytatja, és bár nincsenek nagy fordulatok, vagy mély karakterek, egy-két ismerős arc már a kezdetektől velünk lesz. A 141-es Task Force továbbra is küzd a zombi hordákkal, mert az ultranacionalista zsoldos csoport, a Terminus Outcome Zakhaev vezetésével, Fletcher parancsnoksága alatt szándékosan súlyosbítja a zombi helyzetet egy új, koncentrált, és tartályokba zárt Aetherium szubsztanciával, ami szinte azonnal zombivá változtatja az élőket. Urzikstan tehát egy zombi fertőzött zónává alakult. A 141-esek egy új, nemzetközi erőfeszítéssel létrehozott operációt indítanak, az Operation Deadboltot, mely során válogatott hazafiak, zsoldosok és ügynökök hatolnak be a zónába, felkutatva a fertőzés forrásait, kiiktatva a Terminusokat. Mi is egy ilyen akció csoport tagjaként kerülünk a képbe.

A DMZ-t ismerő játékosoknak semmi újdonság nincs a receptben, ám akik még kihagyták ezt a játékmódot, azoknak újdonságként hathat ez a zombis akció. A laikusoknak összefoglalva, ezúttal egy tágas nyitott pályán kell harcolnunk, olyan terepet képzeljetek el, mint a Warzone battle royal pályái. Urzikstanban találunk ipartelepeket, szegényes falvacskát, vagy sűrűn beépített belvárost, megszakítva pár környezeti elemmel mint tágas mezők, rögös kanyon, kígyózó folyó. Az épületek körül és a belsejükben ládákra bukkanhatunk, amelyekben random loot vár bennünket. Ez lehet valamilyen fegyver, lőszer, eszköz, vagy akár módosító perk. 

A loot olyannyira szíve lelke ennek a játékmódnak, hogy simán lesz olyan körünk, ahol csak lootolni szállunk le. Ugyanis ebben a zombi mode-ban a karakterünk amolyan rogue like módjára él és hal, amíg sikeresek vagyunk és lootolunk, addig mindent megtarthatunk és használhatunk, de ha meghalunk, akkor minden elvész, ami nálunk volt. Egy sikeresen túlélt játék végén a kihozott fegyvert vihetjük tovább magunkkal, vagy egy másikat választva bent tarthatjuk a készletünkben, eltárolva egy esetlegesen következő karakterünk számára. Ez a rendszer egyébként nagyon barátságos, tekintve hogy eléggé sok féle fegyver lelhető fel a programban. 

A fegyvereknek továbbá ritkasága is van, minél ritkább (azaz minőségibb) egy fegyver, annál jobbak az értékei. Valamint a lootolt fegyverek random kiegészítőkkel érkeznek, így két ugyanolyan típusú mordály közt is megfontoltan kell válogatnunk. A pályán található egy szerkezet, amivel a fegyvereink minőségét tudjuk feljavítani, de akár olyan szerszámot is lootolhatunk, amivel a ritkaságon javíthatunk. Egy-egy kedvenc fegyverünk feltápolása és kiépítése egyértelműen a hatékonyság kulcsa, de ha meghalnánk miközben nálunk van, az nagy baj, mert elveszik. 

Változatos élőholtak

De miért is kell fejlesztett fegyverzet a zombik ellen? Nos, az a helyzet, hogy a csoszogó élőholtak nem merülnek ki a golyófogó kategóriában. Már csak azért sem, mert a pályán három különböző szintű zónát különböztetünk meg. A külső zóna kevésbé fertőzött, tehát a zombik épp csak arra jók, hogy egy kis xp-t farmoljunk rajtuk. Ám ha belépünk a második zónába, melyet sárgával jelöl a térkép, hirtelen minden megváltozik. A csoszogó kannibál szörnyek szívósabbak lesznek, gyorsabbak, agresszívabbak, és becsatlakozik hozzájuk pár fejlettebb mutáns is.


Az első, aki megkeseríti az életünket egy páncélos, energia ágyúval felszerelt zombi, aki ha bedühödik, ránk szalad és felöklel. Igazi boss szagú rohadék, de ez csak a kezdet. A Mimic rettentő idegesítő lény, nagy, szívós, gyors, és minden áron ránk akar mászni, sikoltásával pedig újabb játszótársakat csalogat a közelből. De ennél sokkal rosszabb a lebegő, és már-már warlock szerű teremtmény, ami egy képességgel ránk akaszkodik, és leszívja az életerőnket. Végezetül a 3. zóna szívében találkozhatunk a Mega Abomination nevezetű bestiával, amit képtelenség egyedül legyőzni. 

Már pedig sokszor járunk úgy, hogy magunkra maradunk, és bár egyedül felfedezni a térképet is mókás, de a játék nyújtotta elemek megtapasztalásához és a jutalmak bezsebeléséhez szükség lesz a társaságra. Vagy visszük magunkkal a barátainkat, vagy a menüben két másik random csapattárssal verődhetünk össze. Így, vagy úgy, de a térképen összesen 24 játékos lehet maximum, akár egyedül, akár duóban, akár trióban. De most jön a legjobb rész: ezek a játékosok nem ellenségei egymásnak, bármikor szövetkezhetnek a csapatok, kisegíthetjük egymást a küldetésekben, összeverődhetünk egy Abomination vadászatra, segítséget kérhetünk egy rázós szituációban. Ez a fajta szabad co-operatív élmény nagyon jót tett a játékmódnak, és a közösség is egészen segítőkésznek mutatkozik. 

Hív a kötelesség

Tennivaló pedig akad bőven, amihez szükség lesz jó cuccokra és csapattársakra. A sztorival jár pár személyes küldetés, melyeket elvégezve tovább görgetjük a történetet. Lootért és pénzért a pályán elszórt küldetések közül válogathatunk, ezek egészen változatosak, és zóna szintenként nehezednek. Kísérgethetünk tankot, hatástalaníthatunk bombát, megvédhetünk szeizmikus védőállomást, levadászhatunk bosst, de akár a Terminus javait is elrabolhatjuk egy-egy ilyen küldetés során. Ezek elég dinamikus játékmenetet ígérő elfoglaltságok, de ha ez nem tetszik, akkor sok más érdekesség is akad a pályán.

Például a zombik által beszennyezett, fészekké mutálódott helyeket takaríthatjuk ki a fertőtől, épp csak legyen gázmaszkunk, ha nem akarunk megfulladni. A Terminus is beeszi magát egy-egy jól védhető épületbe, őket is kifüstölhetjük, ha ehhez van kedvünk. Egyik sem sétagalopp, főleg a magasabb szintű zónákban, de temérdek loot és xp a jutalmunk, ezért aztán bőven megéri foglalkozni velük. Ezen felül pénzt is kapunk, melyet elkölthetünk új fegyverre, eszközökre, de akár egy Mystery Boxba is beleszórhatjuk a fölösleges bankókat, hogy random soroljon számunkra egy mordályt. Járhatunk rosszul, vagy lehetünk szerencsések, és megkaparinthatunk egy nagyon ritka típusú fegyvert is, akár a játékba rejtett misztikus és különleges (és egyben vicces) stukkerek egyikét is. 

A pályán összesen 1 óra játékidőnk lehet, ha ez letelik, egy mérgező vihar nyeli el a pályát, így alig negyed óránk van a riadótól számítva elhagyni a helyet. Ehhez egy szabad kilépési pontra kell szaladnunk, hívni a helikoptert, és kitartani amíg az fel nem vesz minket. Éles helyzetben, magas szintű zónában ez egy brutális küzdelem a puszta életünkkért, de az okosan navigáló csapatok kényelmesen elhúzhatnak a helyszínről, mielőtt elveszítenék a drága lootot. 

Végezetül fontos megjegyeznünk, amit a cikk elején is emlegettünk, hogy az MW3 zombi módja gyakorlatilag ugyanaz, mint a DMZ játékmód, éppen csak zombikkal. Ez az új játékosok számára nem csak hogy nem zavaró, de remek frissesség érzésével szórakoztat. Akik viszont már tapasztaltak a korábbi játékok által felmutatott játékmódokban, azoknak könnyedén egy erőfeszítés nélküli copy-paste megoldásnak érződhet a mód, ami értelem szerűen már most kiverte a biztosítékot a legtöbb veteránnál. Jogosan persze, de az tagadhatatlan, hogy megosztó jellege ellenére a kezdők számára remek élmény az MW3 zombie mode.

Ajánló

Ami működött a DMZ-ben, az működik ebben a játékmódban is; a szabadon felfedezhető és kiélvezhető pálya, a változatos és dinamikus küldetések, a kielégítő és izgalmas loot rendszer, a klassz perkek, és a co-op élmény. Megvallom, én sosem tartottam nagyra a zombi mode-ot a CoD játékokban, ám ez az MW3-as verzió képes volt beszippantani. A kritikus, sőt, cinikus hozzáállásom ellenére azzal a benyomással zártam a több órányi zombi vadászatomat, hogy nagyon jól szórakoztam, így pontosan ennek fényében merem ajánlani a játékmód kipróbálását mindenkinek, aki netán ódzkodott eddig az élőholtak írtásától. DMZ veteránoknak olcsó kópia lehet csupán, de mindenki másnak biztonsággal merjük ajánlani.

Újabb Régebbi