GTA 6 trailer elemzés

A Rockstar kiadta az első GTA 6 trailert, mi pedig részletesen kielemeztük. Milyen titkok vannak benne? Elárulunk minden részletet és információt.

Eljött az idő, ugyanis a világ fellélegezhet, hiszen a Rockstar Games végre megmutatta nekünk az első jeleneteket a GTA 6-ból. Tíz hosszú évet kellett várnunk a GTA 5 megjelenése után, hogy az első kézzelfogható információkat kapjuk a nagymenő brit-amerikai játékfejlesztő következő nyílt világú mérföldkövéről. Mert ez az lesz. Ismét.

Most, hogy a kezdeti izgalom alábbhagyott, itt az ideje, hogy kielemezzük. Mert már az első mozgóképek is mindenféle részletet, rejtélyt és információt közölhetnek velünk. Éppen ezért képkockáról képkockára szedtük szét nektek a trailert. Közelebbről is megnézzük, mi látható, és találgatjuk, mi mindenről lehet szó a kész játékban.

Az már nem volt titok, hogy visszatérünk Vice Citybe, hiszen már a tavalyi első kiszivárgásokból is kiderült. De már a trailer első másodperceiben is felismerjük a megszokott külsőt és a mérhetetlenül magas részletgazdagságot.

Ahogy a kamera lassan végigpásztázik egy autókkal, buszokkal, motorokkal és teherautókkal megtöltött autópályán, látunk egy motorcsónakot, madárrajokat, egy utasszállítót és a távolban a csodálatos virtuális kvázi Miami életterét is. A lenyugvó nap látványa, valamint a mellette megszólaló Tom Petty "Love Is A Long Road" című dala abszolút hangulatos.

Mellesleg látjuk a már felmerült vitát is: ez tényleg játékgrafika vagy csak CGI? A Rockstar eddig még sosem használt CGI trailereket, hanem mindig játékon belüli, in-game jeleneteket vágóképekből vagy más tracking shotokból. 

A madártávlatból készült felvétel után a Rockstar egy börtön kerítését mutatja meg nekünk, ahol a két főszereplő egyike rácsok mögött csücsül. Itt is igazuk volt a kiszivárogtatóknak: A Rockstar 3D-s játékainak történetében először bújhatunk egy nő bőrébe. Már a legelső GTA-ban is négy játszható női főszereplő volt. Erre azonban már csak kevesen emlékezhetnek.

A hölgy a Lucia névre hallgat, latin-amerikai származásúnak tűnik, és saját bevallása szerint elég nagy balszerencse miatt ül a börtönben. Legalábbis ezt állítja, amikor a börtön egyik alkalmazottja megkérdezi.

Már a rövid részlet is bőven hagy teret a találgatásoknak: Vajon kezdetben rácsok mögött vagyunk Luciával, és az első küldetésben ki kell törnünk? Az a tény azonban, hogy a hivatalos borítóképen Lucia jobb lábán egy bokaláncot fedeztünk fel, ez ellen az elmélet ellen szól. Talán tehát kezdetben néhány kerületre vagyunk korlátozva, mielőtt a történet előrehaladtával fokozatosan megnyílik előttünk a város - klasszikus GTA-módra.

Ezt rögtön követi az első pillantás a déli metropolisz egy rendkívül nyüzsgő részébe. Látunk egy jachtot, egy motorcsónakot és jet-skiket száguldani a képen, egy delfinraj, bálnák, madarak, egy nyüzsgő tengerpart, a végén pedig a város háztetői fölé nyílik kilátás.

A következő másodpercek rendkívül érdekesek: néhány szálloda mellett első benyomást szerzünk a környező vidékről. Igen, ismét vidékre megyünk - először Vice Cityben.

Először is egy légpárnás hajó zúg át az ismerős Everglades-en. Azt azonban még nem tudjuk, hogy a végleges játékban mi lesz a neve. Rögtön ezután egy szép áttekintést kapunk a készülő GTA vadvilágáról is, mert valamilyen formában lesz az is.

Flamingók repkednek, aligátorok ólálkodnak a mocsárban, a háttérben pedig szarvasok téblábolnak. Tehát, akárcsak a Red Dead Redemption 2-ben, itt is biztosan lesznek állatok, mint ellenségek, és valószínűleg még vadászni is mehetünk majd.

Ezután visszatérünk egy rendkívül forgalmas és népszerű tengerpartra, ahol szó szerint nyüzsögnek a strandoló emberek. Ami azonnal szemet szúr, az ismét a nagyfokú részletesség és a különböző fürdőruhák és bőrszínek. Nincs két egyforma karakter. Vannak jól képzett NPC-k, nagy seggűek, kis seggűek, magasak, alacsonyak, karcsúak, dundik, és így tovább...

Mindezek közepén egy pár kocog a kiskutyájukkal, jobbra egy srác filmezi a barátnőjét, amint egy kis táncot jár, balra pedig egy férfi naptejjel fújja be a feleségét. Általánosságban véve a trailer során azt vesszük észre, hogy az NPC-k közötti interakciók sokkal inkább csoportokban zajlanak.

Szinte senki sem sétál egyedül a városban, többnyire egymás között beszélgetnek. Ez más és mindenekelőtt hihetőbb, mint a GTA 5-ben.

A Vice City kikötőjén átvezető hajóverseny után első benyomást kapunk az éjszakai életről és a tuningtalálkozókról is. Először egy nőt látunk, feltehetően Lucia karakterünket, aki egy autóban táncol, miközben egy másik járműből filmezik.

A tuning-találkozó rövid jelenete után, többek között egy lowriderrel és egy felturbózott motorkerékpárral egy sztriptízbárba megyünk. Mindenhol buli van. Az emberek lenge öltözetű nőknek éljeneznek, és pezsgőt szolgálnak fel egy kis tűzijátékkal megspékelve.

Hogy mennyire hatalmas a játék világa, azt a következő, gyönyörű, éjszakai felvételen madártávlatból láthatjuk. A kép jobb oldalán egy nagy jacht hagyja el a városi területet, középen pedig a fizetőállomást és a teniszpályát láthatjuk, ami arra utal, hogy a sporttevékenységek visszatérnek. A háttérben a Vice City égboltjának egy része épül fel. Mivel a metropolisz közvetlenül az Atlanti-óceán partján fekszik, és több sziget is a fiktív nevű város területéhez tartozik, a hajók, helikopterek és repülőgépek pedig sokkal gyakrabban lesznek használatban.

A következő képkockában néhány nosztalgikus betekintést láthatunk. Az Ocean Drive-on javában zajlik a buli, és a GTA-sorozatból ismerős járműveket látunk. Többek között egy férfi száll ki egy Cheetah-ból, a klasszikus Ferrari Testarossa virtuális képmásából. A Vice Cityben ez az autó volt az egyik leggyorsabb járgány, és az utolsó részekben is a játékosok kedvence volt. A mögötte lévő rózsaszín neonfények is arról árulkodnak, hogy ismét ellátogathatunk az Oceanview Hotelbe. Főleg a Vice City elején a szálloda mindig fontos szerepet játszott a küldetéseinkben.

Egy rövid jelenet utána még többen buliznak és szurkolnak egy DJ-nek. Talán a híres Malibu Clubban vagyunk ebben a pillanatban. Sajnos ezt még nem tudjuk biztosan megmondani.

A dolgok még érdekesebbé válnak, ha egy gyors pillantást vetünk a több szigetet összekötő autópályára, amelyet már számos hollywoodi akciófilmben szétszedtek, pl. a Tom Cruise féle Mission Impossibel 3 autópálya hidas jelenetére gondolunk. Ha nem csalnak az emlékeink.... Ha közelebbről megnézzük Miami várostérképét, gyorsan arra a következtetésre jutunk, hogy ez bizonyára az U.S. Highway 1 vagy a tengerentúli autópálya.

Ez köti össze a városközpontot Key West festői szigetével. Tökéletes hely a turisták számára a búvárkodásra és a korallzátonyok meglátogatására. Így logikus, hogy a GTA 6-ban minket is csábítani fog, hogy kirándulásokat tegyünk Florida legdélebbi pontjára.

A valóságban is elhaladunk majd a Key West nemzetközi repülőtér és a haditengerészeti légibázis mellett. A légibázis helyszíne egy katonai bázis, és ne áltassuk magunkat, a Rockstar nem fogja kihagyni ezt a lehetőséget, hogy vadászgépeket és egyéb katonai felszereléseket hozzon a játékba.

De ebben a jelenetben sokkal többet fedezünk fel: egy vízirepülőgép, amely nagyon emlékeztet az első GTA Dodo nevű repülőgépére, repül át a képen. Egy hatalmas konténerhajó halad a part mentén, a tetején pedig egy zeppelint pillantunk meg. A trailerben a GTA 6 olyan játékos szabadságot csillogtat, mint egyetlen korábbi cím sem.

Térjünk át a trailer leglátványosabb részeire. Ezt ismét Lucia hirdeti, aki feltehetően egy teraszon pózol egy fotóhoz. A mobiltelefonos felvételek és a közösségi média rendkívül fontos szerepet játszik a 90 másodperces trailer anyagában.

A trailer második részében többször is láthatunk jeleneteket közösségi videókból, térfigyelő kamerákból és rendőrségi testkamerákból. Ismét látunk egy hajón bulizó embereket, egy vadőrszervezet reklámját, amelynek alkalmazottai egy aligátort húznak ki egy medencéből, és mindenféle őrülteket Vice City utcáin.

A GTA 5-ben már a rádión keresztül jelentették a bűneinket. Voltak egész tévéműsorok is, mint például a Fame vagy a Shame. A Rockstar most még tovább mehetett, és NPC-kkel rögzíthette tetteinket, és ezeket a videókat megoszthatta a tiktok szerű platformokon, vagy továbbíthatta a hírmédiának.

Minden felvétel sokkal személyesebbé válik az emberek fiókjain keresztül. Időről időre valós személyiségekre való utalásokat is felfedezünk. Nem egy alkalommal olvasunk egy "Leonida Man"-ról, amiről azonnal a "Florida Man" jut eszünkbe. Felismerünk egy két kalapáccsal felfegyverzett idős hölgyet is.

Nem sokkal később egy spanyol nyelvű tévéműsor egy olyan bűnözőről számol be, aki nagyon hasonlít az úgynevezett Miami Jokerre - egy erősen tetovált férfi, aki már többször felkeltette a rendőrség figyelmét. A Rockstar tehát megragadja az internetes jelenségeket, és felhasználja őket a GTA 6-ban, akár görbe tükröt mutatva a társadalomnak.

A Thrillbilly Mud Club egyik rövid videoklipjében iszapbirkózást, részeg embereket és egy monster truckot láthatunk, ami mocsaras rallys verseny bemutatókra engedhet bepillantást majd a játékban. Vélhetően a végleges játékban is bunyós és ralizós eseményekkel, eventekkel fogunk szórakozni.

Bonnie és Clyde

A trailer végén ismét főszereplőink kerülnek a középpontba. Eddig főleg Luciáról volt szó, de most a másik, valószínűleg játszható karakter is többször feltűnik. Ha a kiszivárgások igaznak bizonyulnak, akkor ez Jason lesz.

Az egyik jelenetben ketten menekülnek a rendőrség elől egy autóval. Menekülő autójuk vélhetően egy piros Stallion, hiszen nem sokkal később kívülről is látjuk az izomautót. Miközben Jason vezet, Lucia egy szép halom bankjegyet tart a kezében. A pillanat tehát a sikeres rablás után játszódik.

A felvétel utolsó 20 másodpercében Lucia arról beszél Jason-nek, hogy csak csapatként fognak boldogulni, és egy meghitt pillanatban megkérdezi tőle, hogy bízhatnak-e egymásban. Jason igent mond.

Az utolsó felvételen azt látjuk, ahogy ketten fegyverrel és maszkban megrohamoznak egy boltot, mielőtt feltűnik a hivatalos GTA 6 logó. Természetesen klasszikus Vice City neonszínekben és pálmafákkal a háttérben.

A trailer során végig úgy tűnik, mintha Lucia lenne a duó mögött álló bűnözői erő, ami nagyon emlékeztet Bonnie és Clyde-ra.

Kezében tartja a jogart, és már a megjelenése is rendkívül érdekes karakterré teszi. Azt még nem tudjuk megjósolni, hogy a páros hogyan fog együtt dolgozni, de izgalmas lesz látni, hogy a fejlesztők hogyan alakítják a történetet a két karakter köré.

A dolgok lezárásaként pedig a megjelenési dátumról is kaptunk egy tippet. A legvégén az áll, hogy "Coming 2025", ami azt jelenti, hogy több mint egy évig kell türelmesnek lennünk. De ha hihetünk a kiadó Take Two kiszivárgott pénzügyi jelentéseinek, akkor a megjelenést valószínűleg már 2025 első negyedévére tervezik.

Hiszen a cég története legjobb pénzügyi évét várja a következő hónapokban, amely 2025. március 31-én ér véget.

Újabb Régebbi