Ripout - Előzetes

A Ripout nemrég jelent meg a korai hozzáférés keretében, és a játék már most is szórakoztató alapokkal tudott előrukkolni, ámbár természetesen ráfér még a fejlesztési idő, mielőtt véglegesen megjelenne. A Ripout többek között rendelkezik olyan játék mechanizmusokkal, amiért akár azonnal érdemes beruházni rá, főleg akkor, ha fog kapni leárazást. Kötelező vétel, na, de, ne rohanjunk ennyire előre.

A Ripout egy kooperatív roguelike extraction-shooter némi sci-fi horror elemekkel megtűzdelve, amely egy szörnyűséges jövőben játszódik, ahol biotechnológiával előállított emberi szörnyek és pet lőfegyverek általi szimbiózis várnak ránk. Bizony, a játékban nagyon sokféle és sokfajta pet létezik, amiket beszkennelés során befoghatunk magunknak, bal felső vállunkra helyezhetjük el azokat. Szimbiózisban élve és harcolva velük. 

A Ripout sztorija szerint a világ összefog, hogy harcoljon az idegenek elleni, DOOM-szerű háborúban. A Föld vállalatai és kormányai kétségbeesett igyekezetükben, hogy megnyerjék a háborút, amely nyilvánvalóan nem a javukra dőlt el, kétségbe esve kifejlesztettek egy biotechnológiával előállított fegyvert, a Cell-t, amely lehetővé tette a testrészek gyors regenerálódását, és a katonák harcban tartását. Sajnos és előre láthatóan a Cella a teremtői ellen fordul, és zombiszerű, mutálódott hústömegekből álló járványt hoz létre, amely megszakítja a háborút, és arra kényszeríti az emberiséget, hogy az űrbe meneküljön menedéket keresve. Persze innentől kezdve senki ne várjon egy Starfield szerű mega kalandot, ugyanis a játék szíve-lelke ramdom generált kampány szerűen van felépítve. A küldetések és a mellék küldetések is véletlenszerűek, főleg utóbbi, bár a környezet szektoronként eltérő, de mégis hasonló felépítésűek.

Főhősünk, az az mi 2087-ben ugrunk bele a sztori fonalába, és a fentebb leírt lore alapján furcsa módon kiderül, hogy ez az univerzum, ahol az űrben élő emberiség már megvívta a saját csatáját és elvesztett egy idegenek elleni háborút, amelynek következménye egy veszélyes vírussal halálra ítélte magát. Mint az utolsó biotech-es katonaként a feladatunk, hogy kiderítsük hol van a menedékhely, miközben felvesszük a harcot a Cell ellen.

Ez a cél úgy jelenik meg a meglehetősen tempós játékmenetben, hogy az űr több szektorába is elutazhatunk, és mindegyikben az emberiség által hátrahagyott nyomokat követhetjük nyomon. Minden szektorban bizonyos számú küldetést kell teljesíteni, amelyek mindegyike egy véletlenszerűen generált térképen zajlik majd. A küldetések teljesítése normál fokozaton nagyjából tíz-húsz percet vesz igénybe, de ha nagyon ráerőltetjük magunkat akár egy délután alatt végig játszhatjuk az early access kampányt, főleg baráti tásaságban. A coop mód egyébként 3 fős.

A küldetések felépítése meglehetősen könnyű, hiszen mindig csak A-ból B pontba kell haladnunk, küldetésként és mellék küldetésként is. A GPS rendszer a képernyő legfelső részén található, és mindig jelzi az adott küldetés helyzetét, amit elég könnyű megtalálni. A pályák szörnyen szépen néznek ki, bár pillanatnyilag kissé ismétlődőnek tűnhetnek, még akkor is, ha esetleg a következő szektorba érnénk, vagy fejezetre. De természetesen ez érthető, mivel az egész pálya véletlenszerűen generált. A vizuális látvány általában sok kék és zöld, illetve fekete színt használnak az Unreal Engine 5 alatt - ami fantasztikusan néz ki -, és sokszor juttatta eszembe a Doom, a Dead Space, Calysto Protocol és a Starsiege Deadzone játékot a látvány miatt. 

Külön tetszett és nagyra tisztelem a fejlesztéseket amiatt, hogy a játékban bizony van fall-damage, esési sérülés, és kritikus sebzési sérülések az elleneséges botok által, így ha néhány ütést elszenvedünk, könnyedén a padlót súrolhatjuk fel magunkkal vagy többedmagunkkal egyaránt, bár az némi segítséget nyújt, hogy alapból van nálunk egy darab beaktiválható újraélesztési token. Ezek az elemek kissé hardcore játékmenetet diktálhatnak számunkra, de mindenképpen a pozítivumok egyike. Bár coop-ban legtöbbször a barátunk segítségét fogjuk sokszor felhasználni, hogy ezeket a revive tokeneket a lehető legjobb és legkritikusabb pillanatban használhassuk fel. Csapatban játszva érdemes egyenként elkölteni ezt a felélesztési lehetőséget, hogy a csapatunk túlélési képességét tovább növeljük.

A harc és a játékmenet érzése szempontjából a Ripout hihetetlenül jól sikerült. A lövöldözés, a gunplay nagyon jó, és minden fegyvernek megfelelő támadási animációja és struktúrája van, amikor épp használjuk őket, mind a közelharci, mind a távolsági fegyverekre értve. Az időnk nagy részét azzal töltjük, hogy sötét folyosókon barangolunk. Mindez együtt fantasztikus atmoszférát teremt, ami miatt feszülten figyelmesek leszünk arra, hogy egy szörny szó szerint kihúzza magát egy halom húsból és hirtelen ránk ugrik. 

A játékmenet tulajdonképpen egy coop alapú, roguelike sztori extraction mód. Bár karakterünk nem tud szintet lépni, nincsennek passzív képességei, vagy képességfái, amit ugye a modern kor alapból elvárna. Viszont a játék mechanikája tartalmaz némi roguelike elemeket is, hiszen amíg zajlik az adott küldetés, addig különböző erősítéseket tudunk beaktiválni a pályákon véletlen szerűen elhelyezett terminálokon. Ilyen buff lehet a nagyobb életerő, a több stamina, jobb pet fegyver sebzés, megnövelt oldalfegyveres sebzés, vagy közelharcos sebzésnövelés. Ezek ugye roguelike elemek, tehát a küldetés befejezése után törlődnek a karakterünkről. Ami egyedivé teszi még a játékmenetet az a kellemes loot és craft rendszer. Habár nem fogunk egybe-főbe mindent lootolni a pályákon, és nem fogjuk megszakítani sem a kipotyogó gearek, az álkapocs szerű, százlábúakra emlékeztető mutánsfegyverek loot zápora miatt a folytonos és pergős küldetés alatt. Tervrajzokat, komponenseket és egyéb szükséges craft elemeket, valamint fegyver és páncél tervrajzokat gyűjthetünk az adott pályán, természetesen random szerűen. Ezeket pedig egy HUB, bázis szerű kikötőállomáson tudjuk majd legyártani, a modokkal együtt véve, amik állandó buffot biztosíthatnak a scannerünk vagy pet fegyverünk számára. 

Ami talán a szívünket nyomja, a Ripoutnak nincs igazi osztály harcosai, így a kampányt elindítva könnyen azon találhatjuk magunkat, hogy univerzálisan mindenesek lehetünk, főleg a healing-et vagy tech-et vesszük alapnak.

A Ripout a Pet Project Games és a 3D Realms közelgő lövöldéje nagyon szép úton jár, amennyiben ezt a stílust követi nyomon. A horrorfilmek klasszikusaiból, mint az Alien és a Doom, erőteljesen inspirálódó online kooperatív horror FPS frissítést kínál a Left 4 Dead és az extraction-shooter műfajú játékok formulájához képest.

Early access Verdikt: A-

(P)Review advance: 80%

Újabb Régebbi