Iron Danger - Teszt

 

Az Iron Danger egy steampunk taktikai RPG, amelyet az Action Squad Studios fejlesztett és a Daedalic Entertainment adott ki. A játék először 2020 márciusában jelent meg PC-n, a Daedalic pedig nemrég Xbox Series X és PlayStation 5 platformokon is megjelentette. Az Iron Danger összességében egy akció-orientált RPG, karakterekkel, akik képességeket/varázslatokat használnak, de ahol kiemelkedik a játék, az a harc. Az Action Squad ügyesen hozzáadta a csata közbeni idő manipulálásának képességét egy trance mode heartbeat elnevezésű rendszeren keresztül. Ezzel a játékot egy pause módba helyezi, ahol vizuális és hang effekteket kapunk, így reagálhatunk csapdákra vagy egyéb fenyegetésekre.

A játékot Topi és Kipuna irányításával kezdjük. Topi a helyi kovács, egy vonakodó hős, aki Kipuna védelmezőjévé válik. Kipuna egy fiatal lány, akit áthat egy ősi erő, amely átadja neki a kontrollt az idő felett. Megtanulja, hogy a halál nem végleges, és akár öt másodpercet is visszatekerhet, hogy elkerülje azt, ezzel taktikai előnyre téve szert az ellenséggel szemben. Némi gondolkodást igény, hogy megfelelően irányítsuk, miközben belekerülünk a Kalevala városa és az északiak seregei közötti háború kellős közepébe, amelyet boszorkánykirálynőjük, Lowhee hajt. Később találkozunk Lemichennel, egy heves harcossal, aki kettős fegyvereket és íjászatot is használ. Találunk szilánkokat, amik új elemi képességeket és egy álomszerű területet adnak Kipumának, ahol gyakorolhatja eddig megszerzett erejét.

A küldetészónák lineárisak, a játék folyamatosan navigál a helyes irányba és korán megtanít a főbb mechanikákra. Az Iron Dangerben nincs nyílt világú felfedezés, de akadnak mellékágak, kunyhókat és egyéb erőforrásokat lehet felfedezni az adott zónában. A harc azonnal megkezdődik, amint meglát egy ellenséges npc. Van néhány lehetőség lopakodó megközelítésre, kihasználhatjuk a terepet, mint például a magas fű. Az észlelés után a játék ugyanúgy megáll, mint a Dragon Age vagy a Divinity: Original Sin esetében, és egy harci idővonal fut végig a képernyő alján. Az idő 14 szívverés szegmensre van felosztva, amelyek minden mozdulatot mutatnak. Amikor az ellenség támad, a transz móddal visszatámadhatunk, blokkolhatunk, vagy szimplán kitérhetünk az útból.

Más RPG-kben ugyanezt a végeredményt el lehet érni a folyamatos mentés és visszatöltés metódussal is, így küszöbölve ki az előző körben vétett hibáinkat. Szóval itt az időmanipuláció nagyjából ezt a klasszikus sémát festi le, csak itt magának a játék mechanikának a részét képzi. A csaták intenzitásával gyakran követhetünk el ostoba hibákat, támadunk mikor blokkolni kellett volna, vagy kikerülünk egy csapást de óvatlanul nyilak záporába lépünk. Az Iron Danger-ben viszont minden olyan, mintha harcot lehetőség puzzle darabjaiként vívnánk meg, csapásról-csapásra rakva össze a nagy képet, ami azt ábrázolja, hogy mindenki más meghal, akik nem mi vagyunk. Néha persze a darabkák nem passzolnak egymáshoz, de enyhe módosításokkal és perspektívaváltásokkal minden megoldható.

E képesség ellenére az Iron Dangernek még mindig vannak nagyon nehéz pillanatai, különösen a boss harcok során, de az a tény, hogy le tudunk lassítani, és alternatív módszereken gondolkodni. Nincs annyi egyéni karakter-testreszabás, mint a hagyományos RPG-kben, nem kell grindolni az XP-ért, hogy szintet lépjenek a karakterek, vagy erősebb fegyvereket/páncélokat keresni, mindent meg lehet szerezni kényelmes úton. Nincs gyűjthető arany vagy zsákmány, csak az olyan furcsa élelmiszerek, mint a gombák, kenyér és halak, amelyek gyors gyógyulásra használhatók harc közben vagy azon kívül.

Az Iron Danger kiemelkedő látványvilággal, izgalmas fejtörőkkel, minden jelenethez tökéletesen illeszkedő zenével és saját tempójában teljesíthető küldetésekkel rendelkezik. Azonban az idő manipulálásának képessége a trance mode heartbeat rendszer az, ami kiemeli a játékot az akció-RPG műfajon belül.


Review score
 7.0Az Iron Danger egy kellemes akció RPG, ami egy egészen egyedi és nem megszokott harcrendszerrel operál. Megfelelő kihívást nyújt, de semmiben nem teszi magasra a lécet.
Újabb Régebbi