Marauders - Early Access előzetes

A hardcore shooterek már egy ideje a közönség által vetett rivaldafényt élvezi, és úgy érződik, mintha épp csak egy lépés lenne hátra valamiféle nagy áttöréshez. A jelenleg fellelhető kőkemény nehézséget és nagy kockázat / nagy nyereség szituációt kínáló játékok azonban bár igen kedveltek, nem sikerült még a piacon a számokkal is elég nagyot durrantaniuk. Ha csak pár játékot sorolnánk a kategóriába, akkor azok a Hunt: Showdown, Shatterline, The Cycle: Frontier, és természetesen az Escape from Tarkov lenne. Ez utóbbi talán a legközismertebb, és bár tényleg szórakoztató a játék, azért van még hova fejlődni. 

Mostani játékunkat a Team17 kiadó alatt operáló Small Impact Games prezentálja, akiknek még hátra van a "nagy mű" bemutatása, viszont tele vannak motivációval. Az új játékukkal valami igazán újat és mégis ismerőset szeretnének megeleveníteni, és annyira buzgók a srácok, hogy nem fértek a bőrükbe és már most kihozták Alpha fázisban az Early Access hozzáférést. Természetesen le is szögezték, hogy a játék alig egy harmada jelenleg az elérhető tartalom, de ők nagyon szeretnék, ha már most látnák, hogy az emberek mennyire fogadják jól az üdvöskéjüket. Nézzük is meg, mit főztek ki nekünk.

Dieselpunk

A történet szerint egy olyan világban járunk, ahol teljesen máshogy alakult a történelem. A második világháborúval gyakorlatilag lakhatatlanná vált a Föld bolygó, az emberiség az űrben keresett menedéket, de a saját gyarlóságától nem lel menedéket. Három nagy frakció vetette meg a lábát a naprendszerünkben és annak szomszédságában, a Központi Birodalom, az Egyesülés, és a Királyi Szövetség. Ez a három nagyhatalom foggal és körömmel harcol azért a kiábrándítóan kevés nyersanyagért, amit az űr sötétjében képesek felhajtani. A birodalmaktól független népességnek esélye sincs a túlélésre, ezért fosztogató életmódot folytató kalóz klánokba tömörülve próbálnak életteret nyerni. A mi karakterünk is egy ilyen kalóz, jobban mondva: Marauder.

A három frakció bár megsínyli a játékosok tervékenységeit, mégis kapóra jön nekik, ha épp az ellenségüket tudjuk szivatni, ezért küldetésekkel látnak el minket, pénzért és kincsekért cserébe. A játékba belépve megszemlélhetjük a kalózunkat és annak kezdő felszerelését, valamint a rozsdás kezdő hajónkat is szemügyre vehetjük. Itt még nincs sok teendőnk, azonnal belecsaphatunk a lecsóba, és elkezdődhet a fosztogatás.

Az űr hatalmas, és minden embert próbáló körülmény ellenére csodaszép. Ám a haldokló csillagok fényében csillogó aszteroida mezők árnyékosabb oldalán gyár-monstrumok, űrállomások, radartornyok és kalózfészkek rejtőznek. A csotrogányunkkal az elénk tárt vákuumban szétszórt helyeket fedezhetjük fel, a cél pedig egy olyan építmény találása, amibe behatolva értékes zsákmányt szerezhetünk. A pályák szélén mindig van egy portál is a meneküléshez, de erről majd később. Az előrehaladást a meccsek során begyűjtött tárgyak, fegyverek, segédeszközök felhalmozása, és a frakcióknak teljesített küldetésekből kapott pénz adja. 

Berepülünk, lövünk, meghalunk, újrakezdjük

Minden egyes meccs a következőképpen néz ki: Megérkezünk egy random pályára a hajónk fedélzetén, felmérjük a pálya lehetőségeit, és elindulunk felkeresni a kincsekkel teli harcteret. Az űrben más játékosok hajóival kerülhetünk összetűzésbe, azokat harcképtelenné téve egy kabinban át is szállhatunk, legyilkolva a játékosokat, elorozva a zsákmányukat. Ha nem ezt az utat választjuk, akkor felkutatjuk a bányát, űrállomást, szállítóhajót vagy akármit aminek van hangárja, és leszállunk. Itt egy tágas, labirintusos, főleg szűk átjárókkal és éles kanyarokkal operáló terepre érkezünk, ahol gyalogszerrel kell átkutatnunk a helyet, leölve a helyet védő NPC-ket, és persze a kincsre pályázó játékosokat. Ha megtaláltuk az elrejtett értékeket, felkapunk amit csak tudunk, meglépünk a hajónkkal, és átrepülünk a pálya szélén lévő portálon, ezzel sikeresen zárva a portyát.

Legalábbis így néz ki egy sikeres futam. A jellemzőbb inkább az, hogy megérkezünk, meghalunk, újra kezdjük. Vagy az űrben lel minket a halál, vagy a gyalogos arénában, de minden esetben a halál fájó következményekkel jár, ugyanis elveszítünk mindent, amit megszereztünk, és ami nálunk volt. A menüben persze kapunk új kezdőkészletet, de minden addig magunkra rakott érték megy a kukába, ha nem vagyunk elég óvatosak. Bár ez fusztráló kéne hogy legyen, pont mint a Tarkov esetében, ez adja a játék igazi fűszerezését. A folyamatos rettegés a kudarctól állandó adrenalin boostban tart minket, minden lépés kockázatos, minden lövésnek pontosnak kell lennie, más különben több órányi játék értékei kerülhetnek ellenséges kezekbe. 

Ez a recept egyéként csábító és izgalmas, a hardcore nehézséget adó harcrendszer, a fegyverek működése, maga a játékmenet lefolyása minden meccs alkalmával emlékezetes pillanatokkal kecsegtet, ami egyedül igazi thriller élményt tartogat, csapatban pedig kőkemény kompetitív looter-shooterré emelhetné a Marauders. Az igazság azonban az, hogy a játék még sehol sem tart, hogy mindezt képes legyen élvezhetően, vagy működőképesen tálalni. 

A problémák listájának nagyobbik részét a fejlesztés alfa fázisának egyértelmű és amúgy várható hiányosságai adják. Alapvető quality-of-life elemek hiányoznak, az irányítás sokszor merevnek érződik, temérdek bug és technikai hiányosság vet gátat az akciónak. Az állomásokon cinyelő NPC-k elképesztően ostobák, más esetekben viszont aim-botos gyilkológépek. A játék jelenlegi állapotában ezek amúgy elnézhető problémák, elvégre a fejlesztők is kijelentették, hogy minél előbb szeretnék bevonni az érdeklődőket a fejlesztésbe, éppen ezért a program fele sincs még véglegesre csiszolva. Ennek fényében szemet hunyhatunk a fentiek felett, ám a tényleges probléma nem a fejlesztőktől eredeztethető. 

Az aggodalmak oka

A játék élvezhetőségét ugyanis a balansz teljes hiánya vágja sutba. A probléma, hogy aki hamar kezdi a játékot, és még kevés ellenállásba ütközve táéolja fel magát, az fényévekkel előrébb jár már most, mint azok a játékosok, akik mostanság fedeznék fel a Marauderst. Sokkal nagyobb, gyorsabb és erősebb hajókkal várják az újonnan érkezőket, hogy csak azért szétlőjék a kis kezdő hajókat, mert megtehetik. A gyalogos küzdelemben szívósabbak a nagy páncélok miatt, és hamarabb kilőnek a stabilabb és minőségibb fegyvereikkel. A dokkokból való kilépéskor ráadásul teljesen védtelenek vagyunk, így simán lehet, hogy egy bagázs már ott vár, és mire a játék egyáltalán betöltene, mi már felrobbantunk. 

Ez az óriási szakadék a kezdő és a haladó játékosok között megöli a Marauderst. A kezdőknek szó szerint nincs esélye érvényesülni, nem tudnak még az első pár meccsükben sem sikerélményt gyűjteni, ráadásul amikor egy agyontápolt játékos csak a puszta élvezet miatt szivatja szét a kezdőket, az nem túl jó reklám. Ez egy bonyolult probléma, de valamilyen balanszra szükség lesz a jövőben, mert különben nem lesz lehetősége az embereknek belekezdeni a játékba, ha a bálnák már az első pillanattól fogva uralják és dominálják a játékot. A Marauders minden pozitívuma ellenére ez az egy dolog miatt csúnyán bebukhat, szóval erre mindenképp várunk valami változtatást. 

A játék egyébként látványos, a dizájn nem túl eredeti, viszont egységes és atmoszferikus. A dieselpunkra hajazó hangulat és világ elviszi a hátán a narratíva nélküli multiplayer mókát, a világűrben pedig kifejezetten brutál látványra számíthatnak a játékosok. A zene még nem szereplője a játéknak, a hangok minimálisak de passzolnak a rozoga, rozsdás gyáriasított alternatív jövőhöz. 

A játékban temérdek fegyver, 6 különböző hajó érhető el, szóval aki most vetné bele magát a játékba, a lassabb játékmenetnek köszönhetően bőven találna felfedezni valót. A fent leírt problémák figyelembevételével a zsáner szerelmeseinek megérheti a kipróbálást már most, de a többségnek mi azért azt ajánlanánk, hogy még várjon egy kicsit.

Ajánló

A Marauders egy ígéretes elképzelés, ami az Escape from Tarkovra jellemző hardcore looter-shooter élményt szeretné a világűrbe helyezve változatos és idegölő izgalmakkal teli játékká varázsolni. A fejlesztők kívánsága volt, hogy már most az alfa fázisban kipróbálható legyen a programjuk, ám jelenleg a Marauders még nyüzsög a problémáktól, hiányosságoktól. A nagyobb problémát a megerősödött veterán játékosok abszolút erőfölénye jelenti, ami a kezdő játékosoknak élvezhetetlené teszi a programot, de legalábbis hosszútávon nem maradhat így ez a szituáció. 
Ha ezekre figyelnek a fejlesztők, folytatják a tartalmi, technikai és quality-of-life bővítéseket, megoldva a balansz problémákat, akkor a Marauders képes lehet a zsáner dobogósai közé férkőzni. Kíváncsian várjuk, hogy ez sikerül-e neki.


Összes oldalmegjelenítés