HBO Max - Pókember filmek, legrosszabtól a legjobbig

Ki ne ismerné Pókembert manapság? Kicsi, nagy, idős, mindenki felismeri a kék-piros pizsomás hálószövőt, még akkor is, hogy ha soha egyetlen médiumban se látott a szuperhős kalandjairól egy percet sem. Pedig Peter Parker története tele van izgalmakkal, drámával, kőkemény tinédzser kori megpróbáltatásokkal és élet-halál veszedelmekkel. Akárhányszor megpróbálták a Pókember karakterét elvinni más irányba, valahogy mindig vissza kellett kanyarodni a forráshoz, mert ez a sztori már ikonikussá vált, minden mozzanata közismert, és pont az adja a karakter varázást, hogy nincs is szükség ennél komplexebb tálalásra. Stan Lee és Steve Ditko 1962-ben debütáló képregényhőse azóta temérdek füzetben, rajzfilmben és mozifilmben tette már tiszteletét, és az érdeklődés még manapság is kitart. Az HBO Maxon fellelhető a 2002-től napjainkig készült összes film a hálószövőről, és arra gondoltunk, hogy egy értékelés szerinti listába helyezve szolgálunk kvázi ajánlóval nektek, ha esetleg lemaradtatok volna valamelyik felvonásról.

Fontos megjegyeznünk, hogy a lista teljesen szubjektív véleményen alapul, nem tükröz semmiféle hivatalos toplistát, vagy közvéleményt. Továbbá a lista nem megjelenés vagy kánon szerint sorolja a filmeket, hanem értékelés szerint. Kérlek így olvassatok tovább.

9. A legrosszabb: Pókember 3

Szögezzük le, hogy a Spider-Man 3 attól függetlenül, hogy a listában a leghátsó helyen marad, attól még meg lehet nézni. A történet szerint Peter bukdácsol az életben, próbál Mary Janehez hű maradni de egy új szerelem lehetősége kizökkenti a kerékvágásból. Eközben egy szökött fegyenc Homokemberré alakul, Peter régi barátja bosszút esküszik, valamint egy szemtelen paparazzó is a Pókember vesztére hajt, akire ráadásul rákerül a fekete parazita, átalakítva őt Venommá. A három gonosz megkeseríti a változás küszöbén álló Pókember életét, aki vagy erővel győzi le őket, vagy felfedi a tényleges indítékaikat, és azokon keresztül hat rájuk.
Nem arról van szó, hogy katasztrófálisan pocsék lenne a film, de az eddigi összes próbálkozás közül ez a leggyengébb. Ennek oka, hogy a film nem igazán igyekszik már Pókemberrel foglalkozni, helyette sok más elemet próbál behajigálni, és egyszerűen nincs ideje felépíteni átérezhető drámát, karakter fejlődést, vagy tényleges veszedelmeket. Amit művel, az elkapkodottnak, sőt, komikusnak érződik, gondolunk kifejezetten Peter meme alapanyaggá korcsult tánc jeleneteire. Egyszerűen csak... gáz az egész. De talán a rajongóknak megérhet egy újranézést. 

8. Az Okés: Pókember

Az első Tobey Maguire féle Pókember 2002-ben szórakoztató és izgalmas film volt, a szuperhős filmek kvázi áttörését hozta el az új generációnak. A történet a jól ismert, ezerszer hallott eredet történetet meséli el: Peter Parker eszes, de a serdülőkor nehézségeivel küzdő diák, akit megcsíp egy radioaktív pók. Ezáltal pókszerű képességekre tesz szert, melyeket könnyen rossz célokra használhatna, de a nagybátyja halála mégis arra ösztönzi, hogy jót cselekedjen. Tetteit azonban kétely kíséri az utcákon, miközben egy iparmágnás tudós, Norman Osborn a tébolytól hatjva a Zöld Manó képében hoz rettegést a városba. És csak Pókember állíthatja meg. 
Ez a film a maga idejében volt hatalmas szám, így utólag megnézve sok sebből vérzik, ráadásul a látvány is elég kopottas már a minőségi CGI-hoz szokott szemeknek. Ettől függetlenül az első Pókember film egy fontos hagyatéka egy szkepticizmusban dagonyázó, elutasító Hollywood csökönyösségét megtörő elképzelésnek, miszerint a szuperhős filmek igenis menőek, és szükség van rájuk. 

7. Az Okésabb:  Csodálatos Pókember

Az első Andrew Garfield féle Pókember film 2012-ben jött ki, amikor az átlagos mozinéző már épp kezdett beleunni a futószalagon gyártott CGI turmixokba, de azért még mindig megvolt az újra való igény. Ez a film rebootolta a hálószövő történetét, megtartva az eredeti forráshoz való hűségét, de főleg a színészválasztásnak köszönhetően behozott egy olyan hangulatot és fiatalos de mégis komoly tempót, ami egészen tetszetős volt az új és régi rajongóknak egyaránt. A gonosz a Zöld Manó helyett a mutáns Gyíkember, de a főszerepben inkább Peter vívódása, a titkos személyiségével való problémáinak ezer akadálya és annak leküzdése áll. 

6. A látványos: Csodálatos Pókember 2

Bár a második Andrew Garfield film nem volt olyan minőségi történet szempontjából, mint kellene, de mégis előrébb vettük a listánkban. A történet szerint Peter nem találja a helyét, szakít a barátnőjével, de mégis összevágynak. Mindeközben egy magányos, szerencsétlen szerelő balesetet szenved, minek következtében elektromossággal telített, tiszta energiából táplálkozó lénnyé változik, és szörnyen dühös a világra, valamint Pókemberre. Eközben az Osborn vállalat örököse is Pókember vérére pályázik, és örületében Zöld Manóvá változik. A gonoszok nem csak Peter életét, de szerelmének épségét is fenyegetik, így a hálószövőnek most sokkal több forog kockán, mint eddig.
Ez a film nem mondható igazán jónak, rengeteg hibája, kliséje és érdektelenségbe fulladó, kidolgozatlan eleme van. Ám Peter karaktere tökéletesen működik, Elektro egy baromira hangulatos gonosz, a csaták látványosak, a zene pedig elképesztően kreatív. Éppen ezért ha tartalmilag nem is érdekes a Csodálatos Pókember 2, de képregényfilmnek abszolút élvezetes.

5. A majdnem jó: Pókember: Idegenben

Tom Hollanddal a Marvel visszatért a gyökerekhez, és a felnőttebb Pókembert visszacserélte a közép-iskolás, serdülő Peter Parkerre. Ez jót tett az újraindításnak, a második részre viszont csekélyebb kreativitást tartogattak. A történet szerint Peter élvezi a Pókember létet, de azért szeretne kicsit tinédzser is lenni, és az osztálykirándulás az egyetlen reménye a pihenésre. Ám megjelenik egy titokzatos hős, Mysterio, aki azt állítja, hogy a Földet veszély fenyegeti, és segítségre van szüksége. Peternek azonban meg kell tanulnia, hogy a bizalom törékeny kapocs, a következmények pedig sokszor végzetesek. 
Ez a film állatira látványos, de mind érzelmileg, mind történetileg eléggé üresre sikeredett. Tom Holland tökéletes Pókember, de a világnak is igazodnia kell a hálószövő karakteréhez, és ez itt valahogy elmarad. Ez a film inkább egy felvezetés a Nincs Hazaúthoz, így ezt elengedve átadhatjuk magunkat a látványnak és a pörgős akciónak.

4. A klassz: Pókember: Hazatérés

A Tom Holland féle Pókember első része egy olyan reform, amire nagy szüksége volt a rajongóknak, és a Marvel filmes univerzumnak gyakorlatilag elengedhetetlen kelléke volt a hálószövő bevezetése. A történet semmiben nem változtat az eddig ismertekben, sőt, nem is igazán beszél a múltról, helyette csak az akció közepébe hálóhintázik, miközben szörnyen viccesen mutatja be a korai serdülőkor kaotikus mivoltát. A gonosz nem annyira érdekes vagy számottevő, mint amire számíthanánk, ettől függetlenül a még zöldfülű Pókembernek így is elég fejfájást fog okozni. 
A Hazatérés pontosan az, amit az alcím is takar: vissza az alapokhoz, vissza a Marvel világába, és ez a beilleszkedés annyira jól passzol, hogy a szuperhős filmek szerelmeseinek erősen ajánlott a film megnézése. Ráadásul Tom Holland remekül hozza a még ügyetlen, fiatalosan naív Peter Parkert, szóval nekünk nagyon szimpatikus ez a vonal.

3. A legkomolyabb: Pókember 2

Tobey Maguire második Pókember filmje egy gyenge és egy rossz film közt helyezkedik el, mégis az eddigi Pókember filmek közt talán az egyik legkomolyabb témájú felvonás. A történet szerint Peternek nehézségei vannak a Pókember léttel, elhanyagolja a szerelmet, elhanyagolja saját magát, és kételyei támadnak az erejével és felelősségével kapcsolatban. Ám egy mentora egy baleset miatt egybeolvad a robotikus karokból álló gépszörnyetegével, és annak kegyetlen indítékaitól hatjva dúlja föl a várost. Ráadásul Peter legjobb barátja, Harry véres bosszút eszküszik Pókember iránt. A problémák pedig túlmutatnak a hálószövő képességein. 
Ez a film minden rajongó lelkében egy kedves alkotás, mert olyan oldalát mutatják be Pókembernek, amit ritkán láthatunk, viszont totálisan átérzünk. A karakter fejlődés rögös útján ráadásul belefér a filmbe egy kis világépítés, foglalkozik a mellékszereplőkkel is, ergo minden a helyén van egy jó és élvezetes filmhez. Szeretjük.

2. A legmenőbb: Pókember: Nincs Hazaút

A Marvel filmes univerzum filmjei valahogy mindig összekapcsolódnak, és ugyebár a nagy leszámolás a Végjátékban még nem varrt el minden szálat. Pókember története most ér a csúcspontra, bevonva Doctor Strange mágiáját is, mikor Peter kitalálja, hogy az a jó megoldás, ha a barátain kívül mindenki elfelejti, hogy ő Pókember. A varázslat azonban nem a kívánt hatást hozza, helyette mindenki, aki Pókemberre emlékszik, hirtelen egy univerzumba csöppen. Peter azonban nem feltétlen erőszakkal győzné le a más világok gonoszait, helyette segíteni akar a problémáikon. Ám a jó akarat, a naivitás és a bizalom bármennyire is lovagias erény, az univerzum szöveteinek átszakadása fájdalmas következményeket von maga után.
A Nincs Hazaút egy hullámvasút, amire újra és újra fel akarunk ülni. Tele van látványos akcióval, izgalmas és érdekes karakterekkel akik nagy része a régi filmekből köszönnek vissza, legalább ugyanennyi kőkemény dráma is helyet kap, szóval minden megtalálható, amire szükségünk van. Ráadásul a film remek tempóban adagolja ezeket az élményeket, két könnycsepp elmorzsolása közt üdvrivalgást kiváltó jelenetekkel játszadozik, míg el nem jut egy olyan végkifejletthez, ami tényleg elgondolkodtató. Fantasztikus lezárása az új generációs Pókember trilógiának, és reméljük lesznek még hasonló felvonások a hálószövő főszereplésével.

1. A legjobb: Pókember: Pókverzum

A Nincs Hazaútnak lehetne itt helye, ám a trónt mégsem a Marvel filmes univerzum felvonása birtokolja. A Pókverzum egy animációs film, ami mesterien, sőt, művészien ötvözi a 3d és 2d animációt. A története szerint Miles Morales eszes, de még céltalan tinédzser, aki szemtanúja lesz Peter Parker halálának. Ráadásul őt is megharapja egy pók, képességei pedig komikus ütemben manifesztálódnak. A tanácstalan Miles azonban mentorára lel nem egy, hanem kapásból 5 Pókemberben, akik más-más univerzumokból érkeztek az övébe. A világot fenyegető veszedelemhez azonban Miles még túlságosan is gyámoltalan, gyenge és naív, így esélye sincs a gonoszok elleni harcban a Póktársaihoz csatlakozni. Vagy mégis?
A Pókverzum azért érdemli ki az első helyezést, mert minden apró részletében ízig-vérig Pókember. De nem csak egy variánsra vonatkozóan, hanem az összesre, 1962-től napjainkig. Körbejárja az egész Pókember kultuszt, annak minden abszurd, gyengusz, menő, sötét, és komolyabb oldalairól is. Reflektál több médiumra, referál internetes meme-kre, miközben önállóan is egy jól felépített, izgalmakkal és érzelmekkel teli történetet mesél el, kedvelhető karakterekkel, akiknek a nehézségeivel könnyen tudunk azonosulni. És mindemellett a Pókverzum elképesztően látványos, igazi mestermunka, mind rajz, animáció és zene terén. Minden egyes porcikájában tökéletes.


Összes oldalmegjelenítés