Construction Simulator - Teszt

A szimulátorok már hosszú hosszú évek óta tartják lázban a játékos társadalom egy szerényebb, de hűséges és odaadó részét, akik nem is maradnak játék nélkül. Hogy milyen szimulátorról van szó, az már majdnem mindegy, hiszen az újabb és újabb termékek olyan témákba engednek betekintést és mélyrehatóan kidolgozott játékmenetet biztosítanak, ami által a játék elé leülő utca emberét is a szakma zseniévé teheti arra a pár órányi játékra. Na persze ezek a játékok nem biztos, hogy ki tudnának nevelni egy valódi szakembert, ellenben a játékosoknak valódi autentikus élményt biztosítanak, és valódi, realisztikus tapasztalatot adhatnak, még akkor is ha mindez csak virtuális szórakozás. Ezért szeretjük a szimulátorokat, témától függetlenül. 

A legismertebb szimulátor a Farming Simulator, de mellette temérdek egyéb szakterületet megcélzó program is piacra került már. Az egyik jelentős kiadó a témában az astragon Entertainment, nekik köszönhetjük a Firefighter, a Police és a Bus Simulator játékokat (ez utóbbit amúgy hazai busz sofőröknek is ajánlani szokták gyakorlásnak, révén magyar települések is helyet kaptak modok formájában). A kiadó következő játékát Weltenbauer csapata jegyzi, akik újak még a játék készítésben, de úgy tűnik, hogy nagy szakértői az építész mesterség szakterületének. A Construction Simulator ebbe az igen széles tárházú és mérhetetlenül bonyolult szakmába enged betekintést, és joggal kérdezhetnétek, hogy najó, de mégis melyik területét próbálhatjuk ki? A válasz: igen. 

Ép-ép-építkezünk!

A Construction Simulator röviden és tömören a nagy gépek és a műszaki szakterület szerelmeseinek játszótere. A program nem kispályázik, kapásból két teljesen eltérő kampányt ajánl fel, melyek homlokegyenest más gépparkot, sztorit és pályát biztosít. Az egyik egy tipikus amerikai település és környéke, az ott jellemző gép típusokkal és brandekkel, míg a másik egy nekünk ismerősebb terep, egy európai (feltehetőleg német) város. Én az utóbbivan kezdtem meg a pályafutásomat, és a játék rögtön egy történettel indított, melynek az elsőre még kezdő és kispályás karakterünk lesz a mozgatórugója. Ez a könnyed karakterkészítővel megszerkesztett avatár képviseli a játékost, vele fogunk a továbbiakban csinálni mindent.

Az európai sztori szerint munkát keresünk, és egy helyi vállalkozó, aki mellesleg régi ismerősünk, megdob egy telefonhívással, miszerint a várost pusztító vihar által okozott károkat kellene helyrehozni. Sok pénze van, temérdek munkagéppel rendelkezik, éppcsak a munkaerő hiányzik. A város biztosan hálás lenne, ha a viharban megrongált infrastruktúrát helyrehoznánk, ez pedig nagy lehetőség a vállalkozás fellendítésére, amiből természetesen mi is üzletrészt kapnánk. Így hát karakterünkkel felkerekedve az első csip-csup feladatok helyszíneire sietünk, és kezdődhet a munka. 

A tutorial nagyon szépen végigvezet a játék összes fontosabb mozzanatán, megmutatja hogy mit mivel és hogyan csinálhatunk, hova mehetünk, mire kell odafigyelni, és persze minden adott feladat egyre bonyolultabb lesz. Az első meló egy út akadálymentesítése. Éjszaka van, tehát először fényt kell csinálnunk, hogy felmérhessük a terepet, majd egy kotrógéppel el kell hordanunk a betonra ömlött földet. Következő lépésben egy kidőlt lámpaoszlopot kell ledaruznunk egy épület tetejéről, de ez már több lépéses feladat. Minden újabb és újabb lépés megbolondítja a játékmenetet, behoz egy új géptípust, komplexebbé teszi a folyamatot, vagyis reálisabbá teszi a munkát. Később már olyan feladatokat is kapunk, ami komoly idő és energiabefeketetést igényel, több különböző gép bevetésével, alapos előzetes tervezést igényelve. 

A jó munka gyümölcse

A tutorial alatt megtapasztalt játékmenet alapjaiban a későbbi játékórákban sem fog megváltozni, épp csak mindig egy-egy elemmel komplexebb lesz a megoldás, ami a feladat elvégzéséhez szükséges. A játékban több mint 90 különböző munkagép található, melyek mindegyike teljesen valósághű kinézettel rendelkezik, és a munkavégzésben betöltött szerepük tekintetében is reálisan vannak megtervezve. A brandek tekintetében is valós cégérekkel találkozhatunk, mint a Bell, Bobcat, Caterpillar, és így tovább. A játékban továbbá összesen 90 küldetés, és egy tonna achievement tartja fent az érdeklődést, tehát lesz mit a tejbe aprítani.

A játszótér persze nem ad a kezünkbe rögtön mindent, ahogy haladunk a kampányban, úgy kapunk tapasztalati pontot és pénzt, melyből további felszereléseket, gépeket, járműveket vásárolhatunk, valamint fejleszthetjük és menedzselhetjük a vállalkozásunkat. Minél mélyebbre ásunk a játékmenetbe, annál komplexebb és szédítőbb lesz az egész, ám szerencsére maga az irányítás és a feladatok lépcsőzetes megoldásai megtartják azt a kellemesen könnyed stílust, ami a tutorial első perceitől fogva ismert. Ennek köszönhetően az egyszeri játékos is gyorsan bele tud rázódni a szimuláció élvezetébe, a hosszú távra tervező játékosok pedig nem csömörlenek be a játék vége felé sem. 

Mindezen könnyítések közé tartoznak olyan apró kis fogások, mint például a gyorsutazás, illetve szállítmányozás. Egy szimulátortól elvárás lenne az az elem, hogy nem lehet megkerülni az unalmas teendőket sem, tehát ha a város másik végébe kell egyesével elfurikázni a munkagépeket, akkor bizony annak neki kell ülni, és végig kell csinálni. Ez azonban időt és energiát égető feladat, ami közben nem is szórakozik az ember, meg nem is halad nagyon előre. Éppen ezért a játék lehetőséget ad arra, hogy pikk-pakk ott teremhessünk a gépeinkkel egy helyen, és az alapanyagokat is elfuvaroztathatjuk a kívánt lokációra, anélkül hogy nekünk mindent egyesével kelljen odalogisztikáznunk. Ez egy apró, de jelentős könnyítés, ami dinamikussá teszi az előrehaladást, egyaránt kedvezve a hatékonyságra törekedő keménymagnak, és a szimulátorokkal még csak ismerkedő játékosoknak egyaránt. 

Ez azért is fontos, mert a játékban elérhető négy fős multiplayer jelentősen megdobja a játék hangulatát és élvezhetőségét. Egyedül is meg lehet oldani minden feladatot, ám a barátokkal összedolgozva szemet gyönyörködtető hatékonysággal kelhetnek életre az építkezéseink. Mindenütt tevékenykedik egy gép, minden feladatot ügyesen szétosztva alkotunk erős csapatot, és ezzel a lendülettel visszük végig a legbonyolultabb melókat. Megéri kipróbálni a játék multi részét, ha nem is teljes komolysággal ülünk neki az építkezésnek, akkor hasfalszaggató nevetéssel kísért komikus kis "baleseteknek" lehetünk majd tanúi. 

Kőműves dekoltázs

Míg a Construction Simulatorral egyöntetűen kijelenthetjük, hogy egy klassz játék a zsánerben, az azért gyorsan egyértelművé válik, hogy nem egy tapasztalt csapat kezei alól jött ki a program. Ami apró de kontra elem, az a zene. Én értem, hogy az amerikai műsorokban a patrióta maszkulin összképhez kőkemény, vészjósló zene kell hogy párosuljon, és egy műsorban aminek a semmit is izgalmasan kell átadnia a nézőnek, képes ilyen vágásokra ilyen zenével, de... ez egy játékban nem működik. Szinte már komikus, amikor a daruval a platóra akarom emelni a generátort, és erre megszólal valami szörnyen veszedelmes dologra figyelmeztető zúzós rock szám... Jobban működött a Shipbreaker country zenéje a munka közben, de ugyanilyen jó lett volna akármilyen helyi rádióadó is, mint ez a kissé illúzióromboló, és a helyzethez valamint a hangulathoz nem illő zeneválasztás. No mindegy.

Ami viszont kevésbé elengedhető kontra, az a bugok, pár spagetti-kód okozta furcsaság, és kopottas látvány. Többször előfordult, hogy a jármű amiben ültem egyszer csak pozíciót változtatott, esetleg 180 fokban megfordult, ami egy nagy batál gépnél baromi kellemetlen, révén külön mutatvány vele megfordulni. Előfordult, hogy láthatatlan akadályokban a járművem bukfencet hányt a levegőben, máskor a felemelni kívánt építőelem szállt a magasba. Az ilyen apró kellemetlenségek addig nem zavaróak, amíg csak egyszer esnek meg, de a rendszeresség már kevésbé elviselhető, főleg mikor hosszabb és bonyolultabb melók alatt esik meg. 

A látvány helyenként egészen kellemes, a járművek modelljei is fantasztikusak, ám a környezet, és főleg a háttér nagyon kopottas grafikáról tanúskodik. Persze, a játékmenet inkább az adott tevékenységre való koncentrálást követeli meg, de egy-egy fuvar közben a baltával megfaragott terep kifejezetten szomorkás csalódottsággal kíséri az utunkat. Ugyanez igaz pár olyan épületre, tereptárgyra, amik bár nem a játékmenet részei, de találkozunk velük, és ilyenkor szájhúzásra adnak okot. A kidolgozatlanság továbbá az átvezető videókban is tetten érhető, ezek esetében komoly polírozásra lenne szükség, mert amúgy érdekes lehetne tőle a történet vizuálisan is. 

Ajánló

A Construction Simulator nem csak egy szimulátor játékok listáján, hanem szorosan követi a zsáner ismertebb és kedvelt produktumjait a ranglistán. Több hibát is a számlájára róhatunk, melyek elsősorban apró bugok formájában jelennek meg, bekerítve egy kopottas látvánnyal, és a játékhoz nem illő zeneválasztással. Ám mindettől függetlenül a játékmenet érdekes, realisztikus, a hosszú távra tervező játékosoknak temérdek játékidőel kecsegtető programról beszélünk, ami ráadásul két különböző kampányt kínál, több mint 90 különböző gépezettel, és még több feladattal. A téma iránt érdeklődőknek és a szimulátor játékok kedvelőinek kötelező darabnak nevezném, főleg együtt, multiplayerben. De az új játékosok is tehetnek vele egy próbát, talán pont ez lesz a belépőjük a zsánerbe. 

Review score
7A Construction Simulator egy részletgazdag játékmenettel rendelkező, a zsánerben kifejezetten örömmel fogadott játék, ami bár nem fél komplex lenni, de több szempontból kedvez az egyszeri játékosoknak is. Nem hiba nélküli, és a látvány is eléggé kopottas, mégis a téma szerelmeseinek egy remek játék lehet. 


Összes oldalmegjelenítés