Steelrising: Legjobb Buildek és Fegyverek útmutató

 


A Spiders fejlesztők keze alatt született souls-like játék, a Steelrising egy óraműszerekkel életrekeltett hőst irányítva gonosz világba visz minket, ami egy fantasy inspirált Franciaország, gyakorlatilag. A feladatunk megállítani a gyilkos robotokat, akik mindenkit lemészárolnak, legyen az katona, vagy ártatlan. Ebben az alternatív történelmű univerzumban az ellenségek kitartóak és hatalmasakat ütnek, így muszáj előre felkészülni, hogy felvehessük velük a harcot. Három fő archetípust ismerhetünk meg a játék során, melyekre fókuszálva kibontakoztathatjuk a tényleges erőnket, és ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mire kell mindegyiknél odafigyelni. Ebben az útmutatóban a játék legelejétől a maximális hatékonyságra törekvés a cél, mindegyik build esetében.

Power build


 

Az erő (Power) a legkönnyebb és legcélratörőbb a Steelrisingban. A játék legelejétől elkezdhetünk Erő alapú fegyverekre építeni, gyorsan felszeletelve az ellenségeinket. Bármelyik nehézfegyver alkalmas lehet a célra, amit a kezdetekben szerzünk, de a legjobb talán a "Gribeauval Halberd". Ez a fegyver remek, a játék vége felé is jól szolgál, főleg ha hozzácsapjuk a Charleville 1789 Pajzs Muskétát mint másodlagos fegyver, még mielőtt elhagynánk Saint Cloud területét. Ez a kombináció lazán végig tud kísérni az egész játékon, egészen addig amíg csak ezt a két fegyvert fejleszted.

Statok terén a Power, Vigour és Durability a legfontosabb. A magas Powernek köszönhetően nagyot sebzel és földre küldheted az ellenségeket, a Vigour pedig jobb energia erőforrást ad, hogy többet tudjunk a támadások elől elugrani és kitámadni. Ennek a buildnek pedig a koronáját a Durability adja, melynek hála tovább maradhatunk talpon, miközben hatalmasakat suhintunk a nehézfegyverünkkel. 

Aegisre mindenképp olyan páncélt rakjunk, ami a tiszta sebzés csökkentésre fókuszál. A Power builddel a másodlagos stat nem is igazán számít, mert az ellenfelek nagyobb része gyorsan összeroskad majd a csapásaink alatt. A felerősített ütéseink gáncsolnak, amit követhet egy erős támadás sorozat, területre ható gránátokkal megküldve, ha esetleg nagyobb tömeget sikerül a földre küldeni. A sebzés csökkentés a páncélunkon így a legfontossab, főleg ha már sok életerővel rendelkezünk.

A modul slotjaink esetében a támadó erőre (attack power) fogunk koncentrálni, valamint életerőre és Animára. Az Anima segítségével fejlesztjük Aegist, megtartva a hatalmas sebzésünket a nehéz fegyverekkel, de feltolva a támadó erőt és az életcsíkunkat is, amennyire csak lehet, és ez adja a lényegét a Power buildnek. Hogy ezt eljérjük, olyan modulokra van szükségünk, mint Efficient Charging (nagyobb erő a nyomvatartott támadásokra), Longevity (több életerő), és Avarice (több Animát kapunk). Mindezt megtaláljuk az első pályától kezdve a Boutique-okban, tovább fejlesztésekkel együtt a játék további részében.

Alternatívaként a fegyverekbe szóba jöhet a Flame Orbbal ami plusz tűz sebzést csinál, vagy a Wheel of Vengeance amivel jól lehet hárítani, vagy a Body of Work, ha erős védelmet szeretnél inkább. Még jó lehet az Endurance modul, de ennél is hatékonyabb a Fight or Flight, mely annál jobban erősíti Aegist statjait, minél kevesebb az életereje. A nehézfegyverre épített erő a legfontosabb, de persze némi ügyesség is szükséges, hogy megfelelően tudjuk használni.

Agility build

 


Az Agility build mozgékonyságra, pozícionálásra, elugrálásra és kombó-támadásokra fókuszál. Az Agility támadások lényege az ellenfél mozgásképtelenné tételében rejlik, amit követ pár hatalmas sebzést okozó támadás, kihasználva az ellenfél védelmének lecsökkenését. Az alap támadásokkal összefűzött kombó-támadások a leghatékonyabbak, de közben nem akarunk sebezhetőek maradni, erre való az elugrással indított támadás (dodge-attack), ami mozgásképtelenné tud tenni egy ellenfelet. Hogy ebben hatékonyak legyünk, a fő statjaink az Agility, Vigour és Engineering. Az Agility az agility alapú fegyverek erejét tolja fel, a Vigour a támadásoktól való elugrásban segít. Az Engineering a páncélunk képességeit javítja, így nagyobbak az esélyeink a túlélésre. 

A legjobb fegyver a kezdetektől fogva az Armoured Fans, amit a Dancer induló opcióból kapunk, de az Alchemist is ugyanolyan jó lehet. Mielőtt elhagynád Saint Cloudot, meg fogod találni a Nemesis Clawt is. Mindegyik fegyver jó szolgálatot tehet a játék egészében, hogy ha rákoncentrálunk a fejlesztésükre, de a különleges másodlagos képességeikről se feledkezzünk meg. Ha csak színtiszta Agilityre építünk, akkor a Nemesis Claw legyen a fegyverünk, a hárítás képessége miatt. A hárítás nem csak esélyt ad egy ellentámadásra, de az ellenfél bekábítását is elősegíti. A könnyű támadás sorozat kombó is ebbél a fegyvernél a legjobb, mert 3 gyors és pontos csapással fejezi be a sorozatot. A tanácsolt másodlagos fegyver itt is a Charleville 1789 Pajzs Muskéta amit Saint Cloudban találunk, de a Glass Baton az Alchemist vonalról is jó lehet a Nemesis Claw mellé.

Aegis páncélja az elementál hatások enyhítésére kell hogy fókuszáljon. Agility builddel nem akarod, hogy égetés vagy fagyasztás áldozataként túl nagy sebzés érjen, és nem akarsz állandóan resistance vialokat fogyasztani. Éppen ezért minden olyan páncélt nézz meg, ami elemental ellenállást ad. A tárgyaink közt így most kedvünkre berakhatunk gránátokat, Endurance vialokat, utóbbival a végtelenségig kitolva a kitartásunkat csata közben. 

A modulok közt az Endurance-re kontentrálóakat kell használnunk. A segítségükkel elnyújthatjuk a kombóinkat, többször ugorhatunk el támadások elől, az Immobilisation modulokkal pedig könnyebben bekábíthatunk ellenfeleket. Fontos továbbá az Efficient Ventilation, ami a mozgékonyságunk folyamatos kihasználásában segít. Egy kis fagyasztás sebzésért cserébe nyerhetünk vissza az Endurance csíkunkból.

A fegyverek terén jó alternatívát jelent a Nemesis Fan (ha a "fan" stílushoz ragaszkodunk) mert a Counterekhez ad hozzáférést, de a Franklin Claws is jó lehet, révén sokkal agresszívabb harcstílust enged meg az elektromosság element. Ennek alternatívájaként a Frost Fanst ajánljuk, mint jég elemű opció. Modulok terén a Longevity modulokra koncentráljunk, hogy több ütést tudjunk elviselni. Lasting Affliction modulok is tanácsosak használatra, mivel az Alchemy és Agility fegyverek közt van a legtöbb átfedés.

Alchemy Build

 


Az Alchemy az átjáró a Power és az Agility között, összefűzve a nagy erőkifejtést az elementál hatásokkal. Ez a legbonyolultabb build, és a legnehezebb kijátszani is, mivel a fegyvereidet először az adott elemmel kell feltölteni, hogy elemi sebzést tudj okozni. Bár a Glass Baton tökéletesen reprezentálja a build lényegét, a legjobb fegyver ehhez a vonalhoz mégis a Gribeauval Halberd, a Soldier kezdővonalról. A Charleville 1789 Pajzs Muskétával messze a leghatékonyabb párosítás, amely segítségével könnyen földre küldhetünk ellenfeleket, majd gránátokkal fejezzük be a munkát.

A buildhez szükséges statok a Power, Engineering és Elemental Alchemy. A lényeg, hogy az Alchemy build Aegis lőszerére, az Alchemy Kapszulára fókuszál, mely különböző fegyverekbe, valamint gránátokhoz szükséges. Mivel a Gribeauval Halberd a legjobb fegyver a buildhez, ezért a Power stat tápolása tanácsos kezdetben, hogy a lehető legnagyobb sebzést tudjuk kifacsarni, miközben gáncsolásra és/vagy fagyasztásra építve tesszük az ellenfeleket harcképtelenné. Az Engineering nem csak a páncélunkat fejleszti, de a zsákmány szerzésünket is megdobja, ami kritikus tényező, hogy mindig tele legyünk Alchemy Kapszulákkal és gránátokkal, minden típusból. Végezetül az Elemental Alchemy végzi az elemi sebzéseink maximumra húzását, valamint az ellenállásunkat javítja az említett elemekkel szemben.

Harc közben sűrűn kell váltogatnod a Halberdet és a Muskétát. Ez a két fegyver tökéletes kombináció, mert hatalmas területi lefedettséget biztosítanak a széles támadási zónáik, leginkább egy shotgun hatására kell ezzel gondolni. A muskétán lévő pajzs egy remek védelmi opció a normál típusú és méretű ellenfelek ellen. A Fire Chain jó hozzáadás a Halberdhez, a széles suhintások és shotgun robbanások a legtöbb ellenfelet földre fogja küldeni, majd jöhetnek a gránátok és jeges lövések.

A páncél választásban maga az armor stat és HP növelés legyen a fő szempont, amikor csak lehetséges. Ennél a buildnél nem igazán koncentrálunk a túlélés növelésére, és az Endurance is alacsonyan marad, szóval az ügyességünkre és életerőnkre kell hagyatkoznunk, hogy túléljük addig a pillanatig, amíg használatba vethetjük a fegyvereinket egy óriási sebzés kiosztására. Az egyetlen kivétel a páncélok közt a nadrág, ez a Muscadin Culottes legyen, amit Les Invalidesben találunk. Mikor először lépünk be ide Saint Cloud után, haladjunk teljesen balra, míg meg nem találjuk az első Vestalt, egy arénában három robottal és egy tűzrakással. Az egyikük egy ágyúból fog lőni, ő mögötte van egy szemétdomb, amire rá tudunk ugrani. Ugráljunk fel az erkélyig, ahol is lesz egy nyitott ajtó, idebent találjuk meg a nacit. Ez a nadrág random gyártja nekünk az Alchemy Kapszulákat, ez pedig óriási segítség, főleg az elengedhetetlen stat bónuszaik miatt. Ha elvétenénk ezt a loot lehetőséget, a harmadik főbossz után meg is tudjuk vásárolni egy Boutiqueban. 

Moduloknál minden esetben az elementális erőnk növelését tartsuk szem előtt. Lasting Affliction segít a debuff időtartam kihúzásában, Avarice az Anima mennyiséget növeli hogy többször tudjunk vásárolni gránátokat és kapszulákat. Longevity HP-t ad, az Efficient Ventilation pedig mozgékonyságot biztosít. Ezeket Saint Cloud után szerezzük meg, és később megvásárolhatjuk a fejlesztett változataikat. 

Mint említettük, nincs jobb fegyver kombináció a Halberd és Muskéta párosnál. A moduloknál sem érdemes letérni a fent leírt útról, talán csak a Longevityt lehet érdemes leváltani egy Alchemical modulra, mint például egy Ice Catalystra. Ezzel a verzióval egy földre teperést követően csaphatunk le fagyos lövésekkel, követve gránát kombókkal a maximum pusztításért. A gránátok és alkímia alapú támadások mind hosszan tartó debuffot raknak az ellenfelekre, a Halberddel pedig könnyedén lecsaphatjuk az ellenfeleinket, a megfagyasztott gonoszokra pedig extra sebzést tudunk kiosztani. Éppen ezért érdemes megmaradni az általunk leírt build részleteinél.

Összes oldalmegjelenítés