The Red Solstice - Előzetes

Vetettem egy pillantást a horvát Ironward sci-fi akció-stratégiai játékára...

A The Red Solstice a sikeres Kickstarter kampányt követően lassan a célegyenesbe fordul. Pár hét múlva érkezik az Early Access verzió, jelenleg pedig alfa stádiumban próbálható ki. Déli szomszédaink lelkes csapata, az Ironward nem kis fába vágta a fejszét. A The Red Solstice atmoszférájában, megjelenésében, játékelemiben olyan kultikus játékok egyvelege, mint a StarCraft és az XCOM, de hiba lenne azt állítani, hogy egyszerű, olcsó klónról van szó. Ugyan a The Red Solstice alfa verziója még a kezdetleges állapotokat tükrözi, még így is nagyszerű szórakozást és meglepően taktikus játékélményt kínál.

A távoli jövőben járunk, az ember kimerészkedett az űrbe, a Marson már kolóniát is létrehozott. Hogy ráébredhessünk halandóságunkra, egy hatalmas vihar, a címszereplő Red Solstice söpör végig a vörös bolygón, és megszakad az összeköttetés a Földdel. Az Elisium Corporation nem rest egy speciális osztagot a kicsiny planétára küldeni, hogy utánajárjon, mi is történt. Nem meglepő, hogy nem egyszerű kommunikációs problémáról van szó, a kolóniát elárasztották a vérengző túlvilági fenevadak.

Bár a The Red Solstice egyjátékos módozattal is bír, ennek csupán pár perces bevezető misszióját tudtam kipróbálni, mely az alapokkal ismertetett meg. A játék gerincét az akár nyolc játékost is támogató co-op adja, ahol vállt vállnak vetve kell túlélni a küldetéseket. Ha már egy csapatban vagyunk a többiekkel, nem árt összefogni, a The Red Solstice ugyanis kemény kihívás elé állítja még a műfaj veteránjait is.


Már a meccsek kezdetén észnél kell lenni, több karakterosztály közül választhatunk, de ezek csak egymást segítve dolgozhatnak hatékonyan, nincs értelme kizárólag a nehéztüzérségre hagyatkozni, mint ahogy nyolc felderítő sem előnyös, ugyanis nem tudják megvédeni magukat a bestiáktól. A küldetés alatt szinte folyamatosan mozgásban kell lennünk, mert egyre több és erősebb szörny ront csapatunkra, de elkerülhetetlen, hogy néha kisebb kitérőket tegyünk, készleteink végesek, ha pedig muníció nélkül maradunk, akár le is húzhatjuk a rolót. A fellelhető nyersanyagok és lőszerek sokrétűek, vannak általánosan felhasználhatók, mint a claymore, de bizonyos típusokat csak az adott osztályok képesek alkalmazni.

A The Red Solstice valós időben zajlik, vagyis mindig résen kell lennünk, és gyors döntéseket kell hoznunk, a fejlesztők mégsem hanyagolták el a szerepjátékos elemeket. Két tapasztalati pont nyerhető a küldetések során, az egyiket általános fejlesztésekre fordíthatod, míg a másikat felszerelésed erősítésére költheted.

Többjátékos móka esetén a rendszer a hat szektor valamelyikébe véletlenszerűen dobja be az egységet, ráadásul végigjátszásonként eltérő szörnyek támadnak ránk, máshol ömlenek a nyakunkba nagyobb hullámokban, a térkép egy más szegletébe kell eljutni, így, ha korlátozottan is, de változik a felállás.


Az élő, folyamatos akció nem csak az agyatlan lövöldözésből áll, meglepően sok taktikai megoldás áll rendelkezésünkre. Katonánk képes auto-célzásba váltani, automatikusan célkeresztbe veszi a legközelebbi rusnyaságot, de csak lépésben képes haladni. A kolóniák utcái sötétbe borulnak, ezért létszükséglet, hogy gondoskodjunk a megfelelő fényforrásról. Ehhez a pályákon elszórt generátorokat kell beindítani, ezeken a kis állomásokon pedig védelmi ágyúkat is felhúzhatunk, hogy feltartsák a szörnyeket.

Alfa verzióról lévén szó, nem háborogtam a kisebb hibákon. A katonám néhány helyen beakadt a tereptárgyakba, egyszer-kétszer akadozott a hang, és néha nehézkesen találtam társakat. Remélem, hogy ezeket az apróbb kellemetlenségeket orvosolják a megjelenésre.

Preview
AÉrdemes lenne, mert a The Red Solstice egyértelműen ígéretes alkotás. Nagyszerűen ötvözi a taktikus tervezést és az éles helyzeteket, kellő kihívást nyújt, és a fejlesztési lehetőségekről sem kell lemondanunk. Ha vásárlásra adod a fejed, mindenképp hívd meg pár barátod, mert együtt az igazi.

Összes oldalmegjelenítés