A lopakodás mesterei - Hogyan formálta meg Kojima Metal Gear Solidja a Splinter Cell világát

A lopakodás művészetében a Metal Gear Solid által lefektetett alap szabályok szolgáltak iránymutatásként a Splinter Cell alkotóinak, akik elismerik, hogy ezek a dolgok meghatározzák a műfaj alapjait.

Sam Fisher, a Splinter Cell titokzatos NSA ügynöke, nem titkolja, hogy Solid Snake, a Metal Gear Solid legendás karaktere ihlette meg. Az Ubisoft fejlesztői, akik az első Splinter Cell játékon dolgoztak, merítettek a Metal Gear Solid hatásos, lopakodásra épülő ‘akció-kémkedés’ stílusából.

Hideo Kojima 1998-as akció-kalandjátéka, a Metal Gear Solid, nem teremtette újra a lopakodás fogalmát, de jelentősen hozzájárult a műfaj népszerűsítéséhez. A Metal Gear Solid összetett, anti-háborús történetvezetése és gyakran öncélúnak tűnő, de mindig nagyratörő látványos drámai jelenetei a mai napig nagy figyelmet kapnak, de a játékban megvalósított óvatos behatolás az, ami más sorozatokban is megjelent.

A Retro Gamer magazin 261. számában Francois Coulon, az eredeti Splinter Cell rendezője beszámol arról, hogy a csapat mennyire Solid Snake kalandjait vette alapul Sam Fisher hasonlóan csendes lopakodásához. “A MGS mutatta meg nekünk, hogyan kell a lopakodás mechanikáit megvalósítani” - mondja Coulon, kiemelve a klasszikus játék “világos szabályait”, amelyek mindig egyértelművé tették a játékos számára, hogy mi történik és hogyan kell reagálni.

“Egy teljes és következetes szabályrendszer, amely minden lopakodós játék alapját képezi” - teszi hozzá Coulon. “Ha kiveszünk belőle egyetlen elemet is, az élmény unalmassá, frusztrálóvá vagy nevetségessé válhat. A MGS ebben a tekintetben tökéletes volt. Nincs frusztráció - tudod, mikor veszítesz, és nem a játékot okolod érte.”

Az évek során a két lopakodó ikon sorsa teljes fordulatot vett, hiszen a Konami kiadó újra a "rajztáblához" tért számos újrakiadással és egy közelgő Metal Gear Solid 3 remake-kel, míg az Ubisoft egy hasonló újragondolást próbál megvalósítani a Splinter Cell sorozattal, amelynek remake-jét három évvel ezelőtt jelentették be, azóta azonban híre-hamva sem hallatszik róla.

Újabb Régebbi