F1 24 - Teszt

Az F1 24 című versenyjáték fejlesztői, a Codemasters csapata, az EA Sports kiadóval karöltve, újra megerősítette hírnevét a videojáték-iparban - legalábbis az autó versenyzés műfaján belül. A fejlesztők ambíciója nem kevesebb, mint a versenyjátékok kategóriájának vezetésére törekvés, ahol a realisztikus játékélmény és a felhasználóbarát hozzáférhetőség tökéletes egyensúlyban van. Az F1 24-ben a fejlesztők a valósághűségre helyezték a hangsúlyt, amit a pályák és járművek aprólékos kidolgozásával értek el. A Codemasters nem csupán a játéktechnikai innovációkra koncentrál, hanem arra is, hogy a játékosok számára egy olyan élményt nyújtson, amely hűen tükrözi a Formula 1 világát. Az F1 24-ben bemutatott új Dinamikus Kezelhetőségi rendszer, amelyet az EA Sports WRC sorozatából adaptáltak, tovább növeli a játék valósághűségét, s mindezt úgy teszi, hogy nem kell hatalmas PC erőmű hozzá. Bizony, a fejlesztők az FSR technológiát felhasználva a régi VGA tulajdonosai is játszi könnyedséggel és stresszmentesen indíthatják el a játékot akár HIGH, azaz Magas beállítások alatt, miközben fixen 60 fps-ünk lehet, Full HD felbontás, 1080p alatt. Ezért hatalmas pirospont és dicséret illeti a fejlesztőket.

A Codemasters célja, hogy a játékosok számára egy olyan F1-es élményt nyújtson, amely nem csupán szórakoztató, hanem érzelmileg is megérinti őket, és lehetőséget ad arra, hogy mélyebben elmerüljenek a Formula 1 izgalmas világában. A fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy a játékot még realisztikusabbá és hozzáférhetőbbé tegyék, miközben figyelembe veszik a játékosok visszajelzéseit a további fejlesztésekhez. A Codemasters és az EA Sports közös ambíciója, hogy a videojáték-versenykategória éllovasai legyenek, és ez jól tükröződik az F1 24-ben. A játék nem csupán a technikai kivitelezésben mutat példát, hanem abban is, hogy a játékosok számára hogyan tudja a Formula 1 autentikus élményét nyújtani. Ez a törekvés nem csupán a játékpiacra gyakorolhat hatást, hanem a Formula 1 rajongói közösségére is, hiszen egyre több ember számára teszi elérhetővé és érthetővé ezt a különleges sportágat. A Codemasters és az EA Sports együttműködése így nem csupán a videojáték-iparban, hanem a sportvilágban is új dimenziókat nyithat meg. Ráadásul a fejlesztők szándékosan úgy fejlesztették ki az F1 játékokat (korábbi részekre is értem), hogy azok akár a kezdő, vagy casual játékosok számára is élvezhető legyen, hiszen az AI nagyon remekül skálázható, éppen ezért a kanapéjátékostól egészen a profi versenyző játékosokig teljesen testre szabható a videojáték.

A játékmenet és a vezetési élmény egyszerűen magával ragadó és kihívásokkal teli, ahol minden döntés, minden kanyar és minden verseny számít. Hiába a sokadik rész már, az ember nagy el van a programmal, még ha a fejlesztők direkt aprólékosan és lassan haladnak az F1 játékok fejlesztésével kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy kitaláltak egyéb meg egyedibb király dolgokat is, amiket direkt a következő F1 játékban mutathatnak be. Bár ez személyes konspirációs elméletem, az évi megjelenés sokaknál kicsapja a biztosítékot, de a F1 24  esetében ez egyáltalán nem negatívum vagy rossz dolog lenne. Egyszerűen most is működik minden a játékprogramban.

Miből is áll az F1 24 játékmenete a vezetési élményen kívül? Hát karrier módokból. A játékban a Karrier módok központi szerepet kapnak. A játékosok választhatnak, hogy egy F2-es tehetségként kezdik meg pályafutásukat, egy legendás F1-es pilótaként térnek vissza, vagy saját karakterüket hozzák létre. A cél nem más, mint a legjobb “20 közé” kerülni, ami a játék marketing szlogenje is egyben. A játékosoknak a paddockban kell építeniük hírnevüket, teljesítve a pályán kitűzött célokat. A dinamikus kezelhetőségi rendszer újítása lehetővé teszi, hogy a játékosok még valósághűbben érezzék az F1-es autók viselkedését. A játékban a felfüggesztés kinematikája és az új abroncsmodell is hozzájárul a realisztikus vezetési élményhez. A játékban a versenykarakter szintlépése is ugyanolyan kulcsfontosságú, mint a karrieren belül fejleszthető versenyautónk. Fejlesztenünk kell pilótánk képességeit, miközben a csapatunkkal együttműködve kutatási és fejlesztési feladatokat is ellátunk. A hírnév növelése a csapat motivációját is fokozza, így a játékosok dönthetnek úgy, hogy egy innovációra összpontosítanak, vagy a forrásokat kiegyensúlyozott fejlesztésre használják fel. A Challenging Career mód egy új bevezetés a szériában, amely rövidebb, bár többhetes szezonokban kínál versenyzési lehetőséget, de ugyanakkor szenzációs játékélményt biztosít mindenki számára. A játékosok egy előre kiválasztott F1-es pilóta szerepébe bújhatnak, és a közösség által szavazott feltételek és pályák alapján versenyezhetnek. A szezon végén a legtöbb pontot gyűjtő játékos lesz a Challenging Career bajnoka, és igen, picit online módhoz köthető ez a karriermód, mert mindig frissülni fog. Egyszerűen imádtam, most a jelenlegi Leclerc-kihivással versenyezni Normal fokozaton. Egyébként a karriert is nagyjából normal fokozaton lőttem be, több mint 60 pontos AI ponttal bezárva, remélem ez majd időben növelhető lesz a saját érdekemben, hiszen minél jobb az AI a versenypályákon, annál élvezetesebb lesz maga a verseny és a vezetési élmény egyaránt.

A játékban a kétjátékos Karrier mód is lehetőséget biztosít arra, hogy a játékosok csapatként vagy riválisként versenyezzenek egymással. Az egyéni pilótacélok mellett a játékosoknak fókuszáltaknak kell maradniuk, hogy a csapat első számú versenyzője lehessenek. Az F1 24 Karrier módja jelentős előrelépést jelent az előző évekhez képest, számos új elem bevezetésével és meglévők finomításával, így egy sokkal gazdagabb játékélményt nyújtva. Az, hogy mostantól valós F1 vagy F2 pilótaként is versenyezhetünk, forradalmi újításnak számít, amely lehetőséget ad a játékosoknak, hogy kedvenc versenyzőjük szerepébe bújva alakíthassák karrierjüket. További újdonságok, mint a csapatokkal folytatott titkos tárgyalások, a pályán végrehajtandó speciális feladatok, a szigorú csapatkövetelmények és a továbbfejlesztett riválisrendszer mind hozzájárulnak a Karrier mód újrajátszhatóságához.

A változtatások és frissítések ellenére az F1 24 nagy részben megőrizte az előző évek kiadásainak jellemzőit a legtöbb területen is. Az F1 World, a Saját Csapat és a többi egyjátékos mód lényegében változatlan maradt. A pilóták mesterséges intelligenciája azonban mintha visszalépett volna, a versenyek során túlságosan kiszámíthatónak és egyszerűnek tűnve. Az F1 24 továbbra is érdemes figyelmet szentelni, különösen azok számára, akik egy kifinomultabb Karrier módot keresnek, de ne számítsanak sok újdonságra ezen a területen túl. Az F1 24 legnagyobb vonzereje tehát az átdolgozottabb Karrier mód, amely jelentős frissítést jelent az előző évekhez képest. A Pilóta Karrier most már olyan kiforrott módnak tűnik, amilyennek mindig is lennie kellett volna. Ebben nagy szerepet játszik az a lehetőség, hogy a játékosok a kedvenc valós pilótáikat és csapataikat irányíthatják a 2024-es szezonban. A Pilóta Karrier egy új szerződés aláírásával kezdődik a csapatunkkal, ahol meghatározhatod a szezonra vonatkozó céljaidat, beleértve a Pilóta Értékelést, amit el szeretnél érni. Itt a kockázat és jutalom egyensúlya kiemelkedő; a magasabb értékelések nehezebben elérhetők, de vonzóbbá tesznek más csapatok számára a jövőben. Ajánlott egy kevésbé ismert pilótát választani, mivel a mezőny végéről való feljebb küzdeni magad nyújthatja a legnagyobb kihívást és jutalmat.

A kibővített riválisrendszer egyik legfontosabb eleme, hogy már a kezdetektől fogva a csapattársadat is riválisként kezelik (ezt sose értettem, de amúgy értem én, de na...), és minden versenyhétvégén feladatod lesz felülmúlni őt. A szezon előrehaladtával a versengés más pilótákkal és konstruktőrökkel is kibontakozik, ami hozzájárul egy szezonon átívelő izgalmas történet kialakításához. A magasabb nehézségi szinteken a riválisokkal való küzdelem különösen feszültté válhat, különösen akkor, ha fontos pontokról van szó. A pályán teljesítendő feladatok (Practice és időmérőkre gondolok) egy másik remek hozzáadás, amelyek dinamikusak és változatosak, bár idő után ismétlődők lehetnek, meg egyébként nem is olyan nagy újítás, hiszen aki az elmúlt évek során F1-ezett már, az jól ismerheti, hogy milyen Futam-stratégiai kihívásokat lehet benne csinálni, pl. kevesebb üzemanyagadagolást érjünk el, vagy a megfelelő íven haladjunk mindig. Ezek a feladatok lehetnek még egy másik versenyző megelőzése néhány körön belül, egy adott köridő elérése vagy egy meghatározott mennyiségű üzemanyag felhasználása. Ezek a feladatok hozzájárulnak a versenyek izgalmához, és mivel csak egyszer vagy kétszer fordulnak elő egy verseny alatt, érdemes átgondoltan és türelmesen kezelnünk. Van, hogy nagydíj alatt is kaphatunk egy random kihívást, amit a Csapatunk talál ki, pl. egy gyorsabb kőridőt érjünk el.

Az F1 24, a Codemasters és az EA Sports legújabb közös alkotása, még mindig egy olyan vezetési élményt nyújt és garantál, amely méltán érdemelne külön elismerést. A játékban a vezetési dinamika olyan finomhangoláson esett át, amely minden egyes kanyarban, minden fékezésnél és gyorsításnál érezhető. A játékosok számára ez egy olyan élményt biztosít, amely nem csak a versenyjátékok szerelmeseinek kínál kihívást, hanem azoknak is, akik a virtuális világban szeretnék megélni egy F1-es pilóta karrierjét.

A játékmenet ugyanúgy, ahogy az elmúlt évek során magával ragadó és kihívásokkal teli, ahol minden döntés, minden kanyar és minden verseny számít. A Dinamikus Kezelhetőségi rendszer újítása lehetővé teszi, hogy a játékosok még valósághűbben érezzék az F1-es autók viselkedését. A játékban a felfüggesztés kinematikája és az új abroncsmodell is hozzájárul a realisztikus vezetési élményhez, de ehhez természetesen az kell, hogy a futam időt legalább közepes vagy full beállítás (körök) alatt állítsuk be. A vezetési élményt ugye tovább emeli a már említett játék kezelhetőségének hozzáférhetősége, amely most már minden korábbinál könnyebbé teszi a játékot. A játékmenet simasága és a járművek irányításának természetessége olyan érzetet kelt, mintha valóban az új aszfalton vezetnénk. A játék mégis kihívást jelenthet, különösen, ha a segítségeket kikapcsoljuk, főleg a fékezés során. Az F1 24 vezetési élménye tehát egy tökéletes egyensúlyt képvisel a hozzáférhetőség és a kihívás között. A játékban a Codemasters és az EA Sports közös munkája révén a játék egy olyan élményt nyújt, amely hűen tükrözi a Formula 1 autentikus világát, és lehetőséget ad a játékosoknak, hogy saját legendájukat írják meg a virtuális aszfalton. Az F1 24 nem csak a versenyzés szerelmeseinek kínál kihívást, hanem azoknak is, akik a virtuális világban szeretnék megélni egy F1-es pilóta karrierjét. A játék vezetési élménye tehát méltán érdemel elismerést, hiszen a Codemasters és az EA Sports közös munkája révén egy olyan élményt nyújt, amely jól tükrözi a Formula 1 autentikus világát.

Az F1 24 című versenyjáték grafikai megjelenítése a Codemasters és az EA Sports közös munkájának gyümölcse, amely a látványvilág minden elemében a valósághűség és a részletgazdagság új szintjét képviseli. A játék textúrái, pályái és környezeti elemei olyan mélységű kidolgozottságot mutatnak, amelyek szintén elismerést érdemelnek. Mondjuk is, miért is. Előszőr is magasabb felbontásokon a játék teljesen realisztikus látványt diktál, mintha egy élő futamot látnánk, most ott tart az F1 24 grafikai fejlettsége. A textúrák minősége és részletessége lenyűgöző; minden egyes pályaelem, a gumik kopásától kezdve a pálya felületének apró repedésein át, a valósághűség határait súrolja. A pályák kidolgozottsága olyan szintű, hogy a játékosok szinte érezhetik az aszfalt minden egyes domborulatát és mélyedését, miközben a versenyautójukkal száguldanak a virtuális világban. A környezet dinamikája és az égbolt változékonysága tovább fokozza az élményt. A napfény és az árnyékok játéka, az égbolt kékjének és a felhők mozgásának ábrázolása mind hozzájárulnak a játék atmoszférájának gazdagításához. Az időjárás változásai nem csupán esztétikai elemek, hanem a játékmenet szerves részét képezik, hiszen a versenyek során az időjárási viszonyok is véletlenszerűen változnak. Amikor az eső elkezd esni a pályán, a látványvilág és a játékmenet egyaránt új dimenzió és látványorgiát nyer. Az esőcseppek a kamerán és az autókon realisztikusan csillognak, miközben a pálya felülete egyre csúszósabbá válik. Az eső hatása a vezetési élményre is kiterjed, hiszen a játékosoknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott tapadási viszonyokhoz. Az időjárás dinamikája nem csupán vizuális elem, hanem a stratégiai döntések meghozatalában is kulcsfontosságú szerepet játszik a gumiabroncsfajták cseréjénél is.


Ami mellett még nem mehetünk el szó nélkül, az a játék kiváló PC optimalizálása!

Az F1 24 című versenyjáték PC-s optimalizálása a fejlesztők közös munkájának egyik legfényesebb csillaga, amelyet nem győzünk dicsérni és kiemelni. A játék PC-s verziója nem csupán a technikai kivitelezésben mutat példát, hanem abban is, hogy a játékosok számára hogyan tudja a Formula 1 autentikus élményét nyújtani. A PC-s optimalizálás során a fejlesztők különös figyelmet fordítottak arra, hogy a játék mindenféle hardverkonfiguráción simán és hibátlanul fusson. A tesztek során a játék kimagaslóan jó teljesítményt nyújtott, még a magasabb felbontásokon és grafikai beállításokon is. A Codemasters által használt EGO motor a játék alapja, amely bizonyítottan megbízható és skálázható technológia, amely jól szolgálta a csapatot. A motor képes a kereszt-generációs támogatásra, és a PC-n, valamint az újabb konzolokon ray-tracing lehetőséget is kínál. Ez a technológiai alap biztosítja, hogy a játék minden platformon simán fusson, miközben a játékosok a legmodernebb grafikai élményt élvezhetik. Az F1 24 PC-s optimalizálása tehát mindenképpen példaértékű, a játék nem csupán a versenyzés szerelmeseinek kínál kihívást, hanem azoknak is, akik a virtuális világban szeretnék megélni egy F1-es pilóta karrierjét, miközben a technológiai kivitelezés minden elemében a valósághűség és a részletgazdagság új szintjét képviseli. Az év eddigi legjobban optimalizált játéka PC-n!

Az F1 24 című versenyjáték hangrendszerének bemutatása során nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Codemasters és az EA Sports által létrehozott akusztikai élményt, amely a játék egyik legkiemelkedőbb aspektusát képezi. A motorhangoktól kezdve a környezeti zajokon át egészen a speciális effektusokig, az F1 24 hangzása mélyrehatóan hozzájárul a játékélmény autentikusságához. A motorhangok a játék egyik legfontosabb elemei, amelyek élethűen adják vissza a valós Formula 1-es versenyautók hangját. A Ferrari motorjainak jellegzetes, mély és robajló hangja, valamint a Renault motorok finomabb, de mégis erőteljes zúgása különleges kontrasztot alkot, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy már a hang alapján is megkülönböztessék az egyes csapatokat. A környezeti hangok és a szinkronhangok szintén fontos szerepet játszanak a játékban. A pálya szélén hallható közönség zajától kezdve a boxutcában dolgozó műszaki csapat hangjain át egészen a verseny közbeni rádiókommunikációig, minden hang részletgazdag és hozzájárul a versenyhangulat fokozásához. A játék speciális hangjai, mint például az esőcseppek kopogása a sisakon vagy a mennydörgés dörgése, tovább növelik az immersziót. Amikor a játékosok a boxba állnak, a technikai csapat munkájának hangjai, mint a kerékcsere során hallható pneumatikus fúrók puffogós zaja, hihetetlenül élethűen szólalnak meg még mindig.

Összességében az F1 24-et bátran ajánlom mindenki számára, aki szereti a sebességet, a versenyzést, és a Formula 1 világát. Minden játékos számára kínál valamit, legyen szó a hardcore szimulátorok kedvelőiről, vagy azokról, akik csak néhány gyors kör erejéig szeretnék átélni az egyedi versenyzés izgalmát és pillanatát. Az F1 24 egy olyan játék, amely méltán állhat a versenyzési játékok élmezőnyében, és amely minden játékos számára kihívást és szórakozást kínál. Az F1 24 című versenyjáték a Codemasters és az EA Sports közös munkájának eredményeként egy olyan virtuális élményt nyújt, amely a Formula 1 világának minden aspektusát hűen tükrözi. A játék minden részlete, a grafikától a hangokig, a vezetési dinamikától a karrier módig, arra lett tervezve, hogy a játékosokat a versenyzés izgalmas világába repítse. Azok számára, akik szenvedélyesen követik a versenyzési játékokat, az F1 24 egyértelmű választás. A játék kihívást jelentő pályái és a versenyautók valósághű viselkedése garantálja, hogy a játékosok minden egyes versenyen a határaikat feszegethetik. A Formula 1 rajongói számára az F1 24 lehetőséget ad arra, hogy a kedvenc csapataikkal és pilótáikkal versenyezzenek a világ legikonikusabb pályáin. A játékban valódi F1-es élményt kapnak, ahol minden döntés és manőver számít. Azoknak, akik a szimulátorok mélyreható és realisztikus élményét keresik, az F1 24 tökéletes választás. A játék részletes beállítási lehetőségei és a versenyautók fizikája hűen tükrözi a valós versenyzési körülményeket. A casual, vagy alkalmi játékosok is élvezhetik az F1 24-et, köszönhetően a játék beállítási lehetőségeinek, amelyekkel a nehézségi szintet a saját igényeikhez igazíthatják. A játék így kezdők számára is élvezhetővé és hozzáférhetővé válik. Külön jó dolog még, hogy e-sport versenyzők számára az F1 24 egy platformot biztosít, ahol képességeiket a legmagasabb szinten próbálhatják ki. A játék online versenyrendszere lehetővé teszi, hogy a legjobbak a világ minden tájáról összemérjék tudásukat. A technológia iránt érdeklődők számára az F1 24 bemutatja, hogy a modern játékfejlesztés milyen csúcsokra képes eljutni. A játék grafikai és hangtechnikai megoldásai lenyűgözőek, és a PC optimalizálás példaértékű. Aki életében még sosem játszott F1 játékkal, akkor hajrá, mert itt az idő, hogy végre az újoncok is kipróbálhassák, miközben hardcore szimulációs jegyeket is képvisel a Codemasters és az EA Sports legújabb üdvöskéje.

Review score
8.8Az F1 24 egy technikailag (PC-optimalizáció tekintetben is) lenyűgöző, részletgazdag és kihívásokkal teli versenyélményt nyújt, amely különösen az autóverseny-szimulátorok és a Formula 1 rajongói számára ajánlott.
Újabb Régebbi