Áldás vagy átok a Baldur’s Gate 3 sikere a többi RPG-fejlesztők számára

A Baldur’s Gate 3 projektvezetője szerint a játék piaci sikerének köszönhetően más szerepjátékok is erőt meríthetnek, amelyek így “többlet érvekkel” léphetnek fel a következő üzleti tárgyalásokon. Amikor a túlzás vádjával szembesülnek, válaszul elég lesz rámutatniuk: “Nem az ő igényeiket szolgáltuk ki. És lám, sikeres lett a vállalkozás.”

A Baldur’s Gate 3 nem vált az AAA kategóriájú fejlesztők rémálmává, ahogy azt korábban feltételezték - sőt, inkább előnyére válhat a jövő RPG-fejlesztéseinek.

A Digital Dragons konferencián, Lengyelországban, a GamePressure által készített interjúban Swen Vincke, a játék rendezője határozottan visszautasította azokat a felvetéseket, miszerint a Baldur’s Gate 3 “rettegést keltene az AAA fejlesztők körében”. Ezt a nézetet, amelyet Vincke kategorikusan elvetett, Xalavier Nelson Jr., egy fejlesztő 2023 júliusi Twitter-bejegyzéséből vették át, amelyben a Larian stúdió RPG-fejlesztési újításainak hatását ecsetelte.

Vincke nemcsak hogy nem ért egyet ezzel a megközelítéssel, de úgy tűnik, a Larian stúdió inkább áldásnak számít az ipar számára, mintsem átoknak. A GamePressure interjújában Adam Smith, a Baldur’s Gate 3 vezető írója elmondta: “Minden egyes beszélgetés, amit RPG-fejlesztőkkel folytattam a játék megjelenése óta, arról szólt, hogy inspiráló számukra.”

“Valószínűleg vannak, akik zárt ajtók mögött szidalmazzák a nevünket,” tette hozzá nevetve. “De a nagyobb képben a Baldur’s Gate 3 megmutatja, hogy mi minden valósítható meg.”

Smith egy példát is említett, egy névtelen fejlesztőtől, aki elmondta neki, hogy a Baldur’s Gate 3 “többlet érveket” adott a kezébe a következő üzleti megbeszélésen. “Amikor azt mondják, hogy ‘ez túlzás’, mi azt válaszolhatjuk, hogy ‘nem az ő célközönségüknek szántuk. És nézzük meg, mi lett a végeredmény. Bevált.’”

Ez a megközelítés bátor lépés lehet - nincs garancia arra, hogy a többletforrások jobb játékot eredményeznek - de a részletek, mint a történetmesélés és a játékmechanikák, aprólékos kidolgozása nyilvánvalóan hozzájárult a Baldur’s Gate 3 sikeréhez. Ha ez a siker elegendő indokot szolgáltat arra, hogy több időt és teret biztosítsanak más RPG-fejlesztéseknek is, akkor az egész iparágban érezhető lehet a minőségi javulás.

Újabb Régebbi