Adventure Forge - Ismertető


A játékfejlesztés korunk egyik legizgalmasabb témája, az én korosztályom számára például a gyerekkort alapozta meg pár tehetséges programozó víziója. Látni kell a termék mögötti munka értékét, a befektetett energiát, kreativitást, odaadást és szeretetet, hogy ne csak fogyasszuk a játékokat, de értsük is őket. Az eziránti rajongás sok millió embert megihletett már, viszont a piac jelenlegi állása finoman szólva is demotiváló. A híres neves cégek, akik legendás játékokat készítettek annak idején, rendre lesüllyednek az embertelen kapitalista pénznyomtató gyár szintjére, teljesen hátat fordítva a célközönségnek. Ennek eredménye nem csak egy rakás túlárazott, de egyébként igénytelen játék, hanem a játékosok szemében is egy olyan bizalomvesztés, mely a sok évnyi lojális rajongást árulja el, és egy ilyen sebet nem könnyű begyógyítani. 

Na már most, egy ilyen áldatlan állapotban a játékosoktól nem is meglepő, hogy a pénztárcájukkal, illetve az értékeléseikkel szavaznak a cégóriások ellen, felhúzva a kesztyűt az árulást elkövetett kiadókkal szemben. Ám ez nem azt jelenti, hogy a játékosok ne akarnának játszani, sőt, ez a helyzet csak még erősebb kötődést alakít ki azokkal a ritka gyöngyszemekkel, melyek alkalmanként megjelennek a piacon, és elvarázsolják a tripla meg kvadra A-s játékoktól undorodó többséget. Az ilyen játékok és az őket körülölelő szeretet mindig visszaterel bennünket a témához, miszerint a játékoknak nem kell penta A-s, több kvadrilliódolláros produkcióknak lenniük, hogy jók legyenek. Nekünk csak az hiányzik, hogy a fejlesztő szeresse is a játékot, amit készít. Több nem kell. 

Az Endless Adventure Incorporated is valami ilyesféle gondolatmenetet követve toborzott össze számos fejlesztőt kisebb cégektől, hogy elkészítsenek egy platformot, amely a játékfejlesztés felé kacsintgató, de programozói képesítéssel és tapasztalattal nem rendelkező embereknek is esélyt adjon alkotni. 

Játékot készítünk

Elvégre mindannyiunkban felmerült már, hogy mi milyen játékot csinálnánk szívesen, esetleg el is mentünk addig, hogy az ötletünket papírra vetettük, skicceltünk hozzá, akár utána is néztünk, technikailag mi kéne ahhoz, hogy az álmunk megvalósulhasson. Aztán sokunk megriadt az észbontó mennyiségű információtól, a kőkemény programozói tudás szükségességétől, és a piacot mozgató média szerkezet kiismerhetetlen labirintusától. Nem szégyen elismerni, hogy valamihez kevesek vagyunk, de kár lenne veszni hagyni a jó ötleteinket. 


Az Adventure Forge alapötlete az, hogy programozói ismeret nélkül legyen lehetőségünk játékot készíteni. A Forge egy kvázi platform felület, aminek három nagyon fontos területe van. Az egyik nyilvánvalóan a játékkészítő, aminek kiismeréséhez így is szükséges a tutorial és némi videós háttéranyag, de működésében és megjelenésében annyira kézenfekvő, hogy némi ráfordítással kellemes tanulási görbén ívelve juthatunk el egy kész játék befejezéséig. 

A készítő felület még aktívan fejlesztés alatt áll, temérdek funkció hiányzik a jelenlegi formájában, de ami a State of Play verzióban és a demóban elérhető, az már elégséges egy könnyed játék lefeljesztéséhez. Fontos, hogy ne gondoljunk túl nagyot, az Adventure Forge motorja igen egyszerű koncepcióknak ad csak keretet, de ha megismerjük és elfogadjuk a program határait, akkor számos lehetőségünk van álmaink játékainak összekalapálására. 


Kezdőknek, szeretettel

Az engine képességeinek keretein belül készíthetünk platformert, izometrikus nézetű rpg-t, kattintgatós kalandjátékot, körökre osztott rpgt, kártyajátékot, és visual novelt. A programhoz alapjáraton szolgáltatott assetek gyakorlásnak megfelelőek, de az egész koncepció arra sarkall, hogy készítsük el a saját assetjeinket, beleértve a pályákat, modelleket, rajzokat, és az UI-t. Ez könnyedén motiválhat arra minket, hogy a játékfejlesztés mellett belekóstoljunk a 3D és a digitális rajzolás mesterségébe is, de természetesen lesznek letölthető assetek, akár ingyen, akár némi aprópénzért. Garantálom, hogy a Unity és az Unreal assetjei is importálhatóak lesznek, ami fantasztikusan megkönnyíti majd az életet.

A játék menetével kapcsolatos rendszereket nagyon látványos folyamatábrákkal, az egyes funkciókat, szövegeket és asseteket tartalmazó boxok rakodgatásával építhetjük fel, összekötve őket az általunk kitalált logika szerint. Egy visual novelt például ezzel módszerrel gyerekjáték összerakni, így marad elég időnk megvillogtatni a kreativitásunkat is egy jó sztorival. A kulcs a program könnyű kezelhetőségében rejlik, a bonyolultabb játékmenetekhez persze sokkal komplexebb rendszerek felépítésére lesz szükség. A program korlátai persze ott vannak, a motor nem képes többre, mint amit a kezdetektől állít és ajánl, tehát ezt érdemes észben tartani.


Ha elkészítettük a játékunkat, az alkalmazáson belül lehetőségünk van értékesíteni is. Az Adventure Forge felületén böngészve lesz lehetőségünk új játékok közül válogatni, és a pénztárcánkkal szavazhatunk az általunk legérdekesebbeknek vélt alkotásokra, támogatva így a készítőt, és jelezve a többiek felé, hogy mire lenne még szükség. Ez egy nagyon érdekes közösségépítő akció is lehet, lévén az amatőr fejlesztők egymást segítve hozhatnak létre grandiózusabb projekteket is, a begyűjtött pénzből pedig megalapozhatják egy még nagyobb indie cím létrejöttét is. Hogy mindezen nagyratörő terveket az Adventure Forge segítségével érik-e el, az attól függ majd, hogy mennyit képes fejlődni a program. 

Ergo az egész próbálkozás létjogosultsága attól függ, hogy mennyi lehetőséget biztosít a különböző ötletek számára, meddig engedi el a fejlesztőket ezzel a programozást nem igénylő, leegyszerűsített alkotó felülettel. Az egyik megoldás lehetne a modderek ráeresztése a cuccra, hogy kedvükre adhassanak hozzá modulokat és lehetőségeket. Mert ha a elkészíthető játékok lekorlátozódnak a demóban is bemutatott 3-5 perces rövid szösszenetekre, akkor az Adventure Forge nem fogja bevonzani a komolyan elhivatott próbálkozókat (ők inkább megtanulják a Godot-ot), a full kezdőknek pedig addig lesz csak szórakoztató, amíg el nem érik a program határait. 


Ajánló

Mi mindenesetre szurkolunk az Endless Adventure csapatának, hogy összerántsák a kreatív tömeget. Manapság nagy igény lenne egy hasonló platformra, totál laikusoknak is jó ugródeszkát jelenthet. Az Adventure Forgenak még nincsen megjelenési dátuma, a fejlesztés útjáról is csak elvétve kapunk információkat, de a State of Play alkalmával már megtapasztalhattuk, hogy a csapat igen lelkes, ez pedig jó hír. Kezdő játékfejlesztők számára mindenképp megéri ránézni a Forge életének alakulására. 
Újabb Régebbi