Soulmask - Early Access Teszt

A Soulmask című videojáték fejlesztői a CampFire Studio és a Qooland Games kiadó, akik egyedülálló és innovatív megközelítést alkalmaznak a túlélő sandbox játékok terén. A játék Mezoamerikai ihletésű, és egy dzsungel törzs vezetésére összpontosít, ahol a játékosoknak nem csak a túlélésért, hanem egy civilizáció fejlesztéséért is küzdeniük kell. A fejlesztők célja, hogy a Soulmask egy olyan játék legyen, amely mélyreható kérdéseket tesz fel a játékosoknak a civilizáció fejlődéséről és a tudat feltöltéséről. A fejlesztők egy forradalmi mesterséges intelligencia rendszert is bevezettek, amely kezeli a törzs tagjainak feladatait és szükségleteit a játékban, illetve a harcrendszer 58 különböző stílust tartalmaz, valós fizikai törvényekkel és egyedi maszkokkal, amelyek különleges képességeket biztosítanak a felfedezéshez és a harchoz. A Soulmask fejlesztői büszkén mutatkoztak be a Steam News-on keresztül is, ahol hivatalosan is bemutatták a játékukat mindenki számára. A céljuk, hogy egy olyan játékot hozzanak létre, amely nem csak szórakoztató, hanem elgondolkodtató is, és új dimenziókat nyit meg a túlélő játékok világában. A Soulmask többek között egy olyan játék, amely kihívások elé állítja a játékosokat, mind a játékmenet, mind a történet szempontjából, és egy olyan élményt nyújt, amely hosszú távon is leköti a játékosok figyelmét. Minket a demó alapján is lenyűgözött a játék, és most végre megjelent early access keretében is a Soulmask.

A Soulmask videojáték egy szokásos kánonnal kezdődik, illetve a jól megszokott és elvárt történettel rendelkezik, amely egy törzsi háború egyetlen túlélőjének kalandjait követi nyomon. A főhős egy halálos rituáléból menekül meg, és ekkor bukkan rá egy misztikus maszkra, amelynek hatalmas ereje van. A maszk hatalmával megáldva nem csak túlélni kell, hanem saját törzset is fel kell építeni ezen az ősi földön, amely tele van felfedezésre váró titkokkal. A játék egy nyílt világú sandbox túlélőjáték, amely valódi túlélési élményt kínál. A játékosok kezdetben semmivel sem rendelkeznek, de idővel anyagokat gyűjthetnek, harcolhatnak emberi és állati ellenségekkel, és törzsük befolyását terjeszthetik a távoli földekre. A játékban a törzsi életet úgy modellezzék, hogy a játékosok különböző személyiségű és tehetségű NPC törzstagokat toborozhatnak, hogy növeljék a klán méretét és erejét. A Soulmask korabeli beállítása a mezo-amerikai tematikájú, ahol a játékosok dzsungelekkel, mocsarakkal és óriáskígyókkal teli világban találják magukat. A Soulmaskben lépcsőzetes piramisok, mechanikus szerkezetek és varázslatos maszkok is szerepelnek, amelyek kiemelik a játékost a tömegből. A harcrendszer változatos, nyolc különböző fegyverstílussal és több mint 75 egyedi harci képességgel, amelyeket a saját harci stílusunkhoz igazíthatnak.

A Soulmask játékmenete egyedülálló és összetett élményt nyújt a játékosoknak. A játék egy nyílt világú túlélőjáték, amelyben meg kell birkóznunk a természet kihívásaival, miközben egy törzset vezetünk és fejlesztünk. A játékmenet természetesen magában foglalja az alapvető túlélési elemeket, mint például az erőforrások gyűjtése, tárgyak készítése, és az ellenségekkel való harc. Jól ismert lehet azoknak, akik pl. nagyon sokat Conan Exiles-oztak. Az open-world rész tehát a játék egyik legfontosabb eleme, amely lehetővé teszi számunkra, hogy szabadon felfedezzük a dzsungel törzs vezetésére összpontosító világot. A játékterület tele van rejtélyekkel, ősi romokkal és veszélyes állatokkal, amelyek mind hozzájárulnak a játék jelenlegi atmoszférájának megteremtéséhez.

A crafting és lootrendszer egy másik kulcsfontosságú része a Soulmasknak. A játékosoknak képesnek kell lenniük különböző tárgyak és eszközök készítésére, amelyek segítségével fejleszthetik törzsüket és megkönnyíthetik a túlélést. A lootrendszer intelligens tárolási megoldásokat kínál, amelyek segítségével a játékosok könnyen rendezhetik és kezelhetik a megszerzett tárgyaikat. A fejlődési rendszer lehetővé teszi, hogy fejlesszük a karakterünket és törzsünket egyaránt, miközben döntéseket kell hoznunk arról, hogy milyen irányba szeretnénk fejleszteni a törzsünket, és ezek a döntések befolyásolják a játékmenetet. A karakterfejlődés szintén a játék egy másik fontos aspektusa. A játékosok testreszabhatják karakterüket a kezdetektől fogva, választhatnak a különböző testi jellemzők, bőrszín, hajstílusok között, és tovább fejleszthetik őket a játék során. A karakterek képességei és tulajdonságai a játék során fejlődnek, és ezek a fejlesztések befolyásolják a játékmenetet és a harci stratégiákat.

A Soulmask videojátékban az építkezési és technológiai fa lehetővé teszi, hogy fejlesszük törzsünket és bázisunkat, miközben új technológiákat és képességeket is felfedezünk. A játékban a technológiai fa különböző szintjei vannak, amelyek a játék előrehaladtával válnak elérhetővé, és lehetővé teszik a játékosok számára, hogy új épületeket, eszközöket és fegyvereket hozzanak létre. Persze előtte ezeket megtanult képességtárgyakat nekünk kell feloldanunk. Az építkezési rendszer teljes mértékben interaktív, lehetővé téve a játékosok számára, hogy saját törzsük igényeinek megfelelően alakítsák ki bázisukat. A Soulmask videojátékban a játékosok egyedülálló utazáson vesznek részt, amely a túlélés és a törzsépítés kihívásaira összpontosít. A játék küldetésrendszere és felépítése úgy van kialakítva, hogy a játékosokat folyamatosan motiválja a felfedezésre és a fejlődésre, miközben szépen lassan adagolja azt. A játék küldetési szerkezete egy túlélőjátékhoz mérten dinamikus és változatos. Számos különböző típusú küldetést teljesíthetünk, amelyek között vannak gyűjtögetős, felderítő, harci és építkezési küldetések is. A küldetések során meg kell birkóznunk a természet kihívásaival, meg kell védenünk törzsünket a barbárok támadásaitól, és folyamatosan fejlesztenünk kell technológiát és a társadalmat.

A journey, vagyis az utazás része a játéknak, egy összetett történeti ívet követ, amelyben a törzsi háború egyetlen túlélőjeként kezdjük a játékot. Egy misztikus maszk megtalálása után, amely végtelen hatalmat rejt, a játékosoknak saját klánjukat kell felépíteniük és meg kell védeniük a primitív földön. Az utazás során a játékosok felfedezhetik a gazdag és változatos világot, amely tele van törzsekkel, buja környezettel, és még több misztikus maszkot is megszerezhetnek. A küldetések nem csak a játékmenetet gazdagítják, hanem a történetet is előremozdítják, valamint fontos mérföldköveket tanulhatunk ki ezáltal, miközben egy picit fogja a játékos kezét a journey-rendszer. A játékosok döntései és cselekedetei hatással vannak a törzsük sorsára és a játék világának alakulására. A küldetések teljesítése során a játékosok tapasztalati pontokat szerezhetnek, amelyek segítségével fejleszthetik karakterüket és törzsüket. A küldetések és az felfedezés összetettsége és változatossága biztosítja, hogy minden játékos egyedi és személyre szabott élményt kapjon, miközben a törzsi élet és a civilizáció építésének rejtelmeit fedezik fel, úgy, hogy maga az early access tartalom akár több, mint 500 óra játékidőt képes adni a survivor-rajongóknak egyaránt.

A Soulmask endgame része, vagyis a játék végső szakasza, ugyanolyan különleges és egyedi kihívásokat, illetve tartalmakat kínál fel számunkra, mint mondjuk egy Conan-survivorjáték vagy egy Enshrouded. Akik már teljesítették a fő küldetéseket és a játékmenet jelentős journey részét is, azok endgame tartalmat kapnak, mely a játékosság mélységét és hosszú távú érdeklődését hivatott fenntartani. Az endgame során lehetőségünk van tovább fejleszteni karakterünket, bázisunkat és törzsünket, miközben új kihívásokkal nézünk szembe. A játékban számos endgame tevékenység közül választhatnak, mint például: Dungeonok és romok felfedezése: A játékosok különböző dungeonokon és romokon keresztül haladhatnak, ahol erős bossokkal kell megküzdeniük, és különleges maszkokat gyűjthetnek, amelyek új képességeket biztosítanak. A játékban több mint tíz különböző maszk található, mindegyik egyedi képességekkel. A játékosok fejleszthetik ezeket a maszkokat, hogy még erősebbé váljanak. A játékosok csatlakozhatnak a 70 fős multiplayer szerverekhez, ahol PvP (játékos kontra játékos) és PvE (játékos kontra környezet) módokban is részt vehetnek. Az endgame során a játékosok folyamatosan bővíthetik technológiai és képességfájukat, új eszközöket, fegyvereket és képességeket szerezhetnek. Az endgame tartalom célja tehát, hogy a játékosok számára új kihívásokat és célokat biztosítson, amelyek motiválják őket a játék folytatására és a világ további felfedezésére. A Soulmask így nem csak egy egyszeri élményt nyújt, hanem egy olyan világot teremt, ahol a játékosok hosszú távon is találhatnak új kalandokat és kihívásokat. Az endgame rész tehát kulcsfontosságú eleme a játéknak, amely biztosítja, hogy a játékosok érdeklődése ne lankadjon, még miután elértek minden fő küldetést és célkitűzést.

Elérkeztünk cikkünk végéhez. A Soulmask videojáték grafikai megjelenítése szép és részletes, amelyet az Unreal Engine 5 grafikus motor egyik al verziója hajt. Ez a motor lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kiaknázzák a legújabb technológiai innovációkat, így a játékban a textúrák és a környezet rendkívül részletesek és élethűek. A textúrák minősége és részletessége szintén kiemelendő; a játékban látható minden egyes elem, legyen az a karakterek bőrének mintázata, a fegyverek finom díszítése vagy a dzsungel növényzetének gazdagsága, éles és valósághű. A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a különböző anyagok, mint például a fa, a kő és a fém textúráinak kidolgozására, ami hozzájárul a játék immerszív atmoszférájához. A környezet és a táj kidolgozottsága szintén figyelemre méltó már most az early access idején. A játék világa egy összetett és változatos mezőamerikai ihletésű tájat tár a játékosok elé, ahol a buja dzsungelek, rejtélyes romok és veszélyes állatok mind részletgazdag kivitelezésben jelennek meg. A fények és árnyékok játéka, valamint a nappali és éjszakai ciklusok változása tovább fokozza a játékélményt, és hitelesen adja vissza a természet dinamikus változékonyságát.

Ami hatalmas pirospont, Super Grade minőség, az az PC optimalizáció. A Soulmask videojáték PC-s optimalizációja kiváló példa arra, hogyan lehet egy modern játékot finomhangolni a legkülönbözőbb hardverkonfigurációkhoz. A játék ugyebár az Unreal Engine 5 grafikus motort használja, amely a legújabb technológiai innovációkat alkalmazza a lenyűgöző vizuális élmény érdekében. A motor támogatja a ray tracing technológiát, amely valós idejű fény- és árnyékszimulációt tesz lehetővé, így a játék világa még élethűbbé válik, miközben nem izzasztja meg a PC-s konfigurációnkat. A Soulmask támogatja a DLSS (Deep Learning Super Sampling) technológiát, amely az NVIDIA grafikus kártyák AI-alapú renderelési technológiáját használja a képminőség javítására anélkül, hogy jelentős teljesítménybeli kompromisszumot kellene kötni. A játékban a DLSS opció elérhető, bár néhány játékosnak frissítenie kellett a GPU illesztőprogramjait a funkció aktiválásához. Az FSR (FidelityFX Super Resolution) technológiáról nincs konkrét említés a játék kapcsán, de a DLSS támogatása már önmagában is jelentős előrelépés a teljesítmény és a képminőség optimalizálásában. A játék optimalizációja különösen figyelemre méltó így, 2024-ben; a fejlesztők gondosan ügyeltek arra, hogy a játék simán fusson különböző hardverekon. A rendszerkövetelmények között szereplő ajánlott konfigurációk alapján a Soulmask egy középkategóriás gépen is kiválóan fut 60 fps alatt, miközben a magasabb végű gépeken kihasználja a ray tracing és a DLSS előnyeit. A játék optimalizációját dicsérni kell, hiszen ritka, hogy egy ilyen grafikailag igényes játék ennyire jól skálázódjon a különböző felhasználói igényekhez. A Soulmask így nem csak a látványával, hanem a hozzáférhetőségével és a teljesítményével is kiemelkedik a tömegből.

A Soulmask hangrendszere is meglehetősen minőségi, és ezt nem csak mi látjuk így. A hangzás kulcsfontosságú eleme a játékélménynek. A hangtervezés minden elemét gondosan kidolgozták, hogy a játékosokat teljes mértékben bevonják a mezőamerikai ihletésű világba. Az effektek terén a Soulmask különösen korrekt. A természet hangjai, mint a madárcsicsergés, a víz csobogása, vagy az állatok hangjai, mind hozzájárulnak a játék atmoszférájának megteremtéséhez. A harci jelenetek hangjai, mint a fegyverek csattanása, az íjak feszülése, vagy a maszkok erejének hangzása, mind remek és hiteles élményt nyújtanak. A zene szintén fontos szerepet tölt be a Soulmask világában. A játék zenéje változatos, a feszült harci dallamoktól kezdve a nyugtató, meditatív törzsi zenékig terjed, amelyek teljesen jól illeszkednek a játék különböző helyzeteihez és hangulataihoz. A zenei aláfestés nem csak a játékmenetet teszi élvezetesebbé, hanem a történetmesélés eszközeként is szolgál, segítve a játékosokat abban, hogy még jobban belemerüljenek a Soulmask világába. A szinkronszínészek munkája is dicséretet érdemel, bár ez az a műfaj, ahol nem kötelező hangokat kölcsönözni a karaktereknek. Bár a játék még korai hozzáférésű, a karakterek hangjai már most is élettel telik és változatosak. A szinkronszínészek hozzáértése és a karakterek hangjainak sokszínűsége hozzájárul a játék narratívájának gazdagságához és a karakterek mélységéhez. Tudjátok, én eleve elítélem az olyan játékokat, amelyek szinkronhang nélkül jelennek meg. De a Soulmaskban még ez is megtapasztalható. Az egyéb hangok, mint a környezeti zajok és a játékbeli interakciók hangjai, szintén hozzájárulnak a játék élményének teljességéhez, hiszen ezek e nélkül nem igazán tudnák átadni a survivor műfaj egyik legjellegzetesebb tulajdonságát.

Eddig csupa jókat írunk a Soulmask videojátékról, de mint minden alkotás, nem mentes a kritikától, és vannak olyan területek, amelyek fejlesztésre szorulnak. Szerintem a felhasználói felület kicsikét nehézkes és nem intuitív, ami rontja a játékélményt, főleg hogy nem dinamikus.. A technológiai fa felépítése nem mindig logikus minden esetben, ami frusztrációt okozhat a játékosok körében, főleg, hogy minden szint lépés után a technológia lore-ban nekünk kell feloldani a craft-tárgyakat. De ez csupán plusz egér-kattingattásba kerül, nem mintha lusta emberek volnánk. A harcrendszer sokszor ügyetlennek és körülményesnek tűnik, ami csökkentheti a harci élmény élvezeti értékét. Ezek a kisebb-nagyobb problémák azt mutatják, hogy a Soulmask még mindig egy fejlődő projekt, és a fejlesztőknek figyelembe kell venniük a közösség visszajelzéseit a játék továbbfejlesztése során. A játék korai hozzáférésű státusza azt jelenti, hogy a fejlesztőknek még van lehetőségük a játékmenet finomítására és a felhasználói élmény javítására.

A Soulmask videojátékot leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a nyílt világú túlélőjátékokat, és érdeklődnek a törzsi kultúrák és a civilizációk fejlődése iránt. A játék különösen vonzó lehet azok számára, akik élvezik a komplex építkezési és fejlődési rendszereket, valamint a mély történeti ívet és a karakterfejlődést. Azoknak is ajánlott, akik szeretik a kihívást jelentő harcrendszereket és a változatos küldetéseket, valamint azoknak, akik kíváncsiak a maszkokkal kapcsolatos egyedi játékmechanikákra. A játék PvP és endgame tartalma pedig a versengést és a hosszú távú játékélményt kereső játékosokat célozza meg. A Soulmask tehát ideális választás lehet a kalandvágyó játékosok számára, akik szeretnének egy gazdag és részletesen kidolgozott virtuális világban elmerülni, és készek felfedezni annak minden rejtélyét és lehetőségét. Azoknak is ajánlom, akik türelmesek és nyitottak a fejlesztők által végrehajtott jövőbeli javításokra és frissítésekre. Ha minden jól megy, teljes megjelenéskor akár az egyik legjobb túlélő játék lehet, amely ez mellett felnőhet akár a Conan vagy az Enshrouded minőséghez is.

Early Access Review Grade
A+A Soulmask egy mély túlélési elemekkel és komplex játékmechanikákkal rendelkező nyílt világú túlélőjáték, amely a törzsi civilizációk építésére és a misztikus maszkok erejének felfedezésére összpontosít.
Újabb Régebbi