Vigor - Early Access teszt

 

Furcsa egy zsáner az extraction shooters, amit nem is tudom, hogyan lehetne szépen az anyanyelvünkre fordítani. Ezeknek a játékoknak a lényege, hogy több versengő kincsvadásszal együtt behatolunk egy területre, magunkhoz veszünk minden mozdítható alapanyagok, fegyvert, lőszert, majd ezeket féltve őrizve megpróbáljuk elhagyni a pályát. Természetesen minden játékos kész harcba szállni az értékes zsákmányért, a gond csak az, hogy ha meghalunk, akkor minden magunkkal hozott, illetve felszedett tárgyat elveszítünk. Ez a recept olyan adrenalin bombaként hat a játékosokra, hogy meg sem lepődünk, mennyire szeretik. Ám sajnos az elérhető játékok terén nem rózsás a helyzet, egy-egy figyelemre méltó címet kivéve sajnos csak elbaltázott, vagy simán csak cserben hagyott programokkal gazdálkodhatunk. Szomorú, viszont ez azt jelenti, hogy a zsáner még mindig nincs megfelelően kiaknázva. 

Minden bizonnyal ugyanerre a következtetésre jutott a Bohemia Interactive, akiknek a neve már ismerős lehet sokunk számára. Ők azok a srácok, akik az ARMA játékokat jegyzik, illetve a hányattatott sorsú DayZ is az ő kezük munkája. Előbbinek töretlenül lelkes rajongó tábora van, utóbbi viszont drámaian tragikus hullámvölgyet járt be. Az tagadhatatlan, hogy a Bohemia ugyan még keresi a fogást a nagy művön, de tehetségesek és motiváltak annak elérésében. Ezt pedig semmi nem tükrözi tökéletesebben, mint a legújabb játékuk, a Vigor.

A norvég vidék farkasai

A történet szerint valamikor a közeljövőben a világot tisztázatlan körülmények között teljesen elárasztja a radioaktív fertőzés, így a Föld nagy része lakhatatlanná válik. Az egyetlen viszonylag tiszta hely a norvég hegyvidék, ahová a radioaktív vihar nehezen jut csak be, így az emberiség számára ez az utolsó potenciális menedék. Természetesen elkezdik egymás halomra gyilkolni a birtoklásáért, aminek az lesz a következménye, hogy még kevesebb túlélő marad, akik újra építhetnék a társadalmat. Egy ilyen szituációba keveredik a karakterünk is, aki egyszerű túlélő, és épp csak megérkezett a hegyvidék biztonságot jelentő völgyébe, ám hamar megtanulja, hogy itt a háborúkban elszórt kincsekért a bandákba verődött katonai frakciók és magányos túlélők egyaránt készek vért ontani. Kapcsolatba lépünk egy túlélő kolóniáról származó nővel, aki biztonságos szállást kínál, ha cserébe segítünk neki az emberiség utolsó talpalatnyi élőhelyén feltakarítani némi mocskot.

A tutorial kellemes ütemben, következetesen vezet minket végig a játék alap funkcióin. Futunk, ugrunk, mászunk, megszerezzük az első fegyverünket, megvívjuk az első csatánkat. Megismerjük a későbbiekben küldetés adóként funkcionáló hölgyet, és eljutunk a beígért menedékhez. Elsőre nem tűnik többnek a Vigor, mint egy nagyon szép DayZ, és a tájékozatlan kezdők számára nem lesz ennyiből egyértelmű, hogy milyen játékmenetet is kínál a Vigor. Tartsunk ki, mert a következő pillanatban teljes valójában tapasztaljuk meg a játék sava borsát.

Apró menedékünk romos mivolta átmeneti, mint ahogy azt megismerjük az első küldetésünk felvezetéséből. Hogy rendbe szedjük az otthonunkat, először alapanyagokat kell gyüjtenünk, ehhez pedig ki kell merészkednünk a norvég vadonba. Na nem a sűrű erdősségekre gondolunk itt, hanem halászfalvakra, gyárakra, kutatóállomásokra, turista pihenőkre. Ám ezen helyek között kegyetlen könyörtelenséggel vadásznak egymásra a túlélők, az Outlanderek, hogy megszerezhessék az alapanyagokat. Mivel mi is Outlanderek vagyunk, így nekünk sem jár más feladat, mint magányos farkasként róni a hegyvidéket, kimentve amit csak lehet, eltaposva azt, aki ebben meg akar akadályozni.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy bizonyos időnként cserélődő pálya készletből az éppen soron következő térképre kattintunk, és azonnal keres a játék mellénk pár hasonlóan lelkes túlélőt. Ezek a pályák közt van hófödte síparadicsom, partmenti vasút telep, gyönyörű hegyoldali turista útvonal, ergo a pályák felhozatala meglepően színes és változatos. Meccset találva a játék felkínálja a lehetőséget, hogy játékbeli pénzért megnöveljük a pályán elszórt kincsek mennyiségét és értékét. Ez remek lehetőség nekünk, ám mindenki más is élvezni fogja a jobb lootot, így ezek a buffok minden játékosnak kedveznek. Vehetünk biztosítást is a felszerelésünkre, hogy ne bukjunk el mindent a halálunk esetén. Ha készen áll minden bedobott játékos, megkezdődik a móka.

A pálya egy random pontjáról indulva a térképünk segítségével láthatjuk, hogy a terep igen méretes, rajta változatos helyszínek találhatóak, egy részük csak lootolásra érdemes, más fontosabb pontok viszont stratégiailag kritikus előnyökhöz juttathatnak minket. Célzottan, vagy épp random felfedezve a pályát mindenféle alapanyagot találunk a földön, szekrényekben, ládákban, vagy akár elhagyatott kocsikban. Csavar, fogaskerék, kemikáliák, elektronika, benzin, étel, mindenféle alapanyag a zsákunkba kerül, ami igen hamar megtelik, így muszáj válogatni kicsit a prioritásba helyezett cuccok között. A sok építőanyag mellett találhatunk fegyvereket is, ami lehet hadviselt vacak, vagy épp ritka és értékes mordály. Bármi amit a táskánkba tudunk préselni, az a későbbi játékunk gerincét képezi, tehát ha megtelt a zsebünk, pucolhatunk kifelé.

A menekülés a pályán jelzett kilépő pontokon át lehetséges, ezeket elérve 10 másodpercig kell csak várnunk, és a futam véget ér. Egyes menekülési útvonalak alapanyagba kerülnek, például ha stílusosan egy motorcsónakban húznánk el, azt előbb meg kell tölteni benzinnel. Így vagy úgy, ha sikerült kilépnünk, a nálunk lévő zsákmány hozzáadódik a készleteinkhez. Visszatérünk a romos, csupasz szállásunkra, ám a beszerzett alapanyagok segítségével elkezdhetjük rendbe szedni a menedéket. Ez nem csak meglepően látványos eredményt ajándékoz, de megnyílnak a létfontosságú elemei a bázisunknak, mint a crafting, a fejlesztések, és az étel termesztés. 

Újjá építünk

Crafting során a zsákmányolt, de kevésbé kedvelt fegyvereket lezúzhatjuk alapanyagokra, és újakat gyárthatunk helyettük. Készíthetünk fejlesztéseket, megjavíthatjuk a cuccainkat. Minden szintbeli növekedése a bázisunknak újabb és újabb legyártható cuccokat nyitnak meg. A farmon termeszthetünk ételt, amit aztán csörlős csillében átpasszolhatunk a túlélő kolóniának. Ők cserébe értékes lootot adnak, ez azonban nem olcsó, így az étel gyűjtögetése munkás és fontos része a játéknak, ám nem kevésbé jópofa adaléka is egyben. 

Az építkezéseket meggyorsíthatjuk prémium fizetőeszközzel, normál esetben viszont időbe telik mire egy-egy épület vagy épületrész megépül. Ez idő alatt persze elmehetünk tovább gyűjtögetni, és mire visszatérünk, már be is fejeződhet a munka. Ez egy nagyon kellemes dopamin forrása a játéknak, hiszen igen látványos az előrehaladásunk mértéke a bázisunk megjelenésének tekintetében, és remekül motiválja a játékost a tovább haladáshoz.

Ez mind szép és jó, de mint említettük, a bázis építgetést és zsákmány szerzést véres harcok árnyékolják be. A combat a Vigorban meglepően jó és izgalmas, nem korlátol be a nálunk lévő felszerelés annyira, mint mondjuk egy Tarkovban, ahol a kezdők játékát totálisan ellehetetlenítik a jobban felszerelt veteránok. Egy rozsdás oldalpisztollyal is könnyedén boldogulhatunk, hogy ha használjuk a fejünket is. A túléléshez ugyanis türelemre, és kimért hidegvérre van szükség, lopakodás és a pálya által ajánlott taktikai lehetőségek kihasználásában. Persze, el-lootolgathatunk a pálya szélén is, és kimehetünk a zsákmánnyal úgy, hogy nem is találkozunk játékossal, de az értékesebb és ezáltal számottevőbb kincsekért kőkeményen meg kell harcolnunk.

Az ilyen értékek a pályán elásott kincsesládák, kódolt széfek, illetve repülőből dobott csomagok képében jelennek meg, minden játékos számára egyértelmű helyeken. Az időzített széfeket bizonyos gombok lenyomásával nyithatjuk ki, a kódolt széfekhez meg kell találnunk a számsort, a ledobott csomag jellegét és pozícióját pedig rádión keresztül befolyásolhatjuk. Bármit csinálunk, az nem csak zajt csap, de a játékosok is értesülnek a pálya eseményeiről, így az ilyen akciók szörnyen kockázatosak. Arról nem is beszélve, hogy a ledobott csomag megszerzésével minden játékos számára láthatóvá válunk a térképen, így ha ki akarunk jutni a fincsi loottal, az egy kétségbeesetten erőszakos vadhajtás képében fog megtörténni; ha csak ki nem írtjuk a ránk vadászó játékosokat előtte. Taktika, lopakodás, precíz tűzharc jellemzi a Vigor csatáit.

A jó munka gyümölcse

Ha netán az alapanyagok gyűjtése helyett a harci képességeinket csiszolnánk, a Vigor kettő további játékmódot ajánl a tiszta harci élmény kiéléséért. Az egyik ilyen opció a csapat alapú Elimination, ahol két osztag feszül egymásnak, a meccsek elején beállított loadouttal, a jutalmakat pedig a teljesítményünk alapján számolja ki a játék. A másik lehetőség a mókára a szólóban elérhető Shootout, ahol a karakterünkkel intenzív free-for-all csatákba keveredünk, kutatva a pálya zúgjait a jobb fegyverekért. Frissítő és szimpatikus, hogy a Vigor nem egy egysíkú extraction shooter, hanem visz annyi színt és változatosságot a zsánerbe, hogy kedvünk szerint lavírozzunk a különböző teendők és játékmódok között.

Csupa pozitív jelzőt és kellemesnek bemutatott játékelemet soroltunk itt fel a Bohemia játékáról, és most következne a hibák és hiányosságok felsorolása. A helyzet azonban az, hogy a játék Early Access létére meglepően jól teljesít, és igen bőséges tartalmat biztosít, már most. A látvány remek, a pályák gyönyörűek, a karakterünk animációi is remekek, a modellek részletgazdagok, tehát a grafikára nincsen panaszunk. A 2018-as első próbajátékokhoz képest fényéveket fejlődött a Vigor, és nagyon szimpatikus, hogy milyen magasra tört a minőséget illetően.

Persze, vannak bugok dögivel, bár én személy szerint játékélményt rontó hibákkal alig találkoztam. Inkább grafikai bugok kísérték eddigi pályafutásomat a Vigorban, az eltűnő textúrák, szétcsúszó UI, és a menedékemben tapasztalt hirtelen fps csökkenések képében kellett elszenvednem. A prémium Shop például szörnyen szaggat, a skinek pedig nem töltenek be. Fura. Ha már UI, az Intentory menedzselés is megérne egy átgondolást, mert bár meccsen kívül nincs gondunk vele, játék közben olykor igen kényelmetlen a zsebünk tartalmának rendezése. 

A szerverek problémája a cikk írásának idején kezd megoldódni, de súlyos problémák ütik fel a fejüket egy-egy frissítés során például az elvégzett küldetések utáni jutalmak regisztrálásában. Szerencsénkre ezeket a problémákat a fejlesztők elismerik, a kommunikáció folyamatos a játékosok irányába, és látszólag lelkes a csapat a javítások mielőbbi eszközölését illetően is. Jó látni, hogy a fejlesztők aktívak discordon és redditen, reagálva a feldobott hibákra, vagy épp kérésekre. A játékosok által tanácsolt változtatások és finomhangolások általában célt érnek, ami szintén ritka, és becsülendő a fejlesztőktől. Tehát a Vigor közel sincs befejezve, van mit rajta polírozni, de a fejlesztők hozzáállását látva egy szemernyi kétségünk sincs, hogy a játék jó kezekben van. 

Ajánló

A Bohemia Interactivenak voltak jó és rossz húzásai az évek során, de az tagadhatatlan, hogy vannak remek ötleteik. A Vigor olyan benyomást kelt, mintha az eddig befektetett erőfeszítések, kísérletek és ötletek beértek volna, és a Bohemia megtalálta azt, amiben a legjobb. Early Access révén ezer és ezer helyen szükséges még polírozni a játékot, ám jelenlegi állapotában is azt kell mondanunk, hogy a Vigor szerfelett szórakoztató és kompetens program, nem csak játékmenetében, de minőségében is. A fejlesztők hozzáállása csak megerősíti a reményt, hogy a Vigor nem áll meg itt a fejlődésében, a hibák javításra fognak kerülni, a tartalom tovább bővül, és kapunk végre egy közel tökéletes extraction shootert. A játék 20 eurós kezdőcsomagja sok finomságot rejt, aki viszont várna a megjelenésig, annak jó hír, hogy a Vigor free to play státuszban fog az 1.0 verzióba lépni.

A+
A Bohemia Interactive már bizonyította, hogy tud játékot fejleszteni, de a remekműhöz vezető útra még nem lépett rá. Egészen eddig. A Vigor ugyanis a csapat eddigi felmenetelének beérett gyümölcse, a felpolírozott példája annak, hogy a Bohemia miben jó, és mihez ért. Extraction shooterhez képest a casual játékosoknak is tud kedvezni, emellett szerfelett látványos is. Early Access létére is tartalmas, így bátran merjük ajánlani bárkinek, aki kicsit is érdeklődik a Vigor iránt. Minket meggyőzött.

Újabb Régebbi