Gray Zone Warfare - Előzetes

Megnéztük, hogy mit tud a Gray Zone Warfare...

2016 őszén egy olyan játék jelent meg, ami egy eddig kiaknázatlan terület volt a játék iparban: az Escape From Tarkov. Rengeteg jó ötletet foglalt magába, ami elméletben remekül működik, de a megvalósításkor mindig előbukkannak a határokat feszegető felhasználók. Alapjába véve a játék egy extraction shooter, amiben feladatunk, hogy a pálya egyik szegletéből, ahová lespawnoltunk, megszedjük magunkat minnél drágább loottal, majd kis szerencsével angolosan távozni a meccsből. Egy időben a Tarkovot úgy emlegették, mint egy messiást, akik eddig nem látott "majdnem realisztikus" FPS játékot tettek le az asztalra, és mint említettem, csak elméletben. Ahogy teltek az évek, folyamatosan bővült a játék, vele együtt az exploitok is (pl. Flea market durability scam, RMT, dupeolás, secure container exploit, meg miegymás), amiket úgy-ahogy hamar ki is javítottak, de mondhatni eljárt az idő a játék felett. Manapság a népessége és a hírneve is romokban hever, mivel a fejlesztők úgy gondolták, ideje kiadni egy új támogatói csomagot, ezzel lerombolva mindent, amit a játék felépített maga körül ezalatt a 8 év alatt. A játék "támogatói" csomagjai megérdemelnek egy pár mondatot, ugyanis ez mindig is egy kiemelkedő vita volt a játék körül: a nagyobb csomagjai P2W-e vagy sem. Ezt nem fogom most taglalni, mivel vannak pozitív tulajdonságai is, meg negatívak, de az igazat megvallva akinek megtetszett annyira a játék, hogy nem tud nélküle élni, nagy valószínűséggel megvette már az EOD csomagot, viszont hogy ez meg is érte-e Nekik, azt mindenki maga döntse el.


A Gray Zone Warfare c. játék is hasonló karrierbe kezdett bele, mondjuk itt egy nagy nyílt pályán bolyonghattok egyedül, illetve a csapatoddal, holott a Tarkovban több kisebb pályán kellett átverekednünk magunkat mindenkin. Témája hasonló az említett vetélytársához, itt is PMC frakciók akasztják össze a bajszukat, és itt is vannak párttalan guberálók, akik az AI tábort erősítik. Lamang országában (fikcionális Dél-Kelet ázsiai ország) háború dúl, ahol a Lamang Recovery Initiative, a Mithras Security Systems és a Crimson Shield International vív áldáz harcot az ország "felszabadításáért". Konkrét történetet még nem kapott a játék, mivel nemrég jelent meg Early Access fázisban, viszont több rossz dolgot tudok a játékról jelenleg mondani, mint jót.


A mostani állás szerint az optimalizációja elég gyatra, csak a high-end vasakon fut el probléma mentesen. Látványra lehengerlő, mondjuk elég sablonos a dzsungelből-dzsungelbe való mászkálás, így ez csak azok számára lehet élvezetes, aki szereti a dzsungeles tematikájú játékokat. A pálya 42 km², ami egész nagynak tekinthető a többi exfil shooterhez képest. Ezt a hatalmas területet bejárni nem 5 perc, emiatt a pályán LZ-k vannak elhelyezve, amin keresztül gyors utazhatunk, szóval nem kell rongyosra járni a lábunkat. Sajna napszak változás jelenleg nincs a játékban, amit egy kicsit sajnálok is, ugyan a későbbiekben ez bekerül majd. A fegyver arzenál és azok megszerzése hasonló folyamattal érhető el, mint amit már a Tarkovban megszokhattunk, némi csavarral: többféle traderen keresztül tudunk pénzt és befolyást szerezni velük, amik a pályán szétszórva találunk meg, vagyis meg kell találnunk őket a pályán ahhoz, hogy tudjunk velük bizniszelni. Tudunk questeket is felvenni tőlük, ami megint csak egy remek pénz és XP szerzési módszer, illetve hűségpontokat is tudunk szerezni, ami nagyobb trader szinteknél beválthatóvá válik.


A játékban úgyszint van egy secure container, amibe elhelyezhetsz bármit, amit rizikó nélkül szeretnél kihozni a meccsből. Ellenben a Tarkovban ezt csak régebben lehetett megtenni, mivel sokan visszaéltek azzal, hogy ebből nem veszik el semmi. Példaként rengetegen rohangáltak Magazine Case-el, tele 60-as tárakkal, amiből cserélgették a tárakat, így a taktikai mellényeden kívül tudtál vinni még plusszba 14 tárat. Ha belegondolsz, ez elég imba, így a devek 1,5 év után döntöttek úgy, hogy ideje ezt megregulálni. A Gray Zoneban ezt még meg lehet tenni, szóval tessék csak nyugodtan használni ezeket a "mechanikákat", mivel előbb vagy utóbb jönnek a megszorítások.


Igazából a játék élvezhető annak ellenére, hogy kisebb-nagyobb problémákkal jött világra, ezeket úgyis orvosolni fogják hamarosan, szóval nincs minden veszve. Egész jó alternatívája a Tarkovnak, ami manapság elég sok savat kap, köszönhető az új csomag bejelentése miatt. A játék 35 euros árcédulát kapott, viszont itt is vannak nagyobb "támogatói" csomagok, amik előnyt jelentenek az alap verzióval rendelkező játékosokkal szemben. Az eggyel nagyobb csomag az alap ár+23 euro, a következő +22, és az igazi támogató verzió +20, ami azt jelenti, hogy 100 euroba kerül az egész. Ergo úgy működik, ha mondjuk a 22 euros Elite csomagot néztük ki magunknak, akkor ahhoz mindenképp meg kell venni a 23 euros Tactical-t is, külön nem lehet verziót vásárolni, ezeket csak egymást követően lehet megvásárolni.

Preview - Eary Access
B+Az Early Access verzió döcögősen indult útnak, de ha kijavítják a játék hibáit, illetve hasznos dolgokkal bővül, akkor simán "hallatlan" lesz a sikere.
Újabb Régebbi