Exkluzív Xbox Címek Törnek Piacot a PlayStation Világában - Játékpiaci Forradalom a Láthatáron?

A Microsoft vezetősége, jelentések szerint, arra ösztönzi a vállalatot, hogy ne szabjon korlátokat az Xbox játékok PlayStation platformra történő megjelenésében. Satya Nadella, a cég vezérigazgatójának nyereségnövelő stratégiája aggodalmakat keltett a vállalaton belül.

Egy új beszámoló a Microsoft belső dinamikájáról és Nadella vezérigazgató hatásáról új perspektívát nyújt az Xboxra nehezedő nyomásra, amely arra irányul, hogy játékait a konkurens platformokon is piacra dobja a profit növelése érdekében.

A Windows Central értesülései szerint a PlayStation és Nintendo konzolokon megjelenő Xbox játékok számának növelésére irányuló kezdeményezés, melyet “Latitude” kódnéven emlegetnek, vitát és bizonytalanságot váltott ki a vállalaton belül, hogy vajon ez a lépés üzletileg megalapozott-e.

Az Xbox hivatalosan azt állítja, hogy kísérleti jelleggel négy játékot dobott piacra - többplatformos címeket, mint a Sea of Thieves és a Grounded, amelyek további játékosokat vonzhatnak, valamint olyan kisebb címeket, mint a Hi-Fi Rush és a Pentiment, amelyek már elérték várható közönségük nagy részét az Xbox platformon.

Azonban belső források szerint a Microsoft arra törekszik, hogy ne legyenek korlátok azon Xbox játékok tekintetében, amelyek végül PlayStation és Nintendo platformokon is megjelennek, ezzel is növelve a vállalat profitját.

Az Eurogamer információi szerint számos további játék is szóba került, beleértve a cég legnagyobb franchise-jait is. A szélesebb játékipar, különösen az Xbox számára nehéz időszak ez, a csökkenő konzoleladások és egy új generációval, amely jelentősen lemaradt a Sony mögött, valamint elbocsátások és kevésbé sikeres játékmegjelenések miatt.

A tavalyi 68,7 milliárd dolláros Activision Blizzard felvásárlás óriási kockázat volt, amely hozzájárult az Xbox nyereségességéhez, de úgy tűnik, ez is közrejátszott a Bethesda kisebb projektjeinek és több stúdiójának a múlt heti leépítésében, hogy jobban egyensúlyba hozzák a könyveket - ahogy Matt Booty, az Xbox stúdiók vezetője fogalmazott, a “címek és erőforrások újrapriorizálásával” a “prioritású játékokra” való összpontosítás érdekében.

Chris Dring újságíró szerint az Xbox “obszcén mennyiségű pénzt fektetett be egy olyan jövőbe, amely nem valósult meg”, ami azt jelenti, hogy most költségcsökkentésre van szükség. “A piac változása miatt az Xboxnak új irányt kell vennie, és ennek következményei vannak.”

A játékok többplatformossá tétele egy másik lépés a nyereség növelése felé, és Nadella korábbi megjegyzése, miszerint “nem kedveli” a konzolexkluzív címeket, után nem meglepő lépés. Rövid távon ez pénzügyi sikert hozott, de hosszú távon milyen következményekkel jár?

Chris Tapsell, az Eurogamer újságírója szerint “egy nagyszerű videojáték-platform tulajdonosának filozófiája az, hogy pénzt keres, hogy több konzolt és játékot készítsen. A Microsoft és az Xbox filozófiája viszont az, hogy csak azért készít konzolokat és játékokat, hogy pénzt keressen.” Ez azt jelenti, hogy az Xbox, mint sok más nagyvállalat, egy olyan ciklusban ragadt, amely hátrafelé gondolkodik, és sokan a videojáték-iparban már nem is tudják, miért léteznek.

Újabb Régebbi