Ubisoft: 2023-as pénzügyi évük rekordokat döntögetett

Az Ubisoft, a világhírű videojáték-fejlesztő cég, amely az Assassin’s Creed sorozatot is jegyzi, jelentős növekedést ért el a 2023-as pénzügyi évben. A vállalat rekordmennyiségű foglalást és eladást könyvelt el, amelyet a Rainbow Six Siege és az Assassin’s Creed (AC) címek iránti fokozott érdeklődés hajtott. A kiadó a közelgő Assassin’s Creed Shadows megjelenését is bejelentette, amely a várakozások szerint novemberben kerül a piacra.

A 2024. március 31-én zárult 12 hónapos időszakban az Ubisoft értékesítése 27%-kal, 2,3 milliárd euróra (2,5 milliárd dollárra) nőtt, míg a nettó foglalások 34%-os növekedést mutatva 2,32 milliárd eurót (2,52 milliárd dollárt) értek el. Az üzemeltetési eredmény 313,6 millió euró (341 millió dollár) volt, ami jelentős javulást jelent az előző év 586 millió eurós (638 millió dolláros) veszteségéhez képest.

Az év fénypontjai között szerepel az éves és negyedéves nettó foglalások rekordmagassága, amelyet a Rainbow Six és az Assassin’s Creed sorozatok kiemelkedő teljesítménye támasztott alá. A digitális bevételek 34%-os növekedéssel 2 milliárd eurót (2,2 milliárd dollárt) értek el, míg a háttérkatalógus 49%-os növekedéssel 1,5 milliárd eurós (1,6 milliárd dolláros) bevételt generált. A Rainbow Six Siege “ragyogó” teljesítménye mellett az Assassin’s Creed sorozat is jelentős sikert aratott, különösen a negyedik negyedévben, amit az Assassin’s Creed Mirage harmadik negyedéves megjelenése és az Assassin’s Creed Valhalla Xbox Game Pass-ra való felvétele magyaráz.

Yves Guillemot, az Ubisoft vezérigazgatója szerint a cég “visszatért a nyereséges növekedési pályájára”. Az év során a vállalat “kiegyensúlyozottabb és ismétlődő üzleti modell felé történő átalakulásának első előnyeit” élvezte, amelyet a tehetséges globális csapatok, a sokszínű franchise-portfólió, a franchise-okon átívelő rajongói közösségek, a csúcstechnológiájú saját technológiák és a nyereséges partnerségek tettek lehetővé.

A stratégiai fókusz most a nyílt világú kalandokra és a szolgáltatásként nyújtott játékokra (GaaS) irányul, amelyek közé tartoznak a Far Cry és az Assassin’s Creed címek, valamint az X-Defiant és a The Division. A vállalat célja, hogy “kihasználja márkáit, biztosítsa a stratégiai területeket, és növekedjen a többjátékos és mobil szegmensben, miközben építi és növeli az ismétlődést a közösségi hajtású közösségeken keresztül”.

A költségcsökkentési terv részeként az Ubisoft leállította a The Division Heartland fejlesztését, és átcsoportosította az erőforrásokat az XDefiant és a Rainbow Six felé. 2024. március 31-ig az alkalmazottak száma 19 011-re csökkent, ami 1 700 fős csökkenést jelent 18 hónap alatt, azonban az alkalmazottak megtartása javult.

A kiadó szerint a költségcsökkentési terv “jól halad”, a 2023-24-es pénzügyi év rögzített költségalapja körülbelül 1,6 milliárd euró, ami évről évre körülbelül 150 millió eurós csökkenést jelent, beleértve a kedvező árfolyamhatást is.

Az Ubisoft a közelgő Assassin’s Creed Shadows megjelenését is bejelentette, amely november 15-én kerül piacra, és egy feudális Japánban játszódó akciójáték lesz, Naoe és Yasuke főszereplésével. A cég továbbá azt tervezi, hogy a 2025-ös pénzügyi év első negyedévének nettó foglalásai körülbelül 275 millió eurót (299 millió dollárt) érnek el, ami körülbelül 3%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és megjegyezte a Star Wars Outlaws augusztus 30-i megjelenését. Az ingyenesen játszható XDefiant “elő-szezonja” május 21-én indul.

Újabb Régebbi