Broken Roads - Teszt

A Broken Roads fejlesztője, a Drop Bear Bytes egy független ausztrál játékfejlesztő stúdió, amelyet Craig Ritchie alapított nem is olyan régen, még 2019-ben. A stúdió legismertebb játéka a Broken Roads, amely egy poszt-apokaliptikus számítógépes szerepjáték, melyet a Versus Evil adott ki 2024 áprilisában. A játékot a Nyugat-Ausztráliai Wheatbelt régióban játszódó, és a játékosok morális döntéseire reagáló ‘Moral Compass’ mechanikájáról ismerik, amely a játékmenetet befolyásoló tulajdonságokkal ruházza fel a karaktereket. A Broken Roads fejlesztése során a stúdió több ausztrál állami művészeti program támogatását is élvezte, beleértve a Victoriai Kormány Assigned Production Investment Games programját 2020-ban és 2021-ben, valamint a Queensland Kormány Digital Games Incentive programját 2022 augusztusában. A Broken Roads kritikai fogadtatása vegyes volt, bár a játék egyedi megközelítése és az ausztrál identitás hangsúlyozása jelentős figyelmet kapott a média részéről. A játék a Game Development World Championship 2023 téli szezonjának döntőjébe is bejutott a Best Studio Award kategóriában. Lehet szeretni a Drop Bear Bytes-ot, hiszen összességében sikeresen tette le névjegyét a videojátékiparban a Broken Roads-szal, amely egyedi játékmechanikájával és mély morális dilemmákkal kínál frissítő változatosságot a műfajban. A játék különösen közel áll a klasszikus Fallout és Wasteland címekhez is, ezért is imádjuk a Broken Roads-ot.

A Broken Roads története egy gazdag, narratív vezérelt RPG, ahol a játékos döntései alakítják a körülöttük zajló eseményeket. A játék Nyugat-Ausztrália poszt-apokaliptikus vidékein játszódik, veszélyes ellenségekkel és emlékezetes találkozásokkal teli világban. A játék során Brookton városába érkezünk, amelyet hamarosan megtámadnak a fosztogatók, és a földdel teszik egyenlővé, majd valamilyen okból kifolyólag a város túlélőivel maradnak, ahelyett, hogy visszatérnének oda, ahonnan jöttek. A játékos négy elérhető karakter egyikével kezdi a játékot, mindegyiküknek saját történetük van. A játékos feladata, hogy formálja kalandjaikat és biztonságosan vezesse át pártját a pusztaságokon. A játék egyik érdekessége a ‘Moral Compass’, egy morális rendszer, amely a karakter filozófiájára összpontosít az egyszerű jó és rossz fogalmánál. A ‘Moral Compass’ a játékterületen hozott döntésektől és a párbeszédek során választott interakcióktól függ. A karakter morális irányultságától függően a ‘Moral Compass’ megfelelő hatásokkal ruházza fel a karaktert passzívan. A Broken Roads  tehát egy összetett morális rendszert kínál, amelyet a játékosok befektetéseinek megtérülése nélkül nem használnak ki teljes mértékben, olyan választásokkal, amelyek nem vezetnek sok mindenhez. A történet nem tartalmaz sokat, annak ellenére, hogy a játék nagyon igyekszik közvetíteni a filozófiai ívet és gondolkodásmódot. 

Játékmenet: a Broken Roads egy klasszikus, körökre osztott RPG, amely az ismerős poszt-apokaliptikus környezetet egyedi elemekkel ötvözi. A játékosoknak túl kell élniük, kapcsolatokat kell kialakítaniuk, és nehéz döntéseket kell hozniuk, amelyek alakítják a veszélyes, mégis lenyűgöző 25 órás utazásukat a vadonban. A videojátékban a klasszikus RPG elemek összeolvadnak az innovatív funkciókkal, így a játékosok egyedi és testreszabható játékélményt kapnak. A Broken Roads egy osztály nélküli rendszert kínál, amely szinte korlátlan fejlődési lehetőségeket nyújt a karakterek számára. A játékban a karakterek fejlődése a játékos által hozott döntéseken és a ‘Moral Compass’ rendszeren keresztül történik, amely befolyásolja a párbeszéd opciókat és a küldetések döntéseit. A karakterek filozófiai hajlamától függően a játék különböző végkimeneteleket kínál. A játék világa gazdag történettel és mély történelemmel rendelkezik, amelyben összetett sztorivonalak, elágazó küldetések és emlékezetes találkozások várnak a játékosokra. A játék során a játékosok felfedezhetik a rejtett titkokat, kibogozhatják a politikai intrikákat, és szembe kell nézniük morális dilemmákkal, amelyek kihívást jelentenek a helyes és a rossz fogalmára vonatkozó feltételezéseiknek.

A Broken Roads című videojátékban a ‘Moral Compass’ egy forradalmi mechanika, amely a karakterek döntéseit négy valós világbeli morális filozófiára helyezi, létrehozva ezzel egy realisztikusabb és kerekebb karaktert. A ‘Moral Compass’ nem egyszerűen jó és rossz közötti spektrumként működik, hanem egy kör alakú diagramon ábrázolja a morális filozófiákat, ahol egy kúp jelöli a protagonista világnézetét. A játékban a ‘Moral Compass’ olyan párbeszédopciókat, játékbeli navigációs lehetőségeket és morális tulajdonságokat nyit meg a játékosok számára, ahogy különböző morális filozófiákba fektetnek be és fedezik fel azokat. A rendszer ösztönzi a karakterek következetességét és hozzáad a játék újrajátszhatóságához, lehetővé téve a játékosok számára, hogy egyedi világnézetet alakítsanak ki és különböző perspektívákat és lehetőségeket fedezzenek fel több játékmenet során. De a ‘Moral Compass’ a játékban még olyan morális tulajdonságokat viselkedik, mint feloldható képességek vagy tehetségek is, amelyek aktívak lehetnek, amikor azok a játékos világnézetén belül vannak. Ha megnézzük a ‘Moral Compass’-t, láthatunk egy belső sötétebb gyűrűt és egy külső világosabb gyűrűt, amely a magasabb és alacsonyabb szintű morális tulajdonságok közötti különbséget jelöli. Tehát nem csak egy játékmechanika, hanem egy mélyebb, filozófiai alapokon nyugvó rendszer, amely a karakterek morális döntéseit és világnézetét formálja, és így befolyásolja a játékmenetet és a történet kibontakozását a Broken Roads-ban. Ez a rendszer egyedülálló módon teszi lehetővé a játékosok számára, hogy a karaktereik morális irányultságát a valós világbeli morális filozófiák mentén vagy annak mintáján alakítsák, és ezáltal egy sokkal gazdagabb és összetettebb játékélményt nyújtanak majd.

A játékban a küldetések széles skáláját találjuk meg, beleértve a fő sztorivonalat követő küldetéseket, mellékküldetéseket, és spontán eseményeket, amelyek a játékosok döntéseitől függően alakulnak. A küldetések gyakran többféle megoldási útvonalat kínálnak, amelyek lehetővé teszik a játékosok számára, hogy a ‘Moral Compass’ rendszerüknek megfelelően cselekedjenek. A küldetések felépítése a Broken Roads-ban általában többrétegű, ahol a játékosoknak döntéseket kell hozniuk, amelyek nemcsak a küldetés kimenetelét, hanem a karakterek közötti kapcsolatokat és a világ állapotát is befolyásolják. A küldetések során a játékosoknak gyakran kell választaniuk a morális dilemmák között, amelyek tükrözik a ‘Moral Compass’ rendszer filozófiai mélységét. Ráadásul a Broken Roads világa egy nyílt világú környezetet kínál, ahol a játékosok szabadon felfedezhetik a poszt-apokaliptikus tájakat, találkozhatnak új karakterekkel, és fedezhetnek fel rejtett titkokat. Az open-world design lehetővé teszi a játékosok számára, hogy saját tempójukban haladjanak, és a világ részleteit és történeteit saját maguk fedezzék fel. A játék világa gazdag történettel és mély történelemmel rendelkezik, amelyben összetett sztorivonalak, elágazó küldetések és emlékezetes találkozások várnak a játékosokra.

Az egyik legemlékezetesebb küldetés a Broken Roads című videojátékban a Kalgoorlie Silvers küldetése, amely a város militarizált rendőri kasztjának történetét meséli el. A küldetés során a játékosnak egy csapat tagjaként részt kell vennie egy rajtaütésben, amelyet egy lakásban terveznek, ahol állítólag lázadók terveznek zavargást. A küldetés különlegessége, hogy a játékos dönthet úgy, hogy erőszak helyett párbeszédet kezdeményez. A csapatvezető, Irma Wakefield először elutasítja a párbeszéd lehetőségét, de a játékosnak meggyőző érveket kell felhoznia az emberség, a nagyobb jó és a hatékony munkavégzés érdekében. Végül a játékosnak lehetősége nyílik beszélni a gyanúsítottakkal az ajtón keresztül, de csak három kérdése van, mielőtt betörnék az ajtót. Csak ügyesen. Ez a küldetés kiválóan mutatja be a Broken Roads filozófiai mélységét és a ‘Moral Compass’ rendszer komplexitását is. A játékos döntései nemcsak a küldetés kimenetelét, hanem a karakterek közötti kapcsolatokat és a világ állapotát is befolyásolják. A küldetés során a játékosoknak morális dilemmákkal kell szembenézniük, amelyek kihívást jelentenek a helyes és a rossz fogalmára vonatkozó feltételezéseiknek. Ez a küldetés kiváló példa arra, hogy a Broken Roads milyen mély és összetett élményt nyújt a játékosoknak, ahol minden döntésük súlyos következményekkel járhat, és ahol a játék világa gazdag történettel és mély történelemmel rendelkezik.

A Broken Roads grafikája és művészeti stílusa a poszt-apokaliptikus Nyugat-Ausztrália Wheatbelt régiójának elhagyatott tájait hozza életre, ahol a játékosok egy gazdag történettel és mély történelemmel rendelkező világban kalandozhatnak. A játék textúrái részletesen kidolgozottak, amelyek hűen tükrözik a hatalmas ausztrál Outback pusztulását és a világ poszt-apokaliptikus állapotát. A Broken Roads hangi világa egyedülálló atmoszférát teremt, amely mélyen beleivódik a játékosok élményébe. A hangeffektek, a zenék és a szinkronhangok mindegyike fontos szerepet játszik a poszt-apokaliptikus Nyugat-Ausztrália Wheatbelt régiójának életre keltésében. A hangeffektek élethűek és részletesek, amelyek hozzájárulnak a világ realizmusához és a játékmenet immerszivitásához. A környezeti hangok, mint például a sivatagi szél zúgása vagy a romok közötti léptek visszhangja, mind hozzáadnak a játék atmoszférájához és hangulatához. A Broken Roads zenéje Tim Sunderland komponistától származik, aki olyan dallamokat alkotott, mint a ‘Cameltrot’ és a ‘Caravan’, amelyek már a megjelenésük után rövid időn belül nagy népszerűségre tettek szert. A zenék a játék világával harmonizálva segítenek elősegíteni a narratíva hangulatát és a játékmenet dinamikáját. Ami nagy csalódotságot fejezett ki nálam, az a részleges szinkronmunka. A játékban a szinkronhangok csak néhány helyen kerültek felhasználásra, elsősorban a történet szempontjából fontos jelenetekben és karaktereknél. Nálam alapból -1 pontot jelent a 10-es skálán számítva, ahol mondjuk nincs teljes szinkronmunka a színészekkel.

Összességében a Broken Roads egy poszt-apokaliptikus szerepjáték, amelyet az ausztrál Drop Bear Bytes fejlesztett. A játék egyedi ‘Moral Compass’ rendszerével próbálja megkülönböztetni magát a hagyományos RPG-ktől, amely a karakterek morális nézeteit valós filozófiai alapelvekkel írja le. A játékot azoknak ajánljuk, akik szeretik a klasszikus, körökre osztott RPG-ket, és érdeklődnek a morális döntések és következmények iránt. A ‘Moral Compass’ rendszer lehetővé teszi a játékosok számára, hogy a karakterük világnézetét a valós világbeli morális filozófiák mentén alakítsák, és ezáltal egy sokkal gazdagabb és összetettebb játékélményt nyújtanak. Azoknak is ajánlott, akik szeretnék felfedezni a poszt-apokaliptikus Ausztrália elhagyatott tájait, és érdekli őket egy gazdag történettel és mély történelemmel rendelkező világ. A játékban a döntések súlyos következményekkel járhatnak, és minden választás befolyásolhatja a játék világát és a karakterek közötti kapcsolatokat. Ugyanakkor, a játékot azoknak nem ajánljuk, akik egy teljesen kidolgozott és hibátlan RPG élményt keresnek.

A Broken Roads egy olyan játék lett, amely ígéretes ötleteket tartalmaz, de a kivitelezésük nem mindenhol sikerült. A játékot azoknak ajánljuk, akik nyitottak az újításokra és nem bánják, ha a játékmenetben vagy a narratíva és színészi szinkronmunka kapcsán vannak hiányosságok. A játék egyedi megközelítése és a mély morális dilemmák, amelyekkel szembesíti a játékosokat, frissítő változatosságot kínálhatnak a műfajban.

Review score
8.2A Broken Roads egy ígéretes poszt-apokaliptikus, és teljesen élvezhető körökre-osztott RPG játék lett, amelyben a frissen ható morál-rendszer központi szerepet játszik. 

Összes oldalmegjelenítés