Gord - Teszt

A GORD videojáték fejlesztése során a Covenant.dev csapatának számos kihívással kellett szembenéznie. A játék alapjából véve egy sötét, szláv mitológián alapuló fantasy világban játszódik, ahol a játékosoknak egy erődített települést kell irányítaniuk, amely folyamatos fenyegetés alatt áll a szörnyektől. A fejlesztőknek olyan túlélő stratégiai játékot kellett létrehozniuk, amely ötvözi a szerepjáték, valós idejű stratégia és városépítő játékok elemeit. Figyelembe kellett venniük a település lakóinak egészségét, józanságát és hitét, miközben a játékosoknak harcolniuk kellett a szörnyekkel és kezelniük kellett a település bővítésével járó kihívásokat. A játékban a térképek procedurálisan generáltak, ami további változatosságot és kihívást jelentett a játékmenetben.

A Covenant.dev csapata korábban olyan sikeres projekteken dolgozott, mint a The Witcher sorozat, amely szintén a szláv mitológiát használta fel és talán nem véletlenül fogtak bele ebbe a játékba is a temiatikáját illetően. Fontos kitérnünk rá , hogy ez a tapasztalat segítette őket a GORD atmoszférájának és világának megalkotásában. De ez nem minden, ugyanis új megközelítést kellett alkalmazniuk, mivel a GORD nem egy hős központú történet, hanem egy közösség túlélésére összpontosít, ahol minden döntés súlyos következményekkel járhat a menedzselés szempontjából. A fejlesztés során a csapatnak olyan egyedi kihívásokkal is szembe kellett néznie, mint a játékosok döntéseinek súlyának és következményeinek ábrázolása, valamint egy olyan játékrendszer kialakítása, amely valósághűen tükrözi a szláv mitológiai elemeket és a középkori települések életétvitelét. Ezek a kihívások és a fejlesztők korábbi munkássága együttesen hozzájárultak egy egyedi és magával ragadó játékélmény megteremtéséhez.

A GORD videojáték története egy sötét, szláv mitológián alapuló világban játszódik, ahol a játékosoknak egy erődített települést, egy úgynevezett gordot kell irányítaniuk. A játék egyesíti a szerepjáték, a valós idejű stratégia és a városépítő játékok elemeit, miközben a játékosoknak folyamatosan szembe kell nézniük a szörnyek támadásaival. A feladat egy király által meghódított déli területek után az északi vadonban lévő gordok létrehozása és menedzselése. A település egy kísértetjárta erdő mellett helyezkedik el, amelyet démoni szörnyek laknak, melyeket a szláv mitológiából merítettek. A játékmenet során a játékosoknak döntéseket kell hozniuk arról, hogy milyen épületeket építenek, miközben figyelemmel kell kísérniük a falusiak egészségét, józanságát és hitét. A falusiak elveszíthetik az egészségüket harc közben, a körülmények borzalmától megőrülhetnek, ami rossz döntésekhez vezethet, és ha a hitük túl alacsonyra esik, akkor a varázslatok nem lesznek elérhetőek számukra.

A játékban a térképek procedurálisan generáltak, ami további változatosságot és kihívást ad a játékmenethez. A játékosoknak korlátozott számú falusiakkal kell új települést kezdeniük, miután teljesítették az adott térkép összes célját.

Ha már itt tartunk, nézzük a játékmenetet. Mit lehet benne csinálni? Építkezni és menedzsmentelni. A játékosoknak erőforrásokat kell gyűjteniük, épületeket kell építeniük, és gondoskodniuk kell a település lakóinak egészségéről, józanságáról és hitéről. Az épületek között megtalálható a harci képzési létesítmény, amely lehetővé teszi jobban felszerelt egységek hozzáférését, és egy templom, amely növeli a mágikus képességeket. A játékosoknak küldetéseket kell teljesíteniük, amelyek során a gordjuk környékét kell felfedezniük, kincseket kell keresniük, és szörnyekkel kell megküzdeniük. A harc pauszálható valós időben, ahol a karakterek automatikusan támadnak, és a legjobb támadást használják a helyzetnek megfelelően. Taktikailag kell elhelyezniük alattvalóikat, és közvetlenül irányítaniuk kell a varázslatokat, amelyek között megtalálhatók a hasznossági, támogató és támadó varázslatok. Szintlépés és fejlődés is jellemzi a videojátékot szerencsére. A lakosoknak erősségeik és gyengeségeik vannak, amelyek befolyásolják a munkájukat és a harcban való teljesítményüket. Tapasztalatot szerezhetnek különböző feladatokban, mint például a bányászat, a harc és az élelmiszer-előkészítés. A lakosokat csoportokba lehet gyűjteni, taktikai formációba rendezni, és a vadonba küldeni kincsekért és szörnyek elleni harcért1. A GORD egy kampányt tartalmaz,  “kézzel rajzolt” térképekkel, amelyek egy történetet mesélnek el, valamint egy egyéni scenario módot, ahol a világ mérete és az erőforrások gazdagsága testreszabható. Bár a játékmenetet ismétlődő, a narratíva sokszor hiányos, és a választási lehetőségek gyakran értelmetlennek tűnnek. A felhasználói felület gyakran nehézkes, és nehezen lehet kiválasztani és kezelni a karaktereket.

Technikai részhez érkeztünk. A játékban a grafika éles és részletgazdag, a sötét erdőktől kezdve a félelmetes szörnyekig minden elem hihetetlenül szépen kidolgozott. A játék vizuális effektjei és felhasználói felülete bizonyos elemekben hasonlítanak a Frostpunkra, ami hozzájárul a játék atmoszférájának sűrűségéhez. A játékban a városépítés és polgármenedzsment mellett az RPG kalandok és harcok is fontos szerepet kapnak, ami egy kegyetlen világban játszódik. A hanghatások és a zene is fontos szerepet játszanak a GORD élményében. A játékban a hangokat úgy tervezték, hogy fokozzák a feszültséget és a félelmet, amit a játék atmoszférája sugall. A lények hangjai a sötétségből hallhatóak, ami hozzájárul a veszély sűrű és átélhető hangulatvilághoz. A játék zenéje az ősi szláv zenei motívumokat használja, amelyeket Bartlomiej Palyga énekhangja és etnikus hangszerei életre keltenek. A szinkronhangok terén a játék a valósághű karakterek megteremtésére törekszik, amelyek hiteles és érzelmileg rezonáló előadásokat nyújtanak. A GORD szerintem magával ragadó grafikai és hangzásbeli élményt nyújt, miközben a játékosokat egy sötét, szláv mitológián alapuló világba kalauzolja.

A GORD videojátékot elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretik a sötét fantasy témájú stratégiai játékokat, és érdeklődnek a szláv mitológia iránt. A játék egyedi keveréke a városépítő, stratégiai, túlélő és kalandjátékoknak, amelyekben a játékosoknak egy települést kell irányítaniuk, miközben küldetéseket teljesítenek, és mitikus lényekkel küzdenek.  Különösen azok számára lehet vonzó, akik szeretik a komplex menedzsment rendszereket és a mély történetmesélést. A játékosoknak nem csak gazdasági hatékonyság alapján kell döntéseket hozniuk, hanem figyelembe kell venniük a lakosok mentális állapotát is, amelyet a játék atmoszférája és a környezet veszélyei befolyásolnak. Akik szeretik a kihívást jelentő játékokat, ahol a döntéseik közvetlen hatással vannak a játékmenetre és a település sorsára. A játékban meg kell birkózniuk a különböző morális dilemmákkal és nehéz választásokkal, amelyek befolyásolhatják a településük jövőjét.

Összességében a GORD egy olyan játék, amelyet azoknak ajánlanék, akik szeretik a stratégiai gondolkodást, a zseniális hangulatvilágot, a történet vezérelt játékmenetet, és készek szembe szállni a sötét fantasy világ kihívásaival. A játék egyedülálló atmoszférája és a szláv mitológián alapuló világa egy friss és izgalmas élményt nyújthat a műfaj rajongóinak, amelynek van egy nagy szépséghibája, gyakran vált át unalmassá és monotonná a játékmenet.

Review score
7.5A Gord nagyon jó koncepcióval rendelkezik, és akik szeretik a szép látványt és a stratégiai elemeket, azok nyugodtan tehetnek egy próbát a játékkal.
Újabb Régebbi