Land of the Vikings - Teszt

 


A városépítős, kolónia szimulátoros játékok egy olyan zsánert képviselnek, aminek hatalmas rajongó tábora van, viszont a körülöttük forgó izgalmak és közösségi aktivitás nagyon csendes. Ennek egyik oka, hogy maguk a játékok is egy békés, elvonultan csendes tempót diktálva adnak lehetőséget álmaink városainak felépítésére, ahol egyes mechanikák siettethetnek csupán, de egyébként ránk van bízva, hogy mit kezdünk újdonsült civilizációnkkal. A téma töretlenül adagolja az újabb és újabb játékokat, viszont mint említettem, elég szerény az érkezésük fogadtatása, így aztán könnyen el tudunk siklani felettük, ha nem követjük a fejlesztésüket. 

Hasonlóan sunyin megjelent játék a Land of the Vikings, melyről már írtunk nektek egy előzetest, ebben a néhol túlságosan is brutális és ezáltal inkonzisztens nehézséget, a narratíva hiányát, és még pár, az early access jellegéből adódó hiányosságot említettünk negatívumként. Viszont immár a teljes verziót vizsgálva írjuk cikkünket, lássuk, hogy mennyivel javult a helyzet az első cikkünk óta.

Heimdall gyermekei

Ha valaki még most találkozna a címmel először, a Land of the Vikings, ahogy a cím is sugalja, az északi nomád népek földjére kalauzol, ahol ritka kincs a jó termőföld, állandó a vadon és a hideg éghajlat adta kihívás, de ezáltal a népesség keménykötésű, kreatív, és roppantul konok. A kis falvakból dolgos falvak, majd népes városok épültek, és mi egy ilyen kolónia felett vesszük át az irányítást, mint a pár családot számláló közösséget vezető Jarl. A cél a környezet adta viszontagságok ellenére felhúzni és fenntartani egy működő és biztonságos kolóniát, amit aztán az idő teltével kibővíthetünk kedvünk szerint, egészen impozáns várost húzva a festői tájra. 


 

A tutorial átvezet a játék legfontosabb elemein és mozzanatain, habár túlságosan nagy mélységekbe nem bocsátkozik, így tényleg csak a felszínt kapargatva ismerjük meg a viking falu menedzselésének fortélyait. Sztori kampány nincsen, ami némileg szomorú, de a játékmenet iránya okán eltekinthetünk tőle, és koncentrálhatunk csak a falu építésére. Ami sztori a story mode-ba beférkőzik, az az alkalmanként felbukkanó események ismertetése, illetve az évek kerekének forgásával bekövetkező változások vizuális elmesélése. 

A falunk kezdetben épp csak eltartja azt a pár családnyi északit, akiket első lakosainkként köszönthetünk, de a közösség fennmaradásáért ennél sokkal többre van szükség. Mint minden hasonló játékban, nyersanyagokat kell gyűjtögetnünk, amik kiteszik az építkezéshez szükséges anyagokat, az emberek igényeit kielégítő javakat, és persze az élelmet. Minden fajta alapanyagból találni a vadonban, de a gyűjtögető életmódnál hatékonyabb a kívánt javak előállításának kiépítése, a termények termesztése, tehát a szakmák felpörgetése. Ehhez saját épület típusok járnak, melyekhez a lakosokat hozzárendelve kezdődhet a munka. 

Midgard büszkesége

Az első pozitívum, ami szembeötlik, hogy a játéknak nagyon letisztult, átlátható és kényelmes a kezelőfelülete. Másik piros pont, hogy az épületeket úgy rakhatjuk le, ahogy nekünk tetszik, ami egyébként az ilyen játékokban ritkaságnak számít. Kiélhetjük a kreativitásunkat a városunk kiosztásának megtervezésével, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a lakosaink otthonainak kényelmes közelségben kell lenniük a munkahelyeikhez, vagy a túl sok utazgatás és nyersanyag szállítás a kedvük rovására megy.

Már pedig a boldog lakosság a játék egyik legfontosabb aszpektusa. Az emberek, ahogy fejlődik a város, és így az életminőség és jólét kerül előtérbe, a túlélés helyett a komfort is egyfajta nyersanyaggá válik, és ha kevés van belőle, az elégedetlen lakosok egyszerűen csak továbbállnak. Ha viszont jó a kedve a vikingjeinknek, akkor hálás hűséggel lesznek hatékonyabbak. A várost díszítő elemekkel nem csak a kedvüket növeljük az embereknek, de képességeket javíthatunk, gyorsabb utazást tehetünk lehetővé, és így tovább.

A boldogságnak és virágzásnak azonban útját állják az évszakok és az istenek szeszélyei. A tél az early accessben szörnyen kegyetlen következményeket hozott magával, de az 1.0-ával ezt sokkal élhetőbbé tették a fejlesztők. Bár még mindig fontos a télre való felkészülés, viszonylag reális energiabefektetéssel biztosíthatjuk a kolónia túlélését a fagyos évszakban. Viszont az istenek ellen nem lehet felkészülni, és olykor haragjukban problémákat okoznak, melyeket meg kell oldanunk. Ha nem teszünk semmit, az emberek félni fognak egy újabb megtorlástól, de ki is engesztelhetjük az isteneket javak, vagy állatok feláldozásával. Sajnos negatívum, hogy ezek az események elég repetitívek.

És miféle vikinges játék létezhetne fosztogatás és felfedezés nélkül? Sajnos manuálisan nem vehetünk részt ezekben a szenáriókban, viszont a harcra kész embereinket elküldhetjük felfedezni, mellyel javakra és információra teszünk szert, illetve új kereskedelmi lehetőségeket nyitunk meg. Vagy elküldjük őket fosztogatni, mely során életeket nem kímélve vágják magukat keresztül a szomszédok vagy a távoli földek városain át, és elhozzák a kincseket, melyeket ott találtak. Mindennek vannak következményei, csak rajtunk áll, hogy milyen életmódot választunk a kolóniánknak.

A játék egészen látványos, főleg ahogy a városunk egyre nagyobb lesz, és megtelik élettel. Akár távolról, akár egészen közel bezoomolva is remekül néz ki a játék, és mint említettük a letisztult és rendezett UI is a látványt szolgálja. Szintén dícséretet érdemel a hang és zene, melyek mind kiszolgálják a vikinges hangulatot. 

Ajánló

A Land of the Vikings csábító volt már az early access időszakában is, habár rászorult némi polírozásra. Az 1.0-ával több olyan elemet is sikerült a helyére illeszteni, amit a rajongók kértek, és még további javításokkal formálták a játékot a végleges formájába. Így is van egy-két hiányosság, például nagyon sajnáljuk a sztori hiányát, illetve a felugró események sem elég immerzívek, pár óra játék után pedig kifejezetten repetitívek. Ám ezeket leszámítva a Land of the Vikings egy remek kolónia szimulátor, ami a témáját is hangulatosan idézi meg. A zsáner kedvelőinek bátran ajánljuk kipróbálásra. Skol!

8
A kolónia szimulátorok lebilincselő hangulatát az északi vikingek történelmi életével vegyítve a Land of the Vikings megmutatta, hogy bőven van még szusz a zsánerben. Van pár hiányossága, de hosszú órákra képes a képernyőkhöz szögezni, irányítása kényelmes, a látvány is elégedettségünkre szolgált.



Újabb Régebbi