Squad - teszt

A háborús FPS videojátékok szerelmeseinek egy része biztosan vágyik arra, hogy a lehető legtökéletesebben kapják vissza a háborús élményeket, mind látvány, mind pedig hangzás terén. Erre természetesen voltak alternatíva lehetőségek, árkád lövölde terén ott volt nekünk a Battlefield, de ha a keményvonalas hardcore szintet nézzük, olyan játékcímek sorakoztak fel, mint az Armed Assault vagy a Hell Let Loose. Időközben, valamikor 2015 körül jelent meg a modern háborús korszakot feldolgozó Squad. 

A Squad egy multiplayer centrikus katonai lövöldözős játék, amely lényegretőrve nagy csapatos összecsapásokra és a kiváló hangulatra, valamint a háborús atmoszférára fókuszál. Maga a játék, hogy nagyvonalakba belőjük, adunk nektek egy viszonyítási alapot: a léptékét tekintve inkább a lövöldözős tér Insurgency stílushoz hajlik, azonban vannak Arma jegyei is. Valójában ha lehetne testvérjátékot szerezni a Squadnak, akkor a Hell Let Loose-t mondanánk kiindulási pontnak.

Van egy dolog ezekben a hasonló háborús játékok kapcsán, amit a Squad is teljesen eltalált, és ez nem más, mint az idegesítően erős feszültség és félelem, amit a zsigereinkben érzünk, ahogy az akció vagy a csata közeledik. Van pár tutorial is a programban, amelyek többek között megtanítanak arra hogyan játszunk. A csapatoknak a terepet kihasználva kell a vidéki és városi területeken keresztül haladniuk, fedezéket és füstöt használva, hogy a térképen szétszórt célpontokhoz jussanak. Különösen a meccs elején, még mielőtt egy lövés is eldördülne, igazi feszültséget kelt, ahogy a két frakció kialakítja a saját pozícióit.

A frontvonal mindig változik a különböző fontos szakaszrészeknél, és ez csak növeli az egyes csaták és harcok intenzitását. A játékosoknak összehangolt csapatokban kell összeállniuk és akcióba lépniük, és a játékbeli szakaszparancsnokoktól érdemes fogadni a feladatokat, de lehet magányos túlélő farkasként is neki esni a csatáknak, viszont ez az opció nagyon nem ajánlott. Az egész arról szól, hogy tartsunk össze, vigyázzunk egymásra, és csapatként mozogjunk előre, természetesen a lehető legtöbb szöget lefedve, ahogy haladunk előre a frontvonalon.

Nagyon sok pálya van a Squadban, és ezek naná, hogy elég nagyok, mivel akár 100 játékosnak is el kell férnie rajtuk, 50-nek minden csapatban. Minden forduló úgy kezdődik, hogy mindkét csapat a felvonulási területen van. Ez a kezdési esemény első ránézésre kissé súlytalan, de kétségtelenül hangulatos, és valódi háborús borzongás érződik, ahogy mindenki két sorban ül, és bámulja társai arcát a furgonban, miközben a hatalmas terepén döcögnek előre fele, a halálba.

Amint a csapatunk megérkezett, ideje megtalálnunk az aktuális frontvonalat, ez idő alatt pedig sokat fogunk gyalogolni is. Mondjuk van egy előnye ennek a megközelítésnek, és ez a csata előtti feszültségteremtésben nyilvánul meg, amely megragad, ahogy közeledünk az előttünk álló csatához. Érhető, hogy a fejlesztők miért választották ezt a bizonyos utat, még akkor is, ha ez relatív tétlenséggel járó időszakokat jelenthet sokunk számára, főleg, ha egyedül csatlakozunk be egy-egy csata lejátszásra. Ez teszi fontossá a pillanatokat. Lassan, de biztosan, eljutunk a csata helyzetéig, majd a legnagyobb körültekintéssel kidolgozunk egy beláthatósági szöget, amely a védelem mellett nekünk kedvezhet majd az első ravasz meghúzásáig.

Amikor elkezdünk jó irányba lövöldözni ellenségekre, csak fokozza a harctéri feszültséget. Talán egy játék sincs a videojátékos piacon, amely ennyire jól és realisztikusabban adja vissza a modern háború keserves pillanatait. A közelben elsuhanó lövedékek elsötétítik a képernyőnket, ezzel komor feszültséget keltve, jelezve, hogy közel a halál, ha nem vigyázunk magunkra. Ha elesünk, segítséget hívhatunk, bár az volt a tapasztalatom, hogy ha nem a saját osztagoddal vagy, a többi szövetséges inkább hagyja elvérezni a non-squad tagokat, mivel számukra egy kockázatos helyzetet generálna a külsős segítségnyújtás.

Az osztagunk egy család. Bizony, sok filmben hallhattuk, hogy egyes katona bajtársak mennyire hűségesen viszonyulnak társaikhoz. Itt ez a hangulatérzés is megvan, főleg ha ismerőssel vagy baráttal játszunk. Az osztagtársainkkal való összetartás és együtt működés nagyon is a napirendnek számít ebben a játékban, és éppen ezért a Squadban minden az együttműködésre és a kommunikációra irányul. A harctéri hierarchiára való összpontosítás itt működik, és gyorsan be tudunk állni a katonasorba/rabszolgasorba, hogy parancsokat és kisebb-nagyobb feladatokat hajtusunk végre. Ez persze nem mindig működött, de a szerepjáték-elemet könnyebben megragadhatóvá teszi, és emeli a tétet, amikor a csapatunkkal együtt nyomulunk előre, és próbáljuk fedezni záró tüzzel a családunkat harc közbe az valami fenomenális érzés, amit még ember talán nem tapasztalhatott meg, csak a valós harcokban max. Valahogy ez a hangulatérzés is átjön. Bajtársasság, hűség és becsület.

Ami a játékmódokat illeti, van egy skirmish war mód, ami elég szórakoztató, de a játék igazán az objektív alapú módokban kel életre, ahol a csapatok bizonyos helyszíneken nyomulnak és húzódnak, a folyamatosan változó harcvonalak pedig állandó stresszt és pszichológiai feszültséget okoznak, miközben igyekszünk pozitívan hozzájárulni a harc lassú dinamikájához. A több tucatnyi katona minden csapatban, az utcákon guruló tankok és az égből lövéseket leadó helikopterek élénk és magával ragadó többjátékos élményt nyújtanak, és szükségünk lesz az észszerű gondolkodásra.

A játékban több frakció is van, ami kissé nehézkessé teheti az egységek azonosítását, bár ez a fajta probléma az ismeretséggel enyhül, és a legtöbb esetben könnyű követni, hogy mi történik, köszönhetően az éles látványnak és a részletes, átgondoltan létrehozott környezetnek. A játékos-karakterünk többnyire jól mozog, plusz a hatékony lean mechanikával van felruházva, amely kiegészíti a meglehetősen standard PC-s lövölde irányítását. Ezen felül a gunplay, és a lövedékfizika egész jónak tűnik, és a játékosok rendelkezésére álló arzenál nem a legjobbak, de amivel eddig találkoztunk a teszt alatt a kezelés szempontjából, változatos és hitelesnek tűnnek.

Összességében azonban egy érdekes és átgondoltan elkészített nagy csapatalapú multiplayer lövöldéről van szó, amely igazán jellegzetes és lenyűgöző modern háborús atmoszférát teremt a zsáner rajongóinak. Újoncoknak is határozottan ajánljuk némi gyakorlás és felkészülés után.

Review score
8.8Jelenleg ez az egyik legjobb modern háborús katonai videojáték, amely némileg szinte tökéletesen visszaadja a háború piszkos és mocskos élményét, akár látvány, akár hangzás terén is. 
Újabb Régebbi