Ezért nagyszerűek a COD: Modern Warfare 3 felújított pályái

Nincs is jobb annál, mint egy kiadós jó adag nosztalgia. Legalábbis úgy tűnik, hogy ez volt a Modern Warfare 3-hoz a megjelenéskor mellékelt többjátékos pályák célja, hogy a COD felhasználókat újra elkapják egy kis menetre. A szokásos rengeteg új helyszín helyett a Call of Duty első személyű lövöldözős (FPS) sorozat legújabb része 16 felújított pályát tartalmaz, amelyek közvetlenül az eredeti Modern Warfare 2 2009-es megjelenéséből vettek át.

Ez azt jelenti, hogy néhány igazán ikonikus helyszín régóta várt visszatérését jelenti, mint például a Terminal, amely egy meglehetősen jól részletezett, alternatív útvonalakkal és kiváló lövöldözési lehetőségekkel teli reptéri váróterembe viszi el a csatát és persze a rajongókat. Vagy ott a Rust, egy olajfinomító körül játszódó izgalmas, kompakt térkép, amely pillanatok alatt teljes mészárlásba torkollik. Sokak kedvence lett ez a pálya, különösen azért mert a map kerületén rusholva sokat lehet fraggelni. Nem meglepő, hogy ezek a kipróbált és bevált elrendezések még ennyi év elteltével is fantasztikus érzés jelenetek, így ezeknek a bevezetésük igazi nosztalgia faktor.

Mivel azonban csak visszatérő pályák vannak, biztosan nem ez a legjobb válogatás, amit valaha is láttunk egy új játékban. Még így is jelentős előrelépés az előző, 2022-es Modern Warfare 2-ben található néhány teljesen új alkotáshoz képest. Bár annak a játéknak a névsora tartalmazott egy maroknyi csúcspontot, mint például az Embassy távolsági akciója vagy a Farm 18 fergeteges és dinamikus harcai, ezeket a gyöngyszemeket némileg beárnyékolta pár hiba. Ezek közül a legfőbb a ma már hírhedt Santa Seña Border Crossing volt, egy olyan pálya, amely egyetlen útszakaszt tartalmazott, tele idegesítően robbanó járművekkel, amelyek a legtöbbször újra és újra megöltek minket.

Bár az idén kínált térképek mindegyike szerencsére közel sem ilyen durva és mocsok egyszerű, nehéz megszabadulni attól az érzéstől, hogy némelyik valamivel rosszabbnak tűnik, mint eredeti valójuk.

Ennek nagy része a meccsek tempóján is múlik, pontosabban annak időnkénti hiányán, amikor a nagyobb pályák egy kis részén játszunk. Az eredeti Modern Warfare 2-ben (2009) a lobbik mérete a hagyományos Team Deathmatch módban két x hat fős csapattól a sokkal forgalmasabb Ground War módban két x kilenc fős csapatig terjedt. Az idei Modern Warfare 3 szinte minden játékmódja ezzel szemben ezt a kisebb, 6v6-os formátumot támogatja, és ezért talán több környezeti rész kissé üresnek hathat.

Ez leginkább a Rundown nevű, nagyméretű, nyílt pályán, egy lepusztult brazil falu környezetében volt érezhető, ahol majdnem három teljes percig sikerült úgy játszanom, hogy még csak egy golyónyomot sem láttam az ellenségtől. Szinte körbe futottam a pályát többször is. De végül ennek a mapnak pl. van egy nagyon nagy erőssége, az pedig nem más, mint a HC Search and Destroy mód. Ebbe a módban igazán fel lehet fedezni a pálya minden egyes négyzetméterét és szegletét.

Az hogy senkivel sem találkoztam ezen a pályán, lehet pusztán a véletlen, a sors akarta így. De nem ez az első ilyen eset, mondok jobbat. Ez a tapasztalat aztán nem sokkal később megismétlődött egy későbbi meccsen a Quarry nevezetű mapon, ahol a térkép közepén kívül mindenhol teljesen kihaltnak tűnt. Itt tényleg keresnünk kell az ellenfeleket, mert ha nem, lehet  hogy ők találnak meg mindket.... kb. 5 perc múlva... de akkor is, ott a HA szócska. Ha megtalálnak... Azt a pályát én nem hoztam volna be a Modern Warfate 3-be.

Ennek eredményeképpen a meccsekből hiányzik minden következetes tempó, a nagy csoportokban zajló villámgyors tűzharcok és az olyan hosszabb időszakok között ingadozva, amikor egyáltalán nem történik semmi. Ez különösen akkor furcsa, ha figyelembe vesszük, hogy a Modern Warfare 3 drámaian megnövelte a karakterünk mozgási sebességét, ami nagyon tudatos kísérletnek tűnik az izgalmasabb pillanatok elősegítésére.

Nyilvánvaló, hogy annak, hogy nincsenek ellenségek a közelben, akik zavarhatnak, van néhány valódi előnye. Bár ez nem a mi világunk, és az szinte biztos, hogy többen jobban kedvelik azt a manőverezési lehetőséget amikor bonyolultabb oldalazási útvonalakat fedeznek fel. Ezeken az említett pályákon a nyugalom miatt az új játékosoknak is lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjenek jobban a térkép elrendezésével anélkül, hogy állandóan veszélybe kerülnének. 

A Modern Warfare 3 jelenleg a multiplayer lehetőségei miatt érdemes megvásárolnunk a Steamen vagy a Battleneten keresztül, amennyire PC-re szeretnünk beszerezni azt.

Újabb Régebbi