Dark Envoy - Teszt

 

Nagyon úgy néz ki, hogy az RPG-k újra visszatérnek a mainstream játékok érdekeltségi körébe, leváltva az unalomig túltolt felszínes akció-rpgk uralmát. Mondhatnánk, hogy a komplex rendszerekkel operáló szerepjátékok soha nem fognak kimenni a divatból, ám ahogy változik a játékos közösség, úgy változik az ízlés, az igény, és vele a kínálat, magyarán ha épp valami más köti le az emberek figyelmét, akkor egyszerűen nem fog készülni nagy figyelmet kapó cím más, kevésbé fókuszban lévő témában. Sőt, ilyen esetekben az egyes zsánerek csúnyán fogalmazva "lealacsonyodnak" réteg játékká, hovatovább ráaggasztják a nosztalgikus címkét. De szerencsére a játékosok ingerküszöbe is egyre kifinomultabbá válik, felfedezik az új generáció játékosai a régi programok értékeit és mélységét, ismét fellobban az érdeklődés lángja, jön egy nagy sikert arató játék, és akkor már nincs megállás. 

Viszont jó RPG-t készíteni nem is olyan egyszerű. Hihetnénk pedig, elvégre tonnaszámra találunk kiforrott és közkedvelt szerepjátékos rendszereket, melyekre csak rá kell húzni a korszerű látványvilágot, és kész is. Nem? Nem. Nagyon nem. Az immerzió és a döntéseink értékét a jó sztori, a mély karakterek, a jól megírt narratíva és párbeszédek viszik el, nem a taktikai harc. És bizony ezen a téren bár vannak remek pozitív példák, inkább több a negatív. Viszont tekintve hogy etéren a kreativitás és a jó ötletek győzedelmeskednek, ezért nincs olyan, hogy ne lenne érdemes megpróbálnia akárkinek egy játékba öntenie az ambícióit. Ugyanígy gondolta az Event Horizon stúdió, mely a Tower of Time játékukkal lépett be a piacra, és ezúttal nagyobb fába vágták a fejszéjüket. 

Relicek nyomában

A történet szerint Jaan világában háború dúl, a hatalmasra nőtt Emberi Birodalom és a számtalan fajt tömörítő Ősi Fajok Szövetsége között. A konfliktusnak ezer és egy oka van, ám a sztori két főhősét, a testvérpárt Malakait és Kaelát nem ez hozza lázba, hanem a világon elszórt értéktárgyak, a Relicek megszerzése. Háborús menekültek gyerekeiként látják és értik a világ borzalmait, a politikai harcok mögötti korrupciót, az elmosódó morális határokat. Ezektől távol a romok és legendás helyek fosztogatása adhat számukra lehetőséget kitörni, erősebbé válni, miközben csak egymásra számíthatnak. De persze ez nem ilyen egyszerű, főleg mikor különböző hősök, illetve anti-hősök társaságában keverednek sokkal komolyabb játszmák kereszttüzébe. 

Jaan sci-fi és klasszikus fantasy keverékéből született, így a high-tech robotok, steampunk szerű mechanikus masinák és fegyverek között ugyanígy megférnek a mágusok, druidák, és lovagok hangulata is. A nem-lineáris módon elmesélt történet során a testvérpár szoros együttműködése és közös sorsuk a fő előremozgató erő, de megismerhetünk új karaktereket akik mellénk állnak a kalandban, hogy felfedezzünk ismert és elfeledett helyeket, melyek korrekt háttérsztorikat és mítoszokat rejtegetnek. Összetételét tekintve a Dark Envoy a Divinity játékokat idézik, lecserélve a körökre osztott harcot valós idejű, de bármikor lelassítható vagy megállítható játékmenetre, fókuszba állítva a dungeon crawling élményét. 

Kezdéskor létrehozhatjuk a két testvér karaktereit, személyre szabva a kinézetüket, illetve a kasztjukat. A játék nem csak a sztoriban, de játékmenetében is a testvérpár összedolgozására épít, ezért a Dark Envoyt co-opban játszani a legjobb. Egyedül is neki lehet fogni, de tény, hogy a teljes értékű játékhoz ketten együtt kell nekiveselkedni a kalandnak. Első dolgunk a két karakter kasztjának szinergiába hozása, de szabadon választhatunk olyan kasztok közt mint a Lövész, Adept, a tankoló harcos, de a kasztoknak különböző alváltozatai is megtalálhatóak. Ha kész a két hős, kezdődhet a kaland.

Együtt, mindennel dacolva

A terepen kattintgatva törjük az utat, míg bele nem futunk az első ellenségeinkbe. Ilyenkor az idő nem áll meg, nincsen kezdeményezés, nincs akció sorrend, minden valós időben zajlik le. A csatatér és a lehetőségeink könnyebb átláthatósága végett az időt bármikor lelassíthatjuk, vagy meg is állíthatjuk, ez elengedhetetlen taktikai előnyt jelent, ha több különböző csúfság támad több irányból. A kiadott parancsok és aktivált képességek egy időben történnek meg, ez azt jelenti hogy az ellenfeleink is ugyanilyen módon trükköznek ellenünk. Ráadásul az életünkre törő ellenlábasaink nem restek kihasználni a lehetőségeik teljes tárházát, izegnek-mozognak a terepet kihasználva, ami egy nagyobb horda esetében brutális nehézséget is jelenthet, ha nem vagyunk képesek hasonló módon kihasználni a karaktereink minden lehetőségét.

A hatékonyság növelése érdekében természetesen a karakter fejlesztések biztosítják a folyamatos polírozás lehetőségét, kezdve a kiosztott képességpontoktól a felvett tárgyakig. A kasztok specializációi temérdek új lehetőséget és új, valamint átalakított képességeket jelentenek, így a karakter építés ezen a téren nagyon szépen teljesít, és akár különböző végigjátszásokban jelenthetnek érdekes és izgalmas teória crafting lehetőségeket. A karakterek kasztjainak és képességeinke szinergiája a kulcsa a hatékony harci erőnknek, ezen felül minden más téren a min-maxolás teszi ki az időnket, mi szerint minden elhasznált képesség pont, és minden tárgy módosítója jelentősen befolyásolja majd a játékunkat. Dungeon crawl okán pedig tárgyakban, vértekben és fegyverekben sosem lesz hiány, így már tényleg csak ránk van bízva, hogy mi alapján és hogyan építgetjük hőseinket. 

A Dark Envoy szót érdemel a megjelenése terén, mert az Event Horizon bizony komolyan gondolta, mikor a bemutatkozó szlogenjükbe belefoglalták, hogy magas minőséget képviselő játékokat szeretnének a rajongóiknak biztosítani. A Dark Envoy egy remekül kinéző játék, megvan a maga stílusa, színvilága, és a sci-fi fantasy turmix is nagyon jól mutat a képernyőnkön. Átgondolt, és jól összeszedett kezelőfelületek, barátságos karakter menedzsment és megannyi apró, de látványos elem emeli fel a Dark Envoy grafikáját az átlagos indie címek minősége fölé. Ugyanez igaz a zenére, hangokra és szinkronra is, melyeken érződik a felkészültség, az épp csak egy szinttel feljebb lépésre való törekvés. Sajnos azonban ez nem mondható el az írásról. A párbeszédek erőltetettek, nem mindig céltudatos a narratíva, vagy épp egyenesen homlokcsapkodásra ad okot pár béna beszólás, vagy a testvérpár gyerekes civódása. 

Ajánló

A Dark Envoy egy old-school RPG elemekre épített, de annál többre hivatott játék, mely látványos, pont kellemesen komplex és sokrétű, gazdag a karakterépítési lehetőségekben, és nem fél komoly kihívásokat állítani a játékosai elé. Co-op játékra lett kihegyezve, ami élvezetes, de egyedül is vállalható a sztori kijátszása. Gond csak az, hogy a sztori nem üti meg az ilyen szinteket tapogató RPG-k kívánt minőségét, ami főleg a párbeszédekben és a mesélés ütemében mutatkozik meg. Ezt leszámítva viszont egy korrekt dungeon crawler akció rpg-t köszönthetünk a Dark Envoy képében. Nem valószínű, hogy fel tud érni a zsáner nagyjaihoz, de a rajongók számára így is egy kipróbálásra érdemes darab lehet. 

6.5
A Dark Envoy az old-school rpg-k tárházát bővíti, komolyan véve a részletgazdag karakterépítést és a hősök közti szinergia kihasználását. Látványos is a maga nemében, sok potenciált rejt magában. Viszont a tönk egyszerű sztori, a béna párbeszédek és felszínes karakterek nem tudják a kemény vonalas rpg-k szintjére emelni a játékot. Ettől függetlenül szórakoztató, és a co-opnak köszönhetően párban is kipróbálható.


Újabb Régebbi