Hot Wheels Unleashed 2 - Turbocharged - Teszt

 

Gyerekkorunk ikonikus játék brandjei helytől, kortól, életmódtól függetlenül megdobogtatják a szívünket. Valamikor minden fiúgyermek birtokolt kis játékautót, akár egy Kinder tojás meglepetés kapszulájából, vagy valamelyik bolt polcáról, és lehet már rég egy műanyag zacskóba van beledolgozva a drága kis négykerekűnk, de az emléke felidézi a gondtalan gyerekkort. Aztán ott vannak azok a kisautók, amiket valamiért apa sosem engedett a homokozóba vinni, mindig a polcon kellett tartani és le kellett portalanítani. Nem értettük miért. Nos, apa tudta, hogy a Burago és Hot Wheels kiskocsik egy nap veszettül sokat érnek majd a gyűjtők számára. Számunkra mókás játék volt, neki lehetőség. Nincs ez másképp manapság sem, a színes mintás menő kiskocsik közkedvelt gyűjtői darabok mind gyermekek, mind felnőttek részére. 

A Mattel cég kezében lévő Hot Wheels nem csak a száz és száz féle autómodellnek köszönheti a sikert, hanem a menő pályaépítő darabkák és motorhajtású versenydarabok is hozzájárultak a hírnévhez. Furcsa is volt egyébként, hogy a videójátékos piacon nem láttuk sűrűbben a jól ismert piros-sárga logót, de nem is olyan rég jött ki Hot Wheels Unleashed 1, és egészen nagy sikere lett. Nem is csoda, hogy jött a második rész, ezt vettük most a kezünkbe, és megidézve a gyerekszobánkba épített versenypályán űzött kőkemény mérkőzések hangulatát, mi is autókáztunk egy kicsit.


Négy keréken

A Hot Wheels Unleashed 2 olyan érzés, mint mikor a szőnyegen ülve kibontottuk az első autónkat, felállítottuk a pályát, és a többi sráccal végigreptettük a saját kis járgányunkat a nyilvánvalóan gyökér módon megtervezett pályánkon. De az élmény leírhatatlanul izgalmas volt. Ebben a játékban az élmény hasonló, mert bár nem tűnik ki az átlag verseny játékoktól, de a látványvilág egy az egyben a fejünkben megelevenedő apró játékaink mozija, annak minden őrültségével, szürrealitásával, és izgalmával.

A tutorial gyorsan megtanít a játék alapvető elemeire, hamar egyértelművé válik hogy a Hot Wheels semmiben sem változtatott az elődje alapvető játékmenetének tekintetében. Mikor elnyertük az első helyért járó díjunkat, kapunk egy pár kezdő járgányt, és felfedezhetjük a menüt, vele a különböző játékmódokat és testre szabhatósági lehetőségeket. 

Az első és legfontosabb játékmód a Creature Campaign, ami egy egyszerű kis térképen vezet végig minket pályáról pályára, mindegyiken egy új témájú terepet felállítva. A cél, hogy mindegyik megállónál elsőként teljesítsünk, a különböző nehézségi fokozatok pedig segítenek minden korosztálynak belőnie a neki kényelmes kihívást. Ez egy szórakoztató játékmód, rengeteg jutalmat zsebelhetünk be szintlépések, ingame pénz, skinek és autók képében. 

Ha nem akarunk a járt úton lépkedni, akkor felvehetjük a versenyt különlegesebb játékmódokban is akár egyedül a gép ellen, vagy osztott képernyőn a haverokkal. A Quick Race a kampányhoz hasonló mérkőzés egy random pályán, gyakorlásnak jó. A Time Attack lényege, hogy minél gyorsabban teljesítsük a kapott pályát, ehhez kőkemény gyakorlásra, kísérletezgetésre, és a legideálisabb autó kiválasztására van szükség, mindezt tehetjük a közösség által felállított ranglista megmászásával. A Drift Masterben az egyszerű versenyzés helyett drifteléssel szerzünk pontokat. Az Eliminationben a cél a többi autó kiiktatása. Végezetül pedig a Waypoint egy amolyan útkereső játék, fix pálya helyett nagyobb és nyitottabb terepeken kell meglelnünk a helyes irányt. 

Műanyag száguldás

A singleplayer móka nagyon kellemes kikapcsolódást nyújt, a nehézségi fokozattal pedig kemény kihívásokat állíthatunk magunk elé. Az igazi móka azonban a Multiplayerben rejlik, elvégre a botok hiába ügyesek, az emberi ellenfelek által vezetett kocsikkal fej-fej mellett versenyezni az igazi adrenalin bomba. Itt a korábban megismert pályákon mérhetjük össze az erőnket, ahol nem csak a kocsink ismerete, de a pályák kitapasztalása is szerves része a győzelemhez vezető útnak. Tisztán látszik, hogy a készítők rengeteget merítettek a Trackmaniából, így gyakorlatilag egy Hot Wheels brandelt klónjaként is emlegethetnénk. 

Na de mit is ér a versenyzés a menő kocsik nélkül? A Hot Wheels nem kíván realisztikus autókat a pályára küldeni, ezt a játék márkát a menő, színes, matricás kocsik jellemzik, melyekből rengeteg félét találunk, a realisztikusabb formatervezésűtől az egészen komikus modellekig. Vicces módon a játékon belül is a műanyag dobozaikban kapjuk kézhez a járműveinket, és mindegyik tragacs saját értékekkel, emígyen egyedi irányítási és viselkedési kultúrával rendelkezik. Az eltérések könnyebb versenyeken alig észrevehető, de keményebb mérkőzések vagy időmérők során csak a legjobban kezünkre álló négykerekűvel lehet esélyünk, minden érték számít, mert minden megspórolt tizedmásodperc is eldöntheti a helyezésünket. 

Ha nem tetszik a készletünkben található autók kinézete, bármikor leszedhetünk egyet a közösség által létrehozott egyedi skinekből, vagy létrehozhatjuk a sajátunkat is. A skin szerkesztő nagyon kényelmes és részletgazdag, habár vannak igen erős korlátok, hogy ne kerüljön a közösbe kaotikus vagy túl igénytelen dizájn. Az elkészített autókat be is dobhatjuk a közösségi készletbe, ajándékozhatjuk, vagy villoghatunk vele a meccseken. Ugyanígy egyedi pályákat is készíthetünk, amelyekre a közösség tagjai szavazhatnak, és a legjobbak bekerülnek a játék hivatalos rankolt szezonjainak rostájába is. Persze quick playben találkozhatunk nagyon elcseszett pályákkal is, vagy olyanokkal amiket olyan vérprofi játékos készített, akihez mi nem érhetünk fel, ezért aztán szükséges a folyamatos kísérletezgetés.

A Hot Wheels Unleashed 2 a maga játékos módján látványos, és minőségében is megérdemli a piros pontot. Viszont a fentebb leírt jellemzőinek van egy árnyoldala is, amit tovább rondít az az egyszerű tény, hogy mindent amit a Turbocharged fel tud mutatni, azt már láttuk korábban, legközelebb is az első rész alkalmával. A készítők tartották magukat ahhoz, hogy csak boltokban fellelhető játékelemekből építkeznek, ez miatt viszont semmi újdonságot nem tud hozni se a kisautók, se a pályák rostája. Játékmenetben történt egy-két apró extra elem beépítése, ezek viszont a játék kárára mennek, ugyanis felnőttek számára a Turbocharged túl kevés, de immáron a gyerekek számára túl sok. Eddig pici gyerekeket is le lehetett ültetni a Hot Wheelshez egy jó versenyre, de az új rész annyival több komplexitást csempészett be, hogy az egészen kicsiknek már túl bonyolult lehet, főleg multiplayerben. Ez sajnálatos módon csúnyán kigáncsolja a játékot, és a kőkemény fanokon kívül a játékosok nagy részénél kellemetlen kettősség érzését okozhatja. 


Ajánló

A Hot Wheels Unleashed 2 - Turbocharged továbbra is egy remek Hot Wheels feldolgozás, nem csak a kisautók iránti rajongás szemléletes zászlóvivője, de versenyjátéknak is kellemes. Viszont az első részhez képest semmi újdonságot nem mutat fel, ami elsősorban a brand alatt elérhető és felhasznált játékokra való korlátozottság miatt történhetett, de játékmenetében sem képes kitűnni a tömegből. Ráadásul az a pár újdonság amivel találkozhatunk, illetve a multiplayerben jellemző keményvonalas versenyszellem az egészen fiatal korosztálynak ronthatja el a játékélményt, míg a felnőttebb játékosok kevésnek találhatják azt, amit ez a rész fel tud mutatni. Nem egy rossz játék, épp csak nem nyújt többet annál, mint amit eddig is ismertünk, éppen ezért a köztudatban lehet az első rész lesz ikonikusabb, mint ez a második.

6
A Hot Wheels, gyermekkorunk menő kisautós mókája immár második alkalommal robban a képernyőre teljes pompájában az Unleashed sorozat alatt, a Turbocharged azonban nem igazán egy új rész, mivel nem tud újdonságot felmutatni. Kisgyerekek számára talán túl kevés sikerélményt tartogat, a felnőtt játékosoknak pedig ez kevés lehet egy ilyen árcédulával. Rajongóknak bejöhet.
Újabb Régebbi