Remnant II Teszt


Az idei év egyik legvártabb játéka ismét megmutatta, hogy tud újat mutatni...

A Soulslike terminológia manapság elég népszerű az RPG játékok körében, ugyanis minden olyan játék, ami rougelike elemekkel, illetve dungeon crawler szerű játékmenettel van ellátva megkapja ezt az eldöntendő kérdést, hogy ez a játék mennyire nehéz a Dark Souls játékokhoz viszonyítván. Ez a kérdés azért is szokott sokszor felmerülni, mivel ezek a játékok legendásak a nehézségük miatt és már etalonnak mondható az, hogy a játék mennyire hasonlít a Dark Souls szériához. Jó pár játék próbálkozott már ezzel a formulával, vannak olyanok, amik nem lettek túl népszerűek, de van, amelyik múltja miatt előnyből indult. Az utóbbi vonatkozik a Remnantra, mivel a Gunfire Games felelős a Darksiders játékokért (lsd. Vigil Games), amik elég jó kritikát kaptak és sokak kedvenc hack 'n slash játéka is volt. Ámbár sok köze nincs a Remnantnak a Darksidershez a fejlesztő csapaton kívül, de a közösség szerint a játék némileg kapcsolódik az előbb említett játékhoz, mondjuk ez egy kicsit abszurd kijelentés, mivel egy fikarcnyi említés sincs róla, hogy az apokalipszis négy lovasa közül bárki is meglátogatta volna ezt a franchiset.


A folytatás az utolsó DLC (Subject 2923) után játszódik, ámbár nem feltétlenül muszáj, hogy ismerjük az első rész történetét, mert csak nagy vonalakban kapcsolódik az előző részhez(így minden frusztráció nélkül bárki neki ülhet a játéknak), viszont aki játszott az első résszel, azoknak tartogatni fog pár meglepetést a játék. A játékot elkezdve egy névtelen túlélő bőrébe bújhatunk bele, aki színes bőrű barátjával karöltve (Cass) élik mindennapos életüket, de egy balul elsült portyázás miatt majdnem otthagyták fogukat, de szerencsére egy másik túlélő csapat rájuk bukkan a rajta ütés közben (Bo és Clementine). Cass súlyos sérülést szenved a harc során és megfertőződik, de Bo szerint Norah doktornő bármilyen Roottal kapcsolatos fertőzést képes meggyógyítani, így a "táborukba" kalauzolják őket és innentől csak egyre mélyebb lesz a nyúl ürege. Kiderül, hogy az emberek között terjengő legendák beigazolódnak, miszerint létezik egy hely, ahol az emberek más világokba utazhatnak, és mint kiderül később, azok a világok is ugyanazzal a problémával küzdenek, mint a Föld. A játékos célja, hogy ismét szembe szálljon a Roottal és csatlósaival.


A játékmenet ugyanazon elemekre épül, mint az első rész, de a karakterünk testre szabhatósága nagyban megváltozott az előzőhöz képest. Az elsőbe három játszható kaszt volt, itt viszont már megcsavarták a dolgot, mivel az alap kaszt mellett egy sub classt is vihetünk. Az utóbbit csak a későbbiek során tudjuk majd felvehetni, mivel azokat meg is kell craftolni. Itt most 11 kaszt kapott helyet (Handler, Hunter, Challenger, Medic, Engineer, Gunslinger, Alchemist, Explorer, Summoner, Invader, Archon), aminek mindegyiknek megvan a maga erőssége és gyengesége is. Például a legtöbb kaszt armorja középszerű, ugyanakkor pont megfelelő a súly elosztása, ugyanis a játék fontos hangsúlyt fektet a gurulásra, amivel képesek vagyunk kitérni egy támadás elől. A Challenger kaszt pontosan ennek a szenvedője, ugyanis amíg a kasztjának az egyedi perkje a sok RPG játékból ismert Strong Back, vagyis a súly limit csökkentésével jár, vagyis képesek leszünk valamennyi megkötés cseréjébe tankként funkcionálni. Minden kasztnak megvannak a sajátos passzív perkjei is, pl. az előbb említett Challenger képes felkelni egy halálos seb után (10p pihenés után újra aktív a perk); vagy a Medic visszakap egy Relicet (ezzel lehet visszatölteni az életünket, illetve felhúzni a másik játékost), ha a képességeivel legalább 350 hpt gyógyított a csapattársakon. Ezen felül minden kasztnak van Damage, Team, Utility és Relic alapú egyedi perkje is, magyarán elég sokban különböznek a kasztok, így nagy valószínűséggel meg fogja találni mindenki a maga playstylejának megfelelő kasztot.


Említve lett, hogy helyet kapott a játékban a craft rendszer. Ez összefüggésben van azzal, hogy a fegyvereinkbe, illetve a Relicbe különféle modokat tudunk belerakni, amivel elég sokat tudunk dobni a felszereléseinken, így érdemes mindenképp elbíbelődni ezekkel. Ami még nagy szó a játékkal kapcsolatosan, hogy amíg az első részben nagyobb részt be volt határolva, hogy ki milyen fegyverekkel tud játszani, itt szabadjára engedték a lovakat, vagyis olyan fegyverrel játszhatsz, amilyennel csak szeretnél, kaszttól függetlenül (ugyanakkor még mindig van kaszt alapú fegyver bónusz, de nincs konkretizálva, hogy csak shotgunokra, repeaterekre, penge vagy tompa felül)etű fegyverre vonatkozik, csak melee, ranged illetve heavy weapons alapú bónusz van). A Remnant játékok sajátossága, hogy a fegyverünkre rakhatunk egy alternatív tüzelési módot is, mint pl. fúró fejeket lőhetünk rá az ellenségre, amivel megnövelhetjük a weakspot sebzést, vagy egy láng csóvát lőhetünk ki magunk elé, amitől minden ellenség felgyullad. Ugyanakkor rengeteg felvehető (nem craftolható) fegyver van a játékban, illetve a bossok által dobott egyedi materiálokból is craftolhatunk (ezeknek egyedi alt fire módjuk van). Lehetőségünk van a fegyvereket upgradelni is, amihez nyersanyagra is szükségünk van, itt is visszaköszön a Dark Soulsból ismerős rendszer is, miszerint +5 szintenként másféle nyersanyagra lesz szükségünk, hogy azt erősebbé tegyük.


A harc rendszer tulajdonképp ugyanaz, mint az első rész, ez nem túl sokat változott. Célunk ugyanaz, mint eddig: bejárni az adott pályákat, bossokat eltenni láb alól és eközben nem meghalni. Szerencsére a játékban nincs akkora nagy death penalty, nincs elbukott XP, vagy olyan mechanika, mint a Souls játékokban, hogy vissza kell szerezned a "hulládat" az összegyűjtött XP-d megszerzésére. Az egyetlen hátul ütője a halálnak a területre visszaspawnoló mobok. A Remnant franchise nagy erőssége még a procedúrálisan generált kampány, ami azt jelenti, hogy a játék kezdetekor legenerál a játék nekünk egy random útvonalat, amit bármikor újrarollolhatunk, de ezzel elölről kell kezdenünk az egész játékot (ezt tulajdonképp arra találták ki, ha valaki túl erős bosst kapna a játék elején és ezzel elakad a tovább jutásban). Ez alatt azt értem, hogy a játékban van 5 világ van, ami közül 3 randomizált (ennek a 3 világnak rengeteg pályája van, és tulajdonképp ezeknek a sorrendje változik mindig), vele együtt az egyedi lootok helye is, és az annak a világnak a sajátos szörnyei is változnak minden végigjátszásban.


Sajna a játéknak vannak gyengeségei is, ami nagyobb részt az irányítás és az optimalizációban rejlik. Az irányítás többnyire rendben van, azt leszámítva, hogy az egér érzékenység a játékban olyan, hogy 50-nél marha gyors, 45-nél meg már érezhetően lassabb, ami kicsit nevetséges, mert a skála 0-tól 100-ig megy, de így legalább könnyebben megvan az 1080° no scope headshot a bossra utolsó lövésként 100%-os sensitivitynél, igaz, hogy kicsi az esélye annak, hogy el is találom, de hát valamit valamiért. Ugyanakkor az engine optimalizációja is kicsit szarul sikerült, mivel sok configon alig üti meg a 70 fps-t (RTX 3080-as VGA), köszönhetően ezt annak, hogy Unreal Engine 5 a játék, ami önmagában nem baj, de textúra streaminget használ a játék a grafikai minőség javítására, ami nem lett a legjobban implementálva, nem beszélve ha bármilyen fajta particle effekt van a képernyőn, akkor búcsút inthetsz az fpsednek (főként Yaesha pályáin a legrosszabb) Természetesen mondanom sem kell, hogy konzolokon tökéletesen fut a játék, szóval mondható, hogy a konzolok voltak előtérben a fejlesztés során. Némi probléma van a bossokkal kapcsolatosan is, mivel némelyik még 3 fővel is nagyon nehéz, pláne, hogy scalelődik a HP-ja minnél több fő van a játékban. Még egy negatívuma a játéknak a 3 fős létszám limitáció, amit ugyan nem értek, mivel simán elférne a 4 fő a játékban, főleg, hogy most már 11 kaszt van a játékban, így még bőven lenne mozgás tere a a játékosoknak.

Összegezve egy igazi felfrissülésnek mondható a Remnant 2, mivel nem túl sok Soulslike játék jelenik meg manapság, és ráadásul képesek voltak felülmúlni az előző részt minden tekintetben. Mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek az első rész tetszett!

Review score
9.2A Remnant 2 minden tekintetben felülmúlta az elődjét, viszont vannak kisebb hibái, ami feltételezhetően ki lesz javítva idővel.
Újabb Régebbi