Starship Troopers: Extermination - Előzetes

 

Évtizedekkel Paul Veerhoven kultikus sci-fi-klasszikusának, a Csillagközi invázió, vagy innentől nevezzük eredeti nevén, a Starship Troopers az eseményei után az arachnidok fenyegetése még mindig hatalmas, és minden nap minden percében feszélyezi az emberiség biztonságát. Szeretne többet tudni? Nos, az Extermination-nek nincs sok mesélni valója, de legalább választ tud adni arra a kérdésre, hogy: mi lenne, ha Ön és 15 társa közvetlenül a káoszb közepébe kerülne? A bázis építési mechanika érdekes tower-defense hibridet alkot, ami szórakoztató, ám ugyanakkor egyszerű fuss és lőjj játékban vezet.

Azt hiszem, az Extermination kapujában talán az a legnagyobb csalódás, hogy bár nagyon úgy néz ki, mint az 1997-es film, hiányzik belőle a szatirikus anyag. Rengeteg utalás található a filmre, a katonák felszerelésétől kezdve a filmzenéig, a híradókon át, amelyek minden új forduló előtt harsognak, és ez remek hangulatot csinál. Lehet vitatkozni amellett, hogy az old-school lövöldözős érzés helytálló-e még ma is, mert hiányzik a modern játékok automatikus egészségregenerálása és lendületes mozgása, és a friendly fire is helyet kapott. Bár utóbbival könnyebb boldogulni, mert a képernyőkön mozgó egyedek közül azokkal vagyunk egy csapatban, akik nem bogarak.

Talán kihagyott ziccernek hat, hogy a játék nem mutat fel sztorit, csak lődd a bogarat és kész. Egy felől, ez a katona dolga, a történetben a közlegénynek nem sok mozgató ereje van, ugyanakkor, ez egy gazdag sci-fi univerzum, és akarva-akaratlanul is úgy érzem, hiba nem mesélni semmit.

A korai hozzáféréskor két küldetéstípus érhető el: az első az Attack and Secure (AAS), amely gyorsabb, mobilabb célcsoportot ad az osztagnak. A térkép különböző részein különböző pontokat kell elfoglalni és megtartani. Ezek könnyebb, gyorsabb csaták. A második küldetéstípus, az ARC, ahol az elsődleges célpont, egy ércfinomító fix helyen van, a csapatnak pedig a térkép különböző pontjaira kell idekísérni az erőforrásokat szállító eszközöket. Ez sokkal több koordinációt igényel, és sokkal gyakrabban veszünk részt mind a harci, mind az épületmechanikával kapcsolatos elemekkel. Ennek ellenére ez a játékmód account szinthez van kötve, aminek a feloldásához körülbelül másfél órát kell játszani, ami túl soknak tűnik ahhoz képest, hogy az elérhető tartalom felét ez teszi ki.

Mindkét rendelkezésre álló küldetéstípus azzal ér véget, hogy a csapat egy bázist épít, hogy megvédjen egy vagyontárgyat a bogár támadók rendkívül lelkes hullámaitól. Eddig ötféle arachnid létezik, de ezek közül három gyakorlatilag ugyanolyan típusú közelharcos. A tüzér és a gránátos viszonylag ritkák, és egy kicsit felrázzák az osztagot, mivel a távolsági fenyegetések mindig prioritást élveznek a pályán.

Az építési rendszer nagyon egyszerű Olyan dolgokat építeni, mint a falak, bunkerek és lövegtornyok, olyan könnyű, mint ledobni egy sablont és elkészíteni tárgyat a javítóeszközzel. A bázis kialakítását azonban a csapattal kell összeegyeztetni, mert bármit, amit elhelyezünk, azt bárki más megváltoztathatja vagy megsemmisítheti.

Meghalni harc közben hihetetlenül egyszerű dolog az Extermination-ben. A fegyverek alkalmasak minden elpusztítására és 1-2 hiba sem okoz nagy gondot, de még a 16 játékosból álló csapatokat is túlterheli előbb-utóbb a játék. Emiatt az Operator osztály a legértékesebb az Early Accessben elérhető három közül, mivel a gyógyítás és a gyors újraélesztés elengedhetetlen mechanika.

A másik két osztály, a Hunter és a Bulwark egyedi tulajdonságokkal rendelkezik a jetpack-ben, illetve a bevethető mobil építményekben, de nem ugyanaz a nyilvánvaló érték, mint egy healer. Ezen túlmenően a támadó képességek nem különböznek egymástól mindaddig, amíg el nem kezdjük építeni azt a bizonyos a technológiai fát, ami feloldja az egyedi fegyvereket és passzív képességeket, természetesen számos az XP elköltése után. Körülbelül 15 óra játékidő elteltével a 6. szint környékén járok a Hunter és Operator osztályok terén, ami azt jelenti, hogy van egy elsődleges és másodlagos fegyverem, egy perkem, valamint további felszereléseim, például hőaknák a szokásos gránátok tetején. A maximum szint 20, így ha mindent fel akarunk oldani, több ezer bogártetemen vezet az út.

A Starship Troopers: Extermination korai hozzáférésű verziója viszonylag kevés tartalmat biztosít, de ezzel is órákat lehet eltölteni. Nem mondom azt, hogy feledhetetlen játékélmény vár ránk, de némi idő és bővítés után lesz itt feladat rendesen. De mint mondtam, addig is elég élvezetet nyújt. Szeretne többet tudni?

Újabb Régebbi