TOP 10 Gengszter játékok

 


A játékokban rendszerint a "jó fiút" alakítjuk, a megmentőt, az erkölcsös és vitéz hőst. Olykor egy-egy történet főszereplője kevésbé makulátlan, de sötét és kegyetlen módszerei mögött végérvényesen egy jónak mondható cél dolgozik. Aztán nagy ritkán belebújhatunk egy anti-hős testébe, aki öntörvényű, a saját céljait űzi, teszi ezt általában a többi ember épségének abszolút figyelmen kívül hagyásával. Gonoszkodni jó, de egy igazán gonosz karakter bőrébe nehéz belebújni, és még nehezebb azonosulni vele. Ellenben egy öntörvényű, de alapjáraton nem gonosz bűnöző már egy teljesen más tészta. A társadalom által elfogadhatatlan, törvénybe ütköző tetteket végrehajtó, de a nap végén a saját jólétéért harcoló, és ezáltal nekünk is érthető és átérezhető karakter irányítása könnyen magával ragadja a játékost. Ennek pedig további árnyaltabb oldala, amikor a szervezett bűnözésben részt vállaló gengszter bőrébe bújunk, és a határok összemosódnak, a célok sokkal nagyobb mértékűek, az aljaskodás sok szereplős, a tét csábító, de a veszély és a morális pöcegödörbe szédülés kockázata óriási. 

A némileg túlromantizált mafia élet a filmeken és játékokon keresztül izgalmas történeteknek bizonyulnak, és mi kiválogattuk nektek a véleményünk szerint 10 legjobb játékot a gengszter témában.

Scarface

Az 1983-as film Al Pacino főszereplésével a kor és a zsáner egyik legjobbjaként ismert mű, csak úgy, mint az alapját szolgáló novella. A játékipar a 2000-es évek elején többször megpróbálkozott filmek feldolgozásával, de kevés jó eredményt kaptunk. A Scarface szerencsére pont a jobbak közé tartozik, ugyanis a Radical Entertainment csak megfogta az épp akkor legsikeresebb bűnöző játékot, a GTA-t, és kicsit felrázta annak elemeit, miközben igyekezett hű lenni a film hangulatához. Az eredmény egy meglepően élvezetes GTA klón, Tony Montana utánozhatatlan stílusának fűszerezésében, megáldva ugyanazzal a véres őszinteséggel, mint anno a mozifilm. Habár napjainkra kissé megkopott a program, de a zsáner top 10-es listájának garantált helyét élvezi.  


Empire of Sin

Ahogy megfigyelhetitek, a lista játékai közt szinte mindegyik TPS nézetű akciójáték, valahogy a téma ezt a zsanrát követeli meg. Pedig az ajtó nyitva áll más típusú programok fejlesztésére is, viszont erre kevesen vetemednek, és nincs is általában jó vége. Ellenben az Empire of Sin nem csak egy, de több zsanrát vegyítve hozza el nekünk a szervezett bűnözés temérdek aszpektusát, fantasztikus szórakozást szolgáltatva ezzel. Egy komplex bűn birodalmat kell felépítenünk, először támogatók szerzésével, piti melók elvégzésével kezdetben, majd a tét egyre nagyobb, és a feladataink is csak bővülnek. Menedzselnünk kell a városban mindent, amibe benne van a pénzünk és a befolyásunk, külön menedzselnünk kell a pénznyelő szórakozóhelyeinket és a bűnbarlangjainkat, foglalkoznunk kell a kapcsolatainkkal, toboroznunk kell egy ütőképes bandát, majd X-COM-hoz hasonló taktikai RPG stílusban kell megvívnunk a csatáinkat. Komplex, sokrétű, és még jól is néz ki a játék, tökéletes példát mutatva, hogy lehet a témában ilyet is alkotni.


Assassin's Creed: Syndicate

Az AC sorozat, főleg a Black Flag után igen labilis időszakot élt meg, a rajongók nem voltak elégedettek az új részekkel. A Syndicate szintén nem az az AC játék, amit a legjobbak közt emlegetünk, és igazából vajmi kevés köze volt a főcselekményhez, vagy magához a világához. Ellenben a témája és a sztorin kívüli tevékenységek rengeteg játékost berántottak, köztük minket is. A Syndicateben ugyanis az iparosodás bűzében vonagló, mélyszegénységbe taszított és ezáltal a lázadás és vele a bűn mezejére lépő középosztály tökösebb hányadából kell gengszter bandát toboroznunk, majd különféle atrocitások keretében lezúzni a többi bandát, illetve az elnyomó rendészetet. A koszos, mocskos London még mocskosabb bűnbandái eleve közkedvelt téma, és mi, mint bandavezér a maréknyi suhanctól a szervezett bűnözés bonyolult hálózatáig növelhetjük a keménykalapos verőlegények armadáját. Meglepően szórakoztató, szeretjük.


Yakuza sorozat

A japán játékokról már tudjuk, hogy három lehetősé van, és nincs köztes szituáció: vagy játszhatatlanul rosszak, vagy világraszóló zsenialitással írnak történelmet, vagy annyira röhejesen abszurdak, hogy pont ezért szeretjük őket. A Yakuza sorozat furcsamód a második és harmadik lehetőség között ugrándozik, a több részt is megélt sorozatnak bár hullámzó a minősége részenként, viszont a legjobbjai (Yakuza 0, Yakuza 5 és Like a Dragon) gyakorlatilag kötelező kipróbálásra termettek. Az abszurd, nevetséges és szinte már kellemetlenül ostoba jeleneteiket váltó kőkemény drámák olyan furcsa egyveleget alkotnak, amit nehéz nem kedvelni. Rengeteg minijáték, remek karakterek, néha vicces, néha érzelmekkel teli történet. Egy próbát mindenkinek megér. 


Saints Row sorozat

A GTA klónok között a Saints Row egyike azoknak, amit nem értünk, miért szeretünk. Az első rész harmatgyenge próbálkozásnak érződik, ám a második rész elhozta azt a fajta sikert, ami további két részt és egy side stroyt garantált a sorozatnak. A GTA mintájára tervezett nyitott világú bűnözős móka az egész koncepciót megfűszerezte retardált humorral, abszurd mód túltolt divat szatírával, és eszement küldetésekkel. Mindezt a harmadik rész olyan szinte emelte, amiről álmodni sem mertünk, a csilli-villi, vakító színáradatban úszó őrületben nem volt olyan buggyant dolog, amit ne tehettünk volna meg. A negyedik rész visszatért kicsit a gyökerekhez, és sajnos nem aratott eléggé nagy sikert, de még így is jópofa volt, és a sorozat rajongói már most az ötödik részért könyörögnek. 


L.A. Noire

Ez a játék némileg kakukktojás, hiszen az összes felvonultatott játékban gengsztert alakítunk, ám az L.A. Noire esetében egy rendőr a főhős. Azért vettük mégis a listába, mert pontosan azt az időszakot dolgozza fel, mely a gengszter filmek, könyvek és játékok számára a bölcső, hangulatában a legfontosabb ihlet merítő. A háború utáni Amerika fénysebesen fejlődő társadalmának árnyékában a bűn kitéphetetlen gyökeret eresztett, és az erről szóló romantizált történeteket mindig áthatják a Noire stílus jegyei. De legyen közös a többi játékkal, hogy az L.A. Noire főhőse habár a törvény oldalán áll, ő sem fedhetetlen, és tesz olyan dolgokat, amik erősen megkérdőjelezik a moralitását. Mindemellett az itt felvonultatott játékokhoz hasonlóan szabadon bejárható várost tár elénk, csak ezúttal nem a könyörtelenkedés miatt rójuk az utcáit. 


Sleeping Dogs

A Sleeping Dogs a valaha készült legjobb GTA klón, habár több másik játékból is átemel játékelemeket, csak mindezt olyan jól csinálja, hogy képes volt saját értéket teremteni velük. A bűn világának legaljáról érkező főhőssel temérdek törvénytelen és morálisan megkérdőjelezhető dolgot teszünk, de közben a játék teret ad a karakter megismerésére, megszeretésére, foglalkozhatunk a magánéletével, a kapcsolataink számottevőekké válnak, és mindeközben a játék végig megtartja a komolyságát. Klassz történet, remek szövegkönyv, a harc pedig kellemesen ütemes, sosem lép át egy bizonyos határt, tehát nem válik úgy komikussá mint egy Yakuza, vagy esetekben egy GTA. Ajánljuk szeretettel. 


GTA sorozat

A Granf Theft Auto széria talán a legismertebb játék sorozat a világon, még az is pontosan tudja miről van szó, aki nem is játszott vele. Generációk játékos életét határozta meg, kezdve az első rész felülnézetes mókájától az immár ötödik, egyben legtartalmasabb részig. Minden egyes felvonás képes volt emelni a tétet, bővítette, szélesítette és elmélyítette a játékmenet aszpektusait, miközben képes volt újra és újra érdekes történeteket felvonultatni, izgalmas karaktereket bemutatni, mindeközben tartotta magát a hamisíthatatlan GTA hangulathoz. Az ötödik rész annyira jól sikerült, hogy azóta is annak Online játékmódját erőlteti a Rockstar Games, és csak nemrég kezdtek cseperegni a hatodik felvonásról az infók. Van egy olyan érzésünk, hogy amíg élünk, mindig lesz GTA, mert a végtelen szabadságot ígérő, és azt maradéktalanul biztosító bűnözős játék már több generáció számára jelent nem csak puszta szórakozást, de mert a vérpettyes bankók gyűjtögetésének furcsán mámorító érzetének úttörőjeként ha más nem nosztalgia miatt mindig vissza fog térni az életünkbe. 


The Godfather

A Keresztapa véleményem szerint a valaha készült egyik legjobb film. Nem csak a megragadó és mély története, de elképesztő színészi alakításai miatt is örök értéket képviselő bűnügyi dráma marad, amit nem lehet megismételni. Az EA Redwood Shores mégis megpróbálta, csak játék képében. A 2006-os program szintén a GTA egyeduralma mellett igyekezett releváns bűnözős játék lenni, és a srácok tudták, hogy ez nem lesz könnyű, ezért bevetették a legerősebb fegyvert: megpróbálták a lehető legjobban átadni a Keresztapa film hangulatát, legfontosabb elemeit és történeteit. Egy szüleitől megfosztott, és a Don által befogadott suhanc képében csupa olyan feladatot kell elvégeznünk, amelyekről a filmekben beszélnek, de sosem látjuk a pontos kivitelezésüket. Találkozunk a színészek tökéletes másaival (kivéve Al Pachinót mert jogi okok miatt ő nem adhatta az arcát a játékhoz), átélhetjük a film legfontosabb mozzanatait, miközben megismerjük a háttéreseményeket, és közben egy szabadon bejárható városban végzünk el kisebb nagyobb mellékküldetéseket, melyekkel a Corleone család biztonságát és hatalmát kell építenünk és szilárdítanunk. 


Mafia sorozat 

Ha gengszter játék, akkor egyértelműen a Mafia sorozat ül a trónon, ez nem is kérdés. Az első rész a megjelenését követően azonnal klasszikussá vált, a második is hasonlóan nagy sikert aratott, a harmadik részt viszont már vegyes érzelmek követték. Az biztos, hogy az összes felvonultatott játék között a Mafia játékok dolgozzák fel a leghitelesebben a szervezett bűnözés világának hangulatát, kedvelhető és megvetendő oldalait, karaktereit. Mindemellett a kor amerikájának olyan tökéletes lemodellezését figyelhetjük meg, amire csak pár autentikus mozifilmben volt eddig példa. A Definitive Edition mindhárom játékot alapos ráncfelvarrásnak vetette alá, így a sorozattal most ismerkedők is teljes pompában vethetik bele magukat a bűn világába. 



Újabb Régebbi