Gunsmith Simulator - Előzetes

 

Áh, igen, az emberi élet kioltására alkalmas vas és acél hideg tapintásának mámora. Tetszik, vagy sem, a fegyverkezés, és egyáltalán a fegyverek az emberiség egyik legtöbbet használt és legnagyobb becsben tartott eszköze, a háborúskodás, konfliktusok és maga a férfi összkép alapkelléke. Még békeidőben is szerfelett rajongással adózunk a régi korok hadviselésének relikviáinak, de a modern fegyverkezésnek is nagy az érdeklődési tábora, függetlenül napjaink égető szituációitól. Elvonatkoztatva attól, hogy milyen borzalmakat követünk el egy ilyen eszközzel a kezünkben, a fegyverek klasszak, mechanikai remekművek és az ezernyi típus és brand felfedezése legalább annyira szórakoztató, mintha autó márkákról diskurálnánk. Persze, a legtöbb országban nem általános, hogy az utca embere éles lőszerű fegyverrel járkáljon, de ahol ennek kultúrája van, ott legalább annyira alapműveltség egy fegyver összerakásának tudománya, mint az írás olvasás. Oké, most túlzásba estem, de szerintem közel vagyunk az igazsághoz.

A lényeg, hogy a fegyverek a legtöbbünket érdeklik, izgatja a fantáziánkat, és a játékok világában is megszámlálhatatlanul sok fegyvert és fegyvertípust ragadtunk már digitális kezünkbe. De mennyit foglalkoztunk azzal, hogy ezek a fegyverek hogyan működnek, miből rakódnak össze, milyen munka van az elkészítésük illetve karbantartásuk mögött? Aki nem egy kifejezett fegyver rajongó, az valószínűleg egy percet sem gondol bele ilyesmibe, pedig meglepődnétek, mennyire érdekes a téma. Ebben segít a Gunsmith Simulator, ami nemrég lépett be az early access státuszba Prologue alcímmel, és őszinte leszek veletek, én nem rajongok a lőfegyverekért, de ez a szimulátor képes volt megszerettetni velem őket.

Egy puskaműves napja

Nincs történet, vagy narratíva, a karakterünk egy amerikai puskaműves, saját műhellyel, bejáratott partnerkörrel, és átfogó ismeretekkel a fegyverekről és azok működéséről. A hobbit lecserélve szakmára és vállalkozásra, a tudásunkat és eszközeinket kihasználva megrendeléseket fogadunk más fegyver rajongóktól és gyűjtőktől. 

A tutorial nagyon szépen végigvezet a játék minden lépésén, és a gyakorlás befejeztével is pont annyira fogja a kezünket, hogy az abszolút laikusok is megtalálják az útjukat a játék további részében. Mivel a játékmenet egy és ugyanazon folyamat ismétlésére épül, ezért vegyük át, mit is fogunk csinálni a Gunsmith Simulatorban.

A számítógépünkön több különböző megkeresésből válogathatunk, ezeket gyűjtők, egyesületi tagok, prezervátorok vagy simán csak haverok dobják fel nekünk, leírva hogy milyen típusú fegyverről van szó, az milyen állapotú, és mit szeretnének hogy csináljunk vele. Szinte minden esetben ezek öreg, rozsdás és működésképtelen fegyverek, amikre ráfér egy alapos szervíz, de beeshet olyan megbízás is ahol egy teljesen új és működőképes fegyvert szeretne a kliens átalakíttatni más rendeltetésű puskává. A körítés hangulatos, de lényegében nem számottevő, hogy mikor kinek mit vállalunk el, így különösebb tervezés és stressz nélkül szemezgethetünk a nekünk szimpatikus melók között.

Ha kiválasztottuk a melót (melókat), akkor szép és biztonságos csomagolásban megérkezik hozzánk a munkadarab, amit a műhely asztalon szemrevételezve megállapítjuk az állapotát, majd elkezdődhet a szétszerelés. Ez egy lassú, aprólékos folyamat, nem ideges és türelmetlen játékosoknak való, viszont szerfelett nyugtató tevékenység, és egyben roppant érdekes is. Gondoljatok bele, lejátszotok több száz (ezer?!) óra Counter-Strike meccset egy AK-val, majd ebben a játékban az utolsó pici csavarig át tudjátok tapicskolni, szétszedni, meglesni annak legmélyebb mechanikáit, lecsupaszítva minden esztétikától, felfedve működését és alkotóelemeit. Olyan, mint egy jól ismert barát titkait felfedni, mindezt a lehető legpontosabb mechanikai pontossággal kivitelezve, részletgazdagon lemodellezett alkatrészekkel, ráadásul kis adat dobozokban olvashatunk a darabok nevéről, funkciójáról. Informatív, érdekes, sokat lehet tanulni belőle.

Ha szétkaptuk a fegyvert, kiderül hogy mely alkatrészek menthetetlenek, és melyek azok amiket csak tisztítani kell. A kukázott darabok helyére a számítógépünkön lévő alkalmazásokból tudunk új alkatrészeket vásárolni, ezt egy klassz felületen tehetjük meg, ami segít is kicsit a termékek meglelésében, meg nem is. A játék elvárja, hogy időt és energiát rakjunk a fegyverek átfogó szervizére, éppen ezért itt sincs kiskapu, csak egy lista amiről lesni tudunk. Ha kész vagyunk, vajmi csodásan lehetetlen logisztika folytán azonnal megérkeznek a rendelt alkatrészek, és folytatódhat a meló.

Az új alkatrészeket meg kell olajozni, ez pár kattintás. A rozsdás vagy kopott alkatrészeket meg kell alaposan tisztítani és csiszolni, ezt már manuálisabb egérsimogatással tehetjük meg. Ha minden készen áll, összerakhatjuk a fegyvert. Ha emlékszünk a szétszedés sorrendjére, akkor csak lemásoljuk annak lépéseit visszafelé, de persze a játék segít, hogy mi hova megy, és mi miután következik. A kész fegyver teljes pompájában tündökölve fekszik immár az asztalon, ám a melónak nincs vége, hiszen szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy működőképes is. 

A puding próbája 

A műhelyünkön kívül két további helyszín található, egy sután berendezett nyitott lőpálya, és egy zárt, fegyvertesztelésre alkalmas telep. Előbbin a több száz méteres távolságra alkalmas fegyvereket érdemes tesztelni, de lövöldözhetünk tereptárgyakra vagy repkedő agyagkorongokra is. A telep már kicsit immerzívebb, itt egy berendezett lőgyakorlati pályán mehetünk végig, tesztelve a gyorsaságunkat, reflexeinket, meg persze a fegyverünk megbízhatóságát. De találunk itt valósághűen kialakított professzionális lőpályát is, vagy kimehetünk az udvarra dinnyéket szétrobbantani. A játék ezen része jópofa, ismét csak azt mutatja be, hogy a fegyverek rajongóinak miben rejlik az elkötelezettségük és téma iránti szeretetük. 

Ha leteszteltük a fegyvert és elégedettek vagyunk a munkánkkal, visszaküldhetjük a vevőnek, bezsebelve a pénzt, és persze következhet a többi megbízás. Ezt ismételgetjük újra és újra, a változatosságot a temérdek féle fegyvertípus adja, elvégre teljesen más fajta élmény szétszedni egy könnyű forgótáras pisztolyt, meg mondjuk egy modern sorozatlövőt. Kifejezetten izgalmas történelmi fegyvereket szétkapni, korunk puskái pedig testreszabhatóságuk révén válnak érdekessé. A fegyvereket egyébként festegethetjük is, de később még gravírozásra is lehetőségünk nyílik. És ha ez nem elég, nem csak a vevőink fegyvereit buherálhatjuk, de saját arzenált is gyűjthetünk a neten található aukciók révén. 

Egy ilyen játéktól nem is várnánk el többet, és amire hivatott, azt maximálisan tudja biztosítani. Nem hibamentes a program, de szerencsére a kivetnivalóink listája egészen rövid, és inkább technikai oldalról tapasztaltunk hiányosságot, vagy kellemetlenséget. Ide értendő az olykor indokolatlanul elvándorló kamera, vagy a váratlan szaggatások és elcsúszó modellek. Egyik sem öli meg az élményt szerencsére, és egy kis optimalizáció biztosan segíteni fog rajta.

Ajánló

A Gunsmith Simulator tehát ennyi és nem több, egy puskaműves móka, melyben az élményt a gépészi pontosság, a realisztikusan lemodellezett fegyverek és alkatrészeik, a szakma részletgazdag bemutatása, és az apró kis adalékok adják a szórakozást. Az early access ellenére már most teljes értékű szimulátorról beszélünk, a későbbiekben további fegyverek, kiegészítők, és talán foglalkozások kerülnek be a játékba, legalábbis a fejlesztők discord szerverén napi szinten mennek a játékosok és készítők közti eszmecserék a potenciális bővítésekről. Ha szereted a fegyvereket, akkor mindenképp ajánljuk a játékot kipróbálásra. Ha nem vagy oda értük, de mondjuk játszanál valamit ami lassú, nyugis, és furcsán kielégítő, akkor is nyugodtan nézz rá a Gunsmith Simulatorra.

Újabb Régebbi