MotoGP 23 - Teszt

 

Ez a perc is eljött. Honnan tudjuk, hogy telik az idő? Nem, nem a születésnapokból, vagy a szilveszterről, hanem hogy új epizód jelenik meg kedvelt sportjátékunkból, jelen esetben a MotoGP 23-ból. Ha lelkes rajongója vagy a motoroknak és a pályaversenyeknek, ez a nap ünnep számodra! Bár ha olyan motoros játékot keresel, ami Need For Speed stílusú, akkor még sincs okod örvendezni. Igaz, tönkre vághatjuk a vasat rendesen, de akkor meg kell küzdenünk a következményekkel is. Ez egy igazi szimultáor, autentikus Grand Prix élménnyel, de ezt már az előző verziókban is tapasztalhattuk. Számomra a kérdés most is ugyanaz, mint tavaly, vagy éppen 2 évvel ezelőtt. Vajon a MotoGP 23 tud-e újat mutatni, egyáltalán, kell-e neki előállni valami frissítéssel?

Mikor először lépünk be a játékba, egy nehézségi menü jelenik meg, amely megkérdezi, hogy milyen szintű a tapasztalatunk. A legegyszerűbb módot találóan Rookie-nak hívják, míg a következő a Classic, majd a Competitive, végül pedig az Extreme nehézség. Ezen módok mindegyike fokozatosan módosítja az úgynevezett „neurális asszisztenst”. Ezek olyanok, mint az oldalkerekek a biciklin: segítik bizonyos funkciókat, beleértve a kormányzást, a fékezést és a gázkart. A játék szinte teljesen képes irányítani a motor ezen aspektusait, így szinte lehetetlen elveszíteni az irányítást a legegyszerűbb beállítások mellett – amit nagyon értékeltem, tapasztalataim alapján hiába van oda az ember egy bizonyos versenysportért, mikor kipróbálja szimulátorként nem tudja élvezni a nehézkés, realisztikus irányítás miatt.

Ezen kívül ott van a MotoGP Akadémia is. A Gran Turismo 7 oktatóanyagaihoz hasonlóan ez a mód a játékosokat különféle helyzetekbe állítja, hogy segítsen nekik megtanulni, hogyan irányítsák motoruk bizonyos aspektusait. Például az egyik lehet egy egyszerű időmérős kör a pályán, míg egy másik hosszú körös büntetést vagy a boxba való begurulást kéri. Ez nemcsak abban segít a játékosoknak, hogy megértsék, hogyan kell megfelelően irányítani a motort, hanem abban is, hogy miben tér el a MotoGP a többi motorsporttól.

Természetesen a MotoGP 23 mindent tartalmaz, ami egy versenysorozattól elvárható. A 2023-as MotoGP szezon hivatalos pályáival és versenyzőivel bír a játék így  minden rajongó elégedett lehet. A single player kedvelőinek fő vonzereje a karrier mód, amely a Moto3 záró szakaszában indul. Az utolsó futamokon elért teljesítményünk határozza meg, hogy egyenesen a MotoGP-be lépünk-e tovább, vagy maradunk a kisebb versenyben.

Az olyan alapvető módok, mint az egyéni Grand Prix és a többjátékosmód itt is megtalálhatók. Sőt, visszatér a kooperációs mód, amely lehetővé teszi, hogy két játékos játszhasson ugyanazon a képernyőn, ami rendkívül örvendetes funkció egy olyan világban, ahol lassan megszűnik ez a játékmód.

Versenyélményének szinte minden aspektusa módosítható, kezdve az időjárástól, a körök számán át, az AI nehézségén keresztül és a lista hosszan folytatható. Számos lehetőség van a motor hangolására, dolgozhatunk a súlyelosztáson, ami sokat számít a vezetési stílusunktól és adott környezeti viszonyoktól is. A cél az, hogy ne csússzunk ki a kanyarokban, és ez nem csak az aktuálisan választott gumitól függ, hanem magától a motor tömegétől is. Ha első kézből szeretnél tapasztalatot szerezni arról, milyen versenyzőnek lenni ez a játék neked való!

Bár a MotoGP 23 mindent megtesz azért, hogy új játékosokat üdvözöljön átdolgozott támogatási rendszereivel, sajnos nem tűnik elégnek ahhoz, hogy igazán kezdő barátként emlegessék. A Rookie nehézsége minden bizonnyal segít a motor pályán tartásában, de azt eredményezi, hogy úgy érezzük, bármit megtehetünk, sosem sodródunk ki. Lehetőség van a nehézségi csúszkák manuális beállítására minden motorkomponenshez, de lehetetlen megtalálni az egyensúlyt a túl könnyen irányítható és a túl nehezen irányítható között.

Összességében a MotoGP 23 egy teljesen kompetens motoros játék és azok, akik ismerik és szeretik ezt a sportot, valószínűleg minden percét szeretni fogják. Végre lehetőség van a teljesen kezdőknek is megismerkedni a szimulátor játékok egyik királyával, kérdés az, hogy a tapasztaltak menyire lesznek befogadók a zöldfülűekkel szemben.

Review score
 8.0MotoGP23 egy ízig-vérig motorsport szimulátor, amit az évek alatt már megszokhattunk. Az idei verzió mégis kitűnik az egyre realisztikusabb ábrázolási módjával, és a kezdőknek is lehetőséget biztosító segítséggel.
Újabb Régebbi