Starfield - Előzetes

A Starfield hosszas fejlesztése ideje alatt a játékosok tisztában vannak a létezésével (2013-ban felfedezthettük a név védjegyét), a Starfieldről szóló egyértelmű részletek többnyire egyszerűek voltak. Azt már jó ideje tudjuk, hogy több naprendszerek közötti utazásokról szóló sci-fi játékról van szó a Skyrim alkotóitól, de a Microsoft Xbox Games Showcase-en a Bethesda nagyban lerántotta a leplet, és megtudtunk egyet s mást.

Amellett, hogy rengeteg játékmenetet mutattak be, amely a sűrűn lakott városokban való sétálástól kezdve a lakatlan bolygók felfedezésén át az űrhajókon belüli és kívüli harcokig mindent lefedett, a Bethesda részletesen bemutatta a játék történetét és a lenyűgöző testreszabási lehetőségeket.

A Bethesda korábbi játékaihoz hasonlóan rengeteg fő ösvényen kívül eső mellék történetet találunk majd, de a 45 perces prezentáció során megtudhattuk, hogy a Constellation nevű szervezet a játék fő történetének mozgatórugója lesz. A csoport egy mitikus, sokak által elavult és lejártnak hitt csoport, akik a galaxis utolsó igazi felfedezőinek tartják magukat. Az emberiség legnagyobb megmaradt kérdéseire próbálnak választ adni. Felfedeztek valami furcsa idegen technológiát, és valamiért úgy tűnik, hogy ez kapcsolódik hozzánk, a játékos karakterünkhöz. Az idegen ereklye valami rejtélyes okból szól hozzánk, és ennek eredményeként a Constellation azt szeretné, ha tovább kutatnánk a misztikus eredetét. Ez a játékos irányítása szempontjából azt jelenti, hogy be kell lépnünk az űrbe, hogy kitaláljuk a dolgokat, és alapvetően azt teszünk a játékban, amit csak akarunk a kalandos utunk során.

A Starfieldben New Atlantis egy hatalmas, lakott város, amely az Egyesült Gyarmatok fennhatósága alá tartozik. Vannak más metropoliszok is, amelyek ezen a téren kívül is léteznek vagy létezhetnek, utóbbi dolog csak rajtunk fog állni, hogy mennyit fedezünk fel a csillagrendszerekben. Ezek a Freestar Collective bolygói és városai, amelyek inkább a vadnyugathoz, "Dűne" szerűen és hasonlóan működnek. Valójában ezekről a helyszínekről készült felvételek inkább hasonlítanak a Fallout helyszínekre, mint a futurisztikus Starfield sci-fi központokra. És még tovább lépve, a civilizált űr határain kívül, ahogy a Bethesda nevezi, vannak még felfedezésre váró, nem behatárolt bolygók és csillagrendszerek.

A Bethesda ígérete szerint több, mint 1000 bolygó van a játékban, és ahogy beszkenneljük őket, majd pedig leszállunk rajtuk, az elrendezést és a lényeket befolyásoló véletlenszerű elemek gondoskodnak arról, hogy egy adott bolygón más élményeink legyenek. A No Man's Sky-ban pl. ezt többen is megtapasztalhattuk.

A Bethesda bemutatta az igen csak lenyűgöző testreszabási lehetőségeit, amelyek a játékos karaktereinkkel kezdődnek. A karakteralkotás eszközei a Bethesda korábbi próbálkozásaihoz képest továbbfejlesztettek, letisztultabbak és a karakterünk háttértörténetét is meghatározhatjuk, valamint választhatunk opcionális tulajdonságokat, hogy még inkább személyre szabhassuk a karakterünket.

Néhány váratlan választható tulajdonság közé tartozik a vallásunk kiválasztása, amely meghatározza, hogyan lépjünk kapcsolatba bizonyos csoportokkal vagy frakciókkal, vagy az, hogy választhatunk egy szuperrajongót, aki ellenszenves, ám de segítőkész zaklató lehet (egyértelmű utalás az Oblivion Adoring Fan karakterére). Még azt is választhatunk, hogy pénzt küldjünk haza a szüleinknek, aminek köszönhetően valódi karakterekké válnak, akiket meglátogathatunk később. A kinézeti karakteralkotó felújítás közé tartozik még a szintén testre szabható az űrhajónk, a legénység is, és sok egyéb más is.

Bármelyik kikötőben vásárolhatunk űrhajót és új alkatrészeket, amikkel tovább fejleszthetjük a masinánkat. De még ezek az egyes alkatrészek is testre szabhatók, fejleszthetők, és bizonyos esetekben át is alakíthatók. A Bethesda mutatott olyan hajókat is, amelyek úgy néztek ki, mint a tipikus űrhajók, de mutatott olyanokat is, amelyek állatszerűnek tűntek, és egy különösen furcsa hajót, amely úgy nézett ki, mint egy esetlen, zömök mech.

A testreszabási és építési lehetőségek a Fallout 4-ben először bemutatott eszközök továbbfejlesztése, ahol a játékosok saját előőrsöket húzhattak fel, de a Starfieldben egy új felülnézeti perspektívából építkezhetünk, majd közeli zoomolással kisebb dizájnmódosításokat végezhetünk a bázisainkon.

A legnagyobb tanulság mind abból, amit a Bethesda bemutatott, hogy a Starfield egy meglehetősen masszív játék. A legutóbbi felvételek egyes elemeit közelről szemlélve is lenyűgöző harcokat, jetpack manőverezhetőséget és izgalmas űr beli "dogfight"-okat láthattunk, de nehéz nem túlozni, hogy ne próbáljuk meg átérezni, mennyire masszív lesz a Starfield. A Bethesda olyan fontos mérföldkőnek számító elemeket osztott meg, mint például, hogy New Atlantis a valaha épített legnagyobb városuk, és hogy hány bolygó van, de attól tartunk, hogy addig nem fogjuk igazán érzékelni a méreteket, amíg nem lépünk be az űrbe, és nem látjuk, milyen messzire tudunk repülni. Ez egy ijesztő univerzum, de izgatottan várjuk, hogy felfedezzük.

A nagy kaland szeptember 6-tól kezdődik. 

Újabb Régebbi