Land of the Vikings - Early Access előzetes

Áh, a vikingek! A dán, norvég és svéd partok szülöttei, akik a tengert járva fosztogattak, kereskedtek, és lehetővé tették népeik letelepedését idegen földeken. A viking nem egy nép volt, hanem egy foglalkozás, egy viking inkább volt kalóz, vagy zsoldos, aki a királyának, törzsfőjének, jarljának, vagy simán a családjának bontott vitorlát. Természetesen a modern megítélésük több szempontból helytelen és történelmileg sem korrekt, de túllendülve ezen a vikingeket az északi skandináv népekkel azonosítják be, és róluk készítenek mostanság egyre több játékot. Ami megjegyzem fantasztikus, és csak még több jön, ha Odin is így akarja.

Odin akaratából

A mostani játékunk bár Vikingek Földjének hívja magát, de nem a portyázó vikingek életét dolgozza fel, hanem azokét a telepesekét, akik az új földeken próbálnak élhető és gyarapodó kolóniát létrehozni. A Land of the Vikings egy tematikus város-menedzsment játék, ami a háborúskodások helyett a 8. és 11. század közti skandináv népek életével foglalkozik, annak minden szörnyű viszontagságával. 

Az első pár percben megismerkedünk a hellyel, amit a kolónia ősatyái jelöltek ki tetelepedésre alkalmasnak. Egy part menti sík terület, mögötte erdő, azon túl falként védelmező hegység húzódik, tehát ez egy tökéletesen ideális hely, hogy az emberek ne csak túléljenek, de felhúzhassanak egy virágzó falut, akár várost. De persze mindent csak apró lépésekben szabad megtennünk, így a kezdésnek elérhető pár házikó, hosszú ház, és azok lakosai állnak rendelkezésünkre, hogy nekikezdjünk a mindennapi életnek.

A kezelőfelületet átnézve olyan információkkal fogunk találkozni, melyek hasonló játékokból már jól ismertek lehetnek (például Settlersből). Nem túl bonyolult a játék áldal felvonultatott erőforrások listája, és szerencsére jól követhető azoknak az értékei is, ám ezek gondos számontartása és menedzselése lesz a győzelmünk vagy épp a bukásunk egyik alappillére. Építkezéshez nyersanyagok kellenek, az embereknek élelmet kell készíteni és felhalmozni, de ne feledkezzünk meg a lakók boldogságáról sem. Bármi, ami ebben a játékban számszerűsítve van, az elengedhetetlenül fontos része a játékmenetnek, és egyiket sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Bárcsak tudtam volna ezt elsőre is.

Thor erejével

A Land of the Vikings ugyanis a korai középkor minden kegyetlenségével kezeli az előrehaladásunkat, olyan akadályokat és eseményeket elénk gördítve, ami komolyan próbára teszi a probléma megoldó képességünket. Szerencsére nem leszünk egyedül, ugyanis a városkánkban élő lakók a kulcsa minden megoldásnak. Minden egyes lakónak saját neve, és saját érték tára van, mind egyenként alkotnak külön egyéniséget, megvan a saját otthonuk és családjuk, megvan határozva hogy miben tehetségesek, vagy épp mire alkalmatlanok. Számontartani egy városnyi embert borzalmasan leterhelő mikromenedzsmentnek hangzik, ám a Land of the Vikings rengeteg segítséget ad, hogy a lehető leggyorsabban és legkényelmesebben lássuk át a lehetőségeinket.

A nyersenyag kitermeléshez feldolgozó épületekre van szükségünk, amikhez munkásokat kell hozzárendelnünk. Amikor az épületet vesszük szemügyre, rögtön látjuk, hogy mire van szükség a hatékony munkához. Erőre, gyorsaságra, esetleg szerencsére? A kijelölt munkásoknál azonnal látjuk, hogy ki az aki a kért értékkel rendelkezik, és ki az, akit inkább tartsunk távol az adott munkától, mert még a végén kinyírja magát. A megfelelő munkakiosztás az ütőkártya, ha a leghatékonyabb és leggyorsabb kitermelést akarjuk megvalósítani, ám ez még mindig nem a jéghegy csúcsa. 

Ugyanis a munkásoknak is van ezernyi igénye, és ha nem figyelünk oda rájuk, akkor hamar elbukhatjuk a játékot. De mivel lehet a lakók jókedvét és komfort érzetét javítani? Nos, akármivel, amivel nekik is a leghatékonyabb életvitelt biztosítjuk. Már csak azzal, hogy az otthonuk közel helyezkedik el a munkaterületükhöz, már azzal sokat segítünk. Ha kikövezett út vezet oda, az is számít. Ha az út mellett szép kis kerítés kíséri a munkások útját, az is számít. És ha mindezekre odafigyelünk, egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy a falucskánk/városunk egyre otthonosabb, hívogatóbb és élettel telibbek lesznek. Ha jól csináljuk a dolgainkat, akkor új képességeket, értékeket és épületeket oldhatunk fel az Élet Fáján, ami nem csak új utakat nyit, de könnyebbé is teszi itt-ott a játékot számunkra. 

Loki humora miatt

Aztán persze jönnek a bajok. Természeti katasztrófák és események keretében vet minket hátra a játék két lépéssel, ám ezek mindegyike elindít valamilyen láncreakciót, amiből jól is ki tudunk jönni, ha a jó döntéseket hozzuk meg. Kezdetben vándor családok kérnek tőlünk menedéket, lakást és ételt kell nekik biztosítanunk ha engedjük őket letelepedni, cserébe értékes munkásokat nyerünk. De ez később új eseményekhez vezethet. Más alkalommal két lakó közt bicska nyitogató vita kerekedik, és nekünk kell meghozni a döntést, hogy kinek a javára döntünk. Ez is aztán új fejleményekhez vezet. Aztán hirtelen lecsap egy vihar, elfújja a szegényebb házak szalmatetejét, a villámlás miatt tűz gyúl a pajtában, és az emberek is megsérülnek. De Thor dühe egyben áldás is, mert az emberek a vihar után közös erővel újjáépítenek, sőt, sokkal jobb környezetet alakítanak ki, tanulva az élettapasztalatból. Egy lépés előre, kettő hátra, de végül ha okosak és ügyesek vagyunk, akkor jól jövünk ki a kalamajkákból.

Na és csak most értünk el a lényeghez, ugyanis a játék egyik főszereplője az idő kereke, és vele az évszakok jövése menése. Minden évszaknak megvan a maga esemény tára, előnyei és hátrányai, de számunkra a tél a prioritás és a legrettegettebb időszak. Télen ugyanis nem terem meg semmi, az emberek fáznak, a munka lassabb, az épületek kopnak. Ha nem tudunk a télre felkészülve megfelelő fedezéket biztosítani és ételt felhalmozni, akkor egyetlen évszak alatt kipusztulhat a teljes lakosság. Kíméletlen és kegyetlen a játék ebben az időszakban, így második, harmadik végigjátszásra már a játék első percétől a következő télre való felkészülésen törjük majd az agyunkat. 

A játék konkrét negatívumai közé igazából a tutorial részleges hiányát rónám fel. Nem egyértelmű az új játékos számára egy-egy mechanizmus, ami könnyedén bukáshoz vezethet, és a játék elveszítése után sem közli a játék, hogy hol hibáztunk. Aki elkötelezetten keresi a megoldást, az előbb utóbb rájön, vagy esetleg utánanéz a neten, de az abszurdum, hogy a játék nem ad erre indikációt, nem figyelmeztet a nagy problémákra, és utólag sem mutatja meg, hogy mi volt a baj. Új játékosokat ez könnyen elijesztheti.

Egyébként a Land of the Vikings remekül néz ki. Beközelítve persze kopottas egy-két model, nem annyira szépek egyes textúrák, viszont még így is látványos, ahogy az addig csak madártávlatból szemlélt falvacskánk utcáin zajlik az élet. És ahogy mondtam, mindenféle épülettel és tereptárggyal berendezhetjük a települést, tehát a kopár statikus utcák helyett tényleg részletgazdag és érdekes képeket kaphatunk, amit csak tovább mélyít az akár név szerint beazonosítható kedvenc lakóink jövése menése. Amikor meg már felhúztuk álmaink viking városát, akkor igazán könnyfacsaró végigtekinteni a terpeszkedő városunkra, annak temérdek pöfékelő kéményén, a széles mezőkkel és farmokkal tarkított külvárostól a szent hosszú ház köré épült térig. 

Ajánló

A Land of the Vikings egy nagyon jónak ígérkező játék, ami Early Accessbe lépésével is már teljes értékű játékként biztosít kellemes órákat. Vannak hiányosságai, elférne benne még pár dolog hogy többszöri végigjátszás során is ugyanolyan érdekes lehessen mint elsőnek, de fiatal még az idő. A játék látványos, a játékmenet kellemesen ütemes és érdekes, cserébe viszont tele van komoly kihívásokkal. Egy összeszedettebb tutorial, vagy egy több információt közlő interface a komolyabb hiányosság, mert nélküle csak az elkötelezettebb érdeklődők boldogulnak majd, az új és a stílussal ismerkedőket viszont könnyen lelombozó lehet a bizonytalanságba fulladó veszteség. 
Ezt leszámítva a Land of the Vikings egy figyelemre érdemes játék, a zsáner szerelmeseinek mindenképp merem ajánlani, de mások számára is izgalmas lehet követni a program fejlődését. 


Összes oldalmegjelenítés