Farming Simulator 22 - Teszt

 

A Farming Simulator is egy olyan cím már manapság, amit minden játékos ismer, akkor is ha soha az életben nem látott belőle egyetlen percet sem. Beleégett a közösség tudatába a Giants Software üdvöskéje, és ennek több oka is van. Az egyik persze, hogy mint a Fifa játékokból, itt is minden évben kiadtak egy új felvonást, kezdve 2014-től 2020-ig bezárólag. Itt megszakadt a sorozat üzeme és kimaradt egy teljes év, de talán pont ennek köszönhető, hogy volt ideje a srácoknak alaposan kidolgozni a következő részét a sorozatnak. A Farming Simulator 22 nemrég jelent meg, és a rajongók részéről hatalmas várakozás előzte meg a modern mezőgazdasági szimulátor eljövetelét. De miért vártak ennyire valamire, amiből ezidáig minden évben kaptak egy újat és újabbat? Mi az, amitől ez az idei rész olyan különleges?

Ki mint vet, úgy arat

A Farming Simulator játékok sok dologban eltérnek egymástól, ám a fő játékmenetet tekintve teljesen ugyanarra a sémára épülnek. Modern mezőgazdasági termelőként és vállalkozóként egy igen széles géppark segítségével kell különböző módokon megművelnünk a termőföldet, vetünk, aratunk, majd profitálunk. A játékot soha nem a nagy pénzek kaszálása tartotta életben, hanem maga a munka elvégzésének szorgos-dolgos mibenléte, és az ezzel járó hangulat. 

Első hallásra egy teljesen új játékosnak ugyebár furcsán hangozhat, hogy bármiféle élvezetet nyújtson az, hogy egy traktorban ülve guruljunk végig egy mezőn, hogy a hátra csatolt bálázógép magától elkészítse a végterméket, amit A pontból B-be furikázva eladunk, és... ennyi. Nem hangzik izgalmasnak, főleg olyan játékok után nem, ahol minden nyomorult folyamatot kézzel és komplexitással kell összerakni. Hát, akiknek ez az első benyomása, azoknak bár jogos a felvetése, de tévednek. A Farming Simulator ugyanis a maga módján szerfelett komplex, rengeteg lehetőség és részlet várja, hogy a játékosok lassú és elkötelezett játékkal fedjék fel az összes lehetőséget, teszi ezt mindezt a téma teljes körű körbejárásával.

A Farming Simulator 22-ben négy különböző pálya áll a rendelkezésünkre, ebből három amerikai, és egy európai terep. Ezek a választható játszóterek mindegyike a nagyvárosoktól távolabb eső vidéki táj, melyek parcellái már magánkézben lévő megmunkálandó, vagy már megmunkált földekből állnak. Az érdembeni különbség a pályák közt a régióra jellemző gépparkokban és termeszthető áruban rejlik, és persze az elénk tárulkozó látványt is befolyásolja, hogy egy buja alföldet, vagy egy magasba nyúló hegységet pillantunk meg a traktor üléséről. 

A karakterünk létrehozását követően a játék megkérdezi, hogy igénylünk-e tutorialt. Bár nagyon megörültem neki, hogy nem maradok segítség nélkül, sajnos kicsit csalódnom kellett, mert a tutorial kifejezetten minimális, csak a legalapabb cselekvéseket mutatja be, majd hirtelen elengedi a kezünket. Elénk tárulkozik egy óriási pálya, a térképen ezer és ezer különböző jelzés, számadat és küldetést adó karakter, termérdek olyan gép amikről a panel lakásban nevelkedett kölyök (lásd én) még csak nem is hallott, és felmerül az ominózus kérdés: most mit csináljak? A sorozat legújabb felvonása kapásból abban különb az elődjeinél, hogy az elérhető lehetőségek tárháza legalább háromszor akkora, mint valaha. Mit csináljunk? Akármit! Szó szerint!

A jó munka gyümölcse

A saját farmunkon elökörködve elkezdhetjük kitapasztalni a játék alapjait, és persze szükséges is foglalkozni a földünkkel, elvégre a célunk valamiféle termés megteremtése és a profit. Egy kis zsebpénzért a szomsédos farmokra is átruccanhatunk, és elvégezhetjük azt a melót, amit a föld tulajdonosa nem tud egyedül kivitelezni, például szántsuk föl és trágyázzuk be a földjét. Vagy arassuk le a gabonát. Vágjuk ki a fákat a földjéről, hogy elférjen rajta egy új siló. Hordjuk el a bálákat a raktárba, targoncázzuk be kocsira a magvas zsákokat, és így tovább. A küldetések bár nem túl izgalmasak, és nincs mögöttük konkrét kontextus, de arra tökéletesek, hogy gyakoroljunk, és szerezzünk némi kezdő tőkét. 

A játék menüjében megtaláljuk mindazt, amit a tutorial nem közölt le a játék elején. Ez nem igazán a játék hibája, hiszen brutális mennyiségű adatra bukkanhatunk itt, az egyes mezőgazdasági munkák és szakterületek részletes bemutatásától a géppark eszközeinek ismertetéséig. Szédítően sok dolog van itt, nem is lehet mindent egy fenékkel átfutni, kénytelenek vagyunk leszűkíteni az érdeklődési körünket, hogy először csak egy dolgot tanuljunk meg rendesen. Elvégre, ha már nekikezdtünk felásni a földet, utána már könnyebb kisilabizálni, hogy hogyan trágyázzunk, vessük el a magvakat, öntözzünk, és így tovább. Ha szorgosan követjük a leírásokat, végül arra leszünk figyelmesek, hogy egy egész platónyi learatott és utófeldolgozott terméssel gurulunk be a közeli faluba vagy kisvárosba, hogy eladjuk a portékánkat. 

Az új rész legnagyobb újítása az évszakok bevezetése. Meglepetést okozhat, hogy még csak most került be a sorozatba ez a mechanika, de itt volt már az ideje, és szerencsénkre fantasztikusan megfűszerezi az élményt. Eleve komplexebbé teszi a játékot az, hogy bizonyos termények csak bizonyos évszakokban vethetők vagy arathatók. A pályán, ahol játszunk, az évszak határozza meg, hogy éppen az alvállalkozóknak és kiskereskedőknek mire van szüksége, és minek van szezonja, miből lehet profitálni, és mi az amit inkább érdemes elraktározni későbbre. Mindemellett a táj is kofrdul önmagából, a nyári napsütést leváltva az ősz sárgájába öltözik a táj, majd a vastag hólepel alól épp csak ki tudjuk szabadítani a járműveinket. Remek újítás, imádjuk. 

Másik fontos bővítése a sorozatnak a vállalkozások működése. A kitermelt árut ezidáig is kiskereskedőknek adtuk el, ám most lehetőségünk van a kezünkbe venni egy kereskedelmi birodalom kiépítését. Ha nem akarunk más eladókhoz furikázni a portékánkkal, akkor a saját farmunkra telepíthetjük a vállalkozásunk szaküzletét, közvetlenül összekötve a termelést az eladással. Ha bővülni akarunk, akkor akár fel is vásárolhatjuk a kisvállalkozókat, beolvasztva őket a birodalmunkba. Ehhez brutálisan sok pénz kell, tehát ez egy hosszútávú célkitűzés. De lehetséges. 

A farm, ahol élünk

A profit szerzése abszolút kielégítő végkifejlet, de azt fontos hangsúlyozni, hogy az idáig vezető út nagyon hosszú. Sokáig fogunk úgy játszani, hogy nem látunk konkrét eredményt, nem jön be pénz, és nem igazán tudjuk még felmérni, hogy hogyan haladjunk tovább. Tapasztalatlan játékosként már az le tudta törni a lelkesedésemet, hogy ki kelljen várni a termés növekedését az aratás előtt. Megszoktam én is, hogy gyorsan kapjak sok impulzust és jutalmat a játékokban. Ez hiba, de az én hibám, és ezt felismerve a Farmint Simulator 22 egy pillanat alatt megváltozott a szememben. Nem igazán számított, hogy hogyan tovább, inkább volt fontosabb az adott tevékenységbe való elmélyülés, az adott feladat kiismerése és tervezgetése, mindig épp csak annyi figyelem ráfordítása, ami feltétlen szükséges volt. És ekkor értettem meg, hogy miért szeretik ennyire a rajongók ezt a játékot.

És a legjobb? Lehet a barátainkkal együtt is játszani. És mi a még jobb? Összesen 16 fő a maximum, tehát szó szerint egy komplett mezőgazdász csapatot össze tudunk állítani, szétosztva a teendőket. Állatira menő, amikor mindenki egy gépen ügyködve teszi a dolgát, villámgyorsan előkészítve és előteremtve az ütemes előrehaladáshoz a földeket és terményeket. A játék fényévekkel gyorsabb így, és a játékmenet jellegét tekintve a gondos tervezés igényének hála egészen jól össze tud kovácsolni embereket egy ilyen játék. Konzolon sajnos csak 6 fő lehet a maximum, de ennyi ember is lazán felpörgethet egy vállalkozást. Egyébként ha mi magunk haladnánk, de nincs kedvünk manuálisan csinálni a dolgokat, bármikor bekapcsolhatjuk, hogy egy AI által irányított munkás kerüljön a helyünkre az adott munkagépen, elvégezve az alapvető feladatokat. Persze kell némi moderálás szegény robotnak, de nagyon menő, hogy amíg kiszaladunk pisilni, addig learat nekünk egy egész táblát.

Azért nem teljesen felhőtlen az öröm, a Farming Simulatorban ugyanúgy találni technikai hibákat és bugokat, mint szórakozást. Sokszor találkozni olyan furcsasággal, mikor is az egészen azelőtt könnyen navigálható munkagépünk egyszer csak gondol egyet, és belódul a teljesen ellenkező irányba. Valószínűleg a modellek ilyenkor fennakadnak valamin, ami számunkra láthatatlan, és mivel a fizika a játékban eléggé kidolgozatlan, ezért aztán a dolgok a maguk kényük kedvük szerint történnek. Ez kifejezetten frusztráló, amikor precíz munkát akarnánk végezni, vagy szállítunk valamit. Továbbá, sűrűn előfordult, hogy a gépünk által felvehető vagy felrögzíthető eszközök az istenért nem akartak becsatlakozni, hiába a több percnyi pozícionálgatás. Mindezek mellett már csak hab a tortán az eltűnő textúrák és a séta közben eltűnő gyalogosok...

Egyébként a játék kifejezetten jól néz ki, de csak távolról szemlélve. A gépek és eszközök kidolgozottsága abszolút piros pont, mint a játék főszereplői természetesen spórolás nélkül lettek alaposan lemodellezve, az utolsó csavarig. Ugyanez nem mondható el a terepről, a városokról, meg úgy egyáltalán, bármi olyan tereptárgyról, ami nem érinti közvetlenül a játékmenetet. Ez nem lenne akkora gond, de mivel a játék alapvetően igen immerzív, ezért az ilyen becsöppenő csúfságok szomorúságra adnak okot.
Egyéb elemeiről a játéknak nem nagyon lehet nyilatkozni, mint például a zene szóba se jöhet, hiszen ilyen sok órát igénylő játéknál tök természetes, hogy a saját spofity listánkat fogjuk hallgatni. 

Ajánló

A Farming Simulator 22 a már több éve futó sorozat legjobb része, nem csak egy újabb utánnyomás, vagy lehúzás, hanem teljes értékű kibővítése a már jól ismert receptnek, megbolondítva olyan újdonságokkal, melyekért már régóta epekednek a rajongók. A játék nem éppen kezdőbarát, és csak azoknak tud szórakozást nyújtani, akik hajlandóak komoly idő és energia befektetésre. Számukra ez egy hosszan kitartó és aktív szórakozást jelent, amiben temérdek tennivaló és a témát alaposan kimerítő részletesség várja őket. Sajnos a témától idegen játékosoknak nem mernénk ajánlani a sorozatot, ahhoz a Farming Simulator nagyon sokat követel a játékosától, hogy bárki rövid időn belül kiismerhesse azt. 

Review score
8
A Farming Simulator 22 a sorozat legújabb és legjobb része, a rajongóknak abszolút kötelező darab, hiszen minden benne van, amire eddig vágytak, és még azon is túl. A játék nem való azonban olyanoknak, akik gyors és impulzusokkal teli játékra vágynak. Ez a program a sok időt és energiát áldozni kész jó munkás embereknek való, de nekik tökéletes - minden hibája ellenére.


Összes oldalmegjelenítés