Ikonei Island: An Earthlock Adventure - Előzetes

Mostanság sokat foglalkoztunk indie játékokkal, de ha megnézitek, akkor ezek a garázs-fejlesztésekből van a legtöbb, tehát mindig kerül az asztalra valami finomság, amivel érdemes foglalkozni. Az első, vagy egyszeri fejlesztők vad, vagy épp kiemelkedően kreatív elképzelései gyakran a technológiai korlátozottságok miatt egyszerűbb, de bájos látványvilággal elevenednek meg, de ezt senki se bánja. A mostani játékunk készítői, a Snowcastle még új, de nem tapasztalatlan versenyző, nekik köszönhetjük az Earthlock első és második részét. A legújabb játékuk megmaradt az általuk kitalált bájos és elbűvölő világban, viszont játékmenetét tekintve teljesen elszakad a körökre osztott rpg-től, és egy jól ismert, de közkedvelt receptet igyekszik a magáévá tenni. Felfedezős és építkezős játékokból amúgysem elég, mindig érdekes és izgalmas, amikor egy új hasonló program jelenik meg a piacon, így hát érdeklődve csaptuk fel az Ikonei Island mesekönyvét, hogy megnézzük, mit főznek most a Snowcastle konyhájában.

Édes kis rabszolgák

A történet nem foglalkozik túl sokat magával a világgal, és a narratíva is eléggé esetlen, de a lényeget aranyos rajzolt képekkel adja át. Varázslatos erejű állatkák lakják ezt az édes kis fantasy világot, ám a gonosz kalózok levadásszák és fogságba ejtik ezeket a lényeket. A közelben a járókelők nem tehetnek mást, mint hogy tehetetlenül nézik ezt a szörnyűséget. Ám a közelben négy fiatal utazó bátrabb a többieknél, ráadásul a semmiből egy béka-kosztümös furcsa srác ugrik elő, és egy relikviát hajít a jelenet közepébe. A kalózok gondolkodás nélkül a négy tinire támad, akik menekülőre fogják, és szintén a béka-fiú által odarakott csónakkal menekülnek el. Nincs idejük kitalálni, hogy mi is történt, mert egy óriási vihar egy ismeretlen szigetre sodorja őket, aminek partján felébredve teljesen új kaland vár rájuk, melynek végén talán kiszabdíthatják a fogságba esett állatkákat a gonosz kalózok mancsai közül. 

Hát... igyekeztem bőlére ereszteni ezt az igen csak morzsányi történetet, de nincs mit szépíteni rajta, ennek a játéknak szinte semmi sztorija nincs. Még ha érdekelné is a világ valamelyik játékost, később sem jut hozzá normális információkhoz, épp csak kis morzsákhoz, amik elsősorban a hangulatot hivatottak megalapozni, és nem szolgálnak tényleges világleírással. Gyermeteg a játék megjelenése, de tartalmilag még egy gyereket is érdekelheti, hogy milyen világba is csöppent bele. No mindegy. Ez úgyis csak a prológus, a tényleges kaland úgyis a felfedezetlen sziget partján kezdődik.

A Snowcastle open-world kalandként harangozta be az Ikonei Islandot, ám ez kissé megtévesztő. A szigetet valóban szabadon felfedezhetjük, és a továbbhaladást közvetlenül nem elősegítő útvonalakat is felfedezhetünk csak a saját szórakoztatásunkra, ám maga a sziget kialakításából hiányoznak a nyílt terek, sokkal inkább a keleti játékokra jellemző folyosószerű útvonalakon fogunk mászkálni. A felfedezés egyébként izgalmas része a játéknak, a tutorialként is szolgáló első fél órában meg is tapasztaljuk, hogy mikre számíthatunk a sziget vadonjában.

Egy sziget csak nekünk

Mint klasszikus gyűjtögetős-építkezős játékban, úgy itt is szétverhetünk és felszedhetünk akármit, amivel találkozunk. Az apró alapanyagokból szerszámokat és eszközöket készíthetünk, melyekkel kifejthetjük a nagyobb és értékesebb alapanyagokat. A tutorial egy jópofa béka hajigálós procedúrán keresztül hozzájuttat az első pár ilyen tárgyhoz, mint a fejsze és a kalapács. Előbbit növényekre és fára használjuk, utóbbit kövekre, romokra és roncsokra, valamint mind a kettő alkalmas a harcra is. A tárgyaink a használattól gyorsan kopnak, de szerencsére az elkészítésük nem igényel sok alapanyagot. Igazából bármi, amivel az Ikonei Islandben találkozunk, nem fog minket órákon át tartó gyűjtögetésre kényszeríteni, így a készleteink menedzselése egészen könnyed részévé válik a játéknak. Ez a kőkemény veteránok számára túl egyszerű lehet, a stílussal ismerkedőknek viszont egy nagyon hálás könnyítés, mármint más játékokhoz képest.

A gyűjtögetést és barkácsolást magunk mögött hagyva meg is kell védeni magunkat, a szigeten ugyanis belefuthatunk agresszív teremtményekbe, sőt, a gonosz kalózokba is. A harc nem túl komplex, de nem is igazán könnyed. Minden ellenség típusnak megvan a támadás mintája, ezt kitanulva a megfelelő időben elugorva és támadva megnyerhetjük az összes csatánkat, akár egy karcolás nélkül, ám ha ennek a tanulási folyamatnak nem vetjük alá magunkat, akkor gyorsan el fog fogyni az életerőnk. 

A kalózokkal való harc annyiban más, hogy az ő területeiken puzzle szerű akadálypályákon át vezet az út, ami ismételten csak nem nagy kihívás, de azért érdemes nyitva tartani a szemünket. Jelenleg sajnos nincs elegendő ellenfél típus, hogy kellő mennyiségű változatosságot és kihívást nyújtson az Ikonei Island ezen a téren, de a játék roadmapja már beígérte a következő marék csúnyát a játékba, amikkel majd megküzdhetünk. 

Szóval tudunk gyűjtögetni, és harcolni. Építkezni is kell, ám jelenleg az építkezés három célt szolgál, mindegyik még javában fejlesztés alatt van. Az egyik semmi mást nem jelent, csak annyit hogy a szigetet kicsinosíthatjuk a saját kényünkre kedvünkre. Ebbe még nem tartoznak bele a konkrét funkciókat ellátó épületek vagy komplexebb építmények, de a játékos házának és annak környezetének szépítgetésére fog a játék koncentrálni a jövőben, minden leendő frissítéssel. A második része az építkezésnek a farm, mivel ennünk is kell, és etetni is kell az állatkáinkat. A harmadik lehetőség így nem is kérdés, a hozzánk szegődő állatok eltartásához és fejlesztéséhez lesz köze az év végére ígért frissítésnek, és hát nagyon úgy tűnik, hogy az Ikonei Island erőssége pont a cuki kis csatlósainkban rejlik majd.

Lakott sziget

Ez azt jelenti, hogy a játék során a kiszabadított állatkákat megtarthatjuk, sőt, felhasználhatjuk. Na nem arra gondolok, hogy megennénk szegényeket, és még csak nem is a hátasállat funkció az egyetlen, ami szóba jöhet. Minden állatnak megvan a maga hatékony képessége, amit felhasználva a sziget egyes részein a továbbhaladásunkat segíthetjük elő. Például egy kisállat képes lehet gond nélkül áttörni azokat a szikladarabokat, amiket mi semmiylen eszközzel nem tudunk megrepeszteni. Az állatkák megfelelő kihasználása kulcsfontosságú, így az Ikonei Island ezen része viszi ezidáig a prémet, mert nagyon kreatív és érdekes megoldás a nagyobb szintű fegyverek vagy tárgyak barkácsolása helyett a kis szőrmókok munkába fogása. Ezért aztán csak még fontosabb lesz az eltartásukra vonatkozó frissítés, amit már beígértek. Amíg egyedül játszunk, addig ezek az állatkák jelentik majd a társaságunkat. Ám ez nem lesz mindig így.

Mert bizony a kalandunk során nem leszünk egyedül. A játékban négy karakter található, mind a négy egyszerre jelenik meg a sziget partján, és amíg egyedül vagyunk, addig kedvünkre cserélgethetjük őket. Sajnos a karaktereknek nincs egyedi képessége vagy tulajdonsága, így egyelőre csak a kinézet számít, más nem igazán. A négy karakter azonban további három játékostársat is jelent, a multiplayer frissítés már a küszöbön van. Érdekes lesz együtt felfedezni a szigetet, és közös erővel kiépíteni egy dögös otthont, ráadásul a több fő csak nagyobb kihívásokat jelenthet a jövőben, így én biztos vagyok benne, hogy fogunk kapni igazán nehéz feladatokat is a játéktól, mikor már berendezkedtünk a barátainkkal. 

Fontos megjegyezni, hogy mindezek amiket leírtam fent, főleg elvárt és várt tartalmak. Mind az építkezés, mind a felfedezés terén jócskán hiányos a játék, viszont jó hír, hogy a fejlesztők egy roadmap segítségével már eloszlatták az aggodalmainkat, és beígérték a közeljövőben az összes hiányolt elem implementálását. Emígyen ki fog bővülni az építkezés, lesz értelme a szigeten ezidáig abszolút hasznavehetetlen NPC-knek, lesz több ellenfél, talán egy-egy dungeon is, és persze nagy hangsúly kerül majd a multiplayerre. Azt nem lehet elvenni a játéktól, hogy már a mostani állapotában is simán bele lehet pumpálni 10-20 akár 30 órát is, mert bájos hangulatával és jelenleg elérhető tartalmával is szórakoztató. Arra nem elég, hogy 4 ember hosszú távon elmélyüljön komplex játékelemekben, de ennek is el fog jönni az ideje.

Ajánló

Az Ikonei Island: An Earthlock Adventure még nagyon az elején van az early access stádiumnak, jelentős játékelemek hiányoznak, amik majd szívet és lelket adnak a játéknak. Ám minden hiányosság jelenleg is fejlesztés alatt van, a játékosok minden kívánsága listázva van a jövőben érkező frissítések tartalmaként, tehát szerintünk aggodalomra semmi ok. A multiplayer is csak később lesz elérhető, addig egymagunkban kezdetünk bele a kalandba, ami bár még hiányos, de mindenképp szórakoztató. A varázslatos kisállatok felhasználása a játékban remek ötlet, és ha megfelelően kidolgozzák a játék minden elemét, akkor elviheti a hátán az Ikonei Islandet tokkal vonóval. Akit érdekel már most a játék, az nyugodtan tegyen vele próbát, mert már most hosszú órákra bele lehet merülni a felfedezésbe. Akit érdekel, de szeretne teljes élménnyel gazdagodni, az viszont várjon még egy kicsit. 


Összes oldalmegjelenítés