HBO MAX Maraton: A Hobbit sorozat

 


A Gyűrűk Ura sorozat Maraton ajánlóban már alaposan körbejártuk J.R.R. Tolkien időtálló klasszikusának ismertetőjét, a kezdetektől a mozifilmekig. Ám ahogy ott is jeleztük, a történetnek nincsen vége, sőt, maga az epikus trilógia sem születik meg, ha nincs előtte egy rövidebb és szerényebb rege egy hobbitról, egy varázslóról, tizenhárom törpről, és egy felbőszült sárkányról. A Hobbit, vagy ahogy nálunk idehaza megjelent, A Babó, a maga idejében nem állt messzebb bármelyik tündérmesétől, ám a mögötte terpeszkedő részletgazdag világ és a szereplők regényekért kiáltó személyes történetei mindenki számára kötelezővé, és szerethetővé tették a könyvet. A Hobbitról több élőszereplős próbálkozás is született, lévén ez a könyv rövidebb, lassabb, kalandosabb, és ezért merték többen bevállalni az eposz ezen töredékét. A hollywoodi mozifilmek közt azonban később következett ez a felvonás megfilmesítése, egész pontosan 8 évvel a Király Visszatér bemutatóját követően vehette csak kezdetét a nagy vásznon Zsákos Bilbó kalandja. Az a döntés született a producereknél, hogy ezt a produkciót is három részre kell felosztani, ami a könyvek ismerőinek elsőre furcsa, sőt talán aggasztó hír lehetett, lévén a leírtakhoz adott új kori szemlélettel megírt tartalmak sokszor szembemennek az eredeti mű szellemiségével, vagy tartalmi fontosságával. A hozzáadott érték mindig jó, de a fölöslegesen a műbe erőszakolt plussz inkább árt, semmint javít a régi jól bevált történeten. Mindenesetre a rajongók tűkön űlve várták a bemutatót, majd két éven át fogyasztottuk a következő felvonásokat, míg nem a trilógia, és ezzel a teljes Gyűrűk Ura eposz lezárult. A HBO Maxon megtekinthető a teljes sorozat, és bár a filmes veteránok ajánló nélkül is meg fogják nézni a trilógiát újra és újra, mi a Hobbittal még csak most ismerkedőknek is szeretnénk egy ajánlóval kedveskedni.

A Hobbit - Váratlan Utazás

Az első rész talán a legjobb a sorozatban, mert a Gyűrűk Urához hasonlóan kedves és színes könnyedséggel, dallamos jóreggelttel indul a történet, mely során váratlan események láncolata borítja fel az elkényelmesedett Zsákos Bilbó életét. A kalandokat csak könyvekből ismeri, a messzi földeket csak térképen szereti nézegetni, de a kényelmes hobbit lakot nem szívesen hagyná maga mögött holmi kalandok reményében. Ám mikor Gandalf, a nagy varázsló a hobbit hősünk otthonában szervezi meg 13 törpe nagyszabású tervének megbeszélését, a csöndes hobbit faluban tivornya zaja, majd egy szörnyű múltbéli esemény megénekelt dala töri meg az éjszaka csendjét. Bilbó, aki addig a hasát tömve, pipázva tengette napjait, most törpe királyokról, bosszúszomjas ork nagyságokról, egy hatalmas sárkányról, és egy elveszett birodalom végtelen kincseiről hall, és elhatározza, hogy kalandra indul. Az út azonban nem olyan kellemes, mint amire számított, mert a törpe kompánia szokatlan utakat járva lépten nyomon éhes trollokba, vérszomjas orkokba, vagy épp ellenszenves tündékbe botlanak. A kaland így hát hamarosan halálos veszedelemmé válik, de a bátorságától megfosztott Bilbó hamarosan olyan események részesévé válik, amiből nincsen visszaút. Főleg, mert ebben az első felvonásban történik az egyik legfontosabb jelenete az egész sorozatnak, mikor is a Gyűrűk Ura címszereplője Bilbó zsebébe kerül. Az első Hobbit film sokaknak nagy kedvence, így abszolút tökéletes ugródeszka a következő felvonásokhoz. 

A Hobbit - Smaug pusztasága

 

Azt már megtanulhattuk az első filmből, hogy a jókedvű kalandot sötét titkok, gonoszság és kegyetlenség kíséri, a törpök pedig látszólag túl kevesek ahhoz, hogy elérjék az áhított Erebort. De mikor el is érik azt, a benne szunnyadó sárkány, Smaug, még förtelmesebb veszélyt jelent. Arról nem is beszélve, hogy a világban a Magányos Hegy felé forduló hatalmasságok mindegyike csak arra vár, hogy a sárkány elpusztuljon, hogy aztán megkaparintság a város mélyén felhalmozott kincseket. A hősöknek tehát sokkal nagyobb veszélyekkel kell szembe nézniük, mint amire számítottak, ráadásul a csapatot vezető Thorin is borzalmas titkok rejteget, mely a felszínre törve megtörni látszik a csapat egységét, és a céljuk moralitását. Mindeközben Gandalf egy ősi gonosz ébredése után nyomoz, és segítségére lesz számos jól ismert karakter, mint Galadriel, Elrond, és a Fehér Mágus Szarumán. Ez a második rész valamivel döcögősebb, mert sok mindent szeretnének bemutatni, de nem igazán mélyed el a történet egy-egy bemutatott szituációban. Amúgy is mindenki Smaugot szeretné látni, és aki még nem látta a filmet, az elhiheti nekünk, hogy a film fénypontját jelenti a rettegett szörnyeteg bemutatkozása. Olyannyira, hogy a könyvben soha nem szereplő új karakterrel behozott szerelmi szál már nem is lesz annyira kínos...

A Hobbit - A Három Sereg Csatája

Elérkezett a pillanat, a Magányos Hegy kincsének és a hőseinknek sorsa itt fog eldőlni. Smaug haragja pusztító, de a három sereg káosza talán még veszedelmesebb. A tündék, törpök, és orkok hada egymásnak feszül, miközben Thorinnak szembe kell néznie ősi ellenségével, Azoggal. Bilbo ezeknek az eseményeknek nem lehet aktív szereplője, de a háttérből így is próbálja a legjobb döntéseket meghozni, ha kell akkor mások helyett is. Bár az ütközet látványos és szemet gyönyörködtető, a hangsúly a hősök saját harcain marad, őket követjük és ő értük izgulunk. A csata bár nincs olyan lehengerlő mint a Minas Thirith ostroma, de így is tele van remek pillanatokkal. A könyvtől eltérő jelenetek bár furcsák és néha kifejezetten ostobák, az eposz lezárása epikus, és az átmenet a trilógiába euforikus. A Három Sereg Csatájával a trilógia lezárul, és bár nem ér nyomába a Gyűrűk Ura sorozatnak, a Hobbit filmek így egyben ugyanúgy megérik a maratont.

Pár szó a bővített változatról:

Míg a Gyűrűk Ura trilógiában a bővített változatok "csak" kibővítették az élvezetet, addig a Hobbit esetében azt kell hogy mondjuk, hogy a bővített változatok esszenciálisak és a filmek élvezhetőségéhez adnak hozzá, méghozzá döbbenetesen sokat. Az első rész bővített verziója még nem is annyira számottevő, a második részben pedig olyan jelenetekkel gazdagodunk, amik a sztori teljes megértéséhez járulnak hozzá. A harmadik rész viszont, és legyen ez itt kimondva, csak akkor élvezhető igazán, ha látjuk a kimaradt jeleneteket. A moziverzióra vágott anyag sokszor hat hiányosnak, vontatottnak, pár jelenet konkrétan a semmiből szakad az arcunkba, míg egyes jeleneteknek szó szerint semmi értelme. A bővített változat mindenre választ ad, kerek egésszé teszi az utolsó felvonást, a csatát olyan mértékben egészíti ki, hogy már-már felmerhet lépni a Gyűrűk Ura filmek ostromai mellé. És ez azért nagy szó. Így hát mindenkinek őszintén ajánljuk, hogy a bővített változattal fussanak neki a Hobbit filmeknek, de a harmadik résznek mindenképp.


Összes oldalmegjelenítés