Evil Dead: The Game - teszt


Egy Evil Dead: The Game videojáték teszteléséhez nem hiszem, hogy szükség lenne a Sam Raimi által megalkotott Evil Dead univerzum ismeretére. Bár az még jobb lenne, ha ától-zéig ismernünk a történetet vagy a karaktereket, hiszen akkor meglehetősen könnyen bele élnénk magunkat. A Saber Interactive fejlesztésben készült Evil Dead The Game azonban ezt nem követeli meg. Sőt! Játszi könnyedséggel a multiplayer és horror rajongók azonnal beleszerethetnek a 4 versus 1 aszimmetrikus PVP többjátékos részébe. Miért is? Mondom, vagyis írom a részleteket!

Az Evil Dead játék tényleg egy príma csemege lehet az Evil Dead franchise rajongóinak, és úgy általában a multiplayer atmoszférával ellátott horror műfaj kedvelőinek is. Már a játék menü átfutását követően látszik, hogy rajongók készítették rajongóknak, és persze nem-rajongóknak egyaránt, hiszen az alapvetően multiplayer centrikus játékban megtalálható egy sztori küldetéskampány, amely az Evil Dead világába próbál több-kevesebb sikerrel betekintést nyújtani. Ez a játékmód rendkívül fontos, hiszen a teljesítésével további, négy új karakter csatlakozhat a pokol kapuinak bezárásához. A sztori ezen része számomra eléggé unalmasra sikerült, mert úgy éreztem, hogy a narratíva kevésnek bizonyult, valamint nagyon árkád szerű játékmeneti elemeket körítettek a játék sztori módjához. De legyen ez a legkisebb probléma a videojátéknak, ugyanis az esetek 95%-ban PvE és PvP módot fogtok elindítani. Ráadásul a játékkal már annyi időt eltöltöttem, hogy még egy hosszabb, ám vereségteljes meccs is gazdag élményt tudott felmutatni.


Az online pvp és pve részét csak úgy tudjuk elérni, ha a tutorials menüből legalább az egyiket teljesítjük. Túlélők vagy démonok. Itt nagy vonalakban gyorsan arcunkba darálják, hogy mi micsoda, és hogy kitől, meg mitől kell tartanunk. Ezt a részt én teljesen feleslegesnek éreztem, pláne abból a szempontból, hogy nem csináljuk meg az egyik tutorialt, nem tudunk multizni, de még pve módot sem indítani.

Amikor ténylegesen játszani kezdünk az Evil Dead The Game-mel, egy intenzíven horror, sötét atmoszférikus akció élménnyel találkozunk, amely pofátlan pontossággal idézi fel a Sam Raimi filmjei által kiváltott érzelmeket és hangulatokat. A játékmeccs elején a magány és az elszigeteltség érzését csak fokozza az ellenségek, démonok hiánya, amit mi Fear - Félelem rendszernek nevezünk. Amikor egy túlélő meg van rémülve, akkor homályos csőlátásunk lesz és a játékbeli karakter hangja pedig merően eltorzul, ami még nehezebbé teszi a körülöttünk folyó démoni harcokat, ráadásul, ha a Félelem szintünk elérte a maximum szintet, akkor a démon meg tudja szállni az adott karakterünket és így ezáltal komolyabb kárt okozhat csapatunk egészségi állapotának. Ilyenkor a démon a megszállt túlélőt irányíthatja egy bizonyos ideig, és ez alatt távolsági fegyverekkel támadhatja a túlélőket. Amennyiben a démon egy magányos hőst száll meg, az még nem igazán nevezhető butaságnak, hiszen amíg megszállta a szóló karaktert, annak a fegyveréből teljesen ki lőheti a lőszer tartalmat, és ez igen nagy szívás.


Az egyik dolog, ami a harcok során frusztrálóvá válhat, az a blokkolás hiánya. Jelenleg a dodge, az az a kitérés az egyetlen igazi módja annak, hogy elkerüljük a kritikus sérüléséket az intenzív démoni támadások során, és ez (akárcsak a Fear rendszer) arra kényszerít, hogy stratégiai szempontból jobban átgondoljuk a harcban való részvételünket, és végső soron a csapatmunkát. A kitéréshez egyébként stamina fejlesztés szükséges. Sokszor az a legjobb megoldás, ha csapatunkkal egybe verődve szánunk rá időt a zsákmányszerzésre, hiszen egy amulett vagy egy üdítő kóla használata mindent befolyásolhat, még akkor is, ha teljes ép és egészségi állapotban pompázunk. És még egyszer, nagyon fontos, hogy egymás közelébe legyünk, mert ha mindenki makacsul megy a feje után, nagy az esély arra, hogy a fejét fogja ott hagyni.

A játékmenet további részét nagyban erősíti a loot-ok minősége, amikből akad pár jóravaló. Az egyik kedvencem vadász démonűzőként a legendás vadászkés. Isteni vele kaszabolni a démoni fattyakat, pár nyissz-nyassz, és jöhet a végső kivégzés. A hatalmas, aréna szerű mapon random szerűen vannak elszórva a tárgyak, a fegyverek, és a loot ládák. A loot láda egyébként a játékmechanika szempontjából is az egyik legfontosabb tényező, mert a ládát kinyitva fegyver eső mellett Pink F-et is találhatunk, amiket a játékbeli karakterfejlesztésre tudunk elosztani a TAB megnyomásával. A Pink F-eket elkölthetjük többek között Staminára, egészségre, félelemtűrésre vagy akár jobb távolsági sebzés leadásra is. Számtalan tulajdonság van, amit kizárólag a meccsen belül fejleszthetünk, és ez mind karakter, azaz túlélő függő. Például egy tank közelharcosnak a játékidőnek az elején és a közepén nem fogunk távolsági bónusz sebzést kiosztani, hanem az egészségét, pajzsét vagy pedig a közelharci sebzését fejlesszük ki. 


A tárgyak egyébként amulettben, kólában, és gyújtósban, valamint lőszer típusokban fognak feltűnni a játékosok számára. Az amulett kizárólag pajzstöltésre, pajzshasználat tökéletesítésére jók, míg a kólák az egészségügyi életerőnket tölti fel. A gyújtós a játékban azért kapott fontos szerepet, mert a meg gyújtásával a terület random szerűen elhelyezett helyein csökkenthetjük félelem érzetünket. A mapon találhatóak közelharci, és távolsági fegyverek is, amikből pont megfelelő mennyiség érhető el. Közelharci fegyverként bárdot, vadászkést, középkorban használt klasszikus kardot, baseball ütőt, Ash-nek szánt láncfűrészt vagy akár ásót is használhatunk. Ugyan ez a helyzet a lőfegyverek terén, bár itt senki se számítson arzenál szerű fegyverfelhozatalra. Pisztolytól, a számszeríjan keresztül shotgunok és vadászpuskák közül tudunk majd kedvünkre válogatni. Rakéta vetőt, vagy AK47-est senki se várjon - egyelőre. Ezek a fegyverek szintezve vannak a legrosszabbtól a legjobbakig, utóbbi esetében a legendás osztályra gondolunk. Ezért is fontos elemét képezi a játékmenetnek a lootolás, a zsákmányszerzés.

Miből áll az egész többjátékos mód? 

Maga a meccs, az akció egy nagy pályán belül zajlik, amely az ikonikus "erdei kunyhó" helyszínt és a közeli helyeket ábrázolja. Egy 4 túlélőből álló csapatnak az a feladata, hogy bezárják a pokol kapuját, amit a kandari démonok idéztek elő. A lootolás alatt és közben a játékosoknak össze kell gyűjteniük a Necronomicon lapjait, amelyből 3 darabka van szétszórva random szerűen a mapon. Ha ezek megvannak, a kandari tőrt és egy misztikus oldallapot kell megszereznünk, amiket később felhasználva legyőzhetjük a Dark One-s nevezetű védőket, akik nem mellesleg a Holtak könyvét is babusgatják.
A játékban 13 túlélő osztály van - négy survivor feloldható küldetésekkel - amelyek négy osztálytípusra oszlanak, van a vezér, a harcos, a vadász, és a támogató. És persze vannak a kandari démonok, akikből egyelőre három frakció érhető el.


Stratégiai és taktikus szempontból mindig jó, ha van a csaptatban legalább egy támogató, egy vadász és egy vezér. Utóbbi ugyanis képes olyan képességre szert tenni, hogy segíti a csapatatát ezzel az aurával, amely többek között magasabb sebzést idéz elő a csapatban használt összes távolsági fegyvereknek. Ami fontos, az a healer támogató, aki a fejlesztések árán akár féltucatnyi kólát és amulettet is hordozhat magával már a játékmeccs elején, miközben a megfelelő távolságban gyógyítani is tudja a társakat. A csapatból elengedhetetlen az ördögűző képességgel megáldott vadász is. Ő tulajdonképpen a klasszikus ördögűzést használja a megszállt feleken, akár a kisebb és közepes erősségű természetfeletti entitásokat is fel tudja szabadítani a még gonoszabb hatalomtól. A Fő ellenségre és a nagyobb elit egységre sajnos nem hat a vadász nagyszerű képessége. Egy hátul ütője van az egész kasztnak, hogy a démon sajnálatos módon megtudja szállni az ördögűzőt is. Ezt mindenképpen orvosolni kellene a fejlesztőknek, hiszen jelenleg csak egy másik támogató túlélővel lehet ezt elkerülni vagy ki back-elni, még pedig aki a félelem szintet csökkenti az ulti folyamatos használatával. Nem esett szó az utolsó osztályról, ők a harcosok. Ők mindent bírnak, nagyobb sebzés ellenállással rendelkeznek, sőt, egykezes vagy kétkezes fegyvereikkel nagyobbat is oda tudnak sózni az ellenséges lényekre. Minden karaktert kint a menüben lehet fejleszteni a Kollekció menü alatt, a saját osztályon belül pedig szerencsére nincs annyi univerzális képességek a Képességrendszerben, mint mondjuk egy Dead by Daylight-ban. Ebben a játékban mindenki egyedi, és csak elvétve akadnak közös képességek az Evil Dead túlélő fejlődési rendszerében. Hogy ki mit tud részletesebben leírva, abba már nem mennék bele, hiszen akkor már guide cikk lenne a tesztünkből.

Nem esett szó a játék technikai részéről, de gyorsan ezt is pótoljuk. Grafikailag teljesen next-gen szerűnek hat a látvány, a textúrák kellően részletesek, és teljes mértékben részletesen és testre szabhatóan optimalizálható. A hang rendszerrel sincs különösebb nagy problémánk, hozzák a kötelező elvárt szintet, amit egy ilyen típusú játéktól elvárna a játékos. Néhány bug-tól és hibától eltekintve megvan az idei év legjobb akció-horror játéka, és egyben a legjobb multis élménye is a 4v1 online pvp kategóriában.

Review score
9Az év eddigi legjobb 4v1 PVP akció-horror játéka. MUST HAVE!

Összes oldalmegjelenítés