HBO MAX Maraton: A Gyűrűk Ura sorozat

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatalember, akit úgy hívtam J.R.R. Tolkien, és aki az Oxfordon osztályelsőként végzett angol nyelvből és irodalomból, majd rá egy évre bevonult csatarendbe az első világháború kitörésével. Öt év múlva visszatérhetett a szolgálatból, és a Nyugat Yorkshire Leeds Egyetemen lett az intézet legfiatalabb professzora, mint író és nyelvész. Munkái és tanári feladatai mellett a mestert lekötötték egyéni, puszta szórakozásból írt elbeszélései és tanulmányai egy kitalált világról, melyekről úgy írt okfejtést és elemzést, mintha létező manuszkriptek lennének egy ősi, és távoli világból. Ezek volt az Elveszett Mesék Könyve, az első pár részlet Középfölde varázslatos földjeiről. Később a mester több esszé és valós illetve kitalált nyelvekkel foglalkozó könyvét követően a gyerekeinek írt mesés kalandokat, mindet az általa megálmodott világban. Egyik ilyen története egészen mély és szövevényes sztorivá nőtte ki magát, ez lett a Hobbit. 

Tolkien sosem gondolta volna, hogy a Hobbit valaha is sikeres lesz, ezért nem is kívánta publikálni a művét. Azonban a mestert támogató olvasók addig győzködték, míg végül a Hobbit a boltok polcaira nem került, és azonnal óriási sikerré váltak. Mivel Tolkiennek már ki voltak dolgozva Középfölde földjeinek, népeinek és korainak történetei, így a folytatás magától értetődő volt. Ez lett a Gyűrűk Ura trilógia. Mellette elkezdte írni a mítológia részletes elbeszélését, a Szilmarillokat, illetve a világ történelmének fontosabb történeteit, mint a Numenór Bukását. 

A Gyűrűk Ura világraszóló sikere nem csak a fantasy világ varázslatos mivoltában rejlett, de részletességében is, hiszen minden út, minden város, minden karakter, nép, és teremtmény végtelen részletekbe menőkig kidolgozott és releváns volt. Epikus rege hősökről, királyokról, istenekről és elmondhatatlanul gonosz lényekről, fantasztikus tájakról, mítoszokról és mindez egy szeretettel és törődéssel megírt stílusban, ami magával ragadta az olvasót, és örökre Középfölde rabjává tette. 

A Gyűrűk Urát vagy a Hobbitot újra és újra megkísérelték a filmvászonra vinni, de sosem volt elég bátorsága a készítőknek nagyot alkotni, így a siker elmaradt. Animációs filmek, színdarabok, kevésbé komolyan vett televíziós showk, semmi maradandó vagy számottevő. Mert mindenki tudta, hogy egy ennyire mélyremenőkig kidolgozott világot nem lehet csak úgy feldolgozni, nem lehet Hollywood biztonságijátékos stratégiájába beleilleszteni, és főleg nincs annyi pénz a világon, ami elegendő lenne egy ilyen kolosszális eposzt igazi tisztességgel életre hívni. 

Aztán jött Peter Jackson, aki elhatározta, hogy abszolút másodlagos pozícióba helyezi az anyagi siker akkori kiadók által "képzelt" követelményeit és normáit. Olyat fog alkotni, ami a lehető leghűségesebb az eredeti műhöz, mindezt fogja tenni minél kevesebb greenscreen és CGI használatával, de ahol muszáj, ott korszakalkotó technológiák bevetésével fog minőséget biztosítani. Ez a fajta szeretete az alapműnek, és a tökéletességre való törekedés vegyült temérdek szakember és színész kivételes tehetségével és odaadó munkájával, és megszületett a talán minden idők valaha készült legjobb adaptációja. De én még azt is ki merem jelenteni, hogy a Gyűrűk Ura sorozat a talán minden idők egyik legjobb filmprodukciója is. 

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége

 Az első rész sokak számára lassú lehet, az alapművet annyira nem ismerő egyszeri nézők nagy részétől hallhatjuk, hogy nekik az első felvonás uncsi, döcögős, és nem igazán érdekes. Bár maga a film minőségi és fantasztikus megalapozása a sorozat epikus történetének és a világnak, az tény hogy rengeteg mesélnivaló, bemutatnivaló és sok sok kötelezően lesétálandó mérföld van ebben a filmben, ami bár nem szűkölködik akcióval, azért túlnyomórészt még csak bevezeti a nézőt a Gyűrűk Ura univerzumába. Hiába minden megoszló vélemény, a Gyűrű Szövetsége mestermű és kihagyhatatlan, a történet szempontjából mindenképp, de minőségében is élvezetes és hangulatos első lépés a kaland útján.

A Gyűrűk Ura - A Két Torony

Növeljük a tétet, a megismert hősök kalandja már nem magányos utazás, hanem az egész világot megrázó és átformáló események könyörtelenül száguldó sorozata. Hőseink kénytelenek a legszörnyűbb veszélyekkel szembenézni, útjaik bár külön válnak, de tetteik mind ugyanazt a sorsdöntő végkifejletet szolgálják. A Két Torony állatira látványos, dinamikus felvonás, több emlékezetes pillanattal, egyre szerethetőbb karakterekkel, amikhez legendás színészi alakítások párosulnak. Mondhatnánk, hogy a Két Torony a sorozat legjobbja, de nem tesszük, mert most jön csak a java.

A Gyűrűk Ura - A Király Visszatér

 A trilógia lezárása a valaha készült talán legepikusabb mozifilm amit láttunk, mindezt merem mondani úgy, hogy a modernebb moziélmények is levettek minket a talpunkról, nem is egyszer. A Király Visszatér nem hasonlítható semmi máshoz, olyan mélységesen kidolgozott, szeretettel és odaadással gondozott elbeszélése egy grandiózus történetnek, ami minden korosztálynak, minden érdeklődési körnek valahogy megtudja mozgatni a fantáziáját, és meg tudja dobogtatni a szívét. Döbbenetes látvány, könnyfakasztó drámák, tökéletesen ellvart szálak, és annyi tartalom, hogy a film megjelenését követő hosszú évek alatt is folyamatos beszédtéma maradt a Király Visszatér, régi és új szubkultúrákban is. 

Bővített változat

Muszáj szót emelnünk a híres neves bővített változatokról is, ugyanis itt és most nem olyan dologról van szó, ami elnyújtottan szórakoztatja a hardcore rajongókat, hanem konkrétan esszenciális, és élményfokozó vagy akár reformáló erejű kivágott jelenetekről van szó. Olyan elemek kerülnek képbe, melyek bővítik, építik és mélyítik a világot valamint a karaktereket, és bár érthető hogy a moziverzióhoz ezektől könnyes búcsút kellett venni, mégis azt kell hogy mondjam, hogy a bővített változatok az igazi Gyűrűk Ura élmény. 

Maraton-kaland

Ha egyben szeretnétek a trilógiát megnézni, az bár nem ér a nyomába egy sorozat maratonnak, de mint film trilógia igazán komoly játékidőbel rendelkezik. A moziverzió össz hossza 9 óra és 17 perc (577 perc összesen), míg a bővített változat egyben 11 óra és 22 perc (682 perc összesen). Ha valaki belevágna, én mindenképp a bővített változatokat javaslom mindegyik filmből, így teljesen a trilógia, és így teljes a Gyűrűk Ura története. 

Ha ez nem lenne elég, még ott van a Hobbit trilógia is, de erről egy következő cikkünkben fogunk nektek ajánlót írni. 

Összes oldalmegjelenítés