The King os Fighters XV - Teszt

Én alapvetően vallom azt, hogy két féle verekedős játék létezik: az egyik kategóriába tartozik a Mortal Kombat, a Tekken vagy ami most még hirtelen az eszembe jut, a Soul Calibur. Ezeket lehet magas szinten űzni természetesen, de a mezei játékos, aki csak a rokonait vagy a haverjait akarja könnyed szórakozást gyanánt csépelni, ezt fogja megvásárolni. Nos a másik kategóriába tartoznak azok a játékok, amik már komolyabb kihívást jelentenek. Több karakter van bennük, mindegyik más kombinációt igényel, ezért idő kitanulni őket, ráadásul maguk a kombók is nehezebbek. Ezek tényleg a kemény harcról szólnak, amiket a szó szoros értelmében be kell vágni, meg kell tanulni, gyakorolni kell. Ebbe tartozik a The King of Fighters széria is.

Kevés verekedős játéksorozat állíthatja, hogy olyan generációkon átívelő hatást és tartós történelmet tudhat magáénak, mint a King of Fighters, és az elmúlt években a fejlesztő SNK küzdött azért, hogy versenytársaival egyenlő pozícióban maradjon. Mivel a 2016-os The King of Fighters XIV az elavultnak tűnő látványvilágtól és a zűrzavaros online match making-től szenvedett, amelyet még a legkifinomultabb játékmenet is nehezen tudott leküzdeni. Néha azonban kemény fejre eséssel tanul az ember, és az SNK egyértelműen a szívére vette a KoF XIV fogadtatását, így új címének kellemes vizuális megújulást adva, rendbe hozta a játékmenetet, feldobott néhány extrát, és jobbá tette az online küzdelmet, mint valaha. Bár nem fogja felmosni a padlót a riválisokkal, de ez elég ahhoz, hogy a KoF XV ismét komoly versenyző legyen.

A King of Fighters sorozat azzal szerezte hírnevét, hogy bevezette a csapatalapú verekedős játék koncepcióját. Egyetlen karakter helyett a KoF-ben egy három harcosból álló csapatot hozunk létre, hogy megmérkőzzünk az ellenfél osztagával. Más jól ismert 3 a 3 elleni játékokkal ellentétben, mint például a Marvel vs. Capcom és a Dragon Ball FighterZ, amíg egy karakter az arénában van, addig nem távozik, amíg ki nem esik. Így az is lehetséges, hogy az első harcosunkkal végig verjük az ellenfél 3 kihívóját.

A KoF másik kiemelkedő része a mozgás. Bár nem annyira szabad formájú, mint a Guilty Gear-ben és az ehhez hasonlatos játékoknál, a KoF mégis számos mobilitási lehetőséget kínál, például a rövid időre legyőzhetetlen kitérők és gyorsugrások, amik játékmenetet támadás orientáltabb irányba tolják. Ezeket a mozgáslehetőségeket egy sor normál és speciális mozdulat egészíti ki, amelyek minden karakterre egyediek, valamint olyan, a szereposztásra kiterjedő eszközök, mint a kitérést/ellentámadást megszüntető guard, a visszacsapó támadások, a teljesítménynövelő MAX mód és az újonnan bevezetett "Shatter Strike", ami egyedi kombinációs védekező/támadó kontratámadás, amely kombó indítóként is használható. Az irányítás simán és gördülékenyen működik, és annak megtanulása, hogy a mozgás és a támadások hogyan áramlanak egymásba, szórakoztató és kifizetődő része a harcnak.

De a KoF talán legnagyobb vonzereje a jól megtervezett és azonnal emlékezetes karakterek nagy listája. A King of Fighters XV nem rendelkezik a legnagyobb játszható névsorral a sorozatban, de még így is eléggé zsúfolt, hiszen 39 új és visszatérő szereplőgárda került fel az étlapra. Minden karakternek egyedi megjelenése és játékstílusa van, amely kiemeli őket, mint például a Fatal Fury veteránja és a Smash Bros. legutóbbi vendége, Terry, a régóta távol lévő Shermie, valamint az új fő rivális karakter, Isla. Még ha a kedvencünk nem is került be a névsorba, még mindig rengeteg új és régi karakter van, akik tanulásával és csapatépítéssel tölthetjük az időt.

Az SNK jó néhány módot és extrát is beépített a KoF XV-be, hogy kísérje a méretes szereplőgárdát. A Story mód egy egyjátékos játéktermi stílusú mód, ahol kiválaszthatunk egyet a 13 előre összeállított csapat közül (vagy létrehozhatjuk a sajátunkat), hogy a CPU-ellenfelek sorozatán keresztül haladjunk, miközben a meccsek között jeleneteket és bemutatókat is megtekinthetünk. A CPU AI kissé elgondolkodtat, mert vagy előre látják a mozdulatainkat és megszégyenítenek, vagy sikerül elkapni a mozgáskultúrájuk metódusát és nevetségesen könnyűek. Az átvezetők és a befejezések azonban meglepően jól sikerültek, még akkor is, ha többnyire állóképekből és szövegből állnak, de sokat tesznek hozzá a karakterek történetéhez. A DJ Station módban van néhány titkos befejezés és hangsáv is, amelyeket meghatározott játékosok által készített csapatok segítségével lehet feloldani. A koncepció érdekes, de a játék szándékosan eltitkolja, hogy milyen karakterkombinációk szükségesek a feloldáshoz, így marad a tippelés, vagy online fórumokon kell utánakeresni.

A Versus mód lehetővé teszi, hogy egy másik játékos vagy egy CPU-ellenfél ellen harcoljunk akár standard 3-3, akár egy karakteres csatákban, míg az új Draft VS mód megakadályozza, hogy a versenyzők ugyanazokat a karaktereket válasszák, mint az ellenfelük. Az online módok közé tartoznak a rangsorolt, az alkalmi és a lobby-mérkőzések, valamint a meccsvisszajátszás megosztása és az online edzésmód, amellyel egy baráttal gyakorolhatjuk a technikát. A küldetésmód az egyszerűtől a haladóig terjedő kombókat tanít (anélkül, hogy olyan megerőltető lenne, mint a korábbi KoF kombópróbák), és létezik egy megfelelő oktató mód, amely megtanítja a mozgás és a támadás alapjait – bár nem igazán tanít meg a készségek felhasználása egy tényleges harc kontextusában. Vannak apró, de átgondolt extra beállítások is, például a háttér és a karakterek kontrasztjának beállítása, hogy a harcosok könnyebben láthatóak legyenek a forgalmas háttérben.

A KoF XV tagadhatatlanul egy jól sikerült kiadás, amely sokféle karaktert és játékmódot kínál. Talán a legnagyobb ütés ellene az, hogy magában a harcban nincs semmi különösebben új vagy forradalmi. A KoF XV harcai többnyire a King of Fighters XIV által létrehozott alapra építenek, némi finomítást végezve az EX mozgások és a MAX mód működésén, szigorítva a mozgás tulajdonságait, kiegyensúlyozva és kicsit átrendezve azt. Az a néhány új mechanika, mint a Shatter Strike – legalábbis a játék életének ebben a nagyon korai szakaszában – nem sokat változtatott. De a legtöbb King of Fighters veterán és újonc, aki új címet keres, amibe belemerülhet, valószínűleg nem fog törődni azzal, hogy a KoF XV nem ingatja fel a verekedős játékok paradigmáját. Az viszont kétségtelen, hogy a király visszatért.

Review score
 8.5

A The King of Fighters XV végre méltóan felveheti a harcot a versenytársakkal. Bár kevés újítás került bele az előző részhez képest, mégis egy más típusú verekedős játék stílust képvisel, mint a mai népszerű címek.

Összes oldalmegjelenítés