Skater XL - Teszt


Azt hiszem nem kell sokat beszélnem arról, hogy legtöbbünk ha meglát egy gördeszkás játékot, és még alkalma is nyílik kipróbálni, akkor egy Tony Hawk’s Pro Skater kópiára vágyik. Nincs ezzel semmi gond, hiszen egy remek arcade alkotásról beszélünk, ami sokunk gyerekkorának meghatározó része volt. A Skater XL elé nosztalgikus érzésekkel ültem el, bár a képek alapján mélyen belül tudtam, hogy ez egy szimulátor centrikusabb dolog lesz, mégis vártam a fizikát meghazudtoló ugrásokat, forgásokat, az arcade feladatokat és egyebeket. Természetesen ezekből semmit nem kaptam, de nem mondom azt, hogy csalódtam. Egyszerűen annyira nincsen gördeszkás játék, hogy akarva-akaratlanul is a Tony Hawk-ra számítok, ha elém kerül egy ilyen ritkaság. De akárcsak az autós játékoknál, itt sem mindig szempont az esztelen száguldozás, hanem a fejlesztők szeretnének kicsit földhöz ragadtabbak lenni és kiszolgálni egy olyan réteget, akik a valósághűbb ábrázolást kedvelik. Nekik a játéka lesz a Skater XL.

 


A játék varázsa és egyben nehézsége is ez a valós ábrázolás. Míg az arcade stílusú gördeszkásjátékokban száguldozunk és a falon is gurulhatunk, itt jobban be vagyunk határolva, mind a fizikával, mind a trükkök bonyolultságával. Az első órákban nagyjából csak gurulni fogunk tudni, hiszen a trükkök kivitelezése némi gyakorlást ígér. Amíg egy egyszerűnek számító kickflip a Tony Hawk-ban csak 2 gomb megnyomásából áll, itt jócskán több dologra kell odafigyelnünk. Kötelezően kontrollerrel kell játszanunk, hiszen a két lábunkat a két analóg kar hivatott szolgálni.

 


A kickflip, ha valaki nem tudná, az a mozdulat, mikor felugrunk a deszkával és valamelyik irányba vertikálisan megpörgetjük. Ezt a valóságban úgy tudjuk, hogy ugrás után (ami már egyébként egy nehéz dolog), az egyik lábunkkal a deszka oldalát megtapossuk, így az kipörög, míg a másikkal a megfelelő időben rádobbantunk, hogy azzal vissza kerüljön az alaphelyzetben, majd a másik lábunkkal is visszalépünk rá. Ez egy amolyan ollós mozdulat. Ezt kell leutánoznunk az analóg karokkal is. A kickflip csak akkor sikerül a játékban, ha ugrás után az egyik kart gyorsan oldalra húzzuk, majd a másikat az ellenkező irányba, így a fentebb említett lábmunkát szimuláljuk. És ez csak egyike a szimpla figurák közül. A játék lényege tehát az, hogy a deszka trükkök lábmunkáját minél jobban szimulálja, és erre nem kevés idő kell, mire ráérez a játékos.

 


Maga a játék nem sok célt vagy feladatot tűz ki elénk, igazából csak deszkáznunk kell ahogy jól esik. Nincsen kampány vagy bármi féle olyan játékmód, ahol folyamatosan előre haladhatnánk, így tényleg egy nyers szimuláció hatása van. Viszont ezek az okok miatt, mint általában a PC-s bázis előnyben van, mert számunkra lehetőség van a modderek ötleteivel és pályáival is játszani. Néhány achievement áll rendelkezésünkre, minthogy csinálunk 10 tre flip-et egymás után. Elárulom, jó néhány óra után én még egyet sem tudtam, hisz oda már olyan kéz-láb-ujj-szem és isteni erő összhang kell, amit nem tudtam megütni. Mintha azt akarta volna a Skater XL, hogy játsszak el egy szimfonikus zenét minden hangszeren egyszerre, az én muzikális képességeim viszont kimerülnek a kanalak összecsapásánál. De ebből az oknál fogva számomra megvolt a gördeszkázás valós, fizikai megpróbáltatása. Próbálkozom, nem sikerül, majd újra próbálkozom, megint nem sikerül, és újra és újra, folyamatosan közelebb a célhoz, míg végül sikerül.

 


Az üresség miatt, kicsit prototípusnak hat az egész. Nem is csoda, hiszen 4 deszkásunk van, akiknek 5 pálya áll rendelkezésükre. Persze mindegyiken más akadályokkal találkozunk és más feladatokat is kell elvégeznünk, de túl nyersnek hat az egész. Hangulatában viszont nincs probléma, gurulhatunk az utcákon és ugrálhatunk a városelemeken, mint ahogy az extreme parkban is a félcsőben. De ezen kívül semmit nem kínál. Az, hogy csak ennyi a játék, mindenki maga döntse el, hogy rossz-e. Én azt mondom, ami célt el akar érni, hogy szimulálja a deszkázást, abban nagyon jó. Remek és példaértékű az irányítás, ami a kontrollerre meg lett írva. Viszont mindenki tartsa szem előtt, ez nem egy dinamikus pörgős játék, így csak az üljön le elé, aki a gördeszkázás szerelmese és virtuálisan is szeretné visszakapni a valós nehézségeket.

Review score
 8.0A Skater XL egy igazi gördeszkás játék, ahol remekül van szimulálva a trükkökhöz szükséges lábmunka. Elképesztően jó vezérlést kapott, így elengedhetetlen a kontroller hozzá.

Összes oldalmegjelenítés