Yaga - Teszt

 


Baba Yaga a szláv folklór meghatározó réme. A nyugati popkultúra egyre többet találkozik vele, azt hiszem a Hangya és a Darázs ikonikus vicces jelenetének köszönhető ez, de persze korábban csöpögtették tudatunkba már a játékfejlesztők. Szerepelt a Tomb Raider-ben is, vagy akár a SMITE-ban, most viszont a régi klasszikus arpg-re hajazó Yaga című játékában kap nagy szerepet. Első ránézés után rögtön a KELL kategóriába soroltam.

 


Főszereplőnk Ivan, a falu kovácsa, aki a világ legszerencsétlenebb embereként van elkönyvelve a köztudatban. Nem mindig volt ez a helyzet, de miután a szerencsétlenség gonosz kreatúrája, Likho elválasztotta testétől az egyik kezét, sorsa megpecsételődött és élete rosszra fordult. Baba Yaga sem tétlenkedik, ő is ontja ám az átkokat, bár karokat nem nyiszál, legalábbis egyelőre. Ő az orosz cárt átkozza meg és azt mondja, hogy egy szerencsétlen ember cselekedetei miatt elfogja veszíteni hatalmát és uralmát a királyság felett. Így hát az uralkodó kénytelen száműzni Ivant, aki igyekszik ennek ellenkezőjéről meggyőzni a cárt.

 


A történet és a szereplők teljesen eredeteik, és ehhez nagyban hozzájárul a szláv folklór választása. A hangulat, az atmoszféra és a zenei aláfestés is segít elmerülni a kultúra ezen medencéjében. Ivan nem is kaphatott volna ikonikusabb nevet, és ami az egész játékban számomra meglepő, hogy a kovácsot kalandozása során megismerjük és jellemét mi magunk alakítjuk ki. Beszélgetési lehetőségek között választhatunk, hogy nemes és igazságos módon közelítjük meg a dolgokat, vagy éppen ellenkezőleg, így Ivan nem egy előre megírt sémán mozog, hanem némi beleszólásunk nekünk is van, mi milyen módon alakuljon. Kétségbeesett törekvésünk a cár jobb belátásra bírására odáig jut, hogy végül mi is összetalálkozunk Baba Yagával és a segítségét kérjük. Eljutunk egészen a csirkelábakon járó kunyhójáig és megismerkedhetünk szürke, erkölcsi és érzelemmentes jellemével. Egyébként a magyar népmesékben is benne van Baba Yaga, legalábbis valami hasonló alakja. Mivel alapból közel áll hozzánk a szláv folklór, így nem lehetetlen hogy átvettük a figurát, csak éppen mi Vasorrú Bábának hívjuk.

 


A játék kinézete és hangulata számomra lélegzetelállító. Imádom a művészi megközelítést és itt nagyon érzem és élem a szláv folklór hangulatát. Ha azt mondanátok, hogy képzeljek el egy orosz mese könyvet, akkor pontosan ilyen színekkel és ábrázolásmóddal tenném azt. A mesék velejárója még a szereplők ábrázolása módja, ami egyébként a mi népmeséinkkel is egyezik. Aki jóságos és amolyan főszereplő, az kedvesen van megmutatva, de a végtelenségig szegény és szerencsétlen. A gazdagok szépek és pszichopaták. A többi lény, akik negatívak, azoknak meg mind van valamilyen defektje, így a szörnyek sem egészségesek, hanem van valamilyen defektjük, hogy még idegenebbek és félelmetesebbek legyenek.

 


És Ivánnak ezeken a hordákon kell átverekednie magát. Maga a harc rendszer hamar kiismerhető: igazából csak ütünk és lövünk, valamit ugrunk és kitérünk. Előszőr csak a kalapácsunk áll rendelkezésünkre, de később a levágott kezünk helyére menő harci protéziseket illeszthetünk, így fokozva hatékonyságunkat. De neki is megvannak a korlátai, akár csak a Souls szériában, itt is az erőnlét fedez mindent, így néhány gurulás és csapás után egy picit meg kell állnunk pihenni, amíg regenerálódik az állóképességünk. Ivan balszerencséje nem csupán a történet része, hanem egy skálázódó debuff is. A mellékküldetésekkel és mondjuk a kenyér evéssel buffokra teszünk szert, amik elengedhetetlenek, ugyanis minél szerencsétlenebbek vagyunk, annál több problémánk akad. Így nem sikerülnek a rablások az alvó földművelőktől, vagy éppen harc közben törik el a fegyverünk. Képesek vagyunk ércekből újat kalapálni, de meg kell barátkozunk, hogy a másodlagos arzenálunk, legyenek akármilyen hatásosak, nem örökéletűek.

 


A Yaga számomra egy nagyon szórakoztató és szép játék, de meg vannak a maga hibái. A harcok igen hamar unalmasakká vállalnak és hiába jutunk új fegyverekhez amik ezt színesítenék, nem nagyon tud megújulni. Arról nem is beszélve, hogy frusztráló ha eltörik mondjuk az íjpuskánk és készíthetünk egy újat. Még nem döntöttem el, hogy ez egyedi és jó ötlet, vagy inkább idegesítő amit máshogy is kivitelezhettek volna. Ezenkívül minden más magával ragadó és rendkívül egyedi művészeti alkotás.

Review score
 8.0A Yaga egy nagyon hangulatos és művészi játék, ahol tárt karokkal fogad minket a szláv folklór összes szörnyetege. Ivan karaktere hamar szerethető lesz a játékos számára, csak győzzük elviselni sorozatos szerencsétlenségeit.

Összes oldalmegjelenítés