Call of Duty: Modern Warfare (2019) - Teszt


Call of Duty. A franchise, ami minden évben ezreket szögez le a képernyő elé, most egy merész húzással rántotta vissza a régi motorosokat. A széria, ami mai napig is csak a sorozat legjobbjaiként volt emlegetve, egy új bőrt/kinézetet kapott, ami több lett, mint amire én pár hónappal ezelőtt gondoltam. Az egész játék egy teljesen más ritmusban kivitelezett, úgymond "hitelesebb" játékmenetet kapott, és nem, nem írtam rosszul, mert tényleg nem hittem volna, hogy úgy állok föl a gép elől 4 óra folyamatos multizás után, hogy: "Ez igen!". A későbbiekben majd jobban kivesézem mire is gondoltam, ámbár nem minden rózsás, ugyanis megvan még mindig a "szokásos" hibája a multinak, na de most térjünk a fő lényegre: a single player részre.


Gondolom senkinek sem kell bemutatnom a Call of Duty sorozat aranytojást tojó tyúkját, akit Captain Priceként emlegetnek a "veteránok". Az újrázott Modern Warfareben megfiatalították, átszabták, és megmondom őszintén, valahogy engem nem vett meg kilóra, mondhatni egy kicsit túl műre sikerült, legfőbbképp a szemei, amit elég sokszor szemügyre fogunk venni, nem tűnik túl emberinek. Maga a küldetéseket viszont az egekbe tudom magasztalni, és másoknak is csak annyit tudtam mondani, hogy olyan érzés volt egy küldetés kellő közepébe csöppenni, mintha egy 2 órás filmbe kaptál volna szerepet és épp rajtad múlik, hogy mi a végkimenetele az adott pályának. Izgalmas, pörgős, vagyis még mindig tudja a megfelelő formulát az Infinity Ward. Igen, ezt most nagyobb részt nekik köszönhetjük szerencsére, nagyon kevés keze volt a Sledgehammer Gamesnek vagy a Raven Softwarenek, ha tippelnem kéne, akkor megint csak a Raven csinálta a multit, a Sledgehammer pedig a Co-op részét. Ebből a kis monológomból már gondolom sejtitek, hogy mi nem tetszik a multiban. De a fő lényeg, amire viszont nyomatékosítva utasítok mindenkit, hogy legalább egyszer vigyétek végig a Singleplayert, mert iszonyat jó, és tényleg leszögez a gép elé (és csak hogy mégjobban istenítsem a singlet, anélkül vittem végig, hogy felálltam volna a gép elől).


Történetünk egy CIA ügynök, akit az egész játék során csak úgy szólítanak, hogy Alex, egy rajtaütésen vesz részt, aminek célja, hogy az ellopott vegyi gázokat visszaszerezzék az ismeretlen elkövetők elől. Az akció kudarcba fullad, ugyanis egy másik erő is jelen volt a razzia során, akik az utolsó pillanatban eltulajdonítják a tömegfegyvert. Huszonnégy óra múlva London utcáin kitör a pánik: öngyilkos merénylők lepik el a Piccadilly Circust, a kormány az SAS-t kéri fel a helyzet megoldására. A pálya elején az SAS alakulat őrmestere, Kyle Garrick bőrébe bújunk, hogy megtudjuk mennyire fajult el a helyzet. A hír hallatán előbukkan a franchise arculata is, Price, aki látván, hogy mire képes Kyle, magával rántja az oroszlánok közé, hogy gyökerestül írtsák ki a problémát. Később kiderült, hogy az Al-Qatala terrorista csoport tervelte és vitte véghez a merényletet, akik feltehetőleg felelősek a vegyi gáz eltulajdonításáért is. Eközben Alexet Urzikstanba küldik, ahol a lázadók vezérét, Farah Karim parancsnokot kellett meggyőznie arról, hogy az Al-Qatala egy nagy szabású támadásra készül és ez az indíték elég is volt a lázadóknak, hogy beszálljanak a harcba. Ennek kiderítésére Price és csapata kulcsfontosságú információra bukkannak rá az egyik AQ erődítmény lerohanása közben, ami vezérük, Omar "The Wolf" Sulaman rejtekhelyét fedte fel...



A történet egyre kuszább lesz és egyre izgalmasabb, változatos helyszínekkel, illetve szituációkkal, amik megkövetelik a gondolkodást, nem csak az ész nélküli darálást, ugyanis a legtöbbször elég hamar elfogy a lőszerünk. Meg lehet oldani a dolgot úgyis, hogy csak egy golyót lősz ki egy ellenségre, de néha a helyzet megköveteli, hogy átkapcsold a tűzváltókart a "buli" opcióra. Szinte mindenkinek a vágyait kielégíti a single, van lopakodás, sniperes pálya is, logikai rész, na meg a nagy szabású csaták is, ahol össze-vissza röpködnek a golyók. Amit úgymond észrevettem, hogy a majdnem legnehezebb fokozaton az enemy nagyon szeretett gránátokat dobálni, amit én nagyon szívesen vissza is dobtam nekik, mondván: "Ne ide szemetelj már hogy a csatkai Szűz Mária áldjon meg Téged!" (természetesen nem ez a verzió visszhangzott a fejemben, amikor már a sokadik gránátot kaptam a lábam alá...). Szóval az AI úgymond használja az eszét, pl. fedezékről-fedezékre futnak, ahonnan ha látják, hogy te is fedezék mögött vagy, akkor megkínálnak egy kis gránáttal, ha meg kinézel, akkor meg egy kis ólommal. Mondjuk szomorú is lenne, ha nem így viselkedne az AI, főleg nem mai viszonylatba nézve, ahol már majdnem a legócskább játékokban is okosak a mesterséges ellenfelek. Sok-sok fegyvert vehetünk magunkhoz a single során, sőt, egyszer lesz, hogy egy hat lövetű gránát vetővel kezdjük az egyik pályát, és tőle pár lépésre felvehetünk egy Minigunt, amibe túl kevés lőszer van, hogy rendesen kiélvezhető legyen, ergó egy rövid időre a Terminátor bőrébe bújhatsz.


A multiplayer része okés, nem annyira gázos, mint amennyire számítottam rá, és most így utólag belegondolva, jobban bejött, mint a World War II-nek a multija (nem csak a fegyverek vagy a játékmódok miatt), de talán nyugodtan mondható rá, hogy ugyanaz, mint az MW2 multija, és itt jön az a bizonyos rész, ami nem tetszik. Forradalmi újításként került a játékba a mount rendszer az egész játékban (SP+COOP+MP), ami tulajdonképp annyit tesz, hogy bármilyen derék magasságtól feljebb levő sík felületre le tudsz támasztani. Ez szép és jó, csak legalábbis amit eddig én tapasztaltam, a játékosok 80%-a ezt az opciót nem használja ki, legalábbis nem láttam embereket letámasztva és úgy lőni, csak a szokásos futkározós SMG-s mocskokat. Természetesen akinek nem inge, ne vegye magára, de azért érdekes, hogy simán lehetne lassabb menetű az egész játék, de valahogy ettől a hagyománytól nem tud elszakadni a CoD. Eleve belegondolva nem szabadna annyit sebeznie egy SMG-nek, mint mondjuk egy LMG-nek, amiket ráadásul csak úgy tudsz használni effektíven a játékban, hogy letámasztassz. Lehet, hogy bennem van a hiba, sőt, egész biztos, hogy én vagyok sokkal lassabb, szóval ez a rész úgymond csak a személyes tapasztalatomat akarná tükrözni. Ez van.


Újdonságok terén nincs elhangyagolva az új rész. A Gunsmith névre hallgató fegyver összerakósdi egyedinek mondható, legalábbis ahogy az IW azt megálmodta. Minden fegyverre egyidejűleg 5 kiegészítőt rakhatunk, de több átszerelhető része is van. Teszem azt adott egy MP5-ös géppisztoly: lecserélhető a csőszájfék, az előagy, a pisztoly markolat, a tus, továbbá rakható rá más optikai irányzék is. Továbbá minden fegyvernek van egy perk slotja is, amivel kicsit erősíthetjük a lőszereinket, pl. okozhatunk vérzést az enemynek, amivel késleltetni tudjuk a HP regenerációját, vagy messzebbről láthatjuk a névtábláját, gyorsabb melee ütés, stb. Rengeteg modifikáció van, amik közül mazsolázhatunk, egyetlen akadálya a fegyverrel való szint limit. Amit biztosra nem tudok eddig, hogy presztízs mód van-e és hogy mennyi a max. szint. A killstreakek itt sem maradtak el, és nagyjából ugyanazok a killstreakek vannak, mint az MW2-be: UAV, Counter-UAV, Chopper Gunner, Precision Airstrike, Care Package, Sentry Gun, Emergency Airdrop, Harrier Strike (ez most VTOL Jetként van jelen), Support HELO, Gunship (AC-130), Advanced UAV és még pár újdonság, de azokról nem lőném le a poént. Van még egy látványos killstreak, amit 15 kill után lehet lehívni: ez a Juggernaut, egy olyan páncélruha, amiben dög nehezek vagyunk, viszont cserébe két lábon járó halálosztók leszünk. Class perkek is nagyjából ugyanazok, van Cold Blooded, és annak a párja, ami most a Ghost nevet kapta. Ami még újításnak számít, az a Field Upgradek: ezek idő alapú képességek, amik többé-kevésbé ki tudja egészíteni az életben maradásod. Itt található meg a Dead Silence is (hangtalan futás), viszont csak egy darabig lehet aktív, viszont ha sikerül ölnöd addig, amíg aktív a képesség, akkor resetel az idő és újra kezdi az aktív időt. Balról-jobbra a Field Upgradek: Munitions Box, Recon Drone, Dead Silence, Stopping Power, Trophy System, Deployable Cover, Tactical Insertion, EMP Drone és Weapon Drop.


Egy szó, mint száz, a 2019-es Modern Warfare friss vért pumpált a Call of Duty ereibe, és feltételezhetően lesz Modern Warfare 2 is, viszont annak a résznek már sok mindent kell letennie az asztalra, de láthatták azok, akik kipróbálták az Open Bétát, hogy mire képes még mindig az Infinity Ward és alakulata (Sledgehammer Games, Raven Software, Highmoon Studios, Beenox). A multi több száz órára biztos, hogy leköti a régi veteránokat és az újonnan érkezetteket is.

Review score
9/10
Captain Price visszatérése a Call of Duty világába majdnem tökéletesen sikerült, de még így is nagyobb sikert aratott, mint elődjei.

A játékot a Magnew Games biztosította.

Összes oldalmegjelenítés