Project Genom - Előzetes


Bepillantást nyertünk egy készülőben lévő sci-fi MMORPG-be...

Manapság rengeteg MMORPG bolyong odakint az éterben. Nincs olyan nap, hogy ne jönne egy újabb hír valamilyen MMO-ról, így már unalmassá is vállhat lassan ez a tömérdektelen mennyiségű játék. Eleinte ezek a játékok fizetősek voltak, ami annyit jelentett, hogy a játék alapját meg kellett vegyük egy nagyobb összegért, ami egy havi játék időt tartalmazott, és ahhoz, hogy tovább játszhassunk vele, venni kellett egy Game Card-nak nevezett kártyát, amivel megtudtuk hosszabbítani az "előfizetésünket". A minden gamer által jól ismert World of Warcraft több éven keresztül tartotta az egy millió fölötti játékos számukat az előbb említett módszerrel, és ez volt sok játék fejlesztő számára a motiváció, ami útba igazította őket. A mai teszt alany egy igen furcsa MMORPG-nek, illetve MMOTPS-nek ígérkezik, főleg, hogy szinte alig van benne tartalom a jelenlegi állapota alapján, de ha egyszer kész lesz, akkor feltehetőleg ott lesz az élmezőnyben. Bemutatkozik a Project Genom.

A játék történetét elég nagy homály övezi eddig, de nagyjából ez lesz (a jelenlegi álláspont szerint): a hajót, amivel érkeztünk egy ismeretlen faj szállta meg. Mindenki, aki érintkezett a szörnyekkel, feltehetőleg fertőzött. Az "ébredésünkkor" az egyik tiszt figyelmeztet minket arra, hogy a hely, ahol jelenleg tartózkodunk, tele van bogarakkal, és jobb lesz, ha minnél előbb elindulunk. Sajnos a történet itt véget is ér, innentől nem áll másból a játék, mint menj ide, csináld meg ezt, vidd el azt oda, stb. A játék jelenlegi fázisa ott tart, hogy a grafikai motor kész van, és most "népesítik" a játékot NPC-kkel, küldetésekkel és mind azzal, ami miatt érdekessé váljon. Sajnos elég szomorú voltam, amikor kiléptem pár óra után a játékból, mert az első benyomásra azt hittem, hogy egy Mass Effect és a Firefall játékok keverékét próbálják megalkotni, de a jelenlegi állapot szerint nehéz megmondani, hogy mivé fog vállni a jövőben. A játékot beharangozó videók alapján sok minden fog még a játékba belekerülni: járművek, robotok, űrhajók, nyersanyag feldolgozók (ezzel tudjuk saját magunk termelni a craftoláshoz szükséges nyersanyagokat), mutálódó szörnyek, saját DNSünk manipulálása (át tudjuk alakítani a testünket több féle képpen, lehetünk színtiszta szörny, vagy robot), képesek leszünk a saját űrhajónkat megépíteni darabokból, egy hatalmas és veszélyes bolygón kell túlélnünk majd, és még sok be nem jelentett dolgot várhatunk a Project Genomtól.


A játékmenet egyszerűnek mutatkozik, látszódik is rajta, hogy nem akarták túl bonyolítani az átlagos MMO-khoz képest: mész, célzol, lősz, lootolsz. Nem kell nyomkodni az 1, 2, 3-at, hogy lőhessünk, minden a megszokott TPS-ekhez (igen, a játék TPS nézetes lesz), vagyis az egérrel irányítjuk a kamerát állandóan, bal klikk lövés, jobb klikk másodlagos tüzelés/zoom. Említettem, hogy a játék egy Mass Effect - Firefall keveréknek tűnt elsőre, és ezt több indokkal is alá tudnám támasztani: a játék kinézetre elég ME hangulatú, ugyan a közelébe sem ér a jelenlegi állapot miatt. Az FF vonást viszont a kinti környezet illeti, na meg néhány ötlet (gondolok itt a nyersanyag feldolgozókra) is ebből a játékból jött szerintem. Ami viszont nem megszokott, az a felődési rendszer: 12 féle talent közül választhatunk, ami még plusszba több ágra bomlik (pl. Armor Masterynél több féle páncél közül dönthetünk, hogy melyiket akarjuk hordani: Assault Armor, Commando Armor illetve Tactical Armor; Weapon Masterynél pisztoly, sörétes, gép karabély, mesterlövész, harci pengék, illetve bot fegyverek). Külön érdekességnek megemlíteném, amit eddig nem nagyon láttam egyetlen játékban sem: a sörétes masterynél lehetőségünk lesz kinyitni a Dual Shotgun masteryt.


Kicsit kitérnék a grafikai részére is. A játék a még fejlesztés alatt álló Unreal Engine 4-et használja, ami a jelenlegi állapotában még nem stabil, így feltételezem emiatt sem fejlődik abban az ütemben, hogy le tudjon foglalni jelen állapotában a játék. A menü rendszer kezdetleges, csak a grafikát tudjuk állítani, de még ez is kicsit furcsa, mivel alig változik valamit a grafika Low és Epic között. Látvány világra nem lehet panasz, mivel akinek bejön a sci-fi világ, egész biztos lenyűgözőnek fogja találni a játékot ebből a szempontból, és ahogy eddig láttam, minden textúrát és játékbeli elemet jól átgondoltan és alaposan készítettek el. Feltehetőleg a grafika a jövőben még változni fog, mivel még nincs kész maga a graf. motor se, mert epic beállításon is elég hanyagnak néz ki maga a renderer (más UE4 játékban már látni lehetett, hogy mire is képes, pl. ARK: Survival Evolved), valószínűleg arra várnak, hogy befejezzék a fejlesztését. Optimalizálásról még nem szeretnék még nyilatkozni, mivel még egy félkész engine van alatta, így sokat fog még változni. Egyetlen nagy negatívuma a játéknak, hogy mivel a fejlesztők oroszok, ezért a játék alapból oroszul jött ki, így a szinkron hangok oroszul vannak, viszont a szövegezés nagyobb részt már angol.


Összességében úgy éreztem pár óra után, hogy a játék kb. 25%-a van még csak kész, vagy még kevesebb, sajnos ezt még nem nagyon merem ajánlani senkinek sem, mivel 1-2 óra alatt végig lehet járni az eddig elkészített játékot. Mivel a játék még fejlesztés alatt áll, ezért Steamre Early Access státuszt kapott, és valamiért csak a hivatalos weboldalon keresztül vehetjük meg a játékot egyenlőre (itt), Steames oldalát pedig itt tekinthetitek meg. Több féle Founders Pack közül válogathatunk, ami a kezdetleges Basic Packtól (19,99$: egy garantált digitális kódot a teljes játékhoz és néhány bónusz cuccot tartalmaz) egészen a Golden Packig (119,99$: garantált alfa, béta tesztelési lehetőség, illetve rengeteg játékbeli bónusz) terjed. Egyenlőre nincs hír arról, hogy a játék Free-to-Play státuszba fog-e kerülni megjelenéskor.

Köszönjük ezúton is a NeuronHaze fejlesztő csapatának a lehetőséget!

Hasonló játékok: Firefall, Warframe, és a sok más ehhez hasonló MMORPG

A játékot beharangozó trailer:

Összes oldalmegjelenítés