Paragon - Előzetes

Egy jó kis Unreal Tour..., akarom mondani, itt az új Paragon...


Paragon. Hát kellett ez nekünk? Az Epic Games szerint minden további nélkül. A kiérdemelt Unreal Tournament-re még mindig várnunk kell, ha érdemes rá egyáltalán, de helyette kaptunk egy nagyon hasonló, ám új stílussal felruházott játékot, ez pedig a Paragon. Maga az alkotás egy 15 éves tinilány, aki a VIVA meg MTV-ről próbálja megalkotni saját világszemléletét és kialakítani a szokásait. Amit a tv-ben lát, azt próbálja lemásolni, de akármit is tesz, az mindig csak egy koppintás lesz. Visszahelyettesítve a képletet: a Paragon látja, hogy a mai nagy divatos játékcímek top listás királyai szinte mind egy szálig MOBA játék, valamint az MMO FPS-ek is némi rivalda fénynek örvendek, szóval mit tesz az Epic Games? Egybe mossa az egészet. Ja, kihagytam a kártyajátékokat, mert bizony itt lapokat is gyűjtögetnünk kell.


Az igazság az, hogy nincs semmi, ami újdonság lenne. Talán maga a játék nézete kiemelkedő a TPS rendszerrel, de ezt a Smite-ban már láttuk. Ugyanúgy, mint minden tipikus MOBA játékban, itt is az aréna 3+1 ösvényből áll: alsó, felső, középső és természetesen a jungle. Én úgy tapasztaltam, hogy igazi META még nem nagyon alakult ki, tehát fixen még nincs megszokva, hogy a különböző pozíciókban milyen karakterek játszanak. Maga a játékmenet már egy egészen más tészta. Úgy gondolom, hogy két szék közül a padló az, amin a Paragon most fetreng, mint a hátára borult bogár. Meg is magyarázom miért. TPS nézetben kapunk egy célkeresztet, szóval jó lövöldözős játék módjára célzunk majd klikk vagy valamelyik gomb, ami aktiválja a képességeinket. Vannak távolsági és közelharci lények is, de a lényeg, hogy minden nagyon lassú. Kevesebb, mint 1 másodperc a támadási sebességünk, valamint a lő táv is kicsi. Én úgy veszem ki, hogy hiába vannak tankok, eredendően egy lövöldözős MOBA játék lenne a Paragon. Ahhoz viszont, hogy ezt élvezzük, nagyon nagyon lassú a játékmenet. A minionokat lassan lehet elpusztítani, a turretekről ne is beszéljük, ha meg találkozunk egy ellenféllel, egymással szemben táncolunk és másodpercenként lövögetjük egymást. Persze a Smite is hasonló cipőben jár, de ott azért a harc kicsit pörgősebb, ezért élvezetesebb is. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy a Paragon még csak alfa tesztelés alatt van, szóval minden változhat az elkövetkező x hónapban. Jó MOBA játék révén viszont ingyenesen játszható lesz, sőt, rögtön konzolra is megkapjuk.


Tapasztalataim alapján az ilyen típusú játékok akkor fogják meg a legjobban az embert, ha egyszerűen átlátható a rendszerük. Lássd: Heroes of the Storm. Kiöregedtünk már abból a korból, amelyikben csak 1-2 MOBA játék volt és már lusták vagyunk újat tanulni, pláne ha egy másikban több ezer meccsünk van. Éppen ezért az új játékok alap követelménye a gyors betanulás. A Paragon erre számos lehetőséget kínál: megannyi magyarázó opció van a gyakorló meccseken, bár zavaró, hogy miközben olvassuk a leírásokat, a háttérben folyik az akció, így mire kimegyünk harcolni, hiába csak gép ellen próbálkozunk, szinthátrányból kezdünk. És nem szabad elfeledni, hogy MOBA játékról van szó, szóval hiába megyünk bele az ellenfél arcába és adjunk neki a headshot-ot, nem fog egykönnyen meghalni. Mivel ingyenes lesz, így valamilyen biznisz profilt csak ki kellett alakítania az Epic Games-nek. Természetesen lesznek skinek dögivel, amik rá is férnek a játékra, hiszen jelenleg a skin annyit jelent, hogy más színűek a hősök, valamint ott van ez a bizonyos kártyagyűjtögetés. Ha szintet lépünk, kapunk egy jutalom csomagot és természetesen pénzért is vehetünk bőven. Ezeknek a lényege, hogy a tárgyak, amiket megvásárolunk a harc során, rendelkeznek passzív kiegészítésekkel: több sebzés, valamilyen aktiválható képesség, stb., viszont csak akkor tehetjük be őket, ha kártyaként megszereztük. Rengeteg lap áll rendelkezésünkre, szóval az nem  opció, hogy veszünk egy tárgyat és a 283 lehetőség közül választunk valamit, szóval össze kell raknunk egy paklit, amiből mazsolázhatunk. 5 féle típus van, ezek felelnek meg a hősök stílusának, ami tank, 2 sebző és egy támogató jellem. Természetesen limitált mennyiségű paklink lehet, de egy kis mikrótranzakcióval ez is bővülhet.


19 hős áll rendelkezésünkre, ami elég kevés, arról nem is beszélve, hogy VÉGRE ugyanazt a karaktert nem lehet mind a két csapatnak elhoznia semmilyen játékmódban. De utálok magam ellen küzdeni. Hangsúlyozom viszont, hogy ez csak alfa teszt, rohamosan nő a karakter bázis, jelenleg is készülőben van egy új. Én azt gondoltam az első percek után, mikor ráeszméltem a játék lassúságára, hogy unalmas képességekkel leszek körülvéve, amilyeneket már szinte minden MOBA alkotásban láttam. Szerencsére csalódtam, hiszen az ability-k rendkívül színesek és látványosak. Utólag meg is barátkoztam a játékmenet sebességével, a Paragon-ban tényleg meg kell küzdeni és izzadni a győzelemért.


Kicsit csalódtam még a hangokban. A zene felejthető, a karakterek meg nem pofáznak minden második kattintásnál, amit én személy szerint hiányoltam. Ellenben a grafika, az fenomenális. Unreal Engine 4, mi más lenne. Azt hittem, hogy temethetem majd el a gépemet pár meccs után, mert a nagy erőkifejtésben még a monitorom is megolvad, de nem. Tökéletesen optimalizált és a finomításra sok lehetőség van. Alacsonyabb gépeken is simán elfut, bár nem max grafikán az tény, de a játék ennek ellenére minimumon és szép. Meg kell hagyni, hogy minden karakter, az összes textúra, a színek és maguk a pálya elemek is arról árulkodnak, hogy ez inkább Unreal MOBA Tournament, mint egy új nevű Paragon, de ez inkább csak mókás, mint gond.


Sokat szidtam a játékot, de összességében én kellemeset csalódtam. Remek dizájnt kaptunk és a rohamosan fejlődő karakterek is nagyon ötletesek. Szerencsére nem kell megvennünk őket, szinthez van kötve az, hogy mikor lehet velük játszani, ellenben mindegyik fejlődik, ami valamilyen passzív hatást biztosítanak. Győzelmenként kapunk fiktív pénzt, és ezt a magasabb hősszint fejlesztésére lehet áldozni, ugyanis, hogy elérhetővé váljon a master fokozat, perkálni kell. Ezt megtehetjük valós pénzért is, ezzel is meggyorsítva a folyamatot. A játék tehát ingyenes lesz, de egyelőre kérdés, hogy a kártyarendszer mennyire lesz pay to win. Megvehetjük őket reputációért, ami a meccsekből szerzett fizető eszköz, és egyébként nem is olyan drágák, de így nem marad pénz a hősök fejlesztésére, ami már inkább egy nagyobb összeg. Mindent meg lehet kerülni a valós fizetéssel, így pénzért jó nagy előnyhöz lehet jutni. Az, hogy a skill számít majd jobban vagy a menő tárgyak, az alfa teszt alatt kiderül, és reméljük jól optimalizált lesz a rendszer. Úgy vélem inkább azok fogják szeretni a Paragon-t, akik csak konzolon szeretnek játszani. Nekik egy új MOBA izgalmakkal teli, míg a PC-s játékosoknak egy újabb kenyér morzsa. Persze az Epic Games játékára mindenkinek fel kell figyelni, de hogy maradandót alkotnak-e? Majd eldöntitek Ti!

Összes oldalmegjelenítés