TASTEE: Lethal Tactics - Teszt


Megnéztük mit tud az XCOM-ra hasonlító körökre osztott stratégiai játékot...

Gondolom amikor elolvastátok a játék címét, furcsán néztetek, hogy miként jön össze a tasty (ízletes) szó a halálos taktikával. A SkyBox Labs fejlesztő csapata biztosan ismerős lesz számotokra, hiszen ők készítették el az Age of Mythology kibővített változatát, ami visszahozta a sokak által órákon át nyüstölt klasszikust a modern PC-kre. A magukat indie fejlesztőknek titulált csapat most egy új játékot készül kiadni, amiről nekem azonnal a Jagged Alliance Online jutott eszembe, amit én személy szerint a vicc kategóriába tudtam csak sorolni, amikor először kipróbáltam, így nem sok reményt tudtam fűzni a játékhoz. Egyesek szerint inkább az XCOM: Enemy Unknown-ra hasonlít, de én nem mernék ilyet kijelenteni, főleg, hogy az XCOM csuklóból leveri ezt a játékot, bármilyen szempont szerint is kéne összehasonlítani a két játékot, ezért is kötöttem össze inkább a JAO-val.


A történet így szól: Amerika határain furcsa dolgok történnek. A felderítő egységek beszámolói számos illegális tevékenységről számoltak be: fegyver, drog és ember kereskedelemről. A kormány a Mexikóval kötött megállapodás miatt nem tud beavatkozni, ám egy titkos társaság magán akcióba kezd, és egy titkos csapat összeállítására adja a fejét, akiknek semmi és senki nem parancsol. A csapat vezéreként nekünk lesz a feladatunk, hogy zsoldosokat béreljünk fel, és az ő segítségükkel felderítsük, majd kiiktassuk a személyt, aki feltételezhetően irányítja a rossz fiúkat, akit a helybéli emberek csak Cowboynak hívnak.


Maga a játék nem túl bonyolult. A játék egy körökre osztott taktikai-stratégiai játék, tehát lesz időnk kitervelni, hogy mégis mit akarunk. Emberünket kiválasztva megadjuk, hogy hova menjen vagy mit csináljon, aztán ha megvagyunk, a parancsok kiadása gombra rábökve megnézhetjük, hogy mi fog történni embereinkkel a következő körig. Leegyszerűsítve erről szól a játékmenet, ám ettől azért összetettebb. Karaktereink név szerint: Gunman, Sniper, Bomber és Shotgunner. Több féle parancsot adhatunk ki embereinknek, amitől még taktikusabbá válik a játék, és érdekesebbé is, mint a legtöbb ilyesmi stílusú játék. Első lépésként el kell döntenünk, hogy emberünk milyen parancsot hajtson végre: menjen oda, ahova megadjuk; nézzen az adott irányba; egy megadott időtartamig lőjjön vaktába a megadott irányba; gugoljon le vagy álljon fel; sprinteljen a megadott pontig; és egyes emberek specialitását is használhatjuk, amiket a küldetés után kapott csillagokat felhasználva tudjuk kinyitni karakterjeinknél (pl. Gunmannek lesz egy szenzor labdája, ami egy bizonyos körön belül felderíti az ellenséget; vagy Bomber gránátvetőjével szabadon tüzelhetünk, így kihasználhatjuk a gránát területi sebzését). A jelenlegi kör véglegesítése előtt megnézhetjük a Preview gomb segítségével, hogy egységeinkkel mi fog történni, ami jó dolog, de egyben átok is, mert az ellenség mozgását nem láthatjuk a Preview közben. Sokszor fordult már velem elő a játék során, hogy Preview nézetben minden tökéletesnek nézett ki, ám a véglegesítésnél az AI sokszor keresztbe tett, és kezdhettem elölről az egészet, szóval vagy párossával közlekedve kell mozgatni embereinket, hogy fedezzék egymást, vagy bomba biztos pozícióból kell kémlelni a terepet. Vegyes érzések tömboltak bennem, amikor megláttam, hogy a kör véglegesítésénél az ellenség is ugyanúgy mozog, és nem úgy, mint ahogy az XCOM-ban oldották meg, hogy egy kör két részből áll, aminek első felében a játékos cselekedik, a másik felében pedig a gép; másik példaként a Jagged Alliance-t tudom felhozni, ahol szintén hasonló a rendszer, csak ott a harcon kívül valós időben mozoghatunk, ám ha észrevesznek, akkor átvált körökre osztott módba, ami kiválóan működött. Úgy érzem emiatt fog elvérezni a játék, mivel a kör véglegesítésekor már nem adhatunk más utasítást az embereinknek, ami rengetegszer az egység halálát fogja eredményezni. 


A játékban más játékmódok is találhatóak: Skirmish mód és Multiplayer (1v1). A Multiplayert meccs nagyjából ugyanúgy zajlik, mint egy szokványos gépi ellenfél ellen játszott meccs, egy nagy csavarral. A meccs alatt bármelyik fél elhagyhatja a játékot, és bármikor vissza is mehet. Ez nagyjából annyit takar, hogy mivel egy kör csak akkor véglegesítődik, ha mindkét fél készen áll arra, hogy a következő kör jöjjön, és ha kilép az ellenfél, vagy mi kilépünk, akkor az adott kör addig fog állni, amíg mi rá nem nyomunk a véglegesítés gombra. Példának felvázolok egy egyszerű meccset: az X nevű személy az Y nevű személlyel játszik már 5 perce, de Y-nak ki kell lépnie a játékból, mert más dolga akadt. A játékban maradt X személy ekkor ugyanúgy kiadhatja az utasításokat karakterjeinek, mint normális esetben, ellenben csak akkor lesz következő kör, ha Y visszacsatlakozik a játékba, és ő is véglegesíti a jelenlegi kör lépéseit. Erre a fejlesztők azt találták ki, hogy minden lépést, amit a meccs közben lépnek a játékosok online rögzítik azt, és a meccset akár úgy is végig játszhatják, hogy X visszalép a meccsbe, véglegesíti lépéseit, kilép, majd Y belép egy másik időpontban, majd ő is véglegsíti lépéseit, és ekkor megy végbe a jelenlegi kör. Természetesen amikor X visszalép a meccsbe, látni fogja, ha az előző kör végbe ment, ugyanis külön funkcióként berakták, hogy visszanézhetjük az előző lépéseinket. Belegondolva kicsit furcsának tűnik, de innovatív, mivel én eddig nem találkoztam még hasonlóval. A Skirmish mód egy az egyben ugyanaz, mint a Mission mód, csak itt megadhatjuk, hogy milyen pályán játszunk, és mennyi ellenfél ellen akarunk harcolni, illetve mi mennyien legyünk (1-től 6-ig).


Pár szóban megemlíteném a látványt, a grafikát és a hangokat. A játék látvány világa nem túl pazar, és nem mondhatom azt, hogy indie játékhoz képest szép, mert ahogy tapasztaltam ez a része vagy el volt hanyagolva, vagy direkt ilyenre sikerült, de a lényeg, hogy ez is sokak számára döntő tényező, de röviden annyit tudok mondani, hogy egy kicsit Borderlands beütésűek a karakterek. A játék engineje Unity, ami már manapság az indie fejlesztők számára szent biblia, de sajnos megint csak a negatívumok táborát erősíti, és ebből kifakadóan feltételezem, hogy ez az első olyan játékuk, amit ezzel a motorral készítettek. Ezért is hasonlítottam a bevezetőben a Jagged Alliance Online-hoz, mert kb. abba a kategóriába van. A hangokkal csak annyi problémám volt, hogy ez a része egy kicsit karakteresebbé tehette volna a játékot azzal, hogy pl. az átvezetőkben az éppen beszélő karakternek emberi hangot is adnak, ugyanez elmondható az irányítható karakterekről is.


Összességében a játék számomra nem volt valami nagy élmény, pedig a játék bemutató videójában egész pofásan nézett ki, de úgy érzem, ez a játék még koránt sincs végleges, kiadható állapotban. Ezt az érzést tovább erősíti az is, hogy a játékot már háromszor próbálták kiadni, természetesen mind háromszor a nevét is megváltoztatták, szóval már itt látszik, hogy maguk a fejlesztők se voltak biztosak benne, hogy ez a játék meglátja a Nap világot. A játék Május 10.-én lépett ki az Early Accessből, és a jelenlegi árazása szerint 15 euroért vehetitek meg. A játékot legegyszerűbben Steamről vehetitek meg, aminek oldalát itt tekinthetitek meg.

A Hungamer értékelése a TASTEE: Lethal Tactics c. játékról:

Pros.:

+ innovatív multiplayer
+ előre megnézhetjük, hogy mi fog történni a Preview segítségével

Cons.:

- nem túl látványos
- szinkron hang hiánya
- grafika lehetett volna jobb is

Értékelés
 7Játékmenet: 
Egyszerűnek néz ki, de mégis vannak dolgok, amik fejfájást okoznak, mint pl. a Preview nézetben nem láthatjuk, hogy ellenségünk merre fog mozogni, így a kör véglegesítésekor sokszor érhet minket meglepetés.
 6Hangulat: 
Sajnos a játék ezen része gyengére sikerült, pedig ennek kellene lennie a legerősebbnek lennie, ha már a többit elhanyagolják.
 6Grafika: 
Nem igazán tudtam eldönteni, hogy most szándékosan néz így ki a játék, vagy csak azért, mert az első olyan játékuk, amit Unity-val csináltak.
5Hangok: 
Ez volt számomra a hab a tortán. Szinkron hangok nélkül leginkább egy báb színházra hasonlított a játék átvezető videója.
 8Szavatosság:
A multiplayer az egyedüli olyan dolog, ami talán érdekessé teszi a játékot, de mivel ott is fenn áll az a bizonyos dolog, hogy egyszerre megy végbe a két fél lépése, ezért egész biztosan sokan lesznek úgy vele, hogy a fenébe vele, és instant bezárják a játékot. 
Review score
 6,4
A TASTEE: Lethal Tactics c. körökre osztott taktikai/stratégiai játék számomra nem volt túl lenyűgöző, és a játék adottságai miatt nagyon réteg játék lett belőle.

Összes oldalmegjelenítés