Battlefleet Gothic: Armada - Előzetes

Csak egy kis béta...

Annyi potenciál van a Warhammer játékok terén, a különböző fejlesztői csapatok valahogy mégis megragadtak ugyan annál a stílusnál. Mind a két univerzumban leginkább stratégiai és taktikai játékokat kapunk, amik egyébként jók és szórakoztatóak, de felüdülés lenne, ha többször szakadnának el ettől a vonaltól. Persze ott van a Spacemarines, a Vermintide és az Eternal Crusade, ami hirtelen eszembe jutott, de lényegében mindig egy digitális táblajátékot kapunk. R.I.P. Age of Reckoning és Dark Millenium. Ne értsetek félre, jó játékok jelennek meg, de az tény, hogy nehezen távolodnak el a társasjáték elemeitől. És „sajnos” nincs ez másképpen a Battlefleet Gothic: Armada-val sem. Alkalmunk volt kipróbálni a béta verziót, és mivel március végén jelenik meg, nem szándékozom túl sokat írni a játékról, mert hamarosan teljes egészében is tesztelni fogom, de azért elhintek pár morzsát.


Az első videók után rögtön szerelembe estem. A Warhammer 40k univerzuma mindig is a gyengém volt, ráadásul ez lesz az első olyan játék, amely az űrhajókra épít, szóval rögtön megtetszett. Azt hittem, hogy nagy hatalmas teret bejárva kell majd szétdarabolni azok seregét, akik megtagadják az Istencsászár uralmát, de ebben csalódnom kellett. A Battlefleet Gothic: Armada átemeli azokat a tulajdonságokat, amiket a Games Workshop korábban szabályként állított fel a táblásjáték kapcsán és nagyjából megint egy stratégiai cuccot kapunk. Úgy gondoltam olyasmi lesz, mint a Blood Bowl 2, csak az űrben, de ebben is tévedtem.


A lényeg az, hogy hatalmas hadihajókat irányítunk és célunk, hogy megöljük az ellenfeleinket. Erre szolgál egy harctér, ahol a cselekmények folynak. Ez azt jelenti, hogy nincsen nagy bejárható űr, hanem minden pálya egy meghatározott méretű csatatér. Persze nem úgy működnek a dolgok, hogy látjuk mit csinál az ellenfelünk és körönként cselekszünk. Minden valós időben történik és a harc kimenetelét nagyban befolyásolja, hogy mennyire gondolkodjuk túl a másikat. Négy faj kapott szerepet, bár a bétában csak az első kettővel próbálkozhatunk: emberek, a káosz, „ókok” és az eldák. Mind a négynek más típusú hajóik vannak és természetesen más erősségük és gyengeségük. Az apró fregattoktól a hatalmas rombolókig minden osztály megtalálható és ezeket számos módon tuningolhatjuk, ami talán a játék legmeghatározóbb része.


A harcok során az első dolgunk, hogy a viszonylag nagy pályán, megtaláljuk az ellenfeleinket. Amíg nem mutatja meg magát a radaron a másik, addig lövésünk sincs ki hol van, ezenkívül vannak álcázó berendezések és olyan pályaelemek, mint a porköd, amibe ha belr állunk, akkor elrejt a szemek elöl. Egyszerre több hajót irányítunk és ahogy sikereket érünk el a győzelmekkel, szintet is lépünk, minek hatására még több hajónak adunk parancsot és nagyobb fejlesztéseket is vásárolhatunk. Nem is muszáj mindent nekünk mozgatni, hiszen szinte teljesen automatizálni tudjuk a többi egységünket többféle paraméter beállításával, de a speciális képességeket csak mi tudjuk aktiválni. Legénységet tudunk küldeni az ellenséges űrhajóra, akik tönkretesznek valamit a fedélzeten, vagy vonzónyalábbal belehúzhatjuk az aknamezőbe azokat, akiket nem akarunk, hogy éljenek. Móka is szórakozás.


Mind ezt izgalmassá teszi a valós idő. Tehát nincsenek körök, nincs az, hogy megmondom mi történjék és várom, hogy mit lép az ellenfél, mindenre figyelni kell és kezelni. Persze van opció az idő lelassítására, hogy jobban áttudjuk gondolni a dolgainkat és ez sokat segít is, de alapjában pörgőssé teszi a harcokat a folyamatosan folyó játék. Kampány módban sajnos csak ez embereket tudjuk irányítani és feladatunk, hogy megtisztítsuk a Gothic rendszert mindenki mástól. Itt különböző küldetések várnak ránk, tehát nem csak az ellenség likvidálása, hanem olykor felfedezni kell valamit vagy megvédeni. Megtalálható egy skirmish mód is, ahol már választhatunk a 4 faj között és random küldetések során építhetjük fel a hajóinkat és válhatunk a rendszer legerősebb admirálisává, valamint ott az online felület, ami nem annyira szabad, mint a gép elleni harcrendszer, hanem a táblajáték szigorú szabályait követi.



Egyelőre ennyi érhető el Battlefleet Gotchir: Armada-ból, ami nem sok. Ha nem próbálkozunk a skirmish-sel, akkor nagyjából 1 óra tartalom van benne, de hamarosan megjelenik a játék, szóval ez ne akadályozzon meg senkit a vásárlásban. A Tindalos Interactive fejlesztői csapatának nem idegen a stratégiai játékok világa, övékké a tavaly megjelent Etherium, ami szintén próbált szakítani a stílus alapjaival, több-kevesebb sikerrel. Még egyszer mondom, egyelőre csak a játék béta verziója elérhető, de még a hónapban megjelenik, és akkor egy szaftosabb tesztet olvashattok majd róla! Addig is csekkoljátok Steam-en, és örökké éljen az Istencsászár!

Összes oldalmegjelenítés