Sheltered - Teszt

A poszt-apokaliptikus Sims...

Rögtön felcsillant a szemem a Sheltered láttán. Nagyon szeretem a pixel grafikát és a játék egy igen hangulatos stílusát használja ennek, ezenkívül ott a poszt-apokaliptikus háttér, ami csak megfűszerezi az egészet. Bár utóbbi igen veszélyes alapanyag, hiszen talán állíthatom azt, hogy telített a piac, szóval nehéz egyedit alkotni vele. Ezen alkotás kapcsán viszont azt mondhatom, hogy nem nyúltak mellé a fejlesztők, akik között a nagy múltú, ám beskatulyázott Team 17 is ott van. Sokan mondják egyébként a Sheltered-re, hogy nagyon hajaz a This War of Mine-ra, ám mivel nekem nem volt alkalmam azzal játszani, így nincs viszonyítási alapom, ami egy tesztelő szemszögéből igen csak jó dolog, hiszen minden újnak számít. Rögtön az első percek után megállapítottam, hogy ez egy poszt-apokaliptikus Sims tulajdonképpen. A lényeg, hogy mi és a kedves családunk maradjunk életben az emberiség romjain. Felettébb szórakoztató és nemes cél.


Szóval családot kell alapítanunk, ami gyorsan megvan. Létrehozzuk a szülőket és rögtön, visszautasíthatatlanul kapunk két gyereket is. Mindenkit testre szabunk: felruházzuk, bőrszínt állítunk, nevet adunk, de még passzív képességeket is beállítunk, amiket egyébként nem lehet oly nagyon szabadon kezelni, hanem megadott listából kell kiválasztani, hogy ki mennyire legyen okos vagy éppen erős. Végezetül kiválasztunk egy háziállatot és már mehet is a túlélés. És ebben ki is merül a játék. Persze az életben maradás nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Számos dologra kell odafigyelnünk. A folyamatos fejlesztés mellett a családra is nagy ügyet kell fordítanunk. Mivel a Sims-hez hasonlítottam, ebből az adódik, hogy a Sheltered rendelkezik ezzel az élet menedzsment elemekkel, szóval azon kívül, hogy alig van kaja meg pia, figyelnünk kell arra, hogy ki fáradt, ki szomjas és egyebek, valamint utasításokat kell adnunk, mivel a családtagok nem isznak, amíg mi nem mondjuk nekik.


A játék színtere tehát egy földalatti bázis, ahol tevékenykedünk. Itt állítjuk elő az áramot, újrafelhasználjuk a vizet és ez szolgál a mindennapi menedékünknek. Természetesen rögtön az első perctől kezdve elromlik valami, ezért a folyamatos karbantartás elengedhetetlen. A Sheltered tehát rögtön az első perctől próbára tesz minket, amik közül a legnagyobb nehézség talán az, hogy mindenkire oda kell figyelni. Ha engem kérdeztek, szerintem ez egy alaphiba, nem pedig nehézség. A lényeg az, hogy mindenkinek van több féle sávja, ami megmutatja, hogy ki mennyire éhes, szomjas, jó kedvű stb., viszont ezt csak az aktuálisan kijelölt családtagnál látjuk. Ha nem kattintunk rá a gyerekekre ideig-óráig, akkor könnyen kiszáradhatnak vagy éppen éhezhetnek. Nekem jobban tetszett volna, ha mindenki adatait látjuk egyszerre, de ez az én véleményem.


Persze az élet nem csak a menedékben játszódik. Mivel minden véges, így kénytelenek vagyunk olykor kimászni a pusztaságra és ételt szerezni. Rakhatunk le csapdákat és ha szerencsénk van, egy szarvassal térünk haza, aminek a család igencsak örül, hiszen az étel problémája megoldódott egy időre, és lehet mással foglalkozni. Vagy éppen üzletelni. Nem csak mi kárhoztattunk ilyen sorsa, ezért másokkal kapcsolatba tudunk lépni. Ebben a világban viszont sokan ellenségesek, tehát az üzlet vagy éppen a vadászat maga, olykor harcba torkolhat.


Kicsit száraznak tűnik a játékmenet, de sokszor akad célunk, amiket meglehet oldani. Felüdülés valamilyen küldetés amellett, hogy túl kell élnünk, amíg lehet. Van, hogy elromlik valami véglegesen, vagy bővíteni kell a bázist. Akad egy munkapad, ahol szerelni tudunk, illetve Fallout Shelter módra új szobákkal kiegészíteni a menedéket. Van egy rádiónk, ami segítségével kommunikálni tudunk, de akad, hogy valaki segítségért csönget be. Amennyiben gondos és felelősség teljes családfők vagyunk, kimehetünk megnézni, hogy mi az ábra, de fenn áll a veszélye, hogy csapdába sétálunk.


A gyerekek egy érdekes kihívást nyújtanak a játékosoknak. Oda kell rájuk figyelni, hogy ne halljanak meg, de mivel őket úgy sem küldhetjük ki vadászni, így a szerepünk inkább rabszolgatartó, mint családfő. Etetjük és itatjuk őket, cserébe ők megszerelnek ezt-azt, de jobban megráz minket, ha a háziállatunk szenved, mint a fiatalok. Érdekes elemek keverednek az Unicube Sheltered-jében, de mindenképpen megérdemel egy próbát. Izgalmas és szórakoztató, látványilag pedig egy kellemes pixelgrafikás cucc. Sok lehetőségünk van benne és ugyanennyi kihívás is, amik leküzdése sokszor meg fog izzasztani. Szóval ha érdekel a téma, akkor kukkantsatok a Steam-re, alapítsatok családot és próbáljatok meg nem meghalni. 

Értékelés
 8.5 Játékmenet: 

Nagyon hangulatos játékmenet, melyben keveredik a kemény túlélés és a Sims elemei.
 8.5 Hangulat: 

A túlélés nehézségei feszültté tesznek, pláne, hogy nem csak magunkra, hanem a gyerekekre, az asszonyra és a háziállatra is figyelni kell, de ez nagyon kellemes izgalom.
 7.5Grafika: 

Kellemes pixelgrafika, bár semmi egyediség nincs benne.
 6.5Hangok: 

Nem rémlik semmi emlékezetes.
 8.0Szavatosság:

Az első 10-20 óra és jó pár sikertelen családi kísérlet után talán már nem olyan izgalmas a játék, de mindenképpen jó, hogy random generált a pusztaság, tehát akár-mikor érhet meglepetés.
Review score
 7.8A Sheltered egy rendkívül izgalmas játék, ahol nem csak túl kell élnünk egy poszt-apokaliptikus világot, de gondoskodnunk kell, hogy a családunkat se érje semmilyen szenvedés. 

Összes oldalmegjelenítés