Satellite Reign - Teszt


Most kiderül, hogy a régi motorosok lépést tudnak-e tartani a világgal..

Syndicate. A név hallatán egész biztos, hogy sokakban a 2012-es FPS játék jut eszébe, aminek amennyire nagy híre volt, olyan gyorsan el is merült a nagy süllyesztőbe. Na és ha azt mondanám, hogy Syndicate Wars? Le merném fogadni, hogy csak az idősebb korosztály hallott erről a játékról, mivel a hajdani Peter Molyneux csapata, a Bullfrog Productions terméke, ami 1993-ban látott nap világot. Ez a játék egy RPG alapokra épülő RTS játék volt, ahol egy titkos szervezet irányítójaként kellett négy tagú csapatunkkal célpontjainkat likvidálni. A koncepció annyira népszerű és egzotikus volt anno, hogy egy folytatást is kapott, amit a Satellite Reign atyja, Mike Diskett vezénylésével készítettek el, és a Syndicate Wars nevet kapta (továbbá jó pár fejlesztő, aki a Syndicate Wars elkészítésében kezeskedett a 5 Lives Studios-nál kötött ki, amikor megtudták, hogy Mike mire készül). Mivel jó magam nagy cyberpunk rajongó vagyok, így nem tudtam ellenállni a Satellite Reign csábításának, és sok-sok év elteltével, úgy éreztem, hogy a fejlesztők semmit sem öregedtek azóta (tudásilag).


A története nagy vonalakban hasonlít a Syndicate Wars történetére, szóval nagy dologra ne számítsunk. A játék a távoli jövőben játszódik, ahol az emberek sorsát már nem a nép irányítja. Az évek múlásával a megavállalatok vették át a szerepet az egyes feladatoknak: orvos tudomány, technológia, hadviselés, közbiztonság; és azt már mind megannyian megjósolták, hogy a jövőben az emberek a gépekkel együtt fognak harmóniában élni. Ahogyan teltek-múltak az évek, a megavállalatok úgy kezdtek el elhatalmasodni, hogy lassan már minden részvény, minden befektetett tőke egy vállalathoz folyik be: a Dracogenics-hez. Ezt a vállalatot semmi más nem érdekelte, csak az, hogy minél több hasznot húzzon az emberekből, és ezt megelégelve számtalan tűntetés, feljelentés, és más egyéb dolgok megszegésével vádolták a megavállalatot, természetesen az összes pert megnyerve minden esetből nyertesként vonul ki a színpadról. A vállalat még azt is tagadta, hogy a tudósaik a halhatatlanságot meggátoló gyógyszereket megvonta a tömeggyártástól, és mint befolyásoló eszközként akarta volna felhasználni a politika világában. Sok év után egy versenytárs bukkan fel a Dracogenics-el szemben, bár az ő módszereik messze eltérően mások. Ennek a titkos társaság vezetőjeként a játékosra hárul a feladat, hogy apránként, lépésről-lépésre tönkre tegye a feltörekvő megavállalatot.


Mint az már említve lett, a játék egy RPG alapokon fekvő RTS játék, amiből manapság rengeteg van, viszont mégis azt tudtam mondani erre a játékra, hogy igenis különbözik a többi játékhoz képest. Első neki futásra a legelső dolog, amit érdemes megemlíteni az az, hogy a játék valós időben játszódik, vagyis minden dolog egy időben történik. Amint az a gameplay videóban is látható lesz, a játéktér hatalmas, és bármikor, bárhova eljuthatunk már szinte a legelején, az mondjuk már más kérdés, hogy ha instant át szeretnénk menni egy másik város részre, akkor nem lesz könnyű dolgunk, ugyanis a határokat erősen védik, és úgy indul a játék, hogy alig van valami felszerelésünk, tehát érdemesebb minél több mindent megszerezni, illetve minél jobban felkészülni a következő városrészre (négy városrész van), ugyanis ahogy haladunk előre a küldetésekkel, úgy nehezednek az ellenfelek is. Eleinte csak könnyű páncélzatú ellenfelekkel fogunk találkozni, amikkel nem lesz probléma az egész játék során, aztán jönnek a "kalapácsfejűek", amik már páncélozottak, szóval a koncentrált tűzerőre szüksége lesz a játékosnak ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan megszabaduljon tőlük (a többi városrész is tart még meglepetést, pl. robot kutyákat, ami ha ráugrik valamelyik emberünkre, akkor harc képtelenné teszi addig, amíg valaki le nem lövi róla a kutyát). A játékost rengeteg feladattal bízzák meg, aminek elvégzése erősen ajánlott. Az egyik legfontosabb feladatok közé tartozik a városban kijelölt Relay Beacon elhelyezése, ugyanis ezeknél tudunk felszerelést adni a négy főből álló embereinknek, továbbá ezen keresztül tudunk a többi beacon-höz teleportálni, ezzel is felgyorsítva a közlekedést.


Apropó csapattagok: a csapatunk beosztása fix, tehát nincs több fajta karakter típus. Az első csapattag a Soldier, aki mint az már a nevéből is sejthető, ő a nehéz fiú, aki a legtöbb sebzést képes felfogni, és ha gáz van, akkor őt kell legelőre küldeni, hogy minden fegyvert ő rá szegezzenek, ugyanis számos tankos skillje van, amivel rengeteg sebzést tud felfogni. A második csapattag a Support, aki a csapat támogatója, ő tudja a csapattársait gyógyítani, illetve az egyik leghasznosabb skill is az ő birtokában van, ami a World Scan, vagyis a környezetünket képesek vagyunk lescannelni, legyen az arc felismerő szoftver futtatása egy emberen vagy a terminálok kábelezésének lekövetése. A harmadik csapattagunk a Hacker, akivel képesek vagyunk bárkit vagy bármit meghackelni, avagy ő tud drónokat is hívni, amivel felderíthetjük a terepet anélkül, hogy a saját bőrünket vinnénk a vásárra. Az utolsó csapattag az Infiltrator, aki tulajdonképp a snipernek is mondható, őt fogjuk a leggyakrabban használni, ha észrevétlenül és hangtalanul akarunk behatolni egy helyre anélkül, hogy vér fürdőt akarunk rendezni. Eleinte nehézkes lesz az Infiltratorral végre hajtani egy észrevétlen behatolást, mivel egyes terminálokhoz csak a Hacker tud hozzáférni (pl. kamerát kezelő terminálokhoz), tehát az első városrészbe legtöbbször két emberes behatolást kell végezni, viszont a későbbiek során bármelyik csapattagunknak adhatunk egy fej implantátumot, amivel proxy-t csinálhatunk az adott emberből, és így a Hackerrel távolról is megtudjuk majd hackelni a dolgokat (sajnos ez csak a terminálokra érvényes, ha embert vagy egy robotot akarunk hackelni, akkor azt test közelből kell majd véghez vinnünk), vagyis ha az Infiltratornek adunk egy Proxy Hacker implantátumot, akkor elég lesz már csak ő a behatoláshoz.


A játék egy érdekes koncepciója, hogy az embereinkből klónokat tudunk majd előállítani, ami annyit takar, hogy ha a harc mezőn meghal egy emberünk, akkor azt módunkban áll feléleszteni, viszont ha az előző életében volt bármilyen fajta bónusz tulajdonsága, azt elveszíti az újjáélesztéskor. Ezt úgy kell értelmezni, hogy pl. van egy Soldierünk, akinek az alap tulajdonsága az, hogy a karakter kap bónusz mozgási sebességet, élet pontokat, célzás növelést, vagy regeneratív tulajdonságot, és amikor meghal, majd újjáéled, elveszíti ezen passzív képességeket, és mint egy átlagos emberként fog visszatérni a harc mezőre a felélesztés után. Erre találta ki a 5 Lives Studios fejleszői, hogy a hacker segítségével meghackelhet bármilyen élőlényt vagy gépet a neuro interfész hozzáférésével, ami annyit takar, hogy ha sikerül a hackelés, akkor átvehetjük az irányítást a meghackelt személy vagy eszköz felett az uralmat addig, amíg az meg nem hal, illetve ha egy emberről van szó, akkor visszaküldhetjük őt a bázisra klónozásra. A személyből kinyert DNS-ből klónokat készíthetünk, amivel pótolni tudjuk az embereinket, és a csavar az egészben, hogy nem mindegy kit hackelünk meg, ugyanis minden ember más értékekkel rendelkezik, pl. egy ártatlan civilt csak a játék elején szabad meghackelni, ugyanis ők rendelkeznek a leggyengébb értékekkel, így érdemes hackerünknek minél hamarabb felhúzni a hack skilljét, ugyanis a későbbiek folyamán akár a páncélozott "kalapácsfejűeket" is meghackelhetjük (már ha a folyamat közben nem bukunk le), amiknek már egész kellemes értékei vannak. A játék előre haladtával különféle fegyverek és eszközök prototípusait szerezhetjük meg a küldetések, illetve a tiltott helyek kifosztása közben. Ezekkel a prototípusokkal két féle dolgot tehetünk: vagy oda adjuk valamelyik emberünknek, viszont amikor emberünk meghal, akkor a prototípus tönkremegy, és az alap felszerelést kapja vissza az újjá élesztett, vagy elküldhetjük a bázis laboratóriumába, ahol azt egy megadott összegért egy bizonyos időtartam alatt analizálják, majd sorozat gyártásra felkészítik a prototípust. Viszont nem olyan egyszerű a helyzet a prototípusok tanulmányozásával, ugyanis először tudósokat kell találnunk, akik némi pénzért cserébe hajlandóak lesznek nekünk dolgozni, szóval a feladataink elvégzése közben nem árt tudósok után is kutatni.


Összegezve a Satellite Reign egy olyan játék, amitől egyszerűen nem tudtam észhez térni. Rendkívül összetett rendszere van, amihez könnyen hozzá tudtam szokni, viszont a játék nehézsége sokszor bajt okozott, mivel nem tudunk pillanatnyi mentést csinálni, tehát ha visszatöltjük az elmentett állást, akkor az a legközelebbi Beacon-höz fog minket rakni, tehát minden lépésünket előre megfontoltan kell megtennünk, és emiatt még izgalmasabbá fog válni a játék. A játék Augusztus 28.-án kilép az Early Accessből, ami azt jelenti, hogy drágulni fog az ára, de meg kell, hogy mondjam, érdemes mindenképp elgondolkodni a játék beszerzésén, főleg azoknak, akik szeretik az RTS, illetve RPG játékokat. A játék jelenleg 28 euro Steamen (még Early Accessbe van, és csak 28.-a után lehet tudni majd a végleges árat), továbbá itt tekinthetitek meg a játék Steames oldalát. A játékról láthattok egy 18 perces gameplay videót is, amiben a játék legelejét mutatjuk meg. A videó a teszt végén található.

A Hungamer értékelése a Satellite Reign c. játékról:

Pros.:

+ hangulatos környezet
+ összetett, viszont könnyen megszokható RPG rendszer
+ az egykori Syndicate Wars fejlesztői ismét megmutatták, hogy még mindig tudják mi a jó játék receptje
+ eszméletlenül jó zene

Cons.:

- néha könnyen vér fürdővé válhat akár a legegyszerűbb küldetés is
- itt-ott az AI néha beakad (egész biztosan javítva lesz majd)

Értékelés
 9 Játékmenet: 
Eleinte nehéz lesz a kezdet, de aki lassan jár, tovább él!
 9.5 Hangulat: 
A világ, amit ábrázoltak, lehengerlően részletes, és a város minden szeglete gondosan lett megtervezve, szóval nem fogunk látni két ugyanolyan utcát vagy helyiséget.
 8.5Grafika: 
Nem biztos, hogy a Unity Engine volt a legjobb választás a játékhoz, mivel elég nagy játéktérről van szó, és a tesztelés során maximális grafikán igen csak megizzasztotta a hardvert.
 8.5Hangok: 
Ugyan van némi kihagyni való a hangokkal kapcsolatosan, pl. nem hallani a járókelőket, ha bezoomolunk, viszont a játék zenéje bőven kárpótolja ezt a dolgot.
 9Szavatosság:
Az Early Access során rengeteg javítás érkezett hozzá, és minőségi patchek érkeztek a játékhoz, mivel hallgattak a játékosokra.
Review score
 8.9Ez a játék számomra egy hihetetlen élményt nyújtott számomra, ugyan ez a cyberpunk világhoz való viszonyomnak volt köszönhető, de ezt félre téve nagyon élvezetes és átlátható játék lett. RTS/RPG rajongóknak mindenképp kötelező darab!

A játék megjelenése alkalmából készített trailer és a 18 perces gameplay videó:




Összes oldalmegjelenítés