Steam Marines - Teszt


Teszteltük az új roguelike körökre osztott indie játékot...

Indie játékok. Biztosan sokan hallottátok már ezt a szót a manapság megjelenő játékokról. Ezen játékok gyakorlatilag egy független fejlesztő csapat által készített játékot jelentenek, és nagyobb részük már most igen nagy sikereket értek el (Steamen az eladási statisztikák igen csak magukért beszélnek, ezen játékok közé tartozik a Super Meat Boy, Spelunky, Bastion, FTL: Faster Than Light, avagy egy másik példaként a Minecraft is megemlíthető, mint sikeres indie játék). A most következő játék is az indie kategória egy új szülöttjeként próbálja meghódítani a Steamet, és ő a Steam Marines nevet kapta. Nem, a játék nem direkt kapta a nevét a méltányoltan híres cég programja után.

A játék a már említett roguelike stílusú körökre osztott játékmenetet mutatja be a leendő tulajdonosoknak, kisebb-nagyobb akadályokkal, természetesen némi RPG elemek ötvözésével. Erről a játékstílusról annyit kell tudni, hogy lényegében egy random generált pályán kell minél tovább túlélni, avagy a közben talált zsákmányokat felhasználva a csapatunkat erősíteni. Lehetőségünkben áll a későbbi pályákon egy idegentől felszerelést is vásárolni, amit a pályán elszórt terminálok használása után kapott kreditekért cserébe tehetünk meg. A játékmenet úgy néz ki, hogy a játék kezdetekor össze kell válogatnunk a csapat tagjainkat, akik szám szerint négy főből állnak. A karakterek kiválasztásakor három dolgot dönthetünk el: a nevét, a beosztását (class) és a specialitását (perk). A fejlesztők egy kis humort is vittek a gépezetbe, ugyanis a random név generálásnál olyan vicces becenevek is születhetnek, mint North, West, East, South (Észak, Nyugat, Kelet, Dél), ugyan nem szakadtam bele a nevetésbe, de azért egy kis vigyort az arcomra csalt, amikor megláttam a random generált csapat társaknál két embernél is a North nevet. A beosztás alatt az érthetődő, hogy mi a fő lényege a karakternek, ezek pedig a: vezető (Leader), felderítő (Scout), gránát vetős (Grenadier), támogató (Support), és a szaki (Engineer). A döntés, ami a classokat illeti, helyes dolognak tartom, mivel a gránátos karakter olykor használhatatlan, erre majd kitérek később. Ami a specialitásokat illeti, ezek lehetnek a: Close Combat, Sweeper, Spotter, Fire Hazard, Tech Monger (természetesen úgy lett kitalálva, hogy mindegyik class-hoz egy hozzá illő perket csináltak), és itt is lehet több karakternél ugyanaz, de jobban járunk, ha katonáink más-más dologhoz értenek, de ez természetesen helyzetfüggő is, pl. lehet mindenkinél a Close Combat nevű perk is, amivel emberünk abban a bizonyos esetben, amikor két célpont egymás mögött áll, mindkettőt eltalálja ugyanakkora sebzéssel, szokványos helyzetben pedig csak a közelebb levő célpontot lenne képes megsebezni.


Miután gondosan elterveztük a csapatunk felépítését, megkezdődhet a kétségbe esett harc a túlélésért, ami nehezebb, mint ahogy azt gondolnátok. A játéknak nincs túl részletes története, mindössze annyi, hogy a hajót, amivel az általunk irányított katonák utaztak, megtámadta őket egy idegen mesterséges intelligencia, aminek robot hadserege percről-percre uralma alá veszi a hajójukat, így a sztázis kamrájukból felébresztve őket azonnal bevetésre küldik a katonáinkat, hogy tisztítsák meg a hajót az idegen létformától. A karakter generálás után a parancsnoki szinten találjuk magunkat, ahol némi lőszer, a védő ruhánk és a fegyverzetünk kézbe vétele után kell minden idegen létformát hidegre tennünk, majd a lift megtalálása után a következő szintre átmenni. Ez így egyszerűnek is hangzik, papíron, de nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis már a legelső szinten legalább 20 darab robot fog minket kutatva minden erejüket bevetve keresni minket, és van pár meglepetés a tarsolyukba, amivel igen csak frusztráló pillanatokat tudnak kelteni a játékosban. A játéknak van egy pár "két élű fegyvere" is: pl. a csapatunk képes a falakat lerombolni, ami lehet jó is, mondjuk a másik oldalon van az ellenség, és két mezőnyi fal választ el minket, és egy réteg fal lebontása után egy bizonyos távolságon belül láthatjuk, hogy mi is van a falon túl; a másik az ajtóra felszerelt robbanószer, amit ha gondatlanul csak úgy kinyitunk, akkor felrobban, és két mező távolságra mindenre kihatással van, tehát ha a csapatunkból valaki is a közelben van, akkor nagyjából tudni lehet, hogy mi fog velük történni, de mivel mesterséges intelligenciáról beszélünk, ezért némelyiküknek annyi sütni valója sincs, hogy más honnan közelítsen meg minket, ezért mindenre fittyet hányva kinyitja a robbanószerrel megspékelt ajtót, a többit nem részletezem; avagy előfordulhatnak aknák is, amit egy piros mezőben levő koponyával jelez, rajta való átkelését nem ajánlom, de természetesen a butább ellenségek simán átsétálnak rajta; és ha netán meghalna valamelyik katonánk, akkor ne rögtön az újrakezdésen törjük az eszünket, ugyanis minden új pályára való átlépéskor megvan az esélye, hogy egy túlélőbe botlunk, akit magunkkal vihetünk, így pótolhatjuk az áldozatokat (viszont a túlélő egy kopasz, szóval hátrányból indul a többiekhez képest). A csapdák után mindenképp említésre méltóak az út közben található zsákmányok is, mivel ezekből is több féle van: pl. lehetnek adrenalin befecskendezés is, ami az egész csapatnak az abban elhasznált lépés pontjait újra feltölti (tehát ha abban a körben már elhasználtuk az egyik karakter akció pontjait, akkor ennek felhasználásával újra mozoghatunk, vagy bármilyen más dolgot végezhetünk azzal az emberrel) és ezt csak akkor érdemes használni, ha már senkinek nem maradt akció pontja; vagy találhatunk class specifikus fegyvert is, ami az alap fegyver módosított változata, de akár jobb ruhát is találhatunk, így karakterjeink felszerelése fokozatosan erősödik.


A játékban helyet kapott egy közelharci rendszer is, amivel úgy-ahogy megvédhetjük magunkat, ha esetleg kifogyott volna a fegyverünk, de ne számítsunk csodára (csak bizonyos helyzetekben), mivel ez többnyire csak arra lett kitalálva, hogy ha esetleg az ellenség a pálya szélén állna, akkor lehetőségünkben áll őt lelökni (ennek megvan a maga hátul ütője is, ugyanis ha esetleg elejtett volna valami zsákmányt, akkor vele együtt az is a világ űrben fog landolni), vagy ha pont a mellette levő mező egy aknával ellátott terület, akkor a melee segítségével akár meg is menthetjük az emberünket. Az egyik legfontosabb szempont, amit szem előtt kell tartani, amikor ezzel a játékkal játszunk, az az, hogy a katonáink nem acélból vannak, vagyis ha az ellenség megüt/meglő minket, akkor elég csúnya sérülést fogunk szenvedni, tehát fő az óvatosság. Az egyik legbölcsebb tanács, amit olvastam a veterán játékosoktól az az volt, hogy mindig fedezni kell a katonáinkat, és soha ne álljunk fal mellé továbbá mindig próbáljuk meg katonáinkat az ellenség felé fordítani. Az előző bekezdésben említve lett, hogy csapatunk képes falakat rombolni: ez igaz visszafelé is, ugyanis ezt az ellenség is megteheti, így ha fal mellett vagyunk, akkor elég hamar arra kaphatjuk fel a fejünket, hogy valaki lebontja mellettünk a falat, majd mivel nem szemből kapjuk az áldást, ezért plussz sebzést okoz az ellenség támadása. Apropó sebzés: ha az ellenség hátba támad minket, tehát nem szemből kapjuk a sebzést, hanem pl. hátulról, akkor a fegyverük sebzésének kétszeresét szenvedjük el, így ha szemből ütnek vagy lőnek meg minket, akkor nincs bónusz okozott sérülés. A pályák előrébb haladtával egyre több életponttal fognak rendelkezni ellenségeink, erősebb páncélzattal ,több lépés ponttal, vagy távolsági fegyverrel is támadhatnak majd ránk. Az utolsó pálya pedig maga a káosz, idáig nem sok játékos tudott eddig eljutni, de egy dolgot garantáltan elmondtak: ha idáig eljutottál, akkor profi játékosnak mondhatod el magad, mivel 25 pályából áll a játék, és már a második szinten vért izzasztó ellenségek várnak majd az újoncokra.


Összegezve ez a játék meglepően sok tartalommal bír, pedig az első végigjátszásom során egy pár perc után azt mondtam, hogy ez a játék egyszerűen lehetetlen dolgokat kér tőlem, és csak bámultam magam előtt meredten, amikor már a legelső szinten megaláztak a legbénább ellenségek is, mivel kopasz voltam, és nem tudtam mire számíthatok. Egyetlen negatívumot tudnék felhozni a játékkal kapcsolatban, és az pedig a grafika. Véleményem szerint egy kicsit törődhettek volna többet is a kinézettel, mivel legtöbbször az alapján döntenek a játékosok, és kevés olyan ember van, aki fejest mer ugorni a kacsa úsztatóba, és végül a mély vízbe találja magát, mert kellemeset csalódik. A játékot 15 euroért lehet megvásárolni itt, és egyben a Steam Marines készítői garantálják, hogy bármelyik oldalon is veszed meg a játékot, garantáltan a Steamre fogod majd tudni beregisztrálni, mivel vannak elérhető teljesítmények, és kigyűjthető kártyák is, amikért kitűzőt és egyéb dolgokat is kap a játékos.

A Hungamer értékelése a Steam Marines c. játékról:

Pros.:

+ tipikus roguelike hangulat erősen jelen van
+ többféle nehézségi fokozat, ugyan még a normál nehézségen is megizzaszt a játék
+ lerombolhatod az egész pályát! :D

Cons.:

- az ellenfelek olykor buták, nem csak a legegyszerűbbek
- lehetne szebb is a játék, de lehetséges, hogy direkt ilyenre akarták

Értékelés
 7.5Játékmenet:
Rengeteg benne a két élű csapda, így némelyik ütközetet lövés nélkül is megoldhatjuk.
 7 Hangulat: 
Lehetne jobb is, de még így sem mondható rossznak.
 6Grafika: 
Pixel grafika, ami nem mindenkinek fog tetszeni.
 7.5Hangok: 
A lényeges dolgoknak megvannak a maga hang effektjei, és ez épp elég egy átlagos játéknak.
 7.5Szavatosság:
A nehézségi szint ellenére nem biztos, hogy sokan kitartóak lesznek a játékkal szemben, ugyanis a könnyebb fokozaton is megizzaszthatnak az ellenségek.
Review score
 7.1
Ez a játék a manapság népszerű roguelike játékstílust kedvelő játékosoknak készült, így nem garantált, hogy minden játékosnak tetszeni fog. A stílus kedvelőinek kötelező darab, a többieknek pedig egy leárazáskor megfontolandó!

Összes oldalmegjelenítés