Star Wars: Old Republic - Teszt

Teszteltük a még ma is figyelemre érdemes Star Wars MMO-t...
Star Wars... a cím, ami megdobogtatja minden valamire való ember szívét. És ökölbe szorítja sokak kezét. Miért? Kényes téma, de amennyire zseniális a régi trilógia, annyira csapnivaló és szégyenteljes az új. Ízlések és pofonok persze, de az tény, hogy a Clone Wars téma sok klasszikus rajongónál kiverte a biztosítékot. De mivel ez hozza a pénzt, nagyon keveset kaptunk mi, szegény rajongók, a régi jóból. Ami abszolút kielégítő vigaszt nyújtott, az a Knights of the Old Republic. Nem csak hogy az RPG félisten Bioware csinált remek játékot, de a Star Wars világát is olyan szeretettel és törődéssel kezelte, amilyet el is várunk. A múltba helyezett történetek hűek a klasszikusokhoz, de hordozzák azt is, ami az új trilógiákban működik. Jobb nem is kell. Aztán jött az ötlet: Ha már a Star Wars Galaxies nagy pofára esés volt, illene egy tisztességes SW MMO-t a piacra dobni. Az Old Republic korszak pedig tökéletes választás, hisz nem egy üres foltot tömködnének be a jól ismert világban, hanem tovább építenének egy, a filmektől független, mégis azokhoz tökéletesen passzoló korszakot. A játék el is készült, és sajnos nem váltotta meg a világot, de azzal mindenki egyetértett, hogy nem egy rossz játék. Stílusát tekintve a WoW-on felcseperedett MMO közösség furcsállt aa történethez kötött játékmenetet, és hibákból is akadt szép számmal, úgyhogy elkerülhetetlen volt, hogy a játék ingyenessé váljon. Ettől függetlenül nem tűnt el a süllyesztőben, máig stabil rajongótábor élvezi a régi köztársaság idején játszódó űrkalandot, a fejlesztők pedig igyekeznek kedvére tenni a hűséges játékosoknak. Éppen ezért így megkésve, de még épp időben mi is kipróbáljuk az Old Republicot.

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...

A sztori igen komplex, rengeteg előzmény adat járul hozzá, és olyan apró kis történetekből áll össze, ami egész meglepő. A fő események a Sith Birodalom és a Köztársaság közt feszülő viszályra koncentrál elsősorban. A több évig tartó galaktikus háború után a Sithek visszaszerzik Korribant, és azon ügyködnek, hogy eltapossák a régi, szégyenteljes hagyományokat, hogy létrehozzák az új Birodalmat. A Jediket teszik felelőssé a Birodalom hatalomra jutásának, így ők megbújnak egy félreeső bolygón, és létrehozzák saját zárt rendüket, hogy nyugiban kutassák az Erő titkait, ám a korrupció és összeesküvés sok Jedit kötelességre szólít. Eközben a Köztársaság vért izzad, hogy egybe tartsa területeit, és a megcsappanó erőforrásokat új világok megszerzésével, vagy visszaszerzésével pótolja. A belső viszályok, a terror cselekmények, és a Birodalommal kötött tűzszünet meginogása nem kecsegtet sok jóval.


Ez csak a világ alapszituációja, aminek előzményeiből sok könyvet lehetne írni, a mi kalandunk viszont mélyebbre fog minket vezetni az eseményekbe. Igazából attól függően, hogy milyen kasztot választunk, teljesen egyedi történetnek leszünk részesei, ami azért nem egy megszokott dolog egy MMO-ban. Karakterünk elkészítésekor több fajból is választhatunk, habár egy részük csak a teljes verzió megvásárlásával oldható fel, az ingyeneseknek csak pár faj áll rendelkezésére. Viszont kasztokból már válogathatunk, és érdemes is, ugyanis készüljünk fel, hogy nem csak képességekben fognak különbözni, de egy egész kaland függ a választásunktól. 8 kaszt érhető el, frakciónként 4-4, habár képességeikben a kasztok egymás tükörképei. A Sith Birodalom oldalán választhatunk a Fejvadász, Sith harcos, Birodalmi ügynök, és Sith Inkvizítor közül, míg a Köztársaság oldalán találjuk a Katonát, a Csempészt, Jedi lovagot, és Jedi követ. Ami nagyon kellemes a játékban, hogy ezúttal nem a fénykard forgatók a legerősebbek. A Star Warsban sajnos valamiért az lett az általános elképzelés, hogy aki használja az erőt, az már isten a halandók között. Hát itt nem. Számomra is meglepő volt látni, hogy mennyi lehetősége van például egy csempésznek kiiktatni egy Sith harcost. Hiába az a fénykard meg boszorkányság, ha egy rakás király kütyü robban az arcába az embernek. Mindegyik kasztnak megvan a maga erőssége és harcmodora, de ebben a játékban ami fontosabb, az a kasztok mögött rejlő történet.

Ha játszottunk már a Knights of the Old Republiccal, akkor olyan érzésünk lesz, mintha ismét visszatérnénk abba a játékba, csak új köntösben. A történetvezetés, a kalandok igen hasonlatosak a single-player alaphoz, épp ezért valamennyivel lineárisabb is a játékmenet, és kevésbé nyitott, mint más MMO-kban. Ez nem hiba, ez nem rossz, csak más, de meg fogom magyarázni. Egyelőre csak a karakterünket hoztunk létre, és kezdetét veheti a játék. Minden kasztnak saját kezdőhelye van, amik össze sem hasonlíthatóak, sem hangulatukban, sem felépítésükben. Teszem azt, a Katona egy éppen ostromolt bolygóra kerül, bevetésre. A Jedi lovag a jedi templomból indul, a mestere utasítására. A Fejvadász a Huttán próbál hírnevet szerezni magának, stb. Nem egyszerűen csak ledob minket a játék a világba, és ad egy rakás küldetést, hogy nesze, fejlődj. Nem csak egy báb lesz a karakterünk, ami eszköze lesz a sikereinknek. A karakterünk meg fog elevenedni, teljesen egyedi kalandja lesz, amibe jó részt beleszólásunk is lesz. Nem egy bambán álló, mondva-csinált hőst alakítunk majd, akinek legnagyobb erénye a páncél kinézete, hanem egy olyan szereplőt, aki részese a világnak, egy történetnek, akinek személyisége és szerepe van. Ilyet nagyon nagyon kevés MMO csinált, és amelyik próbálkozott vele, az se ment ilyen mélységekbe.


Az nem hold...

Mintha csak egy single-player játékkal játszanánk, átvezető videók és párbeszédek kötik össze a cselekedeteinket az eseményekkel. Nem annyiból fog állni egy küldetés elfogadása, hogy rákattintunk két gombra, és uccu neki, hanem létjogosultsággal rendelkező karakterekkel fogunk interakcióba lépni. A hősünk nem csak végighallgatja a mondandójukat, de beszélgetni is fog velük. A párbeszédek nagyon jól meg vannak írva, és ami döbbenet, hogy minden szöveghez jár a minőségi szinkron. Az idegen fajok a saját nyelvükön szólalnak meg, de a feliratból megérthetjük szavaikat. Válaszadásnál mi szabhatjuk meg, hogy karakterünk hogyan reagál, és a választott reakció nem merül ki annyiban, hogy két mondat erejéig keménynek érezzük magunkat. Ha nem válogatjuk meg a szavainkat, az később visszaszáll ránk. Ha kedvesek vagyunk, azt a világ karakterei megjegyzik, és később honorálják. De ez igaz a cselekedeteinkre is. A játék többször választási lehetőség elé állít minket, hogy jó, vagy gonosz irányba tereljük a karakterünket. Van egy áruló, akit elkaptunk, és dönthetünk arról, hogy megkíméljük az életét, vagy megöljük. A következmény nem csak a tapasztalati pontok mennyiségében merül ki, de a sztoriban feltűnő karakterek mind lereagálják a tetteinket pozitív, vagy negatív módon. Technikailag is változhat a helyzet, ha jót vagy rosszat cselekszünk, pl a megkímélt életű karakter később segíthet nekünk, vagy plusz jutalmat adhat.

A karakterünk moralitása még több mindent befolyásol, például a jutalmazásunkat, a fejlődésünket, és a segítőinkkel való kapcsolatunkat. Például bizonyos tárgyak csak akkor érhetőek el egyes embereknél, ha a sötét oldal kegyeit élvezzük. Egyes képességek szintén moralitáshoz kötöttek. Rajtunk áll, hogy melyik oldal felé tereljük a karakterünket, de a sztorin kívül az előrehaladásunkat is gyökeresen befolyásolja. A fejlődés pedig fontos, ugyanis ellenben a napjaink MMO-ival, az Old Republic a régi bevált receptet követi. Inkább lassabb, lépésenkénti fejlődést nyújt, amit a főküldetések, és egyéb megbízások elvégzésével követhetünk. Megkapjuk a parancsainkat, elmegyünk elvégezni a dolgunkat, visszaszaladunk. Útközben egy-két apró megbízást teljesítünk, és így tovább. Manapság az MMO-k sokkal dinamikusabb fejlődési rendszerre álltak rá, így aki most kezd bele az Old Republicba, annak ez nagyon lassú és nyögve nyelős lehet. Az is, de szerencsére sok-sok más játékos népesíti be körülöttünk a világot, így csak egy szavunkba kerül, és máris hozzánk csapódik pár haver. Együtt jól lehet haladni a küldetésekkel, pár nehezebb portya pedig meg is követeli, hogy gyűjtsünk magunk köré segítséget, mert egyedül kevesek leszünk. Ezek a Heroic területek, nehezített küldetések, szívósabb ellenfelekkel, és feladatokkal.


Ha nem tudunk, vagy nem akarunk más játékosokat, akkor még mindig felvehetünk magunk mellé nem játékos karaktereket. Ezek a hősök nem csak harcra készített háziállatok, nekik is van személyiségük, velük is lehet törődni, kommunikálni, és nagyon hasznosak, nem csak a csatatéren. Elküldhetjük őket például nyersanyagot gyűjteni, megkérhetjük őket, hogy készítsenek nekünk ezt-azt, ráadásul a hozott információik bekerülnek a mi saját enciklopédiánkba is. Segítőt tartani mókás és hasznos, de persze magasabb szinten kénytelenek leszünk több játékossal összeállva bemenni bizonyos területekre.

A kezdő területünk lépésenként vezet végig a sztorin, majd az utunk a csillagok közé vezet minket, ahol kitágul a világ. Több bolygót meglátogathatunk, és mind szétoszlik felépítésben. Vannak a nagy, sűrűn lakott városok, mint a Corusant vagy Nar Shaada, itt nincsenek nyitott területek, vagy felfedezhető zugok, csak szűk utcák, sikátorok, és épület belsők. Más helyeken, mint például a Tatooinon már találkozhatunk hatalmas nyílt tereppel, ám itt ha nem követünk valamilyen küldetést, akkor könnyen magányosnak és céltalannak érezhetjük a létünket a dűnék között. Sok küldetés vár megcsinálásra, amik egy előre kikövezett úton vezetnek végig minket, de a szabad felfedezés sajnos túl üres, nem ad lehetőséget az önálló portyázásra. A másik szívfájdalom, hogy bár zseniális, ahogy a sztorin végigvezet minket a játék, ám egyszer annak vége lesz, és ott állunk majd tanácstalanul, hogy mit is csinálhatnánk még. Van erre válasz, de nem biztos, hogy mindenkinek kielégítő.


Csak lazán, mint aki csak úgy röpköd...

Az Old Republicban a fő sztorin és fejlődésen kívül van egy-két opció a szórakozásra. Az egyik természetesen a PvP, akár párbaj, vagy csapat szinten. Elég kevés pálya áll rendelkezésre az összecsapásokhoz, de a kasztok kiegyensúlyozottságának köszönhetően kellemes időtöltés összemérni az erőnket másokkal. De együtt is jó a móka, így visszamenőleg is kisöpörhetjük a sztori területeit és dungeonjeit, akár magasabb szinteken is, amikhez már igen csak ajánlott az összeszokott, felkészült csapat. Aztán végezetül ott van az űrhajós harc, ami nem maradhat ki egy Star Warsból sem. A játék ezen része szórakoztató, habár nem annyira addiktív, mint amennyire lennie kéne. Vannak sztori orientált űrcsaták, ahol egy előre meghatározott vonalon kell végigrepülni, és szétlőni, ami elénk kerül, ennek inkább arcade jellege van, és egyszer-kétszer szórakoztató. Másik opció, hogy más játékosok ellen repülünk harcba a saját, fejleszthető hajónkkal, hogy egész pofás pályák egén mutassuk meg, kinél van az erő. Szórakoztató ugyan annak, aki unatkozik, de önmagában elég érdektelen ez a plusz tartalom, sok más időtöltéssel együtt. 

Grafikailag az Old Republic eleve nem akart nagyot dobbantani, inkább a Clone Wars letisztult, kicsit meseszerű látványa felé terelték a grafikát, ami ugyan nem gond, de nem kimondottan látványos. Pár karakter például határozottan bután néz ki. Viszont a látványvilág abszolút megmentője ennek a kategóriának, mert nem csak önmagában egységes és hangulatos, de teljes mértékben kihasználja a Star Wars világának szépségeit és elemeit. Az egyes területek még ha nem is szépek, de jól be vannak rendezve, a törődéssel és odafigyeléssel megdizájnolt hajók és szereplők hűek a világhoz, és részesei a történetünknek. A kezelőfelület is rendben van, habár szívfájdalom, hogy nem lehet semmilyen formában szerkeszteni.


A hangok terén már jobb helyzet, sőt, kimondottan kellemes. A hangeffektek nagyon jó minőségűek, és igyekeztek a fejlesztők a klasszikus filmekből ismert hangokat belekeverni az újakba. A szinkron viszont döbbenetesen nagy teljesítmény, és nem csak azért, mert minden nyomorult, érdektelen párbeszédnek megvan a maga hanganyaga, hanem azért, mert ezek a szövegek el is vannak játszva. A szinkron színészek a legérdektelenebb szövegeket is beleéléssel mondják fel, így nem megy el a fülünk mellett a hablaty, és a fősztori fontos eseményeinél is maximális az élmény. Végül a zenék is dicséretet érdemelnek, hisz többnyire egyéni számokkal rendelkezik a játék, de azok sokban hasonlítanak a klasszikus John Williams dallamokra, sőt, egy-két alkalommal még a régi számok is visszaköszönnek.

Ítélet

A Star Wars: Old Republic egy egészen különleges MMO, több szempontból is. Először is a régebbi, kevésbé pörgős, szerepjátékosabb játékmenetet követi, ami nem rossz, csak idejét múlt. Az előrehaladás sem szabad és nyitott, hanem egy előre megírt történetet követünk végig, ám az nagoyn igényes, tele meglepetésekkel, és zseniális megoldásokkal. Ez sem egy rossz része a játéknak, csak nem feltétlen olyan elem, amit egy MMO-ban várnánk. És persze ott vannak a hibák, mert bizony akad pár bug, és furcsaság, a sztori egyszer véget ér, a plusz játékmódokra ráférne a csinosítás... nem egy tökéletes játék, az biztos. De a Star Wars hangulatot tökéletesen adja, és igazából ezaz, ami miatt megéri a figyelmet. Aki szeretne a hagyományos MMO-któl eltérő, kaland orientált SW élményt átélni, annak nagyon ajánlom kipróbálásra az Old Republicot. Az ingyenes verzió kitilt minket ugyan bizonyos tartalmakból, de az élményt egyáltalán nem befolyásolja, szóval szabad az út.

-Róka-

Pro:
+Star Wars hangulat!!!
+Sztori, karakterek
+Hangok, szinkron, zene

Kontra:
-Véget ér
-Bugos
-Érdektelen plusz tartalom


Értékelés

7.5
Játékmenet:
Napjaink MMO-ival ellentétben az Old Republic nem ad szabad, nyitott világot, hanem egy kalandot mesél el, lassabb, apróbb lépésekben. Ez nyögve-nyelős lehet sokaknak, de aki ilyen élményre vágyik, annak ideális.

9.5
Hangulat: 
A Star Wars régi és új felhozatala megosztja a rajongókat, de a régi köztársaság időszaka eddig nem okozott csalódást. A játék minden elemében érezhető, hogy a fejlesztők szeretik és tisztelik a Star Wars univerzumot, az eredmény pedig számunkra is élvezetes.
7.0 Grafika: 
Nem valami látványos a játék, sőt, inkább kopottas a grafika, és ez nem feltétlen azért van, mert régebbi a játék. Eleve nem erre koncentráltak a fejlesztők, ellenben a látványvilág egységes, stílusos, és hangulatos.
 9.5Hangok: 
A hangok tökéletesek, a zenék tisztelegnek a régi dallamok előtt, a szinkronok előtt viszont le a kalappal. Szinte minden párbeszéd szinkronizálva van, és a színészek el is játsszák a karaktereiket.
 6.5Szavatosság:
Aki nekiül a kasztjának a történetét végigjátszani, az sokáig ellehet a játékkal, viszont ha a végére ér, elfogy a tennivaló, ami elég nagy érvágás egy MMO esetében.
Review score
 8.1
Az Old Republic nem lett nagy siker, mert mint MMO, nem teljesít olyan jól. Eleve lassabb a játékmenet, és sztorihoz vannak kötve a játékosok, de ettől függetlenül a játék ezen elemei jók és hangulatosak. Más élmény, de jó élmény, méghozzá Star Wars élmény. Érdemes kipróbálni.

Összes oldalmegjelenítés