Ghost Recon: Phantoms - Teszt

Teszteltük a Ghost Recon online multiplayer részét...

Szerény véleményem szerint a Ghost Recon cím legalább annyira erős és ismert, mint a Call of Duty, vagy a Battlefield, ha FPS-ről beszélünk. Mí ez utóbbi kettő igen pörgős játékmenettel szolgál, addig a Ghost Recon játékok inkább a realitásról, a lassabb, megfontolt taktikai harcról szóltak. Egy-két kevésbé eltalált részen kívül a sorozat mindig teljesítette az elvárásokat, az egyik részt még az amerikai hadseregben is felhasználták oktató játéknak, mivel az abban bemutatott valósághű taktikai szimuláció a kiképzésekhez is tökéletes elméleti anyagnak bizonyult. Aki az őrült pörgés helyett komolyabb kihívásra vágyott, annak tényleg elég volt leülnie Ghost Reconozni, önsanyargatók még az extra nehezítéseket hozó modokat is feltették, csak hogy az élmény teljes legyen. A Ghost Recon: Phantoms a sorozat online fps része, és nem véletlen, hogy sokan az bejelentés pillanatától kezdve tűkön ülve várták a játékot. Megjelenés után voltak hőbörgők, de általánosságba véve elmondható, hogy a játék jól teljesített a free-to-play piacon, és máig stabil rajongó táborral rendelkezik. Megjegyzem, ennek jó oka van.

Eligazítás

 A játék mögé épített sztori nem egy nagy eresztés, de kellő hangulatot ad az induláshoz. Az ATHENA Corp nevezetű szuper vállalat a közel jövőben a legfejlettebb hadtechnikai eszközöket és fegyvereket hajítja a világ nyakába, elsősorban annak, aki a legtöbb pénzt adja. A kezdeti üzleti fogásból nagy balhé kerekedik, mert renegát katonai erők, terror szervezetek, és egyéb vállalatok kezdik el egymást lövöldözni a high-tech kütyükkel. Köszönhetően a politikának, és egyéb láthatatlan erőknek, az árnyakban vívott háború gazdaságilag abszolút jövedelmező, és a világrend is a technológia gyilkos erőinek markába kerül. Mint szinte minden amerikai haderőt, úgy a Ghost egységet is bekebelezik a viaskodó fejesek, kivéve egy maréknyi ex-Ghost tagot, akik Phantoms néven próbálják megdönteni a hatalmát a zsarnokoknak.

Mi magunk is egy ilyen Phantom leszünk, akinek az erőforrásai sajnos a pénztől, a túlélés pedig a csapattársaktól függenek. Ez azt jelenti, hogy az osztagunkkal folyamatosan részt veszünk bizonyos akciókban, bezsebeljük a pénzt, fejlesztjük a felszerelésünket, hogy újabb, nehezebb bevetésekre mehessünk. A "nehezebb" nyilván azt jelenti, hogy magasabb szintű ellenfelekkel csapunk össze, az odáig vezető út pedig nem épp leányálom. Ellenben nem is földi pokol, hanem dinamikus, jutalmazó, és ami a legfontosabb: szórakoztató.


A Ghost Recon Phantoms online TPS, és ebben a kategóriában kaptunk már hideget-meleget. A sorozattal ismerkedőnek bizonyára ez is csak egy átlagos multi-lövöldének tűnhet, ami indokolt is lenne, hiszen multiplayerben az ellenség nem fogja készségesen megvárni, hogy lepötyögjük, nincsenek scriptek, csak a csatatér, és azok a játékosok, akik hasonló élményt vadásznak, mint mi. Ez pedig a tiszta akció helyett inkább a taktikai harc, a csapatjáték. Ebből a szempontból a Ghost Recon Phantoms tökéletesen teljesít. A tunkoló, és harcba berohanó vérpistikék hamar le fognak kopni a játékról, ugyanis aki nem képes türelmesen, megfontoltan, taktikusan játszani, az akkor sem fog tudni érvényesülni, ha kidob a játékra több száz dollárt. És higgyétek el, sokan megpróbálják csak ennyivel elintézni a dolgot. Szegénykék.

A játékban három játékmód közül választhatunk. A Conquest senki számára nem nyújt meglepetést, a csatatéren 5 elfoglalható stratégiai pontot találhatunk, A-tól E-ig betűzve. Ezeknek a pontoknak az elfoglalásáért és megtartásáért folyik a harc. A meccsre szánt idő elteltével az a csapat győz, akinek a legtöbb stratégiai pont van az irányítása alatt. Az Onslaught játékmódban támadó-védekező csapatok váltják egymást, és három stratégiai pont irányításáért folyik a harc. A nehézség ott kezdődik, hogy a támadó csapatnak mind a három pontot meg kell szereznie. Ha akár csak egy is hiányzik, a védő csapat nyer. Végül a Holdout játékmódban egyetlen egy stratégiai pont megszerzése és megtartása a cél, és a csata ebbe az egy pontba összpontosul. Összesen tíz pálya található a játékban, játékmódok szerint leosztva.


Tiki-taktika

Kezdetben teljesen mindegy, hogy melyik játékmódot próbáljuk ki, mert mindegyik szórakoztató. Ha belépünk egy meccsbe, három kasztból választhatunk. Az Assault kaszt a csatár, igen mobilis, szívós, a fegyvertárában pedig többnyire gyors és stabil fegyverzet található. A képességei közt is offenzív hatásokat találhatunk, mint az ellenségre való rontás és fellökés, vagy kábítás. A Recon kaszt még mobilisabb, a harcban inkább az árnyakban bújva vadássza le az óvatlan ellenfeleket mesterlövész puskájával. A megfelelő pontra mozgás közben láthatatlanná tud válni, a mögé sunnyogókat pedig egy speciális szkennerrel tudja érzékelni. Végül A Support kaszt kevésbé mobilis, lassú, a fegyverzete elsősorban rövid távú csúzlikat rejt, képességei viszont a csapat javát szolgálják. Képes az ellenfelek felszerelését és képességeit befagyasztani, és a csapattársakat is meg tudja védeni egy pajzs segítségével.

Nincs olyan, hogy "legjobb" kaszt, vagy "legerősebb". Mindegyik kaszt egyaránt erős, és mivel ebben a játékban a csapatjátéké a főszerep, úgy a győzelemhez mindegyik kasztból meg kell lennie az ideális mennyiségnek. A kasztok ereje elsősorban a képességeikben rejlik, azok megfelelő kihasználása pedig a játékosoktól függenek. Hamar megtanuljuk mi is, hogy a magányos akciózás helyett oda kell figyelnünk a társainkra, egy idő után pedig már figyelmeztetés nélkül is mindig a helyünkön leszünk, és időben elnyomjuk a megfelelő képességeket. A játék mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezt megtanuljuk.


A harcok ugyanis mint már említettem, egy cseppet sem a pörgésről, és a hősködésről szólnak. Karakterünk páncél típustól függetlenül eléggé sérülékeny, a sebzés modellnek köszönhetően egy jól irányzott lövés bőven elég a halálhoz. Sok féle fegyver van a játékban, mind más-más értékekkel rendelkezik, és az erősebb mordályok elé kerülni azonnali bukást jelent. Amit tehetünk, az a lassú, megfontolt előre haladás, fedezékről fedezékre. Fedezékharc pedig ennyire kidolgozott szerintem még nem volt online lövöldében. Minden sarkot, tereptárgyat felhasználhatunk fedezéknek, a játék pedig azonnal reagál, hogy ha szeretnénk elfoglalni a lövőállást. Kibújhatunk alul-felül, oldalt, átugorhatunk más fedezékbe, felfektethetjük a fegyvert a fedezékre stabilabb lövés érdekében, de át is vetődhetünk, ha gyors reagálásra van szükség. Aki kiszalad a fedezék mögül, vagy egyáltalán nem is veszi igénybe azt, az bizony a következő pillanatban holtan esik össze. Nincs egymásnak szaladó, körbe-körbe ugráló késelők és shotgun mágusok, nincsenek ránk szaladó golyószórósok. Az tud érvényesülni, aki kihasználja a környezet nyújtotta adottságokat, és megfontoltan cselekszik. Ez után jön a csapatjáték.

A túlélésünk kulcsa a fedezék, és a megfontoltság, de ez még mindig kevés a győzelemhez. Hiába vagyunk ügyesek, az ellenfél is résen van, tehát ne is álmodjuk arról, hogy egyedül lehozunk egy meccset. Lehet rá példa, de nem jellemző. Egy stratégiai pont elfoglalásához szoros együttműködésre van szükség a csapattársakkal, ezt hamar meg fogjuk tanulni. Kezdetben ez persze nehéz, hisz mindenki próbál érvényesülni, tolonganak a fedezékeknél, hibáznak, ahogy mi is. Magasabb szinten viszont chat vagy voice chat használat nélkül is mindenki tudni fogja, hol a helye, és hogy hogyan lehet hasznára a csapatnak. Jó érzés elpötyögni a fedezékek mögött, de mikor az egész osztagunk összehangoltan, egymást támogatva és fedezve tör előre, az hatalmas élmény. A játék nem hiába támogatja a klánok kiépítését, a klán harcoknak külön opcióik vannak, megéri besorolni a megüresedett helyekre, ha épp találkozunk ilyen bandával. Tapasztalataim szerint a Phantoms játékosai segítőkészek, komolyan veszik a játékot, szóval ismeretlenül is belevághatunk a csapatépítésbe.


A taktikai játék nem merül ki a harcban, ugyanis a fejlett technológiának köszönhetően olyan taktikai felhasználó felületet kapunk, hogy csak na. A koncepció ráadásul nem tér el sokban a valóságtól, én simán el tudom képzelni, hogy a valóságban használt katonai sisakokban már van ilyen taktikai funkció. Egy hétköznapi UI helyett komplett taktikai térkép vetül a pályára, melynek segítségével mindent figyelemmel kísérhetünk. A csapattársaink helyzetét, mozgását, látóterét és szögét, a stratégiai pontok állapotát, az ellenfél ismert helyzetét és állapotát, stb. Annyi infó nincs a képernyőn, hogy zavaró legyen, és ha kikapcsolnánk se lennénk megvágva, de nagyon hangulatos, és stílusos ez a megoldás. Halál esetén komplett adat táblát kapunk a kapott sebzések helyéről, erősségéről, ami ugyan már nem segít rajtunk, de érdekes infókat kapunk akár arról is, hogy ilyen esetben minekünk hova érdemes lőni kritikus sebzés elérése érdekében.

A harcokon kívül a karakterünket tudjuk fejleszteni, ami kimerül a jobbnál-jobb felszerelések vásárlásában. Az általunk játszott kaszt szinteket lép, így oldódnak fel az új cuccok a boltban. Egy kaszttal egészen az ötvenedik szintig fejlődhetünk, itt már egészen komoly felszerelést vásárolhatunk magunknak. A boltban találunk páncélokat, gránátokat, fegyvereket, egyéb taktikai eszközöket. A csavar ott van a játékban, hogy bár a fejlődésünk során kapunk ingyen fegyvereket, és vehetünk is a boltban, de csak igazi pénz segítségével oldhatjuk fel korlátlan használatra a kívánt csúzlit. A harcok alatt szerzett ingame pénzzel csak bérelhetjük a bolt tartalmát, pár hétre, vagy egy hónapra. Ez így többe is kerül, mintha a pénztárcánkba nyúlnánk, és egy idő után le is jár a használati idő, ami kicsit elszomorító, viszont a rendszer működik. Én is húztam a számat, de béreltem egy fegyvert, és igazából mire letelt a használat ideje, a harcokból visszajött az ára, és már ki is néztem egy új fegyvert, amit használni akartam.

Fantomok

A valódi pénzért való vásárlásnak viszont van egy nagyon nagy hátulütője. A játék leplezetlenül pay-to-win, tehát bárki hozzájuthat a legerősebb cuccokhoz akármelyik szinten, feltéve ha hajlandó rá költeni. Mivel taktikai játékról beszélünk, ezért a legjobban felszerelt játékost is könnyedén ki lehet lőni, ha ostoba, az viszont nagyon zavaró, hogy ha szintben teljesen azonos játékossal való harc csak és kizárólag a felszerelésen múlik. A Kezdő kategória a játékban 8-10. szintig tart, onnantól felfelé már nem válogat a játék túlzottan, hogy kivel dob össze, és simán előfordulhat, hogy egy olyan ellenséges csapat ellen szállunk harcba, akik jóval magasabb szintűek, és rogyásik meg vannak pakolva a legjobb páncélokkal, legjobb fegyverekkel és felszerelésekkel. Nem lehetetleníti el a játékot, de akkor is bosszantó, főleg, hogy egy nyamvadék gránát is pénzbe kerül.


Grafikailag a Phantoms nagyon kellemes élményt nyújt. A környezet jól kidolgozott, habár a színek és a textúrák inkább letisztultabbak, semmint részletesek és valósághűek. A karakterek modelljeire viszont nem lehet panasz, a mozgás animációk tökéletesek, a viselt cuccok könnyen felismerhetőek akár a távoli ellenfeleken is. A látványhoz sokat hozzátesz a taktikai térkép a pályán, ami nem csak hangulatos, de jól is néz ki.

Hangok terén is jól teljesít a játék, szintén a taktikus harc alapeleme a hangok követése. Lépések hangjából könnyen rajtakaphatjuk a sunnyogókat, a lövések hangjából kitudjuk következtetni, hogy milyen távolságból és irányból lőnek, és milyen fegyverrel. A taktikai rádió üzenetek és egyéb hangok szintén támogatják a bevetés sikerét, minőségileg pedig nem igazán lehet rájuk panasz. A csaták közben nem hallhatunk zenéket, a menüben viszont kellemes, hangulatos számok csendülnek fel.

Ítélet

A Ghost Recon Phantoms egy taktikai online lövölde, annak minden szépségével. Aki pörgős akciót akar, hogy megmutassa, ki a kakas a szemétdombon, az ne ezzel a játékkal próbálkozzon. Aki viszont szereti a valamivel nehezebb, taktikusabb harcot, és a csapatjátékot, annak erősen ajánlott a Phantoms kipróbálása. A játék ingyenes, és nem kötelező a teljes élményért a zsebünkbe nyúlni, ellenben fel kell készülnünk, hogy aki mégis pénzt öl a játékba, az jelentős előnyre tesz szert velünk szemben. Ez kellemetlen, de lenyelhető, mert minden más jól szuperál a Phantomsban.

-Róka-

Pro:
+Taktikai harc
+Csapatjáték
+Taktikai térkép
+Steam teljesítmények

Kontra:
-Pay-to-win


Értékelés
8.5Játékmenet:
A Phantoms nagyon kellemes taktikai TPS, ami megköveteli az óvatos, megfontolt harcmodort és a csapatjátékot. A játékmódok kellemesek, klánnal pedig különösen élvezetes a játék.
8.0 Hangulat: 
A játékhoz adott alap hangulat megállja a helyét, a harcok alatt pörgés helyett feszülő izgalom teljesen más élmény, mint egy akciódúsabb játékban, az összeszokott csapattal való játék pedig egyértelműen a legjobb, feltéve ha a többiek is így gondolják.
 8.5Grafika: 
 A Phantoms nem kimondottan látványos, de szép, a pályák kidolgozottak, a karakter modellek is jók, a taktikai térkép a pályán pedig jól is néz ki, és még hangulatos is.
7.5 Hangok: 
A fegyverek hangjai könnyen felismerhetőek, a zörejek jó taktikai elemek. Más hangot nem igazán hozhatunk fel, zenékről pedig csak a menüben beszélhetünk, de azok hangulatosak.
8.5 Szavatosság:
Egyedül is egész sokáig el lehet lenni a játékkal, de ha akad csapat vagy klán, akik bevesznek minket, akkor még több órát eltölthetünk a modern csatatéren.
Review score
 8.2
A Ghost Recon Phantomsnak van pár hibája, de egyik sem olyan, ami miatt haragudni kéne rá. A pay-to-win bosszantó, de megkerülhető, a játék hosszú távon is élvezhető, tehát semmi akadálya annak, hogy bárki jól szórakozzon. Érdemes kipróbálni.

Összes oldalmegjelenítés